منابع پایان نامه ها | ۲-۶ فرضیه بازار کارا در کشور های در حال توسعه – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
به عبارت دیگر مصداق این قانون در بازار این است که یک روند قیمتی تمایل دارد که باقی بماند تا زمانی که یک نیروی خارجی جلوی آن را بگیرد .این استراتژی شامل سرمایه گذاری در جهت بازار میباشد و ادعا می کند که بازدهی مثبت یا منفی گذشته در دوره مشخصی از آینده نیز همچنان تداوم خواهد داشت.مومنتوم از خود همبستگی مثبت در بازدهی دارایی ها در میان مدت حکایت میکند .استراتژی مومنتوم اعتقاد به استمرار بازدهی میان مدت تاریخی در افق میان مدت آتی دارد.
“مومنتوم سود[۲۹] “یکی از انواع مومنتوم است که استدلال میکند که سهامی که تعدیل مثبت داشته است در آینده نیز بازدهی خوبی خواهد داشت .”مومنتوم صنعت” نیز نوع دیگر از مومنتوم است که استدلال میکند که صنایعی که در گذشته نزدیک عملکرد و بازدهی خوب یا بد داشته اند در آینده نیز این بازدهی را ادامه میدهند .و نوع دیگر “مومنتوم قیمت “میباشد که ادعا میکند که سهامی که بر اساس شاخص قدرت نسبی ،نسبت به بقیه عملکرد بهتری داشته اند باید انتخاب و در دوره ای از زمان نگهداری شوند (فاستر و خرازی ۲۰۱۰ ).
۲-۶ فرضیه بازار کارا در کشور های در حال توسعه
فرضیه بازار کارآ و مباحث مربوط به آن توجه بسیاری از محققان و پژوهشگران حوزه مالی و اقتصادی را به خود جلب کردهاست. اولین تحقیقات انجام شده در زمینه کارایی بازار سرمایه را می توان به فاما با موضوع کارایی بازار سرمایه با بررسی تئوری وتجربی انجام گرفت(فاما[۳۰]،۱۹۷۰).
بازار کارا بازاری است که در آن قیمت های سهام از گام تصادفی پیروی میکنند بدین معنا قیمت بازار سهام نمی تواند قابل پیشبینی باشد و قیمت ها تابع حوادث و ابفاقاتی است که اتفاق می افتند.اما اگر قیمت ها در بازار سهام از گام تصادفی پیروی نکنند حالت مانایی دارند که به باز گشت به میانگین است .
تعریف و تحلیل فرضیه بازار کارا بیشتر در قالب بورس اوراق بهادار در کسور های صنعتی می گنجد ،چون بورس اوراق بهادار در کشور های جهان سوم عمو ما توسعه نیافه و جایگاه خاصی در اقتصاد آن ها ندارد از این نظر بحث فرضیه بازار کارا و کارایی برای آن ها بی مورد است .از این نظر بیشتر تحقیقات در رابطه با شکل ضعیف بازار بورس یا پدیده مانایی یا بازگشت به میانگین است .
در عموم تحقیقاتی که به بررسی وجود حباب ها یا بازگشت به میانگین پرداختهاند،
فرض صفر این است که قیمت ها تابعی از قیمت های قبلی، یک جزء رانش و یک جزء اخلال مستقل داری توزیعیکنواخت میباشند.استقلال جزء اخلال بیانگر این امر است که قیمت یک فرایند گام تصادفی دارای جزء رانش است. در یک گام تصادفی کلیه توابع خطی و غیر خطی شوک های بازده باید غیر هم بسته باشند.شیرکوند سعید و همکاران(۱۳۸۷)
یک مدل قیمت گذاری، زمانی زمانی نامانا است که حرکت قیمت ها مستقل از هم باشند .در غیر اینصورت بازگشت به میانگین است که قیمت دارائیها در آن پس از رسیدن به حداکثر (حداقل)،کاهش(افزایش) یابد.
بازار پس از رسیدن به حداکثر فرو خواهد ریخت چرا که یک ماکزیمم محلی الزامأ نسبت به مقادیر حول آن، مقدار بزرگتری دارد. بدین ترتیب، هر فرآیندی میتواند ویژگی بازگشت به میانگین باشد.
وجود شرایط مانایی یا باز گشت به میانگین دلالت بر وجود ناهنجاری ها و بی قاعده کی هایی دارد .
در مورد بازار سهام، بی قاعده گی ها در مواجهه با تئوری بازار کارآ قرار می گیرند به طوری که در صورت وجود الگوهای از پیش تعیین شده شرایط را جهت استراتژی معامله سهام با بازده اضافی (بیش از مقدار ریسک معین) فراهم می آورد(داگلاس[۳۱]، ۱۹۸۵).
بی قاعده گی ها و ناهنجاری ها در بازار اوراق بها دار به اشکال مختلفی رخ میدهند.
