منابع مورد نیاز برای پایان نامه : بررسی عوامل پیش بینی کننده اضافه وزن وچاقی درکودکان بدو … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
سرطان:
بر اساس یک برآورد جدید٬ چاقی مسوول ۱۴درصد از مرگ های ناشی از سرطان در مردان و ۲۰درصد این موارد در زنان ایالات متحده است. بیشترین افزایش برای سرطان سینه در زنان یاءسه می باشد و خطر بروز سرطان های آندومتر٬ رحم٬ گردن رحم٬ تخمدان و کیسه صفرا در زنان و سرطان های کولون٬ رکتوم و پروستات در مردان نیز گزارش بالایی داشته است. با کاهش وزن خطر مرگ و میر سرطان های مرتبط با چاقی ۵۰- ۴۰درصد کاهش می یابد (۵۱).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
بیماری های ریوی:
چاقی با اختلالات ریوی متعددی همراه است که عبارت اند از کاهش کامپلیانس دیواره قفسه سینه٬ افزایش کار تنفسی٬ افزایش تهویه دقیقه ای در اثر افزایش متابولیسم و کاهش ظرفیت کل ریوی و ظرفیت عملکردی باقیمانده. چاقی شدید ممکن است موجب آپنه انسدادی حین خواب و سندرم “هیپوونتیلاسیون چاقی” گردد. کاهش وزن ۲۰- ۱۰ کیلوگرم می تواند بهبود چشمگیری ایجاد نماید(۳۳).
اختلالات مفاصل و بیماری های جلدی:
چاقی با خطر استئوآرتریت همراه است که بدون شک بخشی از آن به دلیل ترومای ناشی از تحمل وزن زیاد و اختلال راستای مفاصل است. شیوع نقرس نیز ممکن است افزایش یابد. برخلاف بیماری های قلبی یا دیابت احتمال بروز استئوآرتریت تنها به مقدار چربی شکمی مربوط نبوده و با میزان کل چاقی ارتباط دارد(۵۲).
سنگ های صفراوی:
چاقی باعث افزایش ترشح صفراوی کلسترول فوق اشباع شده صفرا و شیوع بالاتر (حدود۶ برابر) سنگ های صفراوی به خصوص از نوع کلسترولی می شود. به شکل متناقضی ناشتا بودن با کاهش جزء فسفولیپیدی موجب افزایش صفرای فوق اشباع می شود. کوله سیستیت ناشی از گرسنگی طولانی مدت٬ عارضه رژیم های سخت است. تمامی عوارض چاقی به استثناء خطر تشکیل سنگ های صفراوی٬ با کاهش وزن کم می شوند(۳۱).
اختلالات روانی- اجتماعی:
خطراتی که سلامت جسمی افراد چاق را تهدید می کند با افزایش سن آنها به میزان بیشتر و مشخصی افزایش می یابد و در نتیجه این بیماری ها برای افراد جوان تهدید به شمار نمی آیند. این در حالی است که عدم پذیرش روانی و اجتماعی چاقی برای کودکان و جوانان چاق وجود دارد. عدم پذیرش عمدتا با تبعیض های اجتماعی همراه است. این مساله به سلامت روانی کودکان چاق که همکلاسی هایشان آنها را تنبل٬ کثیف٬ کند ذهن٬ زشت٬ حقه باز و دروغگو می پندارند٬ صدمه می زند. تبعیض های اجتماعی در بزرگسالی نیز ادامه می یابد(۴۴).
سندرم های اختصاصی همراه با چاقی:
سندرم کوشینگ[۱۳]: هر چند که معمولا بیماران چاق دچار چاقی مرکزی٬ هیپرتانسیون و عدم تحمل گلوکز هستند٬ ولی فاقد سایر نشانه های اختصاصی سندرم کوشینگ هستند. با این وجود اغلب احتمال تشخیص سندرم کوشینگ مطرح می شود. در چاقی ممکن است تولید کورتیزول و متابولیت های ادراری افزایش یابند ولی برخلاف سندرم کوشینگ سطح کورتیزول خون و ادرار در حالت پایه و طبیعی است.
هیپوتیروئیدیسم[۱۴]: در زمان ارزیابی چاقی باید احتمال هیپوتیروئیدیسم مدنظر باشد ولی این مشکل علت نادری برای چاقی است. هیپوتیروئیدی را می توان به راحتی با اندازه گیری هرمون محرک تیروئید رد کرد.
