دانلود مطالب پایان نامه ها در رابطه با تأثیر بصری رنگ … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
مباحث زیادی در خصوص این که سیاه و سفید رنگهای واقعی هستند یا نه مطرح شده است. وقتی تمام طول موجهای طیف به سطح یک شیء جذب شوند آن شیء سیاه به نظر میرسد و وقتی تمام طول موجها از سطح شیء باز تابند شیء سفید به نظر میرسد. وقتی سیاه و سفید کنار هم قرار میگیرند ترکیب کلاسیک و مکمّلی را به نمایش میگذارند که خیره کننده و ناب و زنده است. ترکیب این رنگ سیاه و سفید در عین حال بیپیرایه و برجسته است. خطوط تایپ شده مشکی روی صفحه سفید، ستارگان سفید در آسمان شب، راه راه های بدن گورخر جذّابیت فراوانی دارند. این ترکیب رنگهای دیگر را به حال تعادل در میآورد: نه بیش از حد بر آنها تأکید میکند و نه در سایهی خود قرارشان میدهد. سیاه و سفید به برخی از رنگها جلوهی خاصّی میدهند.
اگر مشکی را به قرمز اضافه کنید نتیجهی آن قهوهای تیره میشود. در حـالی که سفید میتواند قرمز را به رنگ مایههای مـلایمتر تبدیل کند. وقتی از رنگ مایههای روشـن یک رنـگ خاص استفـاده میکنیـد مطمئن شوید که اصل این رنگ تنـد و قوی است در غیر این صـورت به رنگ سفید با مایههای از رنگ مورد نظرتان خواهید رسید که بیشتر به ایجاد یک ترکیب کسل کننده می انجامد. (کاستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۸) سفید برای اصلاح تیرگی یک رنگ تند به کار میرود همچنین برای کاهش تأثیر رنگهای تند به کار میرود. رنگ مشکی برای ایجاد تمایز و فاصله گذاری بسیار کار ساز است. سیاه و سفید ابزار مناسبی برای ستایش اهمیّت سایه در رنگها هستند. (کابستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۹)
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
رنگ به وجود ما بر میگردد، شاید هر یک از ما رنگ خاص خودش را داشته باشد.(لوکوربوزیه) رنگهای مناسب موسیقی سکوت هستند. رنگهای نا مناسب آزار دهنده و ناراحت کنندهاند. سیاه رنگی خوشنما است. مجموعه رنگهای سفید، خنثی، خالص ساده و آرام، امنترین و ظریفترین ترکیب در طیف رنگها هستند. استفادهی صرف از سفید در اثر بسیار نادر است همیشه تمایل به استفاده از رنگ ملایم دیـگری متنـاسب با نور و فضـا وجود دارد، زیـرا سفید در واقع ترکیبـی از تمام رنگهای طیف است بدون آن که نوری در آن جذب شده باشد. سفید میتواند متناسب با محیط اطراف و مشخّصات آن مایههایی از آبی، صورتی، قرمز، سبز، زرد، قهوهای یا خاکستری بگیرد. سفید آن قدرها خالص و غیر تقلبی نیست امّا به هر حال همیشه وجود دارد و تمام رنگهای دیگر را به خود جذب میکند تا به خلوصی که مخصوص خودش است برسد. سفید رنگی تجملاتی است، همیشه حس آرامش و صلح را القا میکند و اجازه میدهد پیش زمینه مشخّص برای افزودن مایههای رنگ ایجاد شود. سفیـد همواره خالص، آرام، ساده و عاشقانه است. این اثر آرام کننده، که در رنگهای خنثی و سرد وجود دارد و برای تخلیـه فکری و آرامش روح ایـدهآل هستند و هـیچ نوع رنگ دیگری نمیتواند اثر مشابهی ایجاد کنـد. یکی از عامترین دلایل استفـاده از سفیـد ایجاد فضـا و گسترش آن و روشن کردن فضا استفاده میشود و همیشه حس فضا و نور را ایجاد میکند. (کابستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۲۹)
سفید را میتوان در ترکیب با رنگهای سیر به کار برد تا خطاهای بصری ایجاد کند ایجاد ترکیب خنثی معمولا ًبا بهره گرفتن از تعدادی از رنگهای مرتبط با سفید برای تکمیل تصویر همراه است. (کاستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۳۰)
رنگ سفید نماد معصومیّت و پاکی است. رنگ سفید میتواند در انسان احساس فضای بیشتر به وجود آورد. معمولاً نشانگر سرما پاکیزگی و آرامش است. بیمارستانها و کادر پزشکی از رنگ سفید برای ایجاد حس پاکیزگی استفاده میکنند.
