پایان نامه ها و مقالات تحقیقاتی | ۲-۳-۱-۷- از نظر وسیله نقلیه مورد استفاده – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۲-۷- گردشگری پایدار[۵]
بر گرفته از مفهوم توسعه پایدار که در سال ۱۹۸۷ در گزارش کمیسیون توسعه و محیط زیست سازمان ملل تعریف شده این واژه برای تمامی گونه های گردشگری که در دراز مدت با محیطهای زیست محیطی اجتماعی و فرهنگی سازگار جهانی گردشگری، گردشگری پایدار را به عنوان مدلی از توسعه اقتصادی تعریف کردهاست که طراحی می شود تا: کیفیت زندگی مردم جامعه میزبان را بهبود بخشد، تجربه نابی برای بازدید کننده به همراه داشته باشد. کیفیت محیط زیست را حفظ نماید و اجرای آن هم بستگی به جوامع میزبان و هم بازدید کنندگان دارد.
۲-۲-۸- گردشگری ورزشی[۶]
سفرها و بازدیدهایی که به انگیزه شرکت در یک مسابقه ورزشی و یا تماشای آن صورت میگیرد.
۲-۲-۹- شاخص عملکرد گردشگری[۷]
سنجش خام اهمیت گردشگری در یک منطقه که با بررسی نسبت تعداد تخت موجود و جمعیت ساکن سنجیده می شود.
۲-۳- طبقه بندی انواع توریسم
۲-۳-۱- انواع توریسم
توریسم دارای انواع مختلفی بوده که بر اساس عوامل متعدد میتوان تقسیم بندیهایی را برای آن قائل شد. مهمترین عواملی که میتوان بر اساس آن انواع مختلفی از توریسم را تعریف و طبقه بندی نمود عبارتند از:
۲-۳-۱-۱- از نظر زمانی
فعالیتهای گردشگری را به شکل کوتاه مدت (کمتر از یک روز)، میان مدت (یک تا سه روز) و دراز مدت (بیش از سه روز) از یکدیگر تفکیک می کند (موسایی ،۱۳۸۶: ۱۸).
۲-۳-۱-۲- از نظر مکانی
گردشگری را به صورت فعالیتهای گردشگری در حوزه نزدیک، حوزه میانی و حوزه خارج یا دور تقسیم بندی می کند.
۲-۳-۱-۳- از نظر تابعیت
گردشگران به دو گروه گردشگران خارجی و بینالمللی و گردشگران داخلی تقسیم میگردد.
۲-۳-۱-۴- از لحاظ انگیزه سفر
بر اساس آن گردشگری با انگیزه های استراحتی، تفریحی، درمانی، زیارتی، فرهنگی، اقتصادی، ورزشی و … از یکدیگر تفکیک میشوند.
۲-۳-۱-۵- از نظر فصل گردشگری
موسم گردشگری را بر اساس فصول مختلف سال طبقه بندی مـیگردد. در این طبقه بندی دو فصل تابستان و زمستان از اهمیت بالاتری نسبت به فصول بهار و پاییز مییابند (همان منبع، ص۱۹).
۲-۳-۱-۶- از نظر شکل و سازماندهی سفر
مانند سفرهای انفرادی، گروهی، خانوادگی و … که ترکیب گردشگری را تعیین می کند.
۲-۳-۱-۷- از نظر وسیله نقلیه مورد استفاده
بر اساس نوع وسیله نقلیه مورد استفاده برای انجام سفر طبقه بندی می شود.
۲-۳-۱-۸- از لحاظ نوع و محل اقامت
گردشگران را بر اساس نوع و محل اقامت، هم از نظر کیفی و هم کمی طبقه بندی می کند. مانند گردشگران مقیم در هتلها، مهمانپذیرها، خانههای ویلایی و یا پانسونیهای خانگی، گمپینگ و …(همان منبع، ص۱۹).
۲-۳-۲- تأسیسات اقامتی
مجموعه واحدهایی که برای اقامت گردشگران، خدمات اقامتی و یا وابسته به آن را ارائه می دهند تأسیسات اقامتی نامیده میشوند. انواع تأسیسات اقامتی توریستی عبارتند از: هتل، متل، مهمانسرا، مسافرخانه یا مهمانپذیر، پانسیون، هتل آپارتمان، اردوگاه جهانگردی، کمپینگ، مجتمع توریستی، ویلا یا آپارتمان شخصی (خانه دوم). (الوانی، ۱۳۸۳:۱۰۸)
۲-۳-۲-۱- هتل
اقامتگاهی است با کیفیت و درجهبندی مختلف که متناسب با امکانات، وسعت، تجهیزات، تعداد اتاق و تخت از یک تا پنج ستاره طبقه بندی میشوند.
