مقالات تحقیقاتی و پایان نامه | ۳-۷-۱-۳ روایی و پایایی پرسشنامه بهزیستی روانشناختی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
بیشترین مراجعه کنندگان مجرد و شاغل میباشند.
معیارهای خروج از مطالعه عبارتند از:
عمل جراحی پلاستیک موجب بهبود مؤلفه های بهزیستی روانشناختی و نگرانی تصویر بدنی شده است.
جراحی پلاستیک موجب افزایش بهزیستی روانشناختی می شود.
جراحی پلاستیک موجب کاهش نگرانی تصویر بدنی می شود.
۳-۷ ابزار گردآوری اطلاعات
۳-۷-۱ مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (PWBS) :
مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف در سال ۱۹۸۹ توسط کارول ریف در دانشگاه ویسکانسین ساخته شده است. این آزمون دارای ۸۴ سؤال است و ۶ عامل را در بر دارد. آزمودنی ها در مقیاسی ۶ درجهای (کاملاً مخالف تا کاملاً موافق) به سؤالها پاسخ میدهد ۴۷ سؤال به صورت مستقیم و ۳۷ سؤال به صورت معکوس نمرهگذاری می شود. از جمله: پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمندی در زندگی و رشد شخصی را میسنجد.
۳-۷-۱-۱ مؤلفه های پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف
مؤلفه ۱: زیر مقیاس پذیرش خود: ۶-۱۲-۱۸-۲۴-۳۰-۳۶-۴۲-۴۸-۵۴-۶۰-۶۶-۷۸-۸۴
مؤلفه ۲: زیر مقیاس روابط مثبت با دیگران: ۱-۷-۱۳-۱۹-۲۵-۳۱-۳۷-۴۳-۴۹-۵۵-۶۱-۶۷-۷۳-۷۹
مؤلفه ۳: زیر مقیاس خودمختاری: ۲-۸-۱۴-۲۰-۲۶-۳۲-۳۸-۴۴-۵۰-۵۶-۶۲-۶۸-۷۴-۸۰
مؤلفه ۴: زیر مقیاس تسلط بر محیط: ۳-۹-۱۵-۲۱-۲۷-۳۳-۳۹-۴۵-۵۱-۵۷-۶۳-۶۹-۷۵-۸۱
مؤلفه ۵: زیر مقیاس زندگی هدفمند: ۵-۱۱-۱۷-۲۹-۲۳-۳۵-۴۱-۴۷-۵۳-۵۹-۶۵-۷۱-۷۷-۸۳
مؤلفه ۶: زیر مقیاس رشد فردی: ۴-۱۰-۱۶-۲۲-۲۸-۳۴-۴۰-۴۶-۵۲-۵۸-۶۴-۷۰-۷۶-۸۲
۳-۷-۱-۲ طریقه نمره گذاری پرسشنامه بهزیستی روانشناختی
کاملاً مخالفم
تا حدی مخالفم
مخالفم
موافقم
تا حدی موافقم
کاملاً موافقم
۱
۲
۳
۴
۵
۶
نمرات معکوس
کاملاً مخالفم
تا حدی مخالفم
مخالفم
موافقم
تا حدی موافقم
کاملاً موافقم
۶
۵
۴
۳
۲
۱
نمره گذاری های معکوس
۲-۴-۷-۹-۱۱-۱۳-۱۵-۱۷-۲۰-۲۲-۲۴-۲۷-۲۹-۳۱-۳۲-۳۴-۳۵-۳۷-۴۱-۴۳-۴۴-۴۵-۵۴-۵۵-۵۶-۵۸-۶۰-۶۱-۶۲-۶۳-۶۵-۶۶-۷۵-۸۲-۸۳-۸۴
۳-۷-۱-۳ روایی و پایایی پرسشنامه بهزیستی روانشناختی
روایی و پایایی مقیاس های بهزیستی روانشناختی ر پژوهشهای متعددی مناسب گزارش گردیده است. دایرندوک (۲۰۰۵) همسانی درونی خرده مقیاسها را مناسب و آلفای کرونباخ آن ها را بین ۷۷/۰ تا ۹۰/۰ یافته است. چمت و ریف (۱۹۹۷) همسانی درونی مقیاسهای بهزیستی روانشناختی را بین ۸۲/۰ تا ۹۰/۰ گزارش داده اند. در پژوهش دیگری ریف ضریب همسانی درونی مقیاسها را بین ۸۶/۰ تا ۹۳/۰ یافته است. در این مطالعه نیز همسانی درونی مقیاسهای بهزیستی روانشناختی بین ۸۹/۰ تا ۹۰/۰ به دست آمد. در پژوهش بیانی، کوچکی و بیانی (۱۳۸۷) برای محاسبه پایایی به دو روش بازآزمایی و همسانی درونی به کار برده شد. در تعیین پایایی به روز بازآزمایی، با دو ماه فاصله، ضریب پایایی ۸۲/۰ برای کل مقیاس و برای خرده مقیاس ها را بین ۷۰/۰ تا ۷۸/۰ به دست آمد. برای تعیین همسانی درونی، روش آلفای کرونباخ به کار برده شد که ضریب آلفای ۸۹/۰ به دست آمد این ضریب برای خرده مقیاس ها بین ۵۷/۰ تا ۷۶/۰ به دست آمد.
