منابع پایان نامه درباره مطالعه پارامترهای موثر بر همجوشی پلاسمای- فایل ۳ – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
شکافت هستهای[۴]
در واکنش شکافت، هستهی سنگین یک عنصر رادیو اکتیو مانند اورانیوم یا پلوتونیوم به دو یا چند هسته با جرم متوسط تجزیه میشود. به طور مثال اورانیوم ۲۳۵ مورد اصابت یک نوترون قرار میگیرد و هسته فوقالعاده ناپایداری تشکیل میشود که تقریبا بلافاصله میشکافد و کریپتون و باریم و مقدار زیادی انرژی تولید میشود. که ناشی از تبدیل جرم ناپدید شده (با مقایسه میان جرم سوختهای اولیه و محصولات واکنش) به انرژی است. این انرژی حدود ۵ دهه است که مورد استفاده قرار گرفته است اینک این نیرو همان اندازه از برق جهان را تامین میکند که ۴۰ سال پیش بوسیله تمام منابع انرژی تأمین میشد شکافت هستهای مزایای بسیاری نسبت به سوختهای فسیلی دارد اما مسئلهی پسماندهای آن که حاوی مواد پرتوزا با طول عمر طولانی هستند از جمله مهمترین مسائل خاص در مورد استفاده از شکافت هستهای میباشد. از سوی دیگر ذخایر اورانیوم جهان برای استفاده در راکتورهای شکافت تنها در یک سده کفایت میکنند.
موادی که انجام یک واکنش شکافت هستهای را ممکن میسازند عبارتند از: ۲۳۹Pu ، ۲۳۵U ، ۲۳۸U ، و ایزوتوپ ۲۳۳U ، ۲۳۵U بطور مصنوعی در راکتورهای هستهای با تاباندن نوترون به ۲۳۳Th بوجود میآید.
در اثر برخورد نوترون حرارتی به ایزوتوپ۲۳۵U ، هسته اتم به ۲۳۵U تحریک شده تبدیل میشود. اورانیوم تحریک شده بعد از شکافت، به باریم و کریپتون و سه نوترون تبدیل میگردد [۵].
۱n + ۲۳۵U → ۲۳۶U → ۱۴۴Ba+89Kr + 3 ۱n
اما مسئله مهمتر اینکه هر نوترون آزاد شده بر اثر شکافتن هسته ۲۳۵U میتواند دو هسته دیگر را شکافته و چهار نوترون را بوجود آورد. شکافت هستهای و آزاد شدن نوترونها بصورت زنجیروار به سرعت تکثیر و توسعه مییابد. در هر دوره تعداد نوترونها دو برابر میشود. در واکنشهای کنترل شده تعداد شکافت در واحد زمان و نیز مقدار انرژی به تدریج افزایش یافته و پس از رسیدن به مقداری دلخواه ثابت نگهداشته میشود. برای دستیابی به فرایند شکافت کنترل شده و یا متوقف کردن یک سیستم شکافت پس از شروع، لازم است که موادی قابل دسترس باشند که بتوانند نوترونهای اضافی را جذب کنند. مواد جاذب نوترون بر خلاف مواد دیگر مورد استفاده در محیط راکتور باید سطح مقطع جذب بالایی نسبت به نوترون داشته باشند. مواد زیادی وجود دارند که سطح مقطع جذب آنها نسبت به نوترون بالاست. زمانی که هسته اتمی ۲۳۵U به دو قسمت شکافته میشود تولید عناصر استرتیوم ۹۰، کریپتون ۹۱، ایتریوم ۹۱، زیرکونیوم ۹۵، ۱۲۶I ، ۱۳۷U ، باریم ۱۴۲، سریم ۱۴۴ امکان پذیر هستند.
همجوشی هستهای
واکنشهای همجوشی هستهای از نوع واکنشهایی است که در خورشید و ستارگان صورت میگیرد. این واکنش عبارت است از ترکیب (برخورد) هستههای چهار اتم هیدروژن معمولی (شکل ۱-۱) که ضمن آزاد سازی مقدار زیادی انرژی ناشی از تبدیل جرم به انرژی است (E=mc2)، یک هستهی هلیوم در دماهای بسیار بالای مرکز خورشید و ستارگان تولید میگردد [۶].
