نگاهی به پژوهشهای انجامشده درباره مطالعه آزمایشگاهی … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
رانده میشوند. سپس سیمان از ته چاه به پشت لولههای جداری(فضای بین لولههای جداری و دهانه چاه)پمپ می شود و تا سطح زمین بالا می آید. نهایتاً زمان لازم برای خشک شدن سیمان در نظر گرفته می شود تا لولههای جداری به دیواره چاه متصل شوند. از لحظه تزریق سیمان تا خشک شدن کامل آن، لولههای جداری توسط کابل به دکل متصلند. سیمانهای مورد استفاده میبایستی خواص بندش، پمپ شوندگی، ویسکوزیته و سختی نهایی قابل کنترل وخصوصیات ویسکوزیته، استحکام و زمان گیرش مناسبی داشته باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
با بهره گرفتن از نانوافزودنیها میتوان این خصوصیات را برآورده ساخت. نانوذرات با اضافه شدن به این سیمان به خاطر خواص میان خواص کوانتومی و خواص توده مواد، باعث به وجود آمدن خواص مناسب گردند. یکی از خصوصیات بارز این ذرات پس ازاضافه شدن هموژنیته یکسان تمام مخلوط میباشد که باعث هموژن شدن خواص سیمان می شود. شرکت NanoProduct Corp. از نانو ذرات سیلیکات کلسیم در سیمان استفاده نموده است و سیمان حاصل قابلیت کاربری در دماهای بالا را دارد، لذا میتواند گزینه مناسبی برای چاههای عمیق نفتی و چاههای ژئوترمال باشد]۲[.
۱-۳- نانو فناوری و سیمان چاه های نفتی
یکی از مشکلات سیمان مورد استفاده در چاههای نفتی که برای اتصال لولههای جداری و دیواره چاه مورد استفاده قرار می گیرند، این است که این سیمانها مقاومت مورد نظر را در مقابل دما و فشار بالا ندارند. لذا در دما و فشار بالای چاه، سیمان ترک می خورد. یکی از راههای مقاوم کردن آن افزودن برخی افزودنیهای خاص در سایز میکرومتری یا نانومتری به سیمان و بهبود مقاومت فشاری و خمشی و مقاومت سیمان در مقابل دما می باشد.
در سالهای اخیر تحقیقات زیادی در خصوص افزودن نانو ذرات به سیمان انجام گرفته است. نانو ذرات افزودنی به سیمان هم می تواند از نوع ترکیبات تشکیل دهنده خود سیمان (اکسید سیلیس، اکسیدآهن و آلومینا) باشند و هم از ترکیباتی دیگر، که در جهت ایجاد خواصی مشخص و معینی در سیمان، کاربرد دارند. به عنوان مثال، برای حصول به سیمانی با خواص مناسب جهت استفاده در چاههای نفت افزودن نانو ذرات مناسب میباشد. هدف اصلی استفاده از نانو افزودنی ها در سیمان جداره چاههای نفتی مقابله با وجود مشکلاتی از لحاظ پایین بودن فشار مخزن و ضرورت ایجاد فشار لازم توسط سیمان استفاده شده میباشد.
علاوه بر موارد فوق افزایش مقاومت تراکمی و کاهش تخلخل و تراوایی و نهایتاً کنترل و مهار مهاجرت گاز و سیال از درون ستون سیمان از مزایای دیگر استفاده از نانو ذرات در طراحی دوغاب سیمان میباشد.
به طور کلی مهمترین عامل درکنترل خواص نانو سیمانها، علاوه بر خواص نانو ذرات، اختلاط مناسب نانو ذرات و سیمان میباشد. نانو سیمانها به دلیل مقاومت بالا و خواص ساختاری بهبود یافته، کاربردهای زیادی دارند. برای مثال از این نوع سیمانها، برای ساخت آسمان خراشها، ساختمانهای ریاست جمهوری و نظامی(ضد گلوله) و در مناطقی که خورندگی زیاد است، استفاده می شود. در ادامه انواع نانو سیمانها، خواص آنها درمقایسه با خواص سایر سیمانها و مزایای تولید هر کدام از آنها، مورد بررسی قرار میگیرد]۳[.
۱-۴- معرفی برخی از نانو افزودنی های مورد استفاده در سیمان
– نانو ذرات سیلیکات کلسیم
شرکت Nano Product Corp. از نانو ذرات سیلیکات کلسیم در سیمان استفاده نموده است و سیمان حاصل قابلیت کاربری در دماهای بالا را دارد، لذا میتواند گزینه مناسبی برای چاههای عمیق نفتی و چاههای ژئوترمال، باشد[۲].