روایی پرسشنامه بهزیستی روانشناختی در مطالعه بیانی و همکاران (۱۳۸۷) به کمک روش روایی سازه، با اجرای مقیاس SWLS، پرسشنامه OHI، پرسشنامه RSES و همبستگی خرده مقیاس ها RSPWB با SWLS، پرسشنامه OHI و پرسشنامه RSES بخ ترتیب ۴۸/۰، ۵۸/۰ و ۷۱/۰ به دست آمد. همبستگی درونی نمرات مقیاس های بهزیستی روانشناختی با یکدیگر و با کل مقیاس ارائه شده است. همبستگی خرده مقیاس ها با هم و با کل مقیاس بین ۵۷/۰ تا ۸۵/۰ است.
۳-۷-۲ پرسشنامه چند بعدی روابط بدن – خود:
پرسشنامه چند بعدی روابط بدن – خود، یک آزمون ۴۶ سؤالی است که به وسیله کش و همکاران در سال (۱۹۸۶ و ۱۹۸۷) برای ارزیابی تصویر ذهنی از جسم ساخته شده است و فرم نهایی آن در سال ۱۹۹۷ آماده شده است. این پرسشنامه ۴۶ سؤالی، شش بُعد روابط بدن – خود را شامل ارزشیابی قیافه، جهت گیری قیافه، ارزشیابی تناسب اندام، جهت گیری تناسب اندام، وزن ذهنی و رضایت بدنی بر حسب مقیاس پنج درجه ای لیکرت از نمره یک (کاملاً مخالف) تا نمره پنج (کاملاً موافق) را میسنجد.
نمره گذاری نسخه ۴۶ آیتمی پرسشنامه نگرانی تصویر بدنی به شرح زیر میباشد:
۳-۷-۲-۱ روش نمره گذاری پرسشنامه روابط چند بعدی بدن – خود
اولین گام، معکوس کردن نمره سوالهای شماره ۶، ۱۱، ۱۲، ۱۵، ۱۷، ۲۱، ۲۲، ۲۳، ۲۶، ۲۸، ۲۹، ۳۱ و ۳۲ است. پس از معکوس کردن امتیاز این سوالها، میتوانید نمره خود را در ۶ زیر مقیاس بر حسب جمع نمره سوالهای هر ریز مقیاس محاسبه کنید.
این زیرمقیاسها عبارتند از:
ارزشیابی قیافه (AE) شامل سوال های شماره ۵، ۷، ۱۳، ۱۹، ۲۵، ۲۸ و ۳۱؛ جهت گیری قیافه (AO) شامل سوالهای شماره ۱، ۲، ۸، ۹، ۱۴، ۱۵، ۲۰، ۲۱، ۲۶، ۲۷، ۳۲ و ۳۳؛ ارزشیابی تناسب اندام (FE) شامل سوالهای شماره ۱۶، ۲۲ و ۳۴؛ جهت گیری تناسب اندام (FO) شامل سوالهای شماره ۳، ۴، ۶، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۷، ۱۸، ۲۳، ۲۴، ۲۹، ۳۰ و ۳۵؛ وزن ذهنی (فاعلی) (SW) شامل سوالهای شماره ۳۶ و ۳۷ و رضایت بدنی (اجزاء بدن) (BAS) شامل سوالهای شماره ۳۹، ۳۸، ۴۰، ۴۱، ۴۲، ۴۳، ۴۴، ۴۵ و ۴۶٫
۳-۷-۲-۲ روایی و پایایی پرسشنامه روابط چند بعدی بدن – خود
در مطالعه ای که راحتی (۱۳۸۳) انجام داده است، بین تصویر بدنی و عزت نفس در نمونه های دانشجویی همبستگی ۵۵/۰ به دست آمده است (۰۰۱/۰ > p) و آلفای کرونباخ کل و خرده مقیاسهای AE، AO، FE، FO، SW، BAS به ترتیب ۸۴/۰، ۷۱/۰، ۷۸/۰، ۶۶/۰، ۷۶/۰، ۸۰/۰، ۷۴/۰ به دست آمد. پاشا، نادری و اکبری (۱۳۸۸) در پژوهش خود، پایایی آزمون خودپنداره را با بهره گرفتن از روش دو نیمه کردن (تنصیف) و آلفای کرونباخ، برای فرم الف برابر با ۷۹/۰ و برای فرم ب برابر با ۵۵/۰ به دست آوردند، که به طور کلی نشان دهنده ضرایب قابل قبول پرسشنامه است.
۳-۸ روش گردآوری اطلاعات
روشهای گردآوری اطلاعات پژوهش به دو دسته کتابخانهای و میدانی تقسیم میشود. در خصوص گردآوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش از روشهای کتابخانهای و جهت جمع آوری اطلاعات برای تأیید یا رد فرضیههای پژوهش از روش میدانی استفاده میشود.
۳-۹ روش تجزیه و تحلیل داده ها
از آمار توصیفی برای توصیف ویژگیهای آزمودنیها و ارائه میانگین و انحراف معیار متغیرهای پژوهش استفاده خواهد شد. از آزمونهای رگرسیون چندگانه و گروه های t همبسته و تحلیل واریانس به منظور پاسخ به فرضیات پژوهش به وسیله برنامه آماری SPSS-12 استفاده می شود.
۳-۱۰ محدودیتهای پژوهش
الف) محدودیتهای در اختیار پژوهشگر
۱٫ از محدودیتهای این پژوهش میتوان به اجرای آن در جامعه زنان متقاضی جراحی پلاستیک اشاره کرد و بنابرین تعمیم آن به جامعه غیر زنان متقاضی باید با احتیاط همراه باشد.
۲٫ زیاد بودن سؤالات پرسشنامهها به طولانی شدن زمان اجرای آن انجامید که میتوانست بر میزان دقت پاسخهای افراد نمونه تأثیر بگذارد.
ب) محدودیتهای خارج از کنترل پژوهشگر
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:43:00 ق.ظ ]
|