انسولینما[۱۵]: بیماران مبتلا به این بیماری اغلب در اثر خوردن بیش از حد برای اجتناب از بروز علائم هیپوگلیسمی دچار اضافه وزن می شوند.
کرانیوفارنژیوما[۱۶] و سایر اختلالات هیپوتالاموس: اختلالات هیپوتالاموس کنترل کننده سیستم های سیری٬ گرسنگی و صرف انرژی به هر علتی که باشد (تومور٬ تروما٬ التهاب) موجب بروز درجات متفاوتی از چاقی می شوند(۲۵).
جنس ، نژاد وچاقی:
نژاد با چاقی وخطرات ناشی از آن ارتباط دارد ، مثلا برای درجه مشخصی از چاقی ، زنان آفریقایی کارائیبی در معرض خطر بالای ابتلا به پرفشاری خون و دیابت قرار دارند (۳۱).
در واقع چاقی مردان و زنان را از هر نژاد وقومی تحت تاثیرقرار می دهد. آمریکایی های مکزیکی الاصل و زنان غیر اسپانیایی سیاه پوست بیشتر از بقیه به چاقی مبتلا می شوند.این تصویر در مورد مردان غیر اسپانیایی عکس می شود. با این همه جالب آن که اگر فقط به چاقی نظر داشته باشیم ، شیوع آن در مردان سفید پوست غیر اسپانیایی ۲۱ درصد و در زنان ۲۳ درصد خواهد بود . فقر نیز می تواند بر وضعیت وزن تاثیر بگذارد.در تمام نژادها وگروه های قومی ، زنان دارای وضعیت اجتماعی پائین تر ، حدود ۵۰ درصد بیشتر از مردان احتمال ابتلا به چاقی را دارند اضافه وزن در میان مردان شایع تر از زنان همسن آنهاست ولی چاقی در میان زنان شایعتر می باشد(۳۲).
عوامل محیطی وچاقی:
نقش ژنها هر چه که باشد، تاثیر محیط نیز در چاقی مهم وآشکار است. شاهد این امر، این واقعیت است که قحطی حتی در افراد مستعد مانع از بروز چاقی می شود. بعلاوه افزایشی که اخیرا در میزان شیوع چاقی در ایالات متحده دیده شده آنقدر سریع است که نمی تواند به تغییرات ذخیره ژنی مربوط باشد.بدون شک در تعامل با رژیم های غذایی خاص ومیزان دسترسی به مواد غذائی ، سطح فعالیت فیزیکی وعوامل دیگر ، ژنها نیز در استعداد ابتلا به چاقی موثرند.
در جوامع صنعتی چاقی در میان زنان فقیر شایع تر است در حالی که در کشورهای در حال توسعه اغلب زنان ثروتمند تر ، چاق تر هستند.در کودکان چاقی تا حدودی با میزان صرف شده برای تماشای تلویزیون مربوط است(۳۳).
عوامل محیطی شامل رفتارهای مربوط به سبک زندگی مثل عادات خوردن ، رژیم غذائی وسطح فعالیت ، تماشای تلویزیون ، خواب واستراحت هستند.
تغذیه وچاقی:
ارتباط بین تغذیه وسلامتی سالهاست که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. نتایج مطالعات نشان می دهد که رژیم غذایی نه تنها با گستره ای از بیماری ها ارتباط دارد بلکه مهمترین عامل تاثیرگذار بر آن می باشد. دانشمندان معتقدند که حدود ۷۰ درصد بیماریها ارتباط مستقیم با الگوی تغذیه دارند و نقش رژیم غذایی غلط در بسیاری بیماری ها از جمله سرطان ها ، بیماری های متابولیکی و بیماریهای قلبی – عروقی و مغزی به اثبات رسیده است(۳۴).
بیشتر کودکان و نوجوانان چاق٬ معمولا مقدار غذایی که می خورند مساوی یا فقط کمی بیشتر از غذای کودکان و نوجوانان عادی و هم سالشان است. این کودکان اغلب فعالیت بدنی کمی دارند٬
از این رو مقداری از انرژی دریافتی شان٬ به علت مازاد بودن به شکل چربی ذخیره در می آید. اگر مقدار این انرژی اضافی فقط ۵۰ کالری در روز باشد٬ پس از چند هفته یا چند ماه به مقدار قابل توجهی خواهد رسید و اضافه وزن زیادی تولید خواهد کرد(۲۲).