در کرهی زمین، این انرژی را میتوان به سه روش محصور سازی مغناطیسی، محصورسازی اینرسی یا لختی و محصور سازی از طریق کاتالیزور میون، تولید کرد؛ که البته همه در مرحلهی آزمایش قرار دارند. همجوشی هستهای به دلیل پرتوزایی کمتر و ایمنی بیشتر و فراوانی بیشتر سوخت اولیه برای انجام واکنشها نسبت یه شکافت مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. برای تولید انرژی در مقیاس بزرگ، به تعداد زیادی از واکنشهایی که با هم رخ دهند، نیاز است. دافعهی کولنی، مانع رخ دادن همجوشی هستهای میگردد. برای غلبه بر این دافعه، به دما و چگالی بالایی مورد نیاز است. در نتیجه سوخت باید در حالت پلاسما باشد.در دمای به قدر کافی بالا، سرعتهای حرارتی ذرات خیلی زیاد خواهند شد. در این صورت، ذرات این فرصت را خواهند داشت که به اندازهی کافی به هم نزدیک شده، بر دافعهی کولنی چیره شوند وتوانایی پیوند داشته باشند. در طی این فرایند انرژی بسیار زیادی آزاد میگردد.
اگر چگالی پلاسما بیشتر از ١٠۲۰ یون در هر سانتیمتر مکعب باشد، آن گاه زمان محصورسازی میتواند کوتاهتر باشد. اگر پلاسما خیلی فشرده شود، زمان محصورسازی، بی نهایت کوتاه و انرژی آزاد شده، فوقالعاده شدید است. در این صورت با یک بمب سر و کار خواهیم داشت نه یک راکتور کنترل شده. بههمین دلیل، با وجود آن که وظیفه محصورسازی مشکل میگردد، چگالی پلاسما در حداقل نگه داشته میشود.
بطور عملی هنوز محفظهای وجود ندارد که بتواند پلاسما با دمایی در حدود چند صد میلیون درجه را محصور سازد. حتی محفظههایی که از فلزات مقاوم در دماهای بالا ساخته شده باشند، تنها در دماهای پایینتر از چند هزار درجه قابل استفاده خواهند بود. ستارگانی نظیر خورشید کره عظیم پلاسمای خود را از طریق جاذبه حفظ می کنند. پلاسما از ذرات باردار تشکیل یافته است. این ذرات نمی توانند خطوط میدان مغناطیسی را قطع کنند، اما حول این خطوط میچرخند. این نکته، خلاصهای از مبنای فکری طرح محصورسازی پلاسما توسط خطوط میدان مغناطیسی را تشکیل داده است.
در یک تعریف کلی فرایند جلوگیری از برخورد پلاسما با دیوارههای مخزنی که در آن جای دارد، محصورسازی نامیده میشود و همچنین زمان تقریبی برای اینکه یونها توسط میدان احاطه کننده به دام افتاده باقی بمانند، زمان محصورسازی نامیده میشود.
شکل ۱-۱- مراحل زنجیرهی پروتون – پروتون که در خورشید اتفاق میافتد [۷]
انتخاب سوخت مناسب
باتوجه به فرایندهای طبیعی و نتایج حاصل از آنها، مشخص شده است که واکنشهای همجوشی بسیاری وجود دارد. متغیرها برای واکنشهای مختلف، هستههای سوخت درگیر، محصولهای واکنش که خارج می شوند، مقدار واکنش و بستگی احتمال انجام واکنش به خواص جنبشی واکنش دهندهها، می باشند.
برهم کنش ایزوتوپهای هیدروژنی (دوتریم وهلیوم ۳) یکی از واکنشهای مورد توجه در فرایند همجوشی میباشد. به دلیل اینکه ایزوتوپ های هیدروژن فقط یک بار الکتریکی دارند و انرژی حرارتی کمتری برای نزدیک شدن به یکدیگر نیاز دارند، به عبارت دیگر در دماهای پایین همجوشی ایزوتوپهای هیدروژن اتفاق میافتد. به علت عدد اتمی واحد ایزوتوپها، این برهم کنش هیدروژنی دارای قابلیت نفوذ بسیار بالایی در سد کولنی میباشد. برای تعیین سوختهای همجوشی مناسب، باید در دسترس بودن سوخت مورد نظر، شرایط نگهداری و سطح مقطع واکنش مورد نظر را در نظر گرفت. برخی از واکنشهای گوناگون همجوشی، شامل واکنشهای ذکر شده در جدول(۱-۱) میباشد. در بیشتر واکنشهای همجوشی، دو هسته سبک با هم ترکیب و به هسته سنگینتر تبدیل میشوند که رابطه واکنش هستهای آنها به صورت زیر است:
جدول۱-۱- برخی از واکنشهای همجوشی [۱]
سوخت
واکنش همجوشی
شکل اختصاری
بهره انرژی بر حسب ژول
DT
D+T→۴۲He+10n
T(d,n)4He
۲.۸×۱۰-۱۲
DDn
D+D→۳۲He+10n
D(d,n)3He
۵.۲۴×۱۰-۱۳
TT
T+T→۴۲He+10n+10n
T(t,2n)4He
۱.۸۱×۱۰-۱۲
DDp
D+D→T+P
D(d,P)T
۶.۴۶×۱۰-۱۳
D-3He
D+32He→۴۲He+P
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 04:05:00 ق.ظ ]
|