فایل های دانشگاهی -تحقیق – پروژه – قاتل، مقتول وادله وآثار قتل – 4 |
۱۲٫از قبل از حضور و در حین وبعد از حضور در صحنه های قتل برای درک صحیح از موقعیت وکشف رابطه ها، لحاظ خونسردی از ضروریات کارآگاهان محسوب می شود.
۱۳٫کارآگاهان قبل از حضور در صحنه ها، بایستی احتمال مواجه شدن با موقعیت اضطراری در صحنه جر م را انتظار داشته باشندوبراین پایه بهره گیری از خونسردی و پیدایش راه حل مناسب ومنطقی با اتکاء از عقل وهوش از ضرورت های کارآگاهان به شمارمی رود.
۱۴٫حفظ حیطه بندی اطلاعات واطمینان از واقعیت درماوقع قتل از صحنه با مصاحبت ومذاکره وتحقیقات به صورت انتزاعی از شهود ومظنونین.
۱۵٫بهره گیری از اندیشههای دیگر نیروهای مسئول حاضر در صحنه همچون افسران گشت، قاضی جنایی وکارشناسان و متخصصین واستنتاج از آرای وافکارجمع.
۱۶٫خروج از تحلیل فردی وگرایش به تحلیل جمعی در کشف انگیزه قاتل یا قاتلین.(خلعتبری،۱۳۸۸،ص۳۳-۳۴).
۲-۶-۱۵-۴- فرضیه یابی از صحنه های قتل:
به تجربه وعلم تأیید شده که هر پرونده ی قتلی با سایر موارد متفاوت است وممکن است جرم یابی هر قتلی مستلزم به کارگیری اصول وتکنیک های جدید وخاصی باشد وباید به هر قتلی با دیدی متفاوت با سایر قتل ها نگریسته شود مگر آنکه روابط بین اشیاء و پدیده ها در یک صحنه ی قتل ویا آثار موجود در مقتولین با صحنه های دیگری از قتل ها مشابهت داشته باشد و پدیده های صحنه ها گویای انگیزه ویکی از سوی قاتل یا قاتلین بوده باشد وبا حصول اطمینان از این مهم وملحوظ نظر قرار دادن مؤلفه های:
الف -زمان قتل. ب- مکان یا جغرافیای صحنه های قتل. ج- سن مجنی علیه.
د- جنس.ر- تشابه در شیوه های قتل.و-شغل مقتولین.
باید نگرشی جدی به سریالی بودن جنایات در نزد کار آگاهان حاصل گردد.
مع الوصف آنچه که در جرم یابی قتل در اولویت اندیشه ی کار آگاهان باید قرار گیرد این است که بدانند تحقیقات قتل را از صحنه های قتل آغاز نمایند زیرا صحنه ها زبان گویای جنایت وروشن کننده ی مثلث وصف مجرمانه جرم یعنی:«قتل- قاتل- مقتول» است و تحصیل وروابط در اضلاع این مثلث منوط به بررسی دقیق جسد ومحل کشف است که مبتنی بر آن اطلاعات ارزشمند جنایی با احراز مدارک و مستندات به دست میآید یا حداقل میتوانند قربانی را تعیین هویت وزمان صحنه ها این است که«کار آگاهان به یک یا چند رابطه ی نظری بین دو یا چند شئی و پدیده های موجود که به هم ارتباط پیدا می نمایند دست یابند وبر این پایه حداقل میتوانند به انتخابی بودن یا اتفاقی بودن قتل وآشنا یا غریبه بودن قاتل ومقتول ویا تعداد جانی یا جانیان پی برد و تحصیل واقعیت های بین اشیاء در صحنه ها به تئوری انتقال یا مبادله اشتهار دارد واین تئوری بر اساس حقایق زیر استوار است:
-
- قاتل سعی خواهد کرد که هیچ اثریا نشانی از قربانی وصحنه ی جرم را پیش خودش نگهداری ننماید.
-
- مقتول سعی خواهد کرد که اثر یا نشانه ای از جرم را در پیش خود نگه داشته وحتی ممکن است آثار یا نشانه هایی از خود در نزد مجرم بجا گذارد(آثار کشمکش).
- مرتکب سر نخ هایی از خود در صحنه ی جرم به طور قهری یا طبیعی باقی خواهد گذاشت.
با وصف حقایق محصله در صحنه های قتل مبنی بر تئوری انتقال یازده فرضیه ی اصلی در ذهن کارآگاهان شکل یافته وبر مبنای آن مبادرت به حل مسئله ی جنایی خواهند نمود وبر همین اساس نیز با دستگیری قاتل یا قاتلین بایستی به تنظیم سئوالات اصلی و فرعی تحقیق نمایند(گیبرث،۱۳۷۷) .