۲-۳-۲-۲- متل
اقامتگاههایی هستند که به صورت مجموعه یا منفرد در مسیر راههای ارتباطی اصلی عمدتاًً برای مسافران عبوری احداث میشوند.
۲-۳-۲-۳- مسافرخانه یا مهمانپذیر
تأسیسات اقامتی ساده و ارزان قیمتی هستند که عموماً خدمات اقامتی ارائه می دهند و از نظر کیفیت پایئنتر از هتلها قرار دارند.
۲-۳-۲-۴- مهمانسرا
به گروهی از تأسیسات اقامتی گفته می شود که در سالهای قبل از انقلاب در نقاط دور دست و شهرهای فاقد هتل و اقامتگاه مناسب توسط سازمان جلب سیاحان ساخته شدند.
همچنین به اقماتگاههای اختصاصی گفته می شود که سازمانها و ادارات مختلف برای اسکان مهمانان خود احداث میکنند و معمولاً استفاده از آنها برای عموم مردم امکان پذیر نیست.
۲-۳-۲-۵- هتل آپارتمان
به اقامتگاههایی اتلاق می شود که واحد اقامتی در آنها نه به صورت اتاق، بلکه به صورت آپارتمان بوده و دارای اتاق خواب، پذیرایی، آشپزخانه و سرویس بهداشتی بوده و به صورت مبله تجهیز شده و در اختیار مهمانان قرار میگیرد.
۲-۳-۲-۶- مجتمع توریستی
به مجموعه ای از تأسیسات اقامتی، پذیرایی، تفریحی، تفرجگاهی، ورزشی گفته می شود که دارای تأسیسات متنوع بوده و مهمانان ضمن اقامات در آنها می توانند از خدمات جانبی دیگری که در آنها وجود دارد استفاده نمایند. تأسیسات اقامتی در مجتمعهای توریستی متنوع است و می تواند به صورت اتاق، ویلا، آپارتمان، کمپینگ، محل پارک کاروان یا اتاقهای سیار که با اتومبیل یدک کشیده میشوند باشد (همان منبع، ص۱۰۹).
۲-۳-۲-۷- اردوگاه جهانگردی
به مجموعه ای از تأسیسات اقامتی منفرد گفته می شود که به صورت واحدهای مجزا از هم در محوطهای باز، ساخته میشوند. عمدتاًً این اردوگاهها دارای اتاقکهای کوچک و سادهای هستند که برای مشتریان کم درآمد در نظر گرفته میشوند.
۲-۳-۲-۸- بنگالو
به مجموعهای از اقامتگاههای منفرد گفته می شود که دارای یک اتاق بزرگ با امکانات آشپزخانه، سرویس بهداشتی بوده و اغلب به صورت یک سوئیت یک اتاقه ساخته می شود.
۲-۳-۲-۹- شاله[۸]
به خانههای ییلاقی گفته می شود که در نواحی کوهستانی با مصالحی مانند چوب ساخته میشوند. شالهها می توانند ابعاد متفاوت داشته باشند.
۲-۳-۲-۱۰- پانسیون
به نوعی واحد اقامتی گفته می شود که ظاهری ساده داشته و ضمن اقامت از خدمات پذیرایی نیز برخوردار است.
۲-۳-۲-۱۱- پانسیونهای خانگی
به واحدهای اقامتی گفته می شود که در تعداد از اتاقهای ساختمان مسکونی صاحبان آن خدمات اقامتی ارائه می دهند. در اینگونه پانسیونها، خانواده صاحب پانسیون تعدادی از اتاقهای مازاد خود را به اقامت مسافران اختصاص داده و از آنان پذیرایی میکنند.
۲-۳-۲-۱۲- ویلاهای خصوصی
به این نوع اقامتگاهها در ادبیات گردشگری خانه دوّم یا Secound home نیز میگویند. خانههای دوم که عمدتاًً در مناطق توریستی احداث میشوند، به صورت اختصاصی توسط صاحبان و مهمانان آنها مورد استفاده قرار می گیرند. مسافران اینگونه خانهها هر چند که عملکرد توریستی دارند، لیکن از نظر اقامت به تأسیسات اقامتی موجود در محل وابسته نیستند. لیکن نیازهای روزمره خود را از مـحـل تهیه کــرده و از خدمات موجود در مناطق توریستی استفاده میکنند (همان منبع، ص۱۰۹).
۲-۳-۲-۱۳- اقامتگاههای آزاد
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 11:55:00 ب.ظ ]
|