s0: عدم سایه

a1: تلقیح با باکتری آزوسپیریلیوم(Azospirillum brasilense)

c1: رقم زیبا

s25: 25% سایه

a0: عدم تلقیح (شاهد)

c2: رقم ILL4400

s50: 50% سایه

s75: 75% سایه

s100: 100% سایه

۳-۶-معرفی ارقام
در آزمایش حاضر پاسخ دو رقم عدس که دارای مشخصات زیر می­باشند به سایه­اندازی و پیش تیمار زیستی(بیوپرایمینگ) مورد بررسی قرار گرفت.
الف۰رقم زیبا: مبدا این رقم کرج و نسبتا مقاوم به بیماری ها است. رنگ پوست این رقم سبز روشن، متوسط درصد پروتﺌین آن ۲۶% و وزن صد دانه آن ۲/۳ گرم می باشد و جزﺀ گروه میکروسپرما می­­باشد. طول مدت کاشت تا برداشت آن ۱۱۳ روز است.
ب. رقم ILL4400: از ارقام خارجی می باشد و در گروه ماکروسپرما بوده و وزن صد دانه ۵/۵ گرم می باشد، نسبتا مقاوم به خشکی است و دوره رشد آن حدود ۱۳۰ روز می­باشد.
۳-۷-اجرای طرح
۳-۷-۱-آماده سازی زمین
زمین محل اجرای آزمایش را در تابستان شخم عمیق زده و در اواسط آذر ماه عملیات آماده سازی تکمیلی زمین شامل شخم، دیسک زنی، و کرت بندی انجام شد. فاصله بین بلوک ها ۲ متر، فاصله بین کرت ها از یکدیگر ۶۰ سانتی متر در نظر گرفته شد. واحد آزمایشی در ابعاد۲×۳۰/۱ متر ایجاد و در هر واحد آزمایشی ۵ ردیف به طول ۲متر و به فاصله ۲۵سانتیمتر از همدیگر در جهت شمالی جنوبی بود. فاصله بذور در روی ردیف ۲سانتیمتر و عمق کاشت ۳ سانتی متر در نظر گرفته شد . بذر دو رقم شامل زیبا و ILL4400 با بهره گرفتن از دست در ۳ اسفند سال ۱۳۹۱ کاشته شدند. بلافاصله پس از کاشت، همه مزرعه به روش جوی و پشته آبیاری گردید. مزرعه آزمایشی در طول دوره رشد، در فاصله زمانی ۷ روز بطور مرتب آبیاری شد(شکل۳-۱).

شکل۳-۱- آماده سازی زمین و طراحی آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی
۳-۷-۲-آماده سازی پوشش های سایه انداز
از توری­های مخصوص با ضخامت مناسب برای آماده سازی سایه انداز­ها، استفاده شد. توری­های تهیه شده تا حد زیادی از عبور نور خورشید به پوشش گیاهی جلوگیری می­کردند. توری­های مربوطه به صورت ردیفی برش داده شد و بر روی چارچوبهایی در ابعاد ۲×۲متر (با توجه به ابعاد کرت­ها ) نصب و در ارتفاع یک متری روی کرت ها قرارگرفتند(شکل۳-۲). برای اعمال تیمار ۲۵ درصد سایه، شبکه هایی متشکل از توری هایی با نسبت یک به چهار، برای۵۰ درصد سایه از نسبت دو به چهار، ۷۵ درصداز نسبت سه به چهار و برای ۱۰۰درصد از نسبت چهار به چهار استفاده شد. از آنجایی که سایه انداز های مربوط قادر به جلوگیری از عبور کامل نور نبودند. بنابراین با اندازه گیری نور ورودی به بالای کانوپی و زیر سایه اندازها، با بهره گرفتن از دستگاه نورسنج، به ترتیب تیمارهای:صفر درصد سایه(صددرصد نور کامل خورشید) ۲۵ درصد سایه(۷۵درصد نور کامل خورشید)، ۵۰درصد سایه(۵۰ درصد نور کامل خورشید)، ۷۵درصد سایه(۲۵درصد نور کامل خورشید)، ۱۰۰درصد سایه(صفر درصد نور کامل خورشید)، برای آزمایش ثبت گردید. لازم به ذکر است که شدت نورخورشید تحت سایه دهی ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد به ترتیب ۷۴۱۳۲، ۵۲۲۶۵، ۲۷۴۲۱ و ۱۹۵۲۴ لوکس ثبت گردید. پوشش های سایه انداز، بلافاصله پس از سبز شدن مزرعه نصب و در کلیه دوران رشد گیاه در مزرعه باقی ماند. این روش سایه اندازی توسط پژوهشگران دیگری نیز به کار گرفته شده است[۱۸۴و۱۲۸و۵۲].

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

شکل۳-۲-اعمال فاکتور سایه اندازی در مزرعه آزمایشی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...