یک کارآگاه با ورود به صحنه جرم،بایستی به سوالات کلیدی زیر توجه نماید:
۱٫چه کس یا کسانی به محل رفت وآمد دارند؟
۲٫چگونه می توان به این محل رسید یا دسترسی پیدا کرد(با ماشین،پیاده، راهپیمایی وغیره)؟
۳٫چه چیزهایی در صحنه قرار دارند؟ به چه کار میآیند؟
۴٫در صحنه جرم خاص، معمولاً چه کارهایی صورت میگیرد؟
۵٫چه اعمال مجرمانه ای در مناطق حوالی صحنه جرم صورت گرفته است؟
۶٫صحنه های جرم مرتبط با این صحنه، کجا هستند؟
۷٫مجرم چگونه به صحنه جرم وارد شده؟(حمل ونقل، نقطه ورود وغیره)
۸٫چرا مجرم این صحنه جرم را انتخاب نموده است؟
مجرم برای پیدا نمودن صحنه جرم باید چه چیزهایی را بداند؟این جا محلی است که یک غریبه هم وقتی از آن می گذرد میتواند متوجه آن شود یا این نحوه استفاده از آن نیاز به آشنایی قبلی با آن دارد(تروی،۱۳۸۵،ص۲۲۰).
۲-۶-۱۵-۵صحنه قتل:
صحنه قتل، محیطی است که در آن قاتل یا مقتول یا آثار به جای مانده از قتل یا وسایل و ابزار ارتکاب آن ویا برخی از آن ها وجود دارد. این که از محیط یاد شده است به خاطر در بر گرفتن تمامی فضاهاست اعم از هوا(جسدی که به صورت معلق وآویزان است)،زمین ویا دریا. واین که از قاتل ومقتول یاد کرده ایم به خاطر منحصر کردن تعریف به یک جرم خاص است. ودلیل آنکه بین واژگان از «یا» استفاده کرده ایم این است که هر کدام از آن ها خود به تنهایی یک صحنه است که در کنار هم بودن آن ها در نهایت صحنه قتلرا تداعی میکند. به عنوان مثال آقای الف به منزل خانم ب مراجعه کرده و ایشان را در منزل به قتل می رساند. آنگاه آقای الف جسد خانم ب را در خودروی خود نهاده و در بیرون از شهر رها میکند وسپس ایشان خودروی خود را در پارکینگ منزل پارک نموده وبه استراحت می پردازد. هم چنان که مشاهده شد ما با سه محیط مواجهیم. محیط اول منزل خانم ب است که فقط ادله وآثار وجود دارند. محیط دوم که بیرون از شهر است ومقتول وادله وجود دارد ومحیط سوم منزل آقای الف است که فقط قاتل وادله را میتوانیم بیابیم و در جهت بررسی این نوع قتل ما ملزمیم که این سه محیط را به دقت مورد کنکاش قرار دهیم. از تعریف فوق هم به سه رکن در صحنه قتل پی بردیم که ذیلاًبه بیان آن ها می پردازیم.(گراوند،۱۳۸۸،ص۱۶).
۲-۶-۱۵-۶- ارکان صحنه قتل:
در تعریف صحنه قتل آمد: «محیطی است که در آن قاتل یا مقتول یا آثار به جای مانده از قتل یا وسایل وابزار ارتکاب آن ویا برخی از آن ها وجود دارد». هم چنان که مشاهده می شود سه رکن در این تعریف خود نمایی میکند که عبا رت اند از:قاتل، مقتول وادله وآثار قتل. به نظر میرسد که این سه مورد جزء لاینفک صحنه قتل هستند، چرا که اگر قاتل نباشد دیگر قتل نیست و ممکن است خودکشی ویا مرگ طبیعی ویا .. باشد واگر مقتولی نباشد جرم قتلی رخ نداده، واز سوی دیگر با انجام هر رفتاری آثار وادله ای به جای خواهد ماند،که جزءسوم را تکمیل می کند. به عبارت دیگر اگر قتلی رخ دهد بدون شک این سه رکن هم خواهند بود وچنانچه یک یا دو مورد از آن ها مفقود گردد با دقت نظر وبررسی ارکان کشف شده می توان رکن مفقود را یافت. اینک به طور اجمالی به این ارکان می پردازیم:(گراوند،۱۳۸۸،ص۱۷).
بند اول:قاتل
دو سوال مهم در این مقوله مطرح می شود، اینکه قاتل کیست؟ ورفتار وی چیست؟
قاتل شخصی است که با رفتار خود مرتکب جرم قتل می شود. مهم نیست که فعل ویا ترک فعل باشد، مهم آن است که بواسطه رفتارش از شخص دیگری سلب حیات عمدی نماید.
قاتل میتواند مباشر ارتکاب جرم باشد ویا مسبب آن.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:34:00 ق.ظ ]
|