دانلود منابع پایان نامه در رابطه با بررسی نقش عوامل … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
بارش
۲۴-۱۸ سانتی گراد
دما
۵۰ تا ۳۰۰ متر
فاصله تا مسیل
رسوبات آبرفتهای و تحول یافته
ساختمان خاک
کمتر از ۳۰ درصد
تراکم پوشش گیاهی
فصل سوم
ویژگیهای جغرافیایی منطقه مورد مطالعه
ویژگیهای طبیعی منطقه
۳-۱) مقدمه
شهر به عنوان مهمترین مراکز سکونتگاهی انسان و کانون مدنیت، رشد و تعالی علم و فناوری است. این اصلیترین کانون جمعیتی، همواره تحت تأثیر عوامل طبیعی و انسانی از درون و برون قرار داشته و این عوامل باعث توسعه یا افول شهرها بوده است. در شکل گیری سیستمهای شهری عوامل متعددی موثر است که برخی از آنها عبارتند از: عوامل طبیعی، رژیم سیاسی و ایدئولوژی نظام حاکم، تأثیرات اقتصاد ناحیهای، انقلاب در صنعت و بهره گیری از تکنولوژی جدید، جریانهای تاریخی، عامل جمعیتی و…(عمران زاده،۸۰:۱۳۸۷). بنابراین میتوان گفت که شهر دارای پیوستگی بالایی بین عناصر خود است که امکان بررسیهای جزء به جزء و تکساختی را به صورت کاملاً مستقل، از پژوهشگر میگیرد، به همین دلیل پژوهشگران شهری در تحقیقات خود فارغ از زمینه مورد نظرشان، همیشه باید نگاهی به عناصر و ساختارهای دیگر شهری نیز داشته باشند، تا بدین طریق درصد موفقیت خود در شناخت این سیستم پیچیده را افزایش داده و به هدف واقعی برنامهریزی شهری که”کوشش اندیشمندانه و سیستماتیک برای به کار گیری منابع و امکانات یک شهر به بهترین و باصرفهترین شکل ممکن جهت ایجاد، حفظ و نگهداری محیط سالم و دلپذیر برای شهروندان است، دست یابند. بنابراین میتوان نتیجه گیری کرد که لازمهی بررسی دقیق و علمی سیستم شهر، در هر سطح و یا زمینهای، داشتن رویکردی سیستمی به این مجموعه و عناصر آن میباشد که در آن مؤلفه های طبیعی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، فضایی و… مورد بررسی قرار میگیرد به همین علت در فصل حاضر به موضوع شناخت وضع موجود شهرنورآباد ممسنی پرداخته می شود تا زمینه یک بررسی دقیق و جامع را فراهم سازد. هدف از تدوین این فصل، تحت عنوان معرفی منطقه مورد مطالعه، بررسی مسائل جغرافیایی شهر نورآباد و شناسایی کلی منطقه از دیدگاه جغرافیایی و ارائه تصویری از خصوصیات و ویژگیهای طبیعی، انسانی ،اقتصادی شهر میباشد. این اطلاعات به ما کمک می کند تا بتوانیم در مطالعه و تحقیق در مورد موضوع تحقیق تخصصیتر وریز بینانهتر عمل کنیم.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۲) ویژگیهای جغرافیایی-طبیعی منطقه
شهرستان ممسنی در شمال غربی استان فارس بین مدارهای ۵۰ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۵۲ درجه و ۱۰ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۳۷ دقیقه تا ۳۰ درجه و ۴۱ دقیقه عرض شمالی واقع شده است. این شهرستان از شمال و شمال غربی به شهرستان یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب و جنوب غربی به شهرستان کازرون، برازجان و بندر گناوه و از شرق و شمال شرقی به شهرستان شیراز و سپیدان محدود می شود. شهر نورآباد مرکز شهرستان ممسنی در موقعیت ۵۱ درجه و ۳۲ دقیقه طول شرقی و ۳۰ درجه و ۱۳ دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است. ارتفاع این شهر از سطح دریا ۹۰۰ متر است و حدود ۲۰۱۳ هکتار وسعت شهرستان و ۷۸۳ هکتار وسعت شهر میباشد ( مهندسین مشاور امکو ایران،۱۳۷۹ : ۲۷ ). شهر نورآباد در کنار جادۀ اصلی شیراز ـ اهواز و به فاصلۀ حدود ۹۷، ۱۱۰ و ۶۴ کیلومتر به نزدیکترین شهرهای همجوار آن به ترتیب یاسوج، دوگنبدان و کازرون و در منطقه کاملاً جلگهای بکش قرار گرفته است. مرکزیت دادن به شهر نورآباد به دلیل مسائل سیاسی ـ اداری، موقعیت جغرافیایی شهر، تسلط حاکمیت مرکزی، ایجاد خدمات رفاهی و نزدیکی به راههای اصلی ترانزیتی به اکثر نقاط شهرستان میباشد که موجب رشد و توسعۀ چشمگیر شهر در مدت زمانی کوتاه ـ آغاز شهر شدن آن سال ۱۳۴۲ است، شده است. شهرستان نورآباد در سال ۱۳۸۳، دارای ۳۲۲ آبادی بوده که ۲۲۲ عدد از این آبادیها دارای سکنه و حدود ۱۰۰ آبادی دیگر خالی از سکنه میباشد. نقشه شماره ۳ – ۱ موقعیت شهر نورآباد را در تقسیمات کشور، تقسمات استان٬ و شهرستان ممسنی نشان میدهد.
