دانلود فایل پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین درباره انتخاب پورتفوی بهینه با استفاده ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
طبقه بندی اطلاعات
تعیین فرصتها
کنترل/ نظارت فرایند- سیستمهایی که رویه ها و فرآیندها را نظارت و کنترل می کنند:
کنترل ماشین (شامل رباتیک)
کنترل موجودی
نظارت بر تولید
آزمایشهای شیمیایی
جدول ۲-۴ کاربردهای سیستم خبره
۲-۲-۹ استفاده از قواعد برای بازنمایی دانش
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
تفاوت سیستمهای خبره با دیگر برنامه های متداول این است که سیستمهای خبره، خلاف برنامه های متداول که پردازش اطلاعات را انجام می دهند، به پردازش دانش میپردازند. دانش در یک برنامه رایانه ای به شکل قواعد مشخص شده است. آنها نحوۀ جستجو را ذخیره کرده اند که کارشناس خبره را هدایت می کنند. به طور کلی قواعد در سیستمهای خبره به صورت زیر بیان میشوند.
اگر شرایط
آنگاه عملگرها (اقدامات)
فعالیتها اجرا میشوند، اگر شرایط فراهم شده باشد. قواعد ایجاد شده در این موارد، به نام پایگاه دانش نامیده میشوند. بیشتر سیستمهای خبره با بهره گرفتن از قواعد توسعه پیدا می کنند و به همین دلیل، سیستم های مبتنی بر قاعده[۱] نامیده میشوند. ولی همه سیستمهای خبره با توجه به این قواعد توسعه پیدا نمی کنند و لذا شیوه های دیگر بازنمایی، نظیر چارچوبهای[۲] شبکه های معنیشناسی[۳] یا منطق ممکن است به کار روند.
۲-۲-۱۰ سیستمهای خبره فازی
به طور کلی یک سیستم فازی، هر سیستم مبتنی بر منطق فازی میباشد که در آن منطق فازی می تواند به عنوان مبنایی برای نمایش فرمهای مختلف دانش و یا در مدلسازی تاثیرات متقابل و روابط بین متغیرهای سیستم به کار رود. سیستم های فازی به عنوان ابزار مهمی برای مدلسازی سیستمهای پیچیده میباشند که به خاطر پیچیدگی یا غیر دقیق بودن اینگونه سیستمها ابزارهای معمولی کارایی ندارند. برای گنجاندن عدم قطعیت و ماهیت طبیعی تجرید در روش تصمیم گیری انسان در سیستمهای هوشمند، سیستمهای خبره فازی روش کارا و دقیقتری را پیشنهاد می کنند. زیرا این روش سعی دارد که تقریب، عدم قطعیت و شرایط مرزی کیفی را از طریق مجموعههای فازی با توابع عضویت مربوطه به نمایش گذارد. سیستمی با چنین قابلیت انعطاف پذیری، توابعی که به اصطلاحات انسان یعنی قوانین زبانشناختی اگر- آنگاه نزدیک میباشند را پیاده سازی و ارزیابی می کند. این عمل با بهره گرفتن از منطق فازی که از پشتوانۀ محکم و محرز ریاضی برخوردار است صورت میگیرد. این موضوع ثابت شده است که سیستمهای خبرۀ فازی سیستم هایی قابل اعتماد و مقاوم و پیاده سازی آنها به راحتی انجام پذیر است (Rogers, Li, 1993).
ضرورت اصلی در طراحی یک سیستم خبرۀ فازی این است که نخست باید به جمع آوری دانش در مورد مسألۀ مورد نظر پرداخت و از طریق کد کردن دانش جمع آوری شده به صورت قانون اگر- آنگاه، پایگاه قانون ایجاد نمود. پایگاه دانش یک سیستم فازی مبتنی بر قانون از دو قسمت پایگاه داده و پایگاه قواعد تشکیل شده است. پایگاه داده شامل تعاریفی مانند ضریب مقیاسی و پارامترهای توابع عضویت مجموعه های فازی میباشد که این توابع معانی مربوط به اصطلاحات زبانشناختی را مشخص می کنند. در پایگاه قواعد، قواعد فازی جمع آوری میشوند. یک طرح کلی از یک سیستم خبرۀ فازی در شکل ۲-۳ نشان داده شده است. سیستم خبرۀ فازی متغیرهای ورودی را از طریق یک قسمت تحت عنوان رابط شرطی به عناصر زبانشناختی فازی تبدیل می کند. این عناصر توسط توابع عضویت مجموعههای فازی مشخص می شوند.