طرز تغذیه٬ مواد خوراکی٬ و زمان غذاخوردن مردم در هر جامعه٬ بستگی به وضع اقتصادی و آداب و رسوم آن جامعه دارد. امروزه شیوه زندگی ماشینی٬ به ویژه در شهرهای بزرگ که پدر و مادر خانواده فعالیت اجتماعی و مسئولیت بیرون از خانه دارند٬ تغییراتی در نحوه تغذیه خانواده ها به وجود آورده است. در این خانواده ها بیشتر روزها٬ صبحانه با عجله و به طور نیمه کاره و ناهار به طور مختصر یا دیرتر از موعد مقرر صرف می شود و شام٬ شامل یک وعده غذایی مفصل و سنگین است (۲۲).
معمولا خوردن دسر یا تنقلات پس از صرف شام و در برابر تلویزیون ٬ برنامه عادی و بیشتر خانواده های شهری است. این نابسامانی در وضع تغذیه خانواده٬ کودکان را برای عادت کردن به یک برنامه غذایی سالم با دشواری روبه رو می کند و والدین نیز به علت گرفتاری زیاد و کمبود وقت٬ برای تربیت فرزندان و آموزش تغذیه صحیح به آنها دچار مشکل می شوند(۲۲).
در چنین شرایطی٬ برای بسیاری از پدران و مادران این پرسش پیش می آید که چگونه می توان یک برنامه غذایی متعادل و سالم تدارک دید و نیازهای غذایی فرزندان خود٬ یعنی پروتئین ها٬ چربی ها و روغن ها٬ کربوهیدرات ها٬ ویتامین هاو املاح مانند کلسیم و آهن را مطابق جیره غذایی پیشنهادی تامین کرد؟ برای پاسخ به این پرسش و تهیه برنامه غذایی کامل باید از کیفیت و ارزش غذایی مواد خوراکی مختلف آگاهی داشت و غذا را طوری تهیه کرد که با وجود سادگی٬ برای کودکان جالب و اشتهاآور باشد(۲۲).
وعده های غذایی: کودکانی که برنامه غذایی مرتبی دارند و غذای خود را در وعده های سه گانه همراه با سبزی و میوه مصرف می کنند٬ تغذیه خوبی دارند. این کودکان از مواد غذایی متنوع برخوردار می شوند و نیازهای غذایی خود را به خوبی تامین می کنند. از سوی دیگر٬ کودکانی که برنامه منظمی ندارند و با مواد خوراکی و تنقلات کم ارزش یا بی ارزش خود را سیر می کنند٬ بیشتر در معرض بیماری های سوء تغذیه و عوارضی مانند کمبود ویتامین ها قرار می گیرند.
صبحانه: این وعده مهم غذایی٬ بیشتر اوقات به واسطه کمبود وقت و شتابزدگی والدین و فرزندان برای رفتن به سر کارو مدرسه٬ مورد بی توجهی قرار می گیرد. مشاهده شده است که خوردن صبحانه خوب٬ دانش آموزان را به مدرسه و درس علاقه مند تر می کند.هنگام صبح٬ بعد از بیدار شدن از خواب و پس از چندین ساعت بی غذایی٬ قند خون یعنی منبع انرژی فوری بدن٬ کاهش می یابد و اگر از خوردن صبحانه خودداری شود٬ قند خون کاهش بیشتری را نشان خواهد داد. تاثیر صبحانه بر کارایی و قدرت یادگیری دانش آموزان مورد بررسی قرار گرفته و یکی از این بررسی ها نشان می دهد که توانایی دانش آموزان برای حل تمرین افزایش می یابد.
صبحانه خوب و متعادل باید یک منبع انرژی فوری و یک منبع انرژی تدریجی داشته باشد تا بتواند کودک را از صبح تا ظهر و وقت ناهار سرحال و بانشاط نگه دارد. صبحانه حدود ۲۵درصد انرژی لازم را برای بیشتر کودکان تامین می کند. مشاهده شده است که کودکان دبستانی نسبت به دانش آموزان دوره راهنمایی و دبیرستان٬ میل بیشتری به صبحانه نشان می دهند.
