دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – ۲-۲۱- زیرساختهای لازم برای اجرای طرح در بانک – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
-
-
- اتخاذ سیاستهای بسیار محافظهکارانه در برابر تصمیمات اعتباری باعث کاهش ریسک اعتباری بانک میشود، ولی این کاهش ریسک به بهای کاهش درآمد بهرۀ بانک تمام میشود. اینگونه سیاستها خصوصاًً در محیطهای رقابتی منجر به حدف مؤسسه مالی از صحنۀ رقابت میشود. از طرفی دیگر اعطای بیبرنامۀ اعتبار نیز بهطرز فزایندهای باعث افزایش ریسک اعتباری و در نهایت زیانهای اعتباری بانک خواهد شد. بنابرین، اعطای اعتبار به متقاضیان وام مستلزم برقراری مصالحهای میان ریسک و بازده است. سازوکار مدیریت ریسک اعتباری بانک، صرف ریسک اعتباری هرکدام از متقاضیان وام را محاسبه میکند تا با فرض مشابهت وثیقههای وام (برای مشتریان معتبر و غیرمعتبر) در صورت امکان، نرخ بهرۀ دریافتی از مشتریان بر اساس نقش آن ها در ریسک اعتباری سبد وامهای بانک تعدیل گردد.
-
-
- از مجرای چنین سازوکاری امکان افزایش کیفیت سبد وامهای بانک فراهم میگردد. بنابرین، با راهاندازی این سازوکار انتظار میرود تسهیلات اعطایی سوختشده و معوق بانک کاهش یابد و در نتیجه، جریانهای نقدی ورودی حاصل از بازپرداخت سود و اصل وامها با قطعیت بیشتری قابلپیشبینی میشود. بدینترتیب سازوکار مدیریت ریسک اعتباری علاوه بر کاهش هزینه های ناشی از سوخت وامها و افزایش سودآوری، تا حدودی به رفع مسایل ناشی از ریسک نقدینگی بانک کمک میکند.
-
- مدیریت بهینۀ ریسک اعتباری بانک و ایجاد سبدی از وامهای باکیفیت، راه را برای صدور اوراق بهادار با پشتوانۀ وامهای رهنی هموار میکند. صدور چنین اوراقی، با آزادسازی وامهای اعطایی بانک، وجوه لازم را برای سرمایهگذاری مجدد و یا رفع مشکلات مالی در اختیار بانک قرار میدهد.
-
- عدمتوجه به ریسک اعتباری، بانکها را بر آن میدارد تا برای پوشش ریسک اعتباری به افزایش ذخایر وامها بپردازند. مهمترین پیامد افزایش ذخایر تسهیلات، کاهش بازده سرمایه گذاری بانک و در نتیجه کاهش سودآوری خواهد بود. سازوکار مدیریت ریسک اعتباری با ارایۀ تخمینهای قابلاتکا از ریسک اعتباری موجب میشود تخمین ذخایر از حالت تجربی و محافظهکارانه خارج شود. چنین وضعیتی به احتمال زیاد به کاهش مقدار ذخایر و افزایش دقت تخمینها منجر میشود.
- چنین سازوکاری مطابق با پیمانهای کمیتۀ بال در زمینۀ اندازهگیری و مدیریت ریسک اعتباری است. بنابرین، از طریق راهاندازی چنین سازوکاری، بانک با رعایت استانداردهای ریسک اعتباری کمیتۀ بال، از رتبۀ بالاتری در میان بانکها برخوردار شده و در روابط برونمرزی خود با سایر بانکها، نهادهای مالی و … از تسهیلات بیشتری ( ازجمله برخورداری از وامهایی با نرخ بهرۀ پایین) بهرهمند خواهد گردید.
۲-۲۰- متدولوژی اجرایی
متدولوژی اجرای طرح مدیریت ریسک اعتباری در بانک مستلزم طی فرایند عمومی مدیریت ریسک یعنی شناسایی، اندازهگیری، گزارش، مدیریت و نظارت است. این فرایند در دو بخش اعتبارسنجی و مدیریت سبد اعتبارات اعمال میشود.
۲-۲۰-۱- اعتبارسنجی
در این بخش ریسک وامهای انفرادی مورد ارزیابی و تحلیل قرار میگیرد. در مرحلۀ شناسایی، تیم اجرایی به بررسی و شناسایی متغیرهای توضیحی اعتبار وامگیرندگان در بانک میپردازد و فهرستی از این متغیرها فراهم میآورد. متغیرهای توضیحی برای وامگیرندگان حقیقی و حقوقی به طور جداگانه مورد بررسی قرار میگیرد. همزمان با شناسایی متغیرهای توضیحی، سابقهای از عملکرد اعتباری مشتریان نیز تهیه میشود.