– محصول نانوافزودنی Combiner W
از سیلیکای آمورف در ساختن آن استفاده شده است. بواسطه دانه ریز بودن ذرات تشکیل دهندهاش، خواص ویژهای از لحا ظ پایداری، کیفیت و قابلیت استفاده شدن، به سیمان چاهها میدهد. همچنین دوغاب سیمان حاصل، کاملاً پایدار میشود و آب اضافی حذف میشود.
باتوجه به داشتن وزن مخصوص مناسب،Combiner W ، در دوغابهای سبک، بسیار عالی عمل میکند. در حفاری آبهای عمیق و بسیار عمیق که دمای سطح زمین پائین است Combiner W خواص مطلوبی ازجمله تراکم پذیری اولیه و زمان بندش مناسب به سیمان میدهد. با توجه به اینکه زمان بندش سیمان حاصل کاهش مییابد، Weight on Cement کمتر شده و حفاری با سرعت بیشتری ادامه پیدا میکند]۴[.
– کربن نانوتیوب
این ماده پتانسیل فوقالعاده قوی(سیمان سخت ) ایجاد می کند چون هم یک ماده تقویت کننده ایدهآل میباشد و هم قطر آن شبیه اندازه کلسیم-سیلیکات-هیدرات است. از دیگر کاربردهای کربن نانوتیوب در صنعت ساختمان استفاده از آن به عنوان اجز اء ساختاری و عامل انتقال حرارت میباشد به نحوی که یکی از کاربردهای آن، بکارگیری برای گرم کردن ساختمانها می باشد.
– سیلیکافیوم
سیلیکافیوم محصول جانبی کارخانههای سیلیکامتال است. این ماده شامل ۸۵ تا ۹۵ درصد اکسید سیلیس بی شکل با وزن مخصوص ۲/۲ است. هر ذره مجزا سیلیکافیوم به شکل کرهای با قطر ۳/۰ تا ۵/۱ میکرومتر(۱۰۰برابر ریزتر از ذرات سیمان) است. ریزی بیش از حد سیلیکافیوم به آن اجازه میدهد که فضاهای میکروسکوپی بین ذرات سیمان را پر کند. سیلیکافیوم با هیدروکسید کلسیم حاصل از واکنش سیمان پرتلند ترکیب شده و خواص سیمان را بهبود میدهد. بعضی از این خواص عبارتند از: افزایش مقاومت تراکمی حدود ۳۵ درصد، کاهش نفوذپذیزی سنگ سیمان، افزایش دوام سیمان، اثرات ضد مهاجرت گاز، کاهش رسانایی الکتریکی بدون آب آزاد، مبارزه با حمله یونهای کلراید و سولفات و جلوگیری از پسرفت مقاومت سیمان سفت شده در دماهای بالاتر از ۲۳۰ درجه فارنهایت(۱۱۰ درجه سانتیگراد) و داشتن خواص مناسب در محیطهای حاوی دیاکسید کربن. این ماده می تواند برای سیمانکاری چاههای نفت و گازی که سیمانهای با وزن متوسط و سبک نیاز دارند، بکار رود.
دردوغاب سیمان فوق سبک با بهره گرفتن از فناوری نانو ضمن بهسازی خواص رئولوژیکی در سیمانکاری پشت لولههای جداری چاه، افزایش قابل توجه مقاومت تراکمی سنگ سیمان نیز حاصل می شود و با تنظیم اندازه ذرات جامد، ضمن افزایش سطح ویژه دانهها، چگالی مخلوط کمتر شده و برای طراحی سیمانهای فوق سبک و با نرخ فشار پایین بسیار ایدهآل خواهد بود.
– نانو لولههای چند جداره
موجب افزایش مقاومت فشاری( ۲۵نیوتن بر متر مربع) و مقاومت خمشی( ۸ نیوتن بر متر مربع ) بتن میشوند.
– سیلیس ((SiO2
با بهره گرفتن از نانو ذرات سیلیس می توان میزان تراکم ذرات در بتن را افزایش داد که این به افزایش چگالی میکرو و نانو ساختارهای تشکیل دهنده بتن و در نتیجه بهبود ویژگیهای مکانیکی آن میانجامد. افزودن نانو ذرات سیلیس به مواد مبتنی بر سیمان هم موجب کنترل تجزیه ناشی از واکنش بنیادی C-S-H (کلسیم- سیلیکات- هیدرات)، که در اثر نشت کلسیم در آب رخ میدهد، و نیز جلوگیری از نفوذ آب به درون بتن می شود که هر دوی این موارد دوام بتن را افزایش میدهد. متناسب با میزان افزایش تراکم ذرات، آسیاب کردن کلینکر سیمان پرتلند معمولی(OPC) به همراه ماسه استاندارد، منجر به تولید ذرات ریزتری درمقایسه با ذرات حاصل از آسیاب نمودن سیمان پرتلند معمولی به تنهایی می شود، و نکته مهم اینکه با افزایش میزان ریزی و در نتیجه تراکم ذرات، مقاومت فشاری بتن تا حد سه تا شش برابر افزایش مییابد.