به علاوه٬ خوردن صبحانه های آماده مثل غلات آماده و شیر را به علت راحتی٬ بیشتر دوست دارند. این صبحانه ٬ چربی و کلسترول کمتر و فیبر خام و ویتامین بیشتری دارد.
ناهار: امروزه به خاطر شیوه زندگی ماشینی٬ به ویژه در شهرهای بزرگ و دوربودن محل کار و مدرسه از منزل٬ بیشتر مردم ناهار خود را بیرون از منزل صرف می کنند. پانسیون ها ٬ مهدکودک ها و بعضی از مدارس که زیر پوشش تغذیه رایگان هستند٬ برای بیشتر کودکان و نوجوانان ناهارتهیه می کنند. اگر ناهار در این مراکز آموزشی به طور صحیح و با کیفیت خوب تهیه شود٬ از تغذیه سالمی برخوردار خواهند شد. برنامه غذایی در مدرسه و مهدکودک به کودکان می آموزد که در انتخاب غذای خود و خوردن آن بیشتر توجه کنند و به طور مستقل عمل نمایند.
بررسی ها نشان می دهد که ناهار یا ساندویچ آماده ای که کودکان با خود از منزل می آورند٬ همیشه از نظر ارزش غذایی٬ کامل نیست و گاهی کمبودهایی دارد. ناهار این کودکان معمولا محدود به ساندویچ های سرد است و این یکنواختی٬ باعث بی اشتهایی و بی میلی می شود.
مشکل کمبود ارزش غذایی را در ناهار بچه ها می توان با کمی دقت از بین برد و یک ناهار مغذی تهیه کرد. ساندویچی که از گوشت کم چربی٬ مرغ یا کنسرو ماهی تهیه شده است٬ به همراه سیب زمینی پخته یا سالاد٬ غذای کاملی به حساب می آید. اگر با این غذا٬ سبزی و میوه تازه هم خورده شود٬ یک ناهار متعادل خواهد بود.
شام: برنامه شام به علت کارهای سنگین روزانه٬ مفصل ترین وعده غذایی در بیشتر خانواده های شهری است. در این وعده غذایی٬ افراد خانواده بیشتر از اوقات دیگر دور هم جمع می شوند. در بعضی خانواده ها٬ برای صرف شام ساعت معینی وجود ندارد و به تناسب فعالیت های ورزشی یا نوبت کاری برخی از افراد خانواده٬ زمان آن تغییر می کند. بعضی از خانواده ها شام را در رستوران صرف می کنند و برخی نیز از خوردن آن صرف نظر کرده٬ جایش را به دسرها و تنقلات می دهند.
اگر برنامه غذایی خانواده٬ شامل همه گروه های شش گانه باشد٬ ارزش و کیفیت خوبی خواهد داشت. شام فرصت خوبی برای خانواده هاست تا رژیم غذایی متعادلی برای کودکان خود تدارک ببینند و عادت های غذایی سالمی را در آنها به وجود آورند. از آنجا که شام٬ مهم ترین وعده غذایی روزانه است٬ باید مواد مغذی گوناگونی داشته باشد و والدین را از تغذیه سالم و متعادل فرزندانشان مطمئن کند.
تنقلات: مصرف تنقلات مثل شیرینی ها٬ بستنی٬ آجیل ها و لقمه های کوچک بین وعده های اصلی غذا٬ بین ۲۵ تا ۳۵درصد از انرژی دریافتی روزانه را برای نوجوانان و کودکان تشکیل می دهد. وعده های کوچک بین وعده های اصلی غذا٬ برای تجدید قوای کودکان لازم است. زیرا آنها نمی توانند تمام نیروی لازم و نیازهای غذایی خود را در سه وعده اصلی یعنی صبحانه٬ ناهار و شام به دست آورند. چای با بیسکوئیت٬ کشمش و برگه میوه ها ارزش غذایی خوبی دارند. یک ساندویچ کوچک یا چند لقمه نان و پنیر همراه با مقداری سبزی و میوه به عنوان عصرانه یا ناشتایی موجب رفع گرسنگی می شود و به علاوه٬ مقداری از پروتئین٬ کربوهیدرات٬ ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن را تامین می کند.