در مرحلۀ اندازهگیری، بر اساس مدلهای اعتبارسنجی، به هریک از متغیرهای توضیحی وزنی منتسب میشود. این اوزان از درجۀ اهمیت نسبی متغیرهای توضیحی در تشریح اعتبار مشتریان حکایت میکند. خروجی اصلی مدلهای اعتبارسنجی، سنجش اعتبار متقاضیان وام در قالب احتمال نکول، نمرۀ اعتباری، رتبۀ اعتباری و یا گروهبندی آن ها در قالب طبقات اعتباری است. بر اساس احتمال نکول، مبلغ در معرض نکول[۲۹] و زیان مشروط بر نکول[۳۰] میتوان زیان اعتباری مورد انتظار حاصل از وامهای انفرادی را محاسبه کرد. همچنین، بر اساس توزیع به دست آمده میتوان سنجۀ ریسک اعتباری مورد نظر را برآورد نمود.
در مرحلۀ گزارش، نتایج حاصل از اعتبارسنجی مشتریان در اشکال استانداردی ارائه میگردد. رتبۀ اعتباری مشتریان در این مرحله گزارش میشود. از دیگر گزارشهای مهم این مرحله، ماتریس گذار[۳۱] مشتریان است. بدین وسیله، احتمال گذار از یک رتبۀ اعتباری به رتبههای بالاتر یا پایینتر گزارش میشود.
در مرحلۀ مدیریت، بر اساس گزارشهای حاصل از مرحلۀ قبل، رهنمودهایی برای راهنمایی تصمیمات مدیریت ریسک اعتباری فراهم میگردد. در این مرحله، برای اعطا یا عدماعطای اعتبار به متقاضیان وجوه تصمیمگیری میشود و وثیقهها و ضمانتهای متناسب با هر رتبۀ اعتباری و نیز صرف ریسک مربوط به آن، جهت تعیین شرایط وام اعطایی، مشخص میشود. در مرحلۀ نظارت نیز از طریق مقایسۀ تخمینهای حاصل از مدل با واقعیت، بازخوری جهت بهبود مدلها، تکنیکها و روشهای مورداستفاده فراهم میگردد.
۲-۲۰-۲- مدیریت سبد وام
در این بخش ریسک اعتباری بانک در قالب سبد وام مورد بررسی قرار میگیرد. مهمترین چالش مدیریت سبد وام اندازهگیری ارتباط میان زیان اعتباری وامها و لحاظ اثرات تنوعبخشی در محاسبات ریسک است. خروجی نهایی این مرحله، توزیع زیان اعتباری سبد وام بانک است. بر اساس این توزیع، سنجههای ریسک مورد نظر مانند ارزش در معرض ریسک اعتباری[۳۲] استخراج میشود. همچنین، بر اساس این توزیع، سرمایۀ قانونی و سرمایۀ اقتصادی محاسبه میشود. این بخش نیز مانند بخش قبل شامل مراحل شناسایی، اندازهگیری، گزارش، مدیریت و نظارت است.
۲-۲۱- زیرساختهای لازم برای اجرای طرح در بانک
اندازهگیری و مدیریت ریسک اعتباری مستلزم وجود پایگاه اطلاعاتی منسجمی از شرح جزئیات وامها است. این پایگاه اطلاعاتی حتیالامکان میباید اطلاعات روزآمد وامها را در اختیار سیستم اندازهگیری و مدیریت ریسک اعتباری قرار دهد. بنابرین، میتوان گفت راهاندازی یک سیستم جامع مدیریت ریسک اعتباری و نظارت بر آن، تنها از مجرای فناوری اطلاعات و بهکارگیری وسیع رایانه و سیستمهای اطلاعاتی مبتنی بر رایانه ممکن است.
۲-۲۲- پیشینه تحقیق
۲-۲۲-۱- پیشینه خارجی تحقیق
دایموند(۱۹۹۱)، معتقد است که نرخهای بهره واقعی بر انتخاب شرکتها برای انتخاب بین پروژه های پر ریسک یا دارای امنیت تأثیر میگذارد. تا زمانی که انتخاب پروژه های ریسک دار منجر به این شود که ارزش مورد انتظار آینده شرکتها به همان اندازه هزینه های ناشی از ریسک افزایش یابد، انگیزه یرای سازگار شدن با پروژ ه های کم ریسک افزایش می یابدو بنابرین نرخهای بهره پایین تر احتمال قصور در پرداخت بدهی را کاهش میدهد.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:36:00 ق.ظ ]
|