دانلود پژوهش های پیشین درباره بررسی و تحلیلی در پهنه بندی … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
-
- بیان دستاوردهای علمی و آموزشی مدیریت روستایی به زبان ساده و قابل فهم برای روستاییان.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۹-۱-۲ کاربری زمین
کاربری زمین، جنبه های فضایی همه ی فعالیت های انسانی را در روی زمین برای رفع نیازهای مادی و فرهنگی او نشان می دهد. (شکویی، ۱۳۸۰: ۲۵۳) کاربری زمین – Land Use – یا کاربری اراضی و یا نحوه ی استفاده از اراضی، عبارت است از بررسی نوع استفاده از زمین به نسبت انواع فعالیت های مختلف اعم از بهداشتی، درمانی، مسکونی، اداری و تجاری. (شیعه، ۱۳۸۸: ۸)کاربری زمین عبارت است از شناخت وضع موجود پراکندگی انواع فعالیت های شهری مانند مسکونی، درمانی، معابر، آموزشی، تجاری، اداری، ورزشی و … تعیین نسبت هریک از کاربری ها از کل مساحت شهر و این که هریک از فعالیت ها در چه مقیاس و اندازه و به چه صورت در سطح شهر پراکنده شده اند، رابطه آن ها با یکدیگر چیست و تا چه حد این ارتباطات منطقی و صحیح است. (رضویان، ۱۳۸۱: ۳۳)
۱۰-۱-۲ برنامه ریزی کاربری اراضی
برنامه ریزی کاربری اراضی، علم تقسیم زمین و مکان برای کاربردها و مصارف مختلف زندگی است که به منظور استفاده ی موثر از زمین و انتظام فضایی مناسب و کارا صورت می گیرد. در این برنامه ریزی تلاش می شود که الگوهای اراضی به صورت علمی مشخص شود و مکان یابی فعالیت های مختلف در انطباق و هماهنگی با یکدیگر و سیستم های شهری قرار گیرد. ( زیاری، ۱۳۷۸: ۱۲۵) برنامه ریزی کاربری اراضی ، مجموعه ای از فعالیت های هدفمند است که محیط مصنوع را سامان می بخشد و در حد مقدور، خواسته ها و نیازهای جوامع را در استفاده از اراضی فراهم می آورد. (پورمحمدی، ۱۳۸۷: ۳) برنامه ریزی کاربری اراضی، ساماندهی مکانی و فضایی فعالیت ها و عملکردها بر اساس خواست ها و نیازهای جامعه ی بشری است و هسته ی اصلی برنامه ریزی شهری را تشکیل می دهد. (سعیدنیا، ۱۳۷۸: ۱۳) برنامه ریزی کاربری زمین، علم تقسیم زمین و مکان برای کاربردها و مصارف مختلف زندگی می باشد. هدف اصلی و اساسی برنامه ریزی کاربری زمین، استفاده ی به جا و مناسب و در نهایت آماده سازی زمین جهت مصارف مختلف شهری است. در واقع برنامه ریزی کاربری زمین « مدیریت خردمندانه فضا به منظور بهینه سازی الگوی توزیع فعالیت های انسان» است. (رضویان، ۱۳۸۱: ۱۴)
۱۱-۱-۲ آماده سازی زمین:
مجموعه فعالیتهائی است هماهنگ و ضروری در اراضی متعلق به سازمان زمین شهری که به منظور ایجاد امکان بهره برداری از اراضی که جهت احداث واحدهای مسکونی و تاسیسات وابسته به آنها و رفع نیازهای عمومی صورت می گیرد و عمدتا بر حسب ضرورت، شامل تسطیح زمین، ایجاد شبکه های عبور و مرور ، شبکه های آبرسانی و فاضلاب، برق، مخابرات، و غیره می باشد. (شیعه، ۱۳۸۱ ،۴)
۱۲-۱-۲ سرانه زمین :
سرانه زمین ، عبارتست از مقدار زمینی که بطور متوسط از هر یک از کاربری های شهر به هر نفر از جمعیت آن می رسد.
۱۳-۱-۲ پهنه بندی یا منطقه بندی
پایه اصلی برنامههای پیشنهادی بر انعطاف و امکان استفاده و بهره وری از تمامی امکانات هر پهنه استوار است و با توجه به مقیاس مطالعه و فراوانی عملکردهایی که میتوانند یا نمیتوانند و یا به صورت مشروط میتوانند انجام پذیرند در قالب مجموعه ضوابط و مقررات و دستور العمل مشخص می شوند بنابراین منطقه بندی یا پهنه بندی به مفهوم ایجاد بخشها یا مناطق مسکونی (ساخت وساز ) صنعتی،کشت وکار ،و غیره و هدایت وکنترل استفاده از این پهنه ها با توجه به مقررات و ضوابط قانونی امکان پذیر است.
به عبارتی دیگر حوزه بندی بخش مهمی از فرایند برنامه ریزی است که به منظور اجرای طرح کاربری زمین تدوین میشود. مقررات حوزه بندی ناحیه را به حوزه هایی تقسیم وبه بیان انواع استفاده های مجاز یا مشروط هر حوزه مقررات چگونگی استفاده از هر کاربری را در یک گزارش تدوین می کند.
