فصل سوم
روش شناسی تحقیق

۳-۱ روش تحقیق و مراحل آن

۳-۱-۱ نوع روش تحقیق

روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و تحلیلی بوده که در آن ترکیبی از روش های کمی و کیفی استفاده شده است . جامعه مورد مطالعه روستاهای شهرستان صومعه سرا و ۵ روستای مورد مطالعه دارای دهیاری می باشد .
بر این اساس ابتدا محدوده ی مطالعاتی و وضعیت گردشگری در روستاهای مورد مطالعه با توجع به منابع موجود توصیف شده و سپس موضوع اصلی پژوهش یعنی نقش مدیریت محلی در توسعه گردشگری شهرستان صومعه سرا به استناد یافته های میدانی تحلیل شده است .

۳-۱-۲ روش گرد آوری اطلاعات

روش گردآوری اطلاعات بصورت اسنادی شامل کتب، مقالات، طرح های تحقیقاتی، آمار نامه ها، سایت های اینترنتی بوده که جهت تهیه داده های فوق به سازمانهای متعدد از جمله معاونت استانداری و فرمانداری شهرستان و شهرداری مراجعه و همچنین جهت تهیه نقشه مورد مطالعه از نقشه های شهرداری استفاده شده است و در روش گردآوری داده ها بصورت میدانی نیز ابتدا به مشاهده و مصاحبه پرداخته شده و از روش های مشاهده و مصاحبه و تهیه عکس از منطقه پرداخته خواهد شد.تحقیقات میدانی شامل اقدامات دهیاری روستاهای گردشگری مورد مطالعه در ارتباط با توسعه گردشگری منطقه شناسایی و معرفی جاذبه های طبیعی ، فرهنگی و تاریخی روستاها مصاحبه حضوری با دهیاران و مالکان محلی به منظور کسب اطلاعات جهت تعداد و مدت زمان اقامت گردشگران و وجود زیر ساخت های مربوط به گردشگری

۳-۱-۳ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات

روش تجزیه و تحلیل در این پایان نامه با بهره گرفتن از آمار توصیفی در قالب جدول فراوانی و نمودار بوده است

۳-۱-۴ ابزار گردآوری اطلاعات

ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر دو نوع کمی و کیفی بوده است. در روش کمی نوع تحقیق پیمایشی بوده که از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده و در روش کیفی از روش های مصاحبه ، مشاهده و عکسبرداری استفاده شده و ابزار تحقیق پرسشنامه می باشد .

۳-۲ ویژگی های جغرافیایی

محیط طبیعی در بر گیرنده مجموعه عناصر و عواملی است که یا مستقیما” خود منشاء اثر هستند یا اینکه در زنجیره ی ارتباطی اثرات ، خود نقش موثری را ایفا کنند (راهنمایی ، ۱۳۷۱: ص۳ )
داده های محیط طبیعی به دلیل تنوع اشکال و ساخت خود شکل و شیوه دخل و تصرف انسان در محیط طبیعی را از خود متاثر می سازد و واکنش انسانی در محیط و بر محیط بازتابی است از استعدداهای محیطی که در اختیار انسان قرار می گیرد .
از این رو الگوی زیست و معیشت در تمامی ابعاد و در محیط های طبیعی مختلف شکل یکسانی نداشته و با توجه به محتوای طبیعی شکل بسیار متنوع و گوناگونی دارد . بنابراین فعالیت های کشاورزی و به تبع آن الگوهای کشت قبل از هر چیز تابعی است از محیط های طبیعی که انسان در آن زندگی می کند محیط طبیعی و جنبه های گوناگون خود از جمله ( پستی و بلندی ها ، تپه های خاک ، آب و هوا ، نحوه دسترسی به آبها ) باعث می شود که یک کشور دارای مناطق زراعی مختلف باشد . با وجود گسترش علم و تکنولوژی که سبب شده در محیط های طبیعی تغییرات زیادی بوسیله انسان به وجود آید و تکنولوژی بسیاری از محدود یت های را که قبلا” توسط توان های محیطی در راه فعالیت کشاورزی ایجاد شده برطرف کند و انسانها با