سیاه تیرهترین رنگ است و در واقع خود را نفی میکند، نمایانگر مرز مطلقی است که در فراسوی آن زندگی متوقّف میشود. بیانگر پوچی و نابودی است. این رنگ به عنوان نفی کننده خود نشانگر ترک علاقه، تسلیم یا انصارف نهایی بوده و از تأثیر قوی بر هر رنگی برخوردار است. ( لوشر،۱۳۷۲،ص۱۰ )
سیاه رنگ شب و عزا است، به جادو و شیطان منتسب میشود. ظاهر وزین سیاه آن را بین سیاستمداران و هنرپیشهها محبوب کرده است. این رنگ همچنین با ثروت و زیبایی نیز مرتبط است. ( شیجی وا،۱۳۷۷،ص۱۱ )
– خاکستری
کاملاً عاری از هر محرک و یا گرایش روانی، خنثی بودن تیرگی و روشنی، نه ذهنی است، نه عینی، نه درونی، نه بیرونی، نه اضطراب آفرین و نه آرامشبخش این رنگ فقط یک مرز است و در دو سوی آن دیدگاه های متفاوت وجود دارد. ( لوشر،۱۳۷۲، ص ۱۰)
– آبی
این رنگ نشان دهندهی آرامش کامل است. از نظر روان شناسی به معنای خشنودی از وضعیت آرامش و رضایت آن است. شلینگ[۱۹] آبی سیر را در اثرش به نام فلسفه هنر بکار میبرد. آنجا که میگوید: سکوت شرط لازم زیبایی بوده و همچنین آرامش دریای متلاطم است. این رنگ نمادی شبیه به آب آرام، خلق و خوی آرام طبیعت زنان، روشنی و درخشش یک کتاب خطی است. ( لوشر،۱۳۷۲،ص۱۱) آبی رنگ آسمان و دریا است مانند سبز رنگ آرامش بخش است. آبی روشن جوان و پر انرژی است، به همین دلیل برای تجسم ورزش مناسب است. امّا آبی سیر و آبی سلطنتی نشانهی وقار و تحول است. این رنگ هم چنین رنگ نظافت و پاکیزگی است. ( شیجی وا،۱۳۷۷،ص۱۵) آبی رنگ پریده نشانهی ایثار نسبت به آرمانی اصیل، نشانهی وفاداری و صداقت است. (ویلز،۱۳۷۵،ص ) این رنگ درون گرا است که خداوند آن را برای تسکین، آرامش ناراحتیها، رنجها، خستگیها و نابسامانیهای زندگی روزمره بر فراز کرهی خاکی آفریده است. ( آیت الهی،۱۳۸۴،ص۱۷ )
همیشه به عنوان رنگ سرد معرفی میشود و باید با احتیاط استفاده شود. (کاستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۲۰) رنگ آبی موافق با وضعیّت خطی افقی است. رنگی است، مطیع، سر به راه، سازشکار، رنگ زمستان و سرما، طعم آبی بیطعمی و کمی متمایل به شیرینی است. همیشه سایه دار است. همواره میل دارد در تاریکی خود نمایی کند. همیشه نا محسوس است. در عین حال هوای شفافی را مینمایاند آبی معنی ایمان میدهد. سمبل جاوید است. (رضایی،۱۳۷۳،ص۴۰)
– رنگهای آبی دریایی
ملایم یا قوی، شادی بخش، کار با آنها راحت است، یک حالت متفکرانه، آرام، آرزومند، حتّی تا حدودی غمگین دارند. رنگ باران و اشک را به نمایش میگذارند. رنگهای خالص و نیرومند دریایی به طور طبیعی زندگی روزمرهی ما را احاطه کرده اند. این رنگها نقطهی مقابل رنگهای گستاخ و تند به کار میروند. زنـده و شاد بخش به نظر میرسند. رنـگهای روحبـخش اعصـاب را آرام می کنند و برای روح مدرن تحلیل رفتهی انسان مرهم خوبی هستند. میتوان به راحتی با این رنگها زندگی کرد. (کابستیک،لوید،۱۳۸۵، ص ۷۶)
