پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها با موضوع بررسی عناصر نور و آب … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
-محصول نباید دارای ظاهر بسیار قیمتی و ارزشمند باشد که دچار تخریبگرایی مال اندوز نشود.
-محصول باید در افراد احساس تملک و احترام کند.
-باید حس تعلق و مسئولیت بیافریند.
– بهره وری بهینه از انرژی، قابلیت بازیافت، اختصاص موادی با کارایی لازم در تولید، جلوگیری از هرگونه آلودگی زیست محیطی، استفاده از مواد بومی و طبیعی، استفاده از فرم طبیعی و دست نخورده مواد ومصالح به ویژه در تکمیل سیمای شهر.
-حداقل گرایی(مینیمالیستی).
۳-۵ زیبایی شناسی
۳-۵-۱آب به صورت طرح
آب به خودی خود هیچ مشخصه ی طراحی ویژه ای به جز اینکه مایع است ندارد….کلیه ویژگی های مرئی آب،مستقیماًبه عوامل خارجی مربوط به آن(شکل پذیری،حرکت،صدا،انعکاس،شیب،گنجایش،ظرف،شکل و سختی آن ،درجه حرارت،بادو نور) وابسته است.که بر آن تاثیر گذاشته و آن ها را منعکس می نماید.آب به دلیل کیفیت های خاص خود باید وابسته به زمینه ی محیطی باشد.با تغییر عوامل محیطی آب،ویژگی های آن نیز تغییر پیدا می کند.
۳-۵-۲ آب از نظر حرکت
آب راکد(بدون حرکت)هم از نظر بصری و هم از لحاظ ذهنی منعکس کننده است و انسان را به تامل وا می دارد.آرام کننده است،کوچک ترین نسیمی مفهوم بصری آن را در هم می ریزد.چنین آبی توانایی ناچیزی در پوشاندن سر و صدای مزاحم دارد.
عکس(۳-۷)
.اما آبی که حرکت می کند،می تواند حرکت آرام یا تند داشته باشد.ممکن است حرکت آن تقریباً غیر قابل رویت باشد یا بر عکس به صورت سیل آسا حرکت کند،ممکن است صدای غلغل آن به سختی شنیده شود یا بر عکس مانند غرشی به گوش برسد و می تواند نیروی فراوانی داشته باشد و بلندترین سر و صدای شهری را بپوشاند.
۳-۵-۳ آب به صورت کنایه و اشاره
آب می تواند به صورت کنایه و اشاره نیز کارایی داشته باشد.حرکت آب کنایه از عدم ثبات حرکت به سوی وضعیت تعادلی،و کششی نا آرام است.آب ساکن اشاره به ثبات،آرامش و صلح و آشتی دارد.
محیط و منظرهای طبیعی قدرت و کشش را با خود همراه دارند.اما،اغلب از لحاظ ظاهری زیاد مناسب شهر نیستند.
تعبیر معماری آبشار،رودخانه،دشت سیلابی و رودخانه ای که چند شاخه شده است می تواند با اشاره به این محیط طبیعی با فرم هایی مطرح شود که با زمینه ی شهری سازگار باشند.این شکل ها با مفاهیم موجود در طبیعت اشاره کرد،آن ها را در زمینه ی شهری وارد می کنند.
۳-۵-۴ عناصر طراحی بصری
ویژگی های خاص خط،فرم،رنگ و بافتی که آب ارائه می کند،در تصاویر ذهنی که ایجاد می نماید سهم به سزایی دارند.خط.لبه ی آب ،یعنی خصوصیات خط محدوده ی آن ،تاثیر مهمی بر تصویری که در ذهن بیننده نقش می بندد خواهد داشت.یک خط نرم،طبیعت آزاد و رها را نمایش می دهد.یک خط منحنی کنایه از طبیعت کنترل شده است،خطوط مستقیم نشان دهنده ی معماری است و خط شکسته و زاویه دار بر انرژی دلالت می کند،لبه ممکن است با مواد آبزی محو شده حس راز و رمز را القا کند.
عکس(۳-۸)طبیعت کنترل شده در لبه ی آب
سطح آب نیز می تواند به صورت خط مطرح شود.مثلاً می تواند به صورت خط مطرح شود.مثلاً می توان از خطوط ضرب آهنگ دار امواج که در اثر باد به وجود آمده در سطح آب حرکت می نمایند یا امواجی که بر اثر برخورد شی با سطح آب به شکل دوایری رو به بیرون حرکت می کنند،نام برد.با شکل دادن به لبه ای که آب از روی آن فرو می ریزد،آب به صورت یک خط عمودی ضرب آهنگ دار در آمده بر جهت عمودی تاکید کرده بر ارتباط بین زمین وآسمان دلالت می کند.
