پایان نامه ها و مقالات تحقیقاتی | قسمت 12 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
حسابرسی به مفهوم نظارت و بازرسی، در ایران و اسلام به زمانی باز میگردد که منبعی(اعم از مالی یا غیرمالی) در جایی وجود داشته است. هرگاه انتقال ثروت مطرح شده، نوعی نظارت و بازرسی نیز با خود به همراه داشته است. خصوصاًً نظارت حکومت بر اعضاء و کارکنان خود و تفتیش اعمال و رفتار والیان و مامورین دولتی از دیرباز وجود داشته و شاید بتوان گفت سابقه آن نزدیک و همراه سابقه تشکیل جوامع اولیه و حکومتها است.
در عهد سامانیان دو دیوان اهمیت فراوانی در سازمانهای حکومتی داشت. یکی دیوان استیفا یا مستوفی (خزانهدار) بود، استیفا در لغت به معنی تمام گرفتن و طلب کردن است و در اصطلاح عبارت است از حساب، حسابداری و امور مالی و دخل و خرج.
دیوان دوم که بیشتر مورد نظر برای پیشینه تاریخی موضوع حسابرسی و نظارت است دیوان اشراف نامیده میشد. رییس دیوان اشراف را مشرف میگفتند و وظیفه وی نظارت بر دخل و خرج خزانه دولت بود.
با پیروزی انقلاب مشروطه و تصویب قانون اساسی در آن زمان، فصل جدیدی در پیشینه حسابداری و حسابرسی در ایران آغاز شد. انقلاب مشروطیت در اوج وخامت اوضاع اقتصادی، کسر بودجه و استقراضهای خارجی، حیف و میل درباریان و افزایش خودکامگی و دخل و تصرف حکّام ایالات و ولایات به پیروزی رسید. شگفتآور نیست اگر یکی از عمدهترین مشغلههای انقلابیون، سامان دادن به اوضاع آشفته و مناسبات از هم گسیخته اقتصادی و تمرکز بر کنترل مخارج و مصارف دولت و دربار بوده باشد. پیدایش مفاهیم اولیه دفترداری، حسابداری و حسابرسی (عمدتاًً دولتی) در ایران، مولود چنین مشغلهای بوده است که از همان ابتدا در قوانین کشور انعکاس مییافت.
طبق اصل هجدهم قانون اساسی مشروطه، «تسویه امور مالیه، جرح و تعدیل بودجه، تغییر در وضع مالیاتها و رد و قبول عوارض و فروعات، همچنان ممیزیهای جدید، که از طرف دولت اقدام خواهد شد، به تصویب مجلس خواهند بود.» تلاشهای نمایندگان مجلس در آن زمان برای مقابله با آشفتگی اقتصادی، به طور مشخص در اصول نود و چهار تا صد و سه متمم قانون اساسی مشروطه انعکاس دارد در اصل صد و دو قانون مذکور برای نخستین بار ضرورت حسابداری و حسابرسی (دولتی) بازتابی قانونی مییابد.
نخستین قوانین مالی و اقتصادی، یادگار دوره دوم مجلس شورای ملی است. در این دوره است که نخستین بودجه کشوری، نخستین قانون انحصار دولتی، نخستین قانون مالیاتی، نخستین قانون تجاری و بالاخره نخستین قوانین حسابداری و حسابرسی دولتی به تصویب میرسد. قوانین اخیر از دیدگاه پیشینه حسابداری و حسابرسی در ایران حائز اهمیت بوده و بازتاب روشنی از مسائل مبرم آن ایام میباشند که به نحوی از انحا اهمیت خود را همچنان حفظ کردهاند.
در ماده پنجاه و هفت قانون محاسبات عمومی، که عمدتاًً به ضوابط و الزامات و حسابهای مختلف بودجه پرداخته است، بخش معینی هم به رسیدگی و تفتیش اداری حسابهای وزارتخانهها اختصاص دارد که ضمن آن برای نخستین بار پارهای از مفاهیم اولیه و ابزار خاص دفترداری و حسابداری به طور قانونی و رسمی منعکس میشود. طبق ماده چهل و نه قانون مذکور، وزیر مالیه در آخر هر سال باید کمیسیونی از شش نفر از نمایندگان مجلس شورای ملی، سه نفر از سنا و سه نفر از دیوان محاسبات تشکیل دهد. تکلیف کمیسیون مذبور به قرار ذیل است:
اولاً ـ بستن و ختم نمودن روزنامه و دفتر کل وزارت مالیه در آخر هر سال.
ثانیاًً ـ مطابقت حسابهای دخل و خرجی که وزرا طبع کردهاند، با دفاتر محاسبات مرکزی هریک از وزارتخانهها.
ثالثاً ـ مطابقت دادن صورت محاسبات کل مالیه با دفاتر وزارت مالیه.