– سبز
سبز روشن بهار، بـاروری، همدمی را تداعی میکند. سبز پر رنـگ، رنگ زنـگار، گرفتگی، مالیخولیـا، نشان دهندهی حقه بازی است. سبز سیر و نزدیک به یشمی سکوت عمیق یک جنگل انبوه کاج را به یـاد میآورد. (شیجیوا،۱۳۷۷،ص۲۲ ) رنگ سبز کمرنگ، نشانهی سعادت و موفّقیّت است. سبز معتدل نمایندهی تطابق، انعطافپذیری است. سبز زیتونی بیانگر خیانت و دو رویی است. رنگ سبز با دارا بودن خواصّ ضد عفونی کننده در درمان عفونتها به کار میرود. از طرفی باعث هماهنگی جسم، ذهن و روح میگردد. (ویلز،۱۳۷۵،ص۴۳ ) سبز رنگ تعقل تفکر و آرامش خردمندانه است. نه مانند آبی سرد و آرامنده است که نیروهای حیاتی و جانبخش را فرو نشاند و سرکوب کند، نه آن چنان هیجان آفرین است که باعث تند خویی گردد. قرآن مجید رنگ سبز را رنگ بهشتی میداند و این مطلب از آیات مختلف قرآن که بهشت و فردوس را وصف کرده است میتوان دریافت. (آیت الهی،۱۳۸۴،ص۲۶ )
سبز معتدل و اعتدالش سرد است . طعم رنگ سبز نه شیرین است، نه شور، نه ترش، نه بیمزه، نه تند، نه تلخ، مثل طعم آب گوارا است، کمی مزهی گس دارد. (رضایی،۱۳۷۳،ص۴۲)
– قرمز
رنگ پرشوری است. رنگ قلب، رنگ زبانه های آتش، قرمز نگاه را به خود میکشاند و به گردش خون سرعت میبخشد. (شیجیوا،۱۳۷۷،ص۱۲) رنگ قرمز سمبل زندگی، قدرت و نشاط است. وجود رنگ قرمز روشن نشانهی سخاوت، بلندپروازی، عواطف و دل بستگی است. قرمز تیره نشان دهندهی هیجانات قوی، عشق، پشت کار، نفرت و خشم است. قرمز کِدر وجود حرص و وَلع و قِساوت را در فرد نشان میدهد. سرخ نمایندهی لذّت جنسی است. انرژی دهنده و محرک بسیار نیرومند است. این اثر مربوط به انرژی مردانه است. رنگ قرمز مناسبترین رنگ برای درمان کم خونی و کمبود آهن است. (ویلز،۱۳۷۵،ص۳۴ )
فضا را محدود نشان میدهد، امّا فضا را راحتتر و صمیمیتر میکند. حس راحتی امنیّت ایجاد میکند. (کاستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۲۰) قرمز خیلی حرفها دارد. از رنگهای اصلی مثبت و تأثیرگذار است. مهّم پر سر و صدا و قابل توجّه که پویاست و منفعل نیست محرک است و آرامش بخش نیست شور هیجان دارد و سکون ندارد. رنگی گرم و دارای نیروهای برونگرا است. طعم رنگ قرمز شیرین است. رنگ حق و حقیقت، پیکار و بالاخره شهادت است. رنگ جوانی به ثمر رسیده ۳۰- ۳۵ سالگی است. (رضایی،۱۳۷۳،ص۴۱)
– زرد