موتور استنتاج
پایگاه داده
پایگاه قواعد
فازی سازی
فازی زدایی
سیستم
شکل۲-۴ یک سیستم خبرۀ فازی، (برزویی، ۱۳۸۱، ۵۶)
در یک سیستم خبرۀ فازی عناصر زبانشناختی که در حوزۀ مورد بحث تعریف شده اند، با بهره گرفتن از قوانین ترکیبی استنتاج ارزیابی میشوند. نتایج اعمال قوانین، یک مجموعۀ فازی میباشد که بر روی تمام عملکردهای ممکن تعریف شدهاست و بعد از آن عملکردی که به طور صحیح محاسبه شده است تعیین میگردد و برای رسیدن به عملکرد نهایی دوباره به مقدار قطعی تبدیل می شود. از این رو مراحل طراحی یک سیستم خبرۀ فازی به صورت زیر میباشد (برزویی، ۱۳۸۱، ۵۶)
مشخص نمودن متغیرهای ورودی و خروجی
تعیین تمامی مجموعههای فازی و توابع عضویت آنها که برای هریک از متغیرهای ورودی و خروجی تعریف میشوند.
تبدیل متغیرهای ورودی و خروجی به مجوعههای فازی
جمع آوری مجموعۀ کامل و مناسبی از قوانین اکتشافی که بر روی این مجموعه های فازی عمل می کند (موتور استنتاج)
انتخاب یک روش برای تبدیل عملکرد فازی به مقدار قطعی (فازی زدایی)
۲-۲-۱۱ بررسی نرمافزارهای مورد استفاده برای طراحی سیستم خبره
برنامه های کامپیوتری جهت سیستمهای خبره به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
زبان ها (Languages)
برنامه های کاربردی (Tools)
پوستهها (Shells)
زبانها: یک مترجم دستورات است که به نحو بخصوصی نوشته شده است. یک زبان سیستم خبره همچنین موتور استنتاج برای اجرای بیانیههای زبان فراهم می کند. بسته به کاربرد، موتور استنتاج ممکن است زنجیره رو به جلو، زنجیره رو به عقب و یا هر دو را فراهم کند (Giarratano, Riley, 1989,22). برخی از زبانهای برنامه نویسی که برای طراحی سیستمهای خبره به کار می روند شامل C، Prolog، JAVA، C++ میباش
ند. Prolog به خاطر استفاده از زنجیرۀ رو به عقب، دارای مزایای بسیاری برای سیستمهای تشخیصی میباشد. این زبان برای طراحی سیستمهای خبره با شل[۴] و برنامه های کمکی به کار میرود.
Tools: یک زبان به علاوه برنامه های سودمند مرتبط برای تسهیل توسعه، اشکال زدایی و تحویل برنامه های کاربردی. برنامه های سودمند میتوانند شامل ویرایشگران متنی و گرافیکی، اشکال زداها، مدیریت فایل و حتی مولدان کد باشند (همان منبع، ۲۲)
Shells: یک Tool با مقصود خاص که برای انواع قطعی کاربردها طراحی شدهاست که در آن کاربر باید فقط پایگاه دانش را عرضه کند. مثال کلاسیک آن EMYCIN Shell است (همان منبع، ۲۳). برخی از پوستهها که جهت طراحی سیستم خبره بهکار میروند عبارتند از: Nexpert، Knowledgepro، VP- Expert، GURU و ….. .
۲-۲-۱۲ مقایسه سیستمهای خبره و سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری
سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری (DSS)[5] شاخهای از علم تحقیق در عملیات هستند که به دلیل نیاز به فنون کمی کردن مسائل پیچیدۀ مدیریت ایجاد شده اند.
بیش تر موفقیت تحقیق در عملیات در سه دهه اخیر به دلیل نگرشهای سنتی این علم بوده است که نیاز به محاسبات زیاد و پیچیده داشته اند. DSS کاربرد تحقیق در عملیات در پشتیبانی از فرآیندهای تصمیم گیری مدیریتی را شامل می شود. خصوصیات اصلی DSS به شرح زیر است:
دسترسی سریع مدیریت به اطلاعاتی که در فرایند تصمیم گیری مورد نیاز هستند.
تلفیق فنون تحقیق در عملیات با بهره گرفتن از نرم افزار پردازش اطلاعات را موجب می شود.
توانایی مدیران تصمیمگیرنده را گسترش میدهد و با این کار تأثیر فرایند تصمیم گیری مدیریت را بهبود میبخشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 05:24:00 ق.ظ ]
|