یکی دیگر از مواد مورد استفاده این ماده در ساخت بتن است. استفاده از این ماده علاوه بر افزایش دوام و استحکام بتن، میزان مصرف سیمان را نیز کاهش می دهد، ولی افزودن خاکستر فرار به بتن موجب کند شدن فرایند عمل آوری بتن و کمتر شدن مقاومت کوتاه مدت آن در مقایسه با بتن معمولی می شود. در صورت افزودن نانو ذرات سیلیس به بتن ساخته شده با خاکستر فرار، با وجود اینکه قسمتی از سیمان مصرفی با سیلیس جایگزین می شود، چگالی و استحکام بتن و مخصوصاَ مقاومت کوتاه مدت بتن افزایش چشمگیری مییابد.
– دی اکسید تیتانیوم (TiO2)
دی اکسید تیتانیوم یک رنگدانه سفید است که میتوان آن را به عنوان یک روکش بازتاب کننده مطلوب استفاده نمود.
دی اکسید تیتانیوم از طریق واکنشهای فوتوکاتالیستی قوی قادر به شکستن و تجزیه آلایندههای آلی، ترکیبات آلی فرار[۲] و غشاهای باکتریایی است و به همین دلیل برای ایجاد خاصیت ضد عفونی کنندگی به رنگ ها، سیمانها و شیشهها اضافه میگردد.
چنانچه از دی اکسید تیتانیوم در سطوح بیرونی سازهها استفاده شود، قادر است غلظت آلایندههای موجود در هوا را کاهش دهد. دی اکسید تیتانیوم مادهای آب دوست است و با اضافه شدن به سطحی، موجب ایجاد خاصیت خود تمیز کنندگی در سطح میگردد.
بتن تولید شده با این ذرات هماکنون در پروژه هایی در سر تا سر دنیا در حال استفاده است، این بتن دارای رنگ سفید و درخشندگی خاصی است که سفیدی و درخشندگی خود را به طور موثری حفظ می کند، این در حالی است که سازههای ساخته شده با بتن معمولی فاقد چنین ویژگی هستند.
– نانو لولههای کربنی[۳]
از جمله نانو ذرات دیگری با ویژگیهای قابل توجهی هستند که تحقیقات برای بررسی مزایای حاصل از اضافه نمودن آنها به بتن در حال انجام است. در صورت افزودن مقادیر کوچکی (در حدود یک در صد وزنی) از نانو لولههای کربنی به نمونههای متشکل از آب و بخش عمدهای سیمان پرتلند، خواص مکانیکی نمونهها بطور قابل توجهی بهبود مییابد. هزینه بالای افزودن نانو لولههای کربنی به بتن، توجه به مزایای آن را تحتالشعاع قرار داده است، لذا فعالیتهایی در جهت کاهش قیمت نانو لولهها در حال انجام است که در این صورت مزایای حاصل از افزودن آنها به مواد سیمان بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
– نانو لولههای تک جداره
بالاترین میزان افزایش را هم در مقاومت فشاری(۲۵ نیوتن بر متر مربع) و هم در مقاومت خمشی( ۸ نیوتن بر متر مربع) نمونهها نشان دادند. به طور تئوری اثبات شده است که وجود مقدار زیادی نقایص ساختاری بر روی سطح نانو لولههای چند جداره اکسید شده می تواند به ایجاد اتصال بهتر میان نانو ساختارها و ملات بینجامد، لذا میتوان نتیجه گرفت که از طریق ایجاد نقایصی بر روی سطح میلگردهای تقویت کننده بتن، خواص مکانیکی کامپوزیت بهبود مییابد.
در مورد افزودن نانو لولهها به هر مادهای دو مشکل عمده وجود دارد: یکی ایجاد اتصال میان نانو لولهها با همدیگر و دیگری فقدان چسبندگی مناسب میان نانو لوله و شبکه ماده توده، که از دلایل این مشکل، بر هم کنشهای میان صفحات گرافیتی نانو لولههاست. این خاصیت، آنها را به سمت جمع شدن کنار یکدیگر به صورت دستهها یا طنابهایی سوق میدهد و گاهی اوقات امکان دارد این طنابها به یکدیگر گیر کرده باشند.
برای دستیابی به پراکندگی یکنواخت نانو لولهها درون شبکه ماده توده، باید نانو لولهها را از یکدیگر جدا نمود، علاوه بر این به دلیل طبیعت گرافیتی نانو لولهها و وجود خاصیت لغزندگی در آنها، امکان ایجاد چسبندگی مناسب میان نانو لوله و شبکه وجود ندارد.