عکس(۳-۹)آب به صورت خطی ضرب آهنگ دار یا جهت دار
۳-۵-۵ فرم
عوارض آبی ممکن است خطی بوده و ویژگی های حرکتی و جریان آب تاکید کند.ممکن است فرمی جمع و جور بوده تمرکز را القا کند.ممکن است ترکیبی از ویژگی های مختلف بوده به این ترتیب بتواند عناصر متفاوت را در کنار هم قرار دهد.یا بر عکس ممکن است پیوسته بوده احساس وحدت بیشتری را القا نماید.
۳-۵-۶ بافت
در هنگامی که آب حرکت می کند،بافت سطح آن توسط بافت ظرف و ویژگی های عمق و جریان آن شکل می گیرد.چنانچه جسمی از سطح آب بیرون آمده باشد،در جریان آب ایجاد آشفتگی نموده بافت سطح را افزایش دهد.تنگ شدن مجرای عبور آب نیز می تواند باعث افزایش آشفتگی و بافت گردد.چنانچه آب به صورت لایه ای نازک در آید،حتی تفاوت های جزئی در کف مسیر باعث ایجاد بافت در سطح آب می شود.همان طور که در شکل مشخص است،وقتی که لایه ی نازکی از آب روی سطح تقریباً عمودی عبور می کند،ناهمواری های جزئی بر سطح می تواند بافت های جالبی ایجاد کرده هوا را وارد آب نماید.یک دیواره ی پله ای می تواند لایه ی نازک و هموار آب را به صورت قطرران رقصان آب در آورده که هر یک نور خورشید را منعکس کرده،با هم حرکتی از نور را می سازند.
۳-۵-۷ کیفیت حسی
کمتر مکانی را می توان تصور کرد که در آن کیفیت حسی با اضافه شدن آب افزایش نیابد.این غنی شدن می تواند با تمرکز یک ویژگی (چشمه ای که غلغل کنان در چمن زار می جوشد)یا بر عکس به وسیله ی نقطه ی مقابل (واحدی در کویر)صورت گیرد.فرایند های طراحی،فرایند هایی که به وسیله ی آن ها می تواند کیفیت حسی را در طراحی عناصر آب نشان داد سه وجه مشترک دارند.ان ها ابتدا اهداف طراحی مشخص می کنند که شامل جنبه های عملکردی،حالت مورد نظر ،زیبایی و ویژگی حسی است.سپس به شناسائی تاثیرات مناسب آب برای دستیابی به ویژگی ها،حالت و عملکرد مورد نظر می پردازند.و در آخرین مرحله برای رسیدن به آن تاثیرات به ظرف و زمینه ی محیطی آن شکل می دهند.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۵-۸ آبروها
آبروها آبگذرهایی هستند که آب در آن ها روان است .فرم آبروها،خطی بوده برای بیان حرکت و نیز عدم تمرکز مفاهیم به کار می روند.تاثیر حسی یک آبرو،به حجم و شدت جریان آب و نیز به اندازه،شکل و شیب آبرو بستگی دارد.در آبروهایی که بستر صیقلی دارند،جریان آب نیز صاف است و در آبروهایی با بستر ناهموار جریان آن نیز آشفته است.موانعی که بر سر جریان عبور آب وجود دارند،آن را منحرف می کنند.آب به مانع ضربه زده،مانع نیز آشفتگی بیشتری در سطح آب به وجود آورده،به حرکت آب می افزاید و در قسمت های پایین تر دوباره آب به حالت تعادل دست پیدا می کند.چنانچه آبرو در محلی تنگ تر شود بر سرعت و آشفتگی سطح افزوده می گردد.با افزایش آسفتگی صدای تولید شده نیز بلند تر می شود.
۳-۵-۹ آبشارها
آبشار آبی است که از لبه ای به پایین فرو میریزد.نحوه ی فرو ریختن آب در آبشارها بستگی به حجم و شدت جریان آب ،شرایط لبه ای که از آن فرو می ریزد،ارتفاع و ماهیت آبشار و سطحی که آب در نهایت بر آن فرو می ریزد،امکانات نا محدودی را عرضه می کند.با افزایش حجم آب ،جریان آب منظم تر شده نقش سایر متغیر ها (مانند شکل لبه)کم رنگ تر می شود.
شدت جریان بر بی حرکتی آب و ریزش آن در هنگامی که دیواره ای برای ریزش آب وجود ندارد موثر است.هرچه لبه ای که آب از آن فرو می ریزد صاف تر باشد آبشار بیشتر به شکل پرده نازکی در می آید و هرچه نا هموار تر باشد آشفتگی آب و ورود هوا به آن بیشتر خواهد بود .با ترکیب شدن حجم سرعت و ناهمواری لبه ی آبشار پرده ی شفاف آب به صورت ضخیم و کف آلود در می آید.اگر سرعت آب کم باشد و از لبه ی گردی عبور کند به دیواره ی عمودی می چسبد و بسته به جنس دیواره ،مثلاً سیمانی،رنگ و خصوصیات دیواره را کاملاً تغییر می دهد.بز عکس با ایجاد تغییرات ماهرانه ای درلبه می توان آب را از دیواره جدا کرده (و اگر به درستی کنترل شود)باعث شود دیوار خشک بماند.چنانچه در مسیر ریزش آب جسمی به صورت برجسته قرار گیرد باعث پخش شدن آب می شود.با این کار هر قطره ی آب پخش شده می تواند نور را منعکس کرده،تصویری پر جنب و جوش از آب ارائه دهد.