۱- بی قاعدگی ها غیر تقویمی
بی قاعدگی ها و بی نظمی هایی که فرضیه بازار کارا را زیر سوال برده و نمی توان آن ها را در غالب بی نظمی های فصلی طبقه بندی کرد، به بی قاعدگی های غیر تقویمی مشهورند. در بی قاعدگی های غیر تقویمی عامل زمان و مقطع زمانی عامل برهم زننده فرضیه بازار کارا نیست بلکه عوامل محتوایی بازار اینگونه پدیده را شکل میدهد (فاما[۳۲]،۲۰۰۴ ).
در این مورد به چند مورد از آن ها اشاره میشود.
۲-اثر تجزیه سهام
منطقأ تجزیه سهام یک شرکت نباید اثری بر ارزش شرکت فوق بگذارد. لیکن شواهد و مطالعات فراوانی حاکی از آن است که تجزیه سهام یک بنگاه سبب افزایش قیمت سهام هم قبل و هم بعد از انتشار اعلامیه تجزیه سهام میگردد. این اثر را فاما، دسای[۳۳] (۱۹۹۷) ونیز ایکنبری[۳۴] (۱۹۹۶) مورد مطالعه قرار دادند.
۳- اثر بازده سود سهام
این اثر بیانگر آن است که سهامی با بازده نقدی و یا سود نقدی بالا دارای عملکرد بالاتر ومناسب تر از میانگین بازار میباشند. این اثر در شرکتهای کوچک به دلیل اینکه چنین شرکت هایی سود نقدی بالاتری جهت جبران ریسک اندازه خود پرداخت می نمایند بیشتر به چشم میخورد. و آن ها عمومأ عملکرد بهتری نسبت به شرکت های بزرگتر از خود نشان میدهند. لیتزنبرگ و راماساوی[۳۵] (۱۹۸۲) و نیز لیوز و کیم[۳۶] (۱۹۸۵) این اثر را تأیید کردند.
۴- اثر سهام با قیمت پایین
گاین[۳۷](۲۰۰۵) با ارائه این اثر یقین داشت که سهامی که دارای قیمتی پائین است بهتر از سهام با قیمت بالا عمل میکند. گاین دلیل اصلی آن را چنین بیان میدارد، (اگر با کاهش مقدار فروش یک شرکت سود نیز به همان میزان کاهش یابد واقعه خیلی ناگواری روی نداده است، ولی اگر به همراه کاهش فروش، قیمت سهام نیز کاهش یابد از آن سهام پرهیز کنند زیرا مدیریت نمتوانند مشکل سود آوری را با قیمت سهام جبران کند) . لذا سهامی که دارای قیمت پائین تری میباشد حرکت نزولی کمتری نسبت به کاهش فروش از خود نشان میدهد.
۵- اثر معامله محرمانه
افرادی که دارای اطلاعات محرمانه هستند معمولأ با توجه به این اثر بازده های بالاتری کسب میکنند و میتواند حتی تغییرات قیمت سهام را نیز پیشبینی کنند(فینری[۳۸]،۱۹۷۶ لاکونشیوک ولی[۳۹] ،۲۰۰۱)
۶- اثر انتشار اطلاعات
سرمایگذاران در مقابل انتشار اطلاعات یکسان برداشت های مختلفی دارند و به تبع آن عکس العمل های متفاوتی از خود نشان میدهند. جانسون[۴۰](۲۰۰۵) با نشان دادن کاهش در حجم معادلات قبل از انتشار اعلامیه بودجه شرکت ها و افزایش حجم معادلات پس از انتشار این اعلامیه این اثر را توضیح داد. به تعبیر دیگر وی این اثر، اثر عدم تقارن اطلاعات نامید. جانسون اظهار داشت که با انتشار اعلامیه بودجه شرکت ها هر سرمایه گذار بنا به برداشت خود از این اعلامیه اقدام به عکس العمل مختص خود میکند. برخی موقعیت خرید برخی دیگر موقعیت فروش را اتخاذ می نمایند. در نتیجه حجم معاملات پس از انتشار اعلامیه فوق افزایش مییابد.
۷- اثر بیش واکنشی
در بازار سهام واکنش بیش از حد سهامداران به اخبار جدید از جمله اعلان سودهای آتی بسیار به چشم میخورد یولونگ،تنگ تاینور[۴۱](۲۰۰۵) ضمن ارائه این اثر بیان کرد که معمولأ قیمت سهام پس تجربه یک افزایش یا کاهش شدید، در جهت عکس حرکت میکند که این اثر را اثر معکوس نیز می نامیدند.
۸- اثر کم واکنشی
آباربانل و برنارد[۴۲] (۱۹۹۲) با مطالعه روی این اثر آن را حالتی دانست که در آن بازار و تحلیل گران عکس العمل کمتری نسبت به انتشار اعلامیه و اخبار مختلف از جمله اعلامیه سود در خود نشان میدهند. آنان بر خلاف اثر واکنش بیش از حد بازار این اثر را اثر مستقیم نامیدند.
۹- اثر خاص کشور
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:24:00 ق.ظ ]
|