زرد رنگ جدایی، سردی، سمبل عقل و خرد است. لیمویی کمرنگ نمایانگر قدرت عقلانی زیاد است. زرد تیرهی چرک نشانهی حیات و سوءظن است. زرد بیروح و مات بیانگر خوشبختی کاذب است. در صورت کاربرد زیاد آن ممکن است در فرد احساس اِنزوا نسبت به مردم و محیط بوجود می آورد. (ویلز،۱۳۷۵،ص۲۳ ) رنگ زرد ترش است و نمودار ترشیهای متفاوت است. هنرمندانی که با زرد کار میکنند اغلب دهانشان آب میافتد. (آیت الهی،۱۳۸۴،ص۱۵ ) رنگی است که ژرفا و عمق ندارد. از بسیـاری از ویژگیهای سفید برخوردار است. صدایی زیر ویولن آواز بلبل و قناری زرد است. رنگ زرد یک دست شادی آفرین و هنگامی که با تغییرات زمینه های رنگی همراه باشد ایجاد هیجان و ناراحتی تا حدّی اضطراب می کند. زرد رنگ بیخوابی، بیداری، هیجان، تلاطم فکری، آغاز بهار، رسیدگی، کشت، نمودار نیروی فزون نهفته در دانه، رنگی مادی و زمینی، جوانی، نشاط، روشنی، نور و نشان دادن معرفت است.(رضایی،۱۳۷۳،ص۳۹)
– نارنجی
سمبل انرژی است. نارنجی روشن نشانهی سلامت، سر زندگی، غرور، نشاط، پایکوبی، مناسب برای رفع خستگی و بیرمقی است. نارنجی محبوبترین رنگ مردان و زنان است. رنگهای نارنجی در عین حال هم آرامبخش و هم تحریک کننده هستند. برخی از افراد نمیتوانند آن را تحمل کنند و برخی دیگر این رنگها را روحیه بخش میدانند. (کابستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۴۹) نارنجی پر رنگ نشانهی غرور، و نارنجی مات و تیره نشانهی کم هوشی است. نارنجی با انرژی زنانه عجین است. انرژی نارنجی از انرژی پویا و مردانهی قرمز ملایمتر بوده و در عین حال با آن مکمل است. برای درمان برونشیت مُزمن مفید و دارای اثرات ضد اسپاسم نیز هست. (ویلز،۱۳۷۵،ص ۳۲)
– قهوهایی
قهوهایی چون خاک غنی و بارور است. افسردگی رنگهای پاییز را منتقل میکند. قهوهای روشن خرمایی و بژ به وسایل و اشیاء حالت روستایی و چوپ گونه میدهند. قهوهای سیر به کار نمایش محصولات چرمی میآید. سایههای قهوهای بسیار متنوع است. در رنگپردازی کاربرد وسیعی دارد. (هی داشی،جی وا،۱۳۷۷،ص۱۳) این رنگ غیرفعال، منفعل است. قهوهای حالتی دارد که مستقیماً به جسم مادّی یعنی بدن انسان مربوط میشود. (لوشر،۱۳۷۲، ص۱۴) قهوهای متمایل به قرمز نشانگر وجود شهوت و هوسرانی است. (ویلز،۱۳۷۵،ص ۱۷)
– شکلاتی و کهربایی
این رنگها و رنگهای مشابه یک قدم از گروه رنگهای خنثی جلوتر و هوشمندانهتر هستند. ترکیب غنی رنگهای خاکی با مایههایی از جلای کروم خوبی ایجاد میکند. این رنگها همچنین با عناصر طبیعی خاک، باد و آتش هماهنگ میشوند. این دسته رنگها راحت، گرم و آرامش دهنده هستند و در مقابل سفید، کرم و شیری کنتراست سردی ایجاد میکنند. (کابستیک،لوید،۱۳۸۵،ص۴۸)
– صورتی
رنگ صورتی در واقع همان رنگ قرمز کم رنگ است. معمولاً نشانگر عشق است. اثری آرامش بخش دارد. در ورزشکارها معمولاً رختکن تیم حریف را صورتی نقّاشی میکنند تا بازیکنان آنها کم انرژی و منفعل شوند.