در صورت استفاده از صمغ عربی به منظور از پیش پراکنده سازی نانو لولهها، مخصوصاَ در صورت کاربرد نانو لولههای تک جداره، ویژگیهای مکانیکی بتن به طور قابل ملاحظهای افزایش مییابد. برای تعیین مقادیر بهینه نانو لولههای مورد مصرف و نیز شاخص های مؤثر در پراکنده سازی نانو لولهها در مخلوط، به تحقیقات بیشتری نیاز است.
– نانو ذرات هماتیت (Fe2O3)
علاوه بر افزایش استحکام بتن، پایش سطوح تنش را نیز امکان پذیر میسازد. همچنین تحقیق در مورد اضافه نمودن نانو ذرات اکسید آهن یا هماتیت به بتن نشان داده است که این ذرات علاوه بر افزایش مقاومت بتن، پایش سطوح تنش(خستگی) بتن را از طریق اندازه گیری مقاومت الکتریکی برشی(مقطعی) امکان پذیر میسازد]۵[.
۱-۵- تعریف سیال فوق بحرانی
بنا به تعریف، سیالی که فشار و دمای آن در بالاتر از نقاط بحرانی قرار گیرد، سیال فوق بحرانی نامیده میشود. در دمای بالاتر از دمای بحرانی، سیال نه تبخیر می شود و نه مایع میگردد بلکه با افزایش فشار ویژگیهای مشابه با گاز به ویژگیهای مشابه با مایع تغییر می کند. در شکل(۱-۱) نمودار فازی یک ترکیب در اثر تغییرات فشار و دما نشان داده شده است. در حالت کلی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی یک سیال فوق بحرانی بین خواص مایع و گاز قرار دارد که میتوان آنها را از جهاتی گاز و از جهاتی دیگر مایع به حساب آورد. یک سیال فوق بحرانی از نظر خواص فیزیکی مانند چگالی، مشابه مایعات و از حیث خواص انتقالی مثل نفوذپذیری و ویسکوزیته و قابل اغماض بودن کشش سطحی، شبیه به گازها رفتار می کند.
شکل (۱-۱). مقایسه خواص فیزیکیـ شیمیایی مایعات، گازها و سیالات فوق بحرانی[۱۰۳]
در سیال فوق بحرانی دانسیته شبه مایع موجب افزایش قدرت حل کنندگی می شود. قدرت حل کنندگی سیال فوق بحرانی به شدت به دما و فشار بستگی دارد، به عنوان مثال، در فشارهای پایین قدرت حل کنندگی دی اکسیدکربن فوق بحرانی با افزایش دما به شدت کاهش مییابد ولی در فشارهای بالا با افزایش دما افزایش مییابد.
با توجه به برخی خواص گاز گونه و مایع گونه سیالات فوق بحرانی نظیر نفوذپذیری و دانسیته امکان کاربرد فرآیندهای سیالات فوق بحرانی در تولید مواد مختلف در مقیاس میکرو- نانو در صنایع مختلف فراهم شده است. یکی از سیالات فوق بحرانی دی اکسیدکربن میباشد. دی اکسیدکربن فوق بحرانی دارای فشار بحرانی حدود ۸/۷۳ بار و دمای ۱/۳۱ درجه سانتیگراد است. به علاوه سیالی غیرسمی، غیرقابل احتراق و ارزان میباشد. همچنین خنثی و غیر خورنده بودن، انتخاب پذیری بالا، خصوصیات خوب فیزیکی آن نظیر پایین بودن دما و فشار بحرانی، قابل دسترس بودن به مقدار زیاد با درجه خلوص بالا از جمله عواملی است که این ماده را یکی از پرکابردترین سیالات در فرایندهای فوق بحرانی کرده است.
علاوه بر این، با تغییر مناسب فشار و دما میتوان قدرت حلالیتی آن را در دامنه وسیعی تغییر داد. به عنوان نمونه، در جدول(۱-۱) دما و فشار بحرانی بعضی از حلالها آورده شده است. برای کار در مقیاس صنعتی، گازهای دی اکسیدکربن، اتان و پروپان به دلیل ارزانی، سهولت دسترسی و غیرسمی بودن مناسبترین حلالها به شمار میآیند. اتان و پروپان برای حلشوندههای غیرقطبی، حلالهای بهتری بوده و در صورت کاهش خطرات ناشی از انفجار، بکارگیری آنها میتواند به ساخت دستگاههای ارزانتر و با هزینه عملیاتی پایینتر منتهی گردد ولی دی اکسیدکربن بدلیل مزیتهای فراوان، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
جدول (۱-۱). دما و فشار بحرانی برای بعضی از حلالهای فوق بحرانی[۱۰۳]
حلال
دمای بحرانی(سانتیگراد)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 04:04:00 ق.ظ ]
|