تنقلات مورد علاقه کودکان معمولا خوراکی های شیرین یا چرب و شور است که ارزش غذایی زیادی ندارند. آگهی های تجارتی که مصرف تنقلات شیرین و چرب مثل شکلات و چیبس را تبلیغ می کنند٬ کودکان را به سوی این محصولات کم ارزش و گاهی بی ارزش غذایی می کشاند و مشکل سوء تغذیه و چاقی پدید می آورد(۲۲).
والدین باید با دادن تنقلات با ارزش مثل بادام٬ گردو٬ کشمش و برگه میوه ها٬ فرزندان خود را از خوردن مواد خوراکی بی ارزش که به کالری خالی معروف اند منع نمایند و این مواد خوراکی بی ارزش را در منزل و دسترس آنها قرار ندهند(۲۲).
ورزش ، فعالیت جسمانی و چاقی :
بسیاری از مطالعات همه گیر شناختی ، حاکی از سلامت بیشتر افرادی که به طور منظم ورزش می کنند در مقایسه با آنانکه ورزش نمی کنند می باشد.دیده شده است که ورزش متوسط ومنظم حدودا نیم ساعت در روز ، سه بار در هفته می تواند میزان ابتلا به بیماری ها ومرگ ومیر را به طور واضحی کاهش دهد(۳۵).
اینکه شیوه زندگی شخص فعال باشد یا بی تحرک ، به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهمترین این عوامل می تواند فرهنگ وترجیحات شخص برای اوقات فراغت و شغل باشد. فاکتورهای خارجی شامل آلودگی هوا ، نداشتن وقت آزاد ونبودن حمایت کافی می باشد که از موانع پرداختن به ورزش به شمار می آید(۳۶).
اثرات مثبت ورزش بر سلامتی از طریق افزایش جریان خون ، کاهش تقاضای اکسیژن میوکارد ، حفظ وارتقاء انعطاف پذیری مفاصل ، حفظ توده استخوانی ، افزایش تحمل گلوکز وکاهش قند خون ، افزایش نسبت HDL ، و… اعمال می شود. به علاوه اینکه ورزش منظم به کنترل وزن ، لاغر شدن اندام و کاهش درصد چربی های بدن کمک می کند همچنین سبب کاهش تنش ، استرس و علائم افسردگی می گردد(۳۷).
افرادی که به طور منظم وصحیح نرمش می کنند یا به انجام سایر ورزش ها می پردازند ، ابراز می دارند که ورزش سبب می شود تا آنان همواره احساس خوبی داشته باشند. ورزش کردن سبب ایجاد سلامتی خوب از طریق کاهش وضعیت های ایجاد شده توسط چاقی ، سبک زندگی نشسته و بی تحرک می گردد.
در زندگی شهری و ماشینی امروز٬ بیشتر کودکان و دانش آموزان برای رفتن به مدرسه و انجام کارهای خود از اتومبیل استفاده می کنند و فرصت زیادی برای پیاده روی و سایر فعالیت های جسمی ندارند. این نحوه زندگی٬ به اضافه وزن و چاقی آنها می انجامد. از این رو٬ کودکان و نوجوانان برای جلوگیری از اضافه وزن و حفظ تناسب اندام٬ به فعالیت های فیزیکی مثل ورزش نیاز پیدا می کنند. برای این منظور دانش آموزان می توانند در تیم های ورزشی مدارس و مسابقاتی مانند شنا٬ دوچرخه سواری٬ تنیس روی میز٬ فوتبال٬ والیبال و بسکتبال شرکت و فعالیت نمایند. علاوه بر برنامه های ورزشی در مدارس و دبیرستان ها٬ سالن های ورزشی خصوصی نیز برای بدن سازی٬ نرمش٬ کاراته و تناسب اندام وجود دارند که مورد توجه جوانان و نوجوانان قرار گرفته اند. این ورزش ها و فعالیت های بدنی٬ به پرورش اندام و رشد بافت عضلانی کمک می نماید٬ اندام های بدن مثل قلب و ریه ها را نیرومند می سازد و اشتها را تنظیم و کنترل می کند (۲۲).
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 06:02:00 ق.ظ ]
|