نقشه ۳- ۱ : موقعیت جغرافیایی شهر نورآباد ممسنی
ماخذ : سازمان برنامه و بودجه استان فارس
۳-۳) وضعیت توپوگرافی
در برنامه ریزی شهری شناخت شکل ناهمواری از مهمترین مسائل در رابطه با توسعه فیزیکی شهر میباشد. زیرا ناهمواری منطقه به شکل ویژهای به توسعه فیزیکی شهر امکان میدهد. برای مثال در مناطق کوهستانی به علت محدود بودن زمینهای هموار، توسعه اقماری شهر در تنگهها و سایر درهها توسعه خطی شهر امکان پذیر است. همچنین، شهرهای جلگهای، پایکوهی(اعم از شهرهای واقع در مخروط افکنهها و گلاسیها) بسته به نوع ناهمواری توسعه مییابند(محمودی،۱۳۷۳:۵۸). دشت نورآباد حاصل رسوبات آبرفتی ناشی از فرسایش کوههای اطراف است که این ویژگی به همراه شیب ملایم و اختلاف ارتفاع ناچیز، این دشت را به عرصه ای جهت انجام فعالیتهای کشاورزی و مسکونی مبدل کرده است، هر چند که باید با توجه به نیازها و استفادۀ صحیح از اراضی کشاورزی، سیاستی جهت جلوگیری از توسعۀ بیرویۀ شهر بر روی زمینهای کشاورزی را مدنظر قرار داد. در مجموع محدودیت توسعه در شهر مورد مطالعه خیلی کم است و از جمله عوامل محدود کنندۀ توسعه در شهر مورد مطالعه وجود دو رودخانه مهم در شمال و جنوب شهر، قرارگرفتن نهرهای متعدد در محدودۀ اراضی کشاورزی و محلات شهر و وجود ارتفاعات متعدد در پیرامون محدودۀ کنونی شهر است که در بسیاری از موارد به دلیل شیب زیاد امکان ساخت و ساز را فراهم نمیسازد. نقشه (۳-۲) ارتفاع از سطح دریا را در منطقه نشان میدهد.
نقشه۳-۲: ارتفاع از سطح دریا منطقه
یافتههای تحقیق
۳-۴). وضعیت شیب منطقه
چنانچه گفته شد شهر نورآباد در دشت نسبتاً مسطحی قرار گرفته است که شیب ملایمی به سمت روخانۀ کتی ـ نارگون در جنوب و جنوب غربی شهر دارد بر این اساس شیب عمومی شهر از شمال به جنوب (به سمت رودخانه) و از شرق به غرب در جهت حرکت رودخانه است. در اطرف این دشت ارتفاعات پراکندهای وجود دارد که عمدتاً با اسامی زیر شناخته میشوند: کوه میرمالکی، کوه محمد امینی، کوه شیرمرد (جنوب) کوه تنگ اژدها، کوه کمسه، کوه سراب بهرام، کوه چشمه انجیر (جنوب شرقی) و کوه گرو، کوه شاه نشین، کوه بزقره (شمال). نقشه ۳-۳ نشان دهنده وضعیت شیب منطقه را نشان میدهد.
نقشه۳-۳: شیب منطقه
یافتههای تحقیق
۳-۵) جهت دامنه:
دامنههای جنوبی بهترین جهت جغرافیایی برای توسعه شهری است و دامنههای شمالی نامناسب ترین جهت جغرافیایی برای توسعه شهری است. در مناطق با آب و هوای معتدل مناسبترین جهت جغرافیایی، دامنه جنوبی است و در مناطق نیمه گرمسیری مناسبترین جهت جغرافیایی، دامنه شرقی است ( مخدوم،۲۰۵). نقشه جهت دامنه ( نقشه ۳-۹) نشان میهد که شهر نورآباد با توجه با دارا بودن آب و هوای نیمه گرمسیری، دامنه شرقی مناسب برای فعالیتهای توسعه شهری است.