۳-۵-۱۰ فواره ها
اگر حجم نسبتاً زیادی از آب با فشار از سوراخ نسبتاً کوچکی عبور کند ،سرعت جریان آب زیاد خواهد شد.چنین جریانی می تواند موقتاً بر کشش جاذبه ی زمین فائق آید.نتیجتاً جریانی از آب به شکل عمودی شکل می گیرد که با سرعت زیاد و به صورت نازک رو به بالا در حرکت است.سپس سرعت آن کاهش یافته و دوباره به پایین می ریزد.فواره ها برای جلب توجه به نقاط خاص به کار میروند،آن ها نقاطی را در که محیط و منظر مشخص می کنند.فواره ها برای تاکید بر نقاطی که به دلایل دیگر متضمن مفاهیمی هستند،بسیار موثرند .گاهی اوقات در محل برخورد محور های دید قرار می گیرند و سایر موانع را به صورت تندیسی برای تاکید بر فضاهایی که آن را در برگرفته اند،به کار می روند .(سید صدر،ابولقاسم،معماری فضای سبز،۱۳۸۹،ص۳۵۴تا ۳۶۰)
عکس(۳-۱۰)فواره ها به صورت نقطه و تاکید
-آب ماده ای است که اگر به صورت صفحه کف مورد استفاده قرار گیرد حالات مختلفی خواهد داشت فرم مسطح ،توده ای شفاف،سطح منعکس کننده،و خط در حال حرکت .آب،به صورت یک سطح عمودی،در طبیعت به شکل آبشار،به شکل لایه نازکی که بر سطوح دیگر می تراود،ویژگی و حالت آن ها دگرگون می کند.
-آب امکان منحصر به فردی را برای توسعه فضا فراهم می کند.می توان آن را به صورت ماده ای شفاف یا منعکس کننده یرای کف به کار برد.می توان با استخر پاک و شفافی ،خالی از هرگونه حیات گیاهی و جانوری،حالت مایع آن را بیان نمود و یا می توان آن را به صورت بخشی از یک اکوسیستم متنوع نشان داد.وجود آب برای پیدایش گیاهان نیز ضروری است.
-اگر از آب به عنوان ماده ای برای صفحه کف استفاده شود،فرم آن بستگی به شکل،رنگ و بافت ظرف و عمق و شفافیت آب دارد.
-آب به صورت لبه ی فضا ،می تواند به صورا صفحه ماتی باشد که از سمت جلو روشن شود،می تواند به شکل سطحی پر از هوا و نیمه شفاف باشد که از سمت عقب روشن شده ،یا می تواند به صورت صفحه مسطح شفافی باشد.
-آب به شکل عنصری در میان فضا ،توانایی بی نظیری در متمرکز کردن مفاهیم و تشدید حالت و روح فضا دارد.آب راکد،به شکل دریاچه،استخر یا برکه یا صفحه می تواند در فضا وحدت به وجود بیاورد.اگر به شکل رودخانه یا آبرو باشد،سیستمی خطی را می سازد که فضاهای مختلف را به صورت رشته ای تسلسلی به هم می پیوندد.
-آب در حال حرکت که فرو می ریزد،قطره قطره می چکد،غل غل می کند،می تراود،موج می زند،به سرعت می گذرد،می ریزد،یا می پاشد،می تواند بر جنبش و هیجان محیط بیفزاید.
-آب می تواند عنصری ناپایدار باشد،یک لحظه وجود دارد،و لحظه دیگر ناپدید شده است.با تکرار عناصر در فضا،می تواند ریتم فضا را نشان دهد و با پیدایش آب ،طغیان،پس روی و ناپدید شدن آن و پیدایش دوباره ی آن دوره ی جدیدی را آغاز کرده،ریتم زمان را بیان می کند.
-قابلیت های آب تا حد زیادی به دلیل توانایی آب در تاثیر هم زمان بر نور،صدا ،بو و لمس است.به دلیل سرو کار داشتن با حواس،آب توانایی منحصر به فردی در القای ویژگی و حالت فضا دارد.(همان،ص)
۳-۵-۱۱ نورپردازی آبنماها ، آبشارها و آب های ساکن
در نورپردازی فواره ها نورافکن ها نزدیک به فواره و در نقطه فرود
مجدد آب به استخر کار گذاشته می شوند.
در نزدیک فواره از نورافکن باریک تاب استفاده می شود تا صعود آب
نورپردازی شود.
در نقاط فرود آب نورافکن ها در عمق ۱۰ سانتی از سطح آب کار
گذاشته می شود تا چشم انداز مواج شدن آب در نقاط فرود جذاب تر
باشد.
۳-۵-۱۲ انواع نور پردازی باغی:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:28:00 ق.ظ ]
|