– بنفش
رنگ بنفش نمایانگر بی خبری، بیاختیاری، ظلم و دشواری است. رنگی مرموز و برانگیزندهی احساسات، رنگ دلفریبی که از دیر باز رنگ ملکهها بوده و اگر در سطوح زیاد به کار بریم حالت ترس را نشان می دهد، مخصوصاًً اگر بنفش متمایل به ارغوانی باشد. این رنگ در ارتباط با خط، خط آزاد متمایل به افقی است که اگر با خط آزاد متمایل به عمودی آگین شود، گرمتر و سرختتر می شود. صدای بنفش بم و طعم آن گس است. (رضایی،۱۳۷۳،ص۴۳)
بنفش در طبیعت کم یاب و رنگ راز گونه ای است. (شیجی وا،۱۳۷۷،ص۱۷) ترکیبی است از قرمز و آبی و اگر چه مستقل است، امّا مایل به حفظ ویژگیهای هر دو رنگ است. تلاش می کند به صورت مظهر همانند سازی درآید و به عنوان یک ترکیب صمیمانه وعاشقانه باشد، یا به یک درک شهودی و حساس بیانجامد. (لوشر،۱۳۷۲،ص۶۵ ) این رنگ، رنگ روحانیّت عزّت نفس و وقار است. رنگی مفید برای غالب افرادی که برای افکار، احساسات یا جسم خود ارزش قائل هستند. رنگی است الهام بخش که بسیاری از موسیقی دانان ، شعرا، اذعان داشتندکه بزرگترین لحظات الهام بخش آنها زمانی به سراغشان آمد که در محاصرهی پرتو بنفش بوده اند. ( ویلز،۱۳۷۵،ص۳۷ )
– ارغوانی
همچون قرمز رنگ قدرتمندی است و اگر در ابعاد وسیع دیده شود ،کمی ترسناک است. ارغوانی معمولاً انسان را به یاد اتاق خواب نوجوانان غمگین می اندازد. رنگهای ارغوانی که در مقیاس کوچک با هم ترکیب شوند منظره ای زیبا و زنده را می سازند. ( کابستیک،لوید،۱۳۸۵،ص ۱۰۳)
۲-۲۰-۲ سمبولیسم رنگ
از همان اوایل زندگی انسان مفهوم سمبولیکی بیشتر از هر چیز با اصول رنگ در ارتباط بوده است، بر طبق سنت، سیاه در بیشتر اجتماعات غربی رنگ عزا به شمار میرود، ولی در تمدّنهای آفریقایی و تمدّن شرق که رنگ سفید نشانهی عزا است رنگ سیاه علامت و سمبل خوشی است. این امر نشان میدهد که سمبولیسم رنگ با سنت در ارتباط است. بنابراین بسیار مشکل خواهد بود که بفهمیم خصوصّیات سَمبولیکی و ارتباطی وابسته به رنگی در واقع نتیجه برانگیختن و عکس العمل احساس بخصوصی است و به یک سنّت پابرجا ربطی ندارد. در بیشتر اجتماعات غربی، سفید نشانهی معصومیّت و پاکی است. قرمز رنگی است که با احساس قوی در ارتباط و از نظر خِصلت مُتناقض است. قرمز رنگ عشق و همچنینی رنگ وحدت است ولی توسط انسانهای گذشته به عنوان رنگ انقلاب مورد استفاده قرار گرفته است. قرمز به خاطر خلوص زیادش جهت جلب توجّه مفیدتر از همه رنگها است. شاید قرمز به این دلیل رنگ خطر شناخته می شود، که شخص در مواجه با خطر خون از دست میدهد. سمبل وحدت بودن قرمز ممکن است در رابطه با احساس برادری و هم خونی باشد. کوتاهی طول موج قرمز و شدّت آن که موجب عکس العمل شدید در بیننده می شود، تا حدّ زیادی برای مقاصد کاربردی نظیر نشان دادن قسمت مهّمِ یک ماشین مثل دکمهی بکار انداختن یا متوقف کردن آن و یا به عنوان جلب توجّه کردن بصورت چـراغ قرمز عقب اتومبیل، یـا چراغ راهنمـایی، ماشیـنهای آتش نشانی و جعبههای پست (انگلستان) به کار میرود. علیرغم اینها قرمز می تواند برای افزایش غنا وگرمی بکار رود. (مه یر،۱۳۸۲،ص۸۲)