نقشه۳-۴:جهت دامنه منطقه
یافتههای تحقیق
۳-۶) ویژگیهای زمینساختی و تکتونیکی محدودۀ مورد مطالعه
۳-۶-۱) زمین شناسی
ساختارهای عمدۀ زمینساختی شهر نورآباد و اطراف آن، طاقدیسها و ناودیسها و گسلهایی است که ارتفاعات و دشتهای منطقه را بوجود آوردهاند. طاقدیس پسکوهک که در شمالشرقی این منطقه واقع شده است، رشتهکوهی به طول بیش از ۳۷ کیلومتر را تشکیل میدهد که راستایی شمال غربی ـ جنوب شرقی دارد. محور این طاقدیس در چندین نقطه تحت تأثیر گسلهای عرضی قرار گرفته است و در یالهای شرقی ـ غربی سازند مانی پابره ـ کورپی روی سازند سروک را پوشانده است و بالاخره سازند آهکی آسماری در مجاورت سازند اخیر قرار دارد ( مهندسین مشاور امکو ایران، ۱۳۷۹ :۴۲ ). طاقدیس کوزه کوه در جنوب شرقی طاقدیس پسکوهک واقع شده است و در اثر عملکرد گسلهای متعدد، سازندهای قدیمی مانند گچساران رخنمون یافته است. در بعضی نقاط میتوان آثار لایه های برگشته را نیز مشاهده نمود. طاقدیس فهلیان ارتفاعات شمالی شهر نورآباد را تشکیل میدهد. در واقع شهر نورآباد در فاصلۀ کمی از پلانژ محور این طاقدیس واقع شده است. هستۀ این ارتفاعات را سازند آسماری تشکیل میدهد که در محل پلانژ در اثر عملکرد گسلی در راستایی شمالی ـ جنوبی سازند سروک رخنمون یافته است( همان کتاب ، ص ۴۴).
از دیگر طاقدیسها، طاقدیس دشت گل است که در جنوب و شرق شهر نورآباد واقع شده است و راستایی شمال غربی ـ جنوب شرقی دارد و در واقع این طاقدیس ادامۀ طاقدیس فهلیان است که به وسیلۀ گسل قطر- کازرون قطع شده است.( مهندسین مشاور امکو ایران ،۱۳۷۹ : ۴۳ ). عمده ترین گسلی که شهر نورآباد و محدودۀ اطراف آن را تحت تأثیر قرار داده است، گسل کازرون است که به صورت راستگرد عمل مینماید و در حوالی شهر نورآباد جابجایی حدود ۲ تا ۴ کیلومتر ایجاد کرده است. عمق فعالیت این گسل زیاد است به گونه ای که سنگ بستر را تحت تأثیر قرار داده و آن را میشکند. به هر صورت، در نظر گرفتن این گسل به عنوان یکی از مهمترین عوامل تکتونیکی منطقه در ساخت و سازها، ایجاد تأسیسات زیربنایی و رعایت فاصلۀ مناسب طبق آئین نامه های ساختمانی ضروری است. ( مجیدی، ۱۳۷۱: ۱۶۵). از دیگر گسلهای مهم در این منطقه گسل فهلیان ـ اردکان میباشد که بخشی از ارتفاعات کوزه گوه را متأثر میسازد. این گسل طولی بیش از ۳۰ کیلومتر دارد و جابجایی آن به صورت چپگرد در حدود ۲ کیلومتر است. نقشه۳ -۴، ساختار زمین شناسی شهرستان نورآباد را نشان میدهد.
نقشه۳-۵: زمین شناسی منطقه
یافتههای تحقیق
۳-۷) ویژگیهای آب و هوایی شهر نورآباد
شهر نورآباد در شمال غربی استان فارس در منطقهای قرار گرفته است که میتوان گفت از یک سو به عنوان قسمتی از فلات ایران تحت تأثیر جریانات عمومی جوی نظیر جریانهای سیبری، مدیترانهای، اقیانوس اطلس و اقیانوس هند قرار دارد و از سوی دیگر، در این استان، عرض جغرافیایی پائین، مجاورت قسمت های جنوبی آن با سواحل خلیج فارس، مجاورت قسمت های شرقی و شمال شرقی با کویر و همچنین وجود کوهستانهای ایران مرکزی و رشته کوه زاگرس در قسمت های غربی و شمال غربی و تا حدودی بخشهای مرکزی استان، باعث جریانهای محلی و یا ایجاد تغییراتی در جریانات عمومی جوی شده است. از آنجائیکه ایستگاه سینوپتیک شهر نورآباد عملاً غیر فعال است و هنوز به بهره برداری نرسیده است، بنابراین در تحلیل وضعیت باد شهر از داده های آماری ایستگاه شهر شیراز به عنوان نزدیکترین ایستگاه استفاده به عمل آمده است. براساس تقسیمات اقلیمی قسمت های مختلف کشور، شهرستان ممسنی به علت دارا بودن موقعیت جغرافیایی متفاوت، از شرایط آب و هوایی یکسان برخوردار نیست. به طوری که آب و هوای این منطقه را می توان به سه گروه سردسیری، جلگهای و گرمسیری تقسیم بندی کرد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 06:05:00 ق.ظ ]
|