رابعاً ـ رسیدگی به دفتر کل محاسبات به وسایلی که در دست است؛ از قبیل مقابله دفتر مذبور با روزنامه و سایر دفاتر اداره محاسبات کل و بالنتیجه حساب محاسبین جزء.
خامساً ـ نوشتن صورت مجلس که حاکی از کیفیت امر بوده و باید طبع و به وزیر مالیه و مجلس شورای ملی داده شود.
در ایران، نخستین قانونی که به حسابرس (بازرس) در بخش غیردولتی اشاره نموده، قانون تجارت مصوب سیزدهم اردیبهشت ماه ۱۳۱۱ است. در این قانون در مواد شصت و دو، شصت و سه و شصت و چهار به بازرسان شرکتها اشاره کرده و از آن ها به عنوان مفتش و کمیسر نام برده است.
به موجب ماده شصت و دو این قانون، افراد مذکور که ممکن است از غیر شرکای نیز انتخاب شوند، موظفند در مورد اوضاع عمومی شرکت و همچنین در باب بیلان (خلاصه جمع و خرج) و صورتحسابهایی که مدیران تقدیم میکنند راپورتی به مجمع عمومی سال آینده بدهند.
در سالهای بعد از جنگ جهانی دوم با بازگشت عدهای از جوانان ایرانی که برای کارآموزی و تحصیل در رشته حسابداری و حسابرسی به انگلیس سفر کرده بودند، فکر حسابداری و حسابرسی مستقل در کشور به تدریج مطرح شد. لکن تا سال ۱۳۳۵ قدم مؤثری در شناسایی اهمیت و استقلال این رشته و ایجاد انجمن حرفهای حسابداران و حسابرسان برداشته نشد.
تصویب ماده سی و سه قانون مالیات بر درآمد و املاک مزروعی و مستغلات و حق تمبر در ۱۶ فروردین ماه ۱۳۳۵ را میتوان نخستین مرحله رسمیت حسابداری و حسابرسی در ایران شناخت. از حسابرس مستقل در این قانون تحت عنوان محاسب و کارشناس قسمخورده نام برده شده است.
در ماده سی و سه قانون سال ۱۳۳۵ آمده است: «هر موقعی که انجمن محاسبان و کارشناسان قسم خورده تشکیل شود، وزارت دارایی مکلف است نتیجه رسیدگی محاسبان قسم خورده را در مورد حساب یا ترازنامه هر بازرگان یا شرکت بپذیرد. در این صورت برای تشخیص مالیات مؤدی، دیگر حاجت به رسیدگی دفاتر و اوراق مؤدی نخواهد بود و…» در مرداد ماه ۱۳۴۰ وزارت دارایی بر اساس اختیارات حاصله از ماده سی و سه قانون مذکور، آییننامه مربوط به تأسيس انجمن محاسبان قسم خورده و کارشناسان حساب را به منظور تشکیل مرجع رسمی جهت رسیدگی به حسابها و دفاتر اشخاص و شرکتها و مؤسسات دیگر و اظهارنظر محاسباتی صادر کرد. و برای اولین بار در ایران در ۱۵ آذر ماه ۱۳۴۱ نخستین تشکیلات و انجمن (جامعه) حسابداران و حسابرسان ایرانی با ۳۶ نفر عضو تشکیل شد.
ماده اول اساسنامه انجمن، منظور از تشکیل آن را به شرح زیر معرفی میکند: «… متشکل ساختن حسابداران صلاحیتدار کشور، تربیت حسابداران خبره و تمرکز عمل کارشناسی حساب و تدوین اصول حسابداری و حسابرسی و اجرای دقیق موازین حرفهای و اخلاقی توسط اعضای انجمن و… به موجب ماده ۸ اساسنامه ارکان انجمن مذکور عبارت بودند از: هیات عمومی، هیات مدیره، بازرسان، شورای عالی.»
هنوز بیش از سه سال از تأسيس انجمن قانونی محاسبین قسم خورده و کارشناسان حساب ایران نگذشته بود که در قانون مالیاتهای مصوب ۲۸ اسفند ماه ۱۳۴۵ مقرر شد که به منظور استفاده از نتایج حسابرسی حسابداران متخصص در امور رسیدگی به دفاتر و حساب سود و زیان و ترازنامه برای تشخیص درآمد مشمول مالیات مؤدیان عدهای به نام حسابداران رسمی تعیین شوند
در شهریور ۱۳۴۶ ، نخستین جلسه شورای انتخاب حسابداران رسمی تشکیل شد و آییننامه مربوط به شرایط و طرز انتخاب و وظایف و… را تصویب نمود و این شورا در دومین جلسه خود که در اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ تشکیل شد، ۱۶ نفر نخستین حسابداران رسمی را انتخاب کرد.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:21:00 ق.ظ ]
|