پهنه بندی اراضی درزمینه استقرار انواع فعالیت ها موجب تفکیک اراضی و بخشهای متفاوت یک ناحیه از نظر قابلیت و آسیب پذیری برای اهداف ویژه شده و از تداخل فعالیت های ناسازگار در مجاورت یکدیگر جلوگیری می کند برای مثال از طریق پهنه بندی ناحیه استقرار صنایع در فاصله دورتری از محدوده کاربری های مسکونی قرار می گیرد به طوری که از معرفی گازهای خطرناک دود وغیره دور می باشد . مثال دیگر اینکه تفکیک اراضی مناسب کشاورزی با (توان درجه ۱و۲ ) و اعلام ممنوعیت استقرار فعالیت های مغایر در قالب ضوابط و مقررات ساخت و ساز ضمن اینکه کمک به تحقق قانون حفظ باغات و اراضی کشاورزی، زمینه های حفظ و تداوم بهره برداری از این قبیل اراضی را به عنوان سرمایه های ملی کشور (که وظیفه تولید غذا را برای جمیعت رو به رشد را برعهده دارند )فراهم می آورد .
۲-۲ طرح هادی روستایی
۱-۲-۲ تعریف طرح هادی روستایی
بر اساس آئین نامه نحوه بررسی و تصویب طرحهای توسعه عمران محلی ، ناحیه ای ، منطقه ایی ، و ملی و مقررات شهرسازی و معماری کشور مصوب مورخه ۱۲/۱۰/۷۸ هیأت دولت، طرح هادی روستایی عبارت از :
طرحی است که ضمن ساماندهی و اصلاح بافت موجود ، میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکرد های مختلف از قبیل مسکونی ، تولیدی ، تجاری و کشاورزی ، و تأسیسات و تجهیزات و نیازمندیهای عمومی روستایی را بر حسب مورد در قالب مصوبات طرحهای ساماندهی فضا و سکونتگاه های روستایی یا طرحهای جامع ناحیه ای تعیین می کند.
۲ -۲ -۲ اهداف طرح هادی روستایی
براساس بند ۲ آیین نامه اجرایی ماده ۷ اساسنامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مصوب ۱۷/۹/۶۶ مجلس شورای اسلامی، اهداف طرحهای هادی روستایی بشرح زیر میباشد:
الف ) ایجادزمینه توسعهوعمرانروستاها باتوجه به شرایط فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی.
ب ) تامین عادلانه امکانات از طریق ایجاد تسهیلات اجتماعی، تولیدی و رفاهی.
ج ) هدایت وضعیت فیزیکی روستا.
د ) ایجادتسهیلات لازمجهت بهبود مسکن روستاییان و خدمات محیط زیستی و عمومی.
۳-۲-۲ اهداف تبعی طرحهای مذکور نیز بدین شرح میباشند:
– بهبود کیفیت بافت روستا در چارچوب اقدامات پیش بینی شده در طرح و تلاش برای ایجاد فضای مناسبتر سکونت و فعالیت در آن.
– ایجاد تناسب منطقی بین جمعیت و عملکردهای مختلف مسکونی، تولیدی و خدماتی مورد نیاز در محیط روستا
– کنترل ونظارت برروندتوسعه کالبدی روستا ازطریقبرنامهریزی و تعیین نحوه استفاده از زمین در محدوده بافت مسکونی موجود و پیشنهادی
– ایجادزمینه کاهش خطر سوانح طبیعی در روستا از طریق شناخت زمینههای سانحهخیزی و تمهید اقدامات ایمنسازی و نظارت برساختوساز در آنها.
– ایجاد بستر لازم جهت فراهم شدن زمینه صدور سند مالکیت املاک واقع در بافت مسکونی روستا
۴-۲-۲ مراحل تهیه طرح
مرحله اول : مطالعات پایه و تشخیص وضعیت موجود
مرحله دوم : تحلیل و استنتاج بررسیهای وضع موجود و تدوین چشم اندازها
مرحله سوم : تعیین و اولویت بندی پروژههای پیشنهادی و ارائه طرح هادی
مرحله اول : مطالعات پایه و تشخیص وضعیت موجود
۱ – پیشینه و زمینه
– بررسی اجمالی موقعیت سیاسی و جغرافیایی روستا و پیشینه تاریخی آن
– بررسی طرحهای فرا دست مصوب (طرح جامع توسعه و عمران ناحیه و طرح ساماندهی فضا و سکونتگاه های روستایی) و استخراج نتایج زیر :
نقـش وجایگـاه روستا در طرح فـرادست (بعنـوان مرکز مجموعـه، حـوزه، روستـای مستقل و…).
– ارائه فهرست پیشنهادهای طرحهای مذکـور در مورد خدمات و امکانات پیشنهـادی برای روستا.
– ارائه دیدگاه روستاییان شامل :
– معرفی مسائل و مشکلات روستا از نظر ساکنین آن
– معرفی و اولویت بندی پروژههای عمرانی مورد نیاز روستا که به وسیله طرح هادی قابل رفع میباشند.
۲ – شناسایی پایه
– شناسایی پایه در سطح حوزه نفوذ
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:33:00 ق.ظ ]
|