زرد، گرم که رنگ طلا، خورشید و به گفتهی وان گوگ رنگ خلقت است، سمبول شادی غنا و موسیقی و کلید ماژور است. بنفش سمبل توبه و پشیمانی است. (مهیر،۱۳۸۲ص۸۳) بنفش و ارغوانی به طور سمبولیکی توسط کلیسا و سلاطین مورد استفاده قرار میگرفته تا به این وسیله قدرت خود را با بهره گرفتن از قابل توجّه بودن و تمرکز این رنگ به رعایا بنمایانند. (مه یر،۱۳۸۲، ص۸۴) بنفش سمبل هرج و مرج، مرگ، ستایش و عظمت را تداعی می کند. بنفش آبی رنگ القا کننده تنهایی است. بنفش قرمز نشان از عشقی یزدانی و سلطهی روحانی است. (رضایی،۱۳۷۳،ص۴۳) آبی سمبل ایمان و جاودانگی است. (رضایی،۱۳۷۳،ص۴۰) قرمز سمبل حیات و زندگی عامل مؤثّری در سازندگی و تشدید رویش گیاهان و بیان کننده هیجان و شورش است. (رضایی،۱۳۷۳،ص۴۱)
۲-۲۱ احساس نور از نظر روان شنا سی فیزیولوژیک
بدیهی است که دو مربّع خاکستری نور یکسانی منعکس می کنند، چون ما آنها را از یک کاغذ خاکستری بریدهایم و اگر یک فیزیکدان نیز نور منعکس شده از آنها را اندازه بگیرد، خواهد گفت: که آن دو نورِ یکسان منعکس می کنند امّا، ما آنها را متفاوت میبینیم. بنابراین ادراک نور تنها محصول شدّت فیزیکی نور نیست. اگر دو مربع خاکستری در متن یکسانی قرار گیرند ادراکِ یکسان یا درخشانی یکسانی ایجاد خواهند کرد. کیفیّت نور یعنی ادراک رنگ با این که اصولاً به طول موج نور وابسته است به عوامل دیگری از قبیل زمینهای که درآن قرار میگیرد، ناحیهای از شبکه ای که نور در آنجا منعکس می شود، انطباق چشم و … وابسته است. در اینجا نیز ادراک رنگ تنها نتیجه ویژگیهای فیزیکی محرک نیست. (گنجی،۱۳۸۶،ص ۱۵۰)
۲-۲۲ احساس و ادراک
رابطه اُرگانیسم با محیط به عملکرد اندامهای گیرنده و پاسخ دهنده او بسته است در انواع ابتدایی حیوانات این عملکرد تنهـا در اختیار یک سلـول است بـدین ترتیب که حیـوان به همه محرکها پاسخ میدهد در حیوانات سطح بالا سه نوع اندام اختصاصی کاملاً متمایز وجود دارد:
گیرنده ها
پاسخ دهنده ها
اندامهای رابط بین گیرنده ها و پاسخ دهنده ها
– اندامهای گیرنده: آنهایی هستند که با کمک محرکها به فعالیّت در میآیند. محرک عبارت است از: یک رویداد خارجی یا داخلی که تحریکی به وجود میآورد و این تحریک را اندام گیرنده دریافت می کند.
– اندامهای پاسخ دهنده: آنهایی هستند که در مقابل محرک واکنش نشان می دهند. این واکنش معمولاً به صورت ترشح غدد یا انقباض عضله نمایان می شود. بنابراین میتوان گفت که ترشح غدد و انقباض عضله پاسخ اُرگانیسم به محرک است.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:36:00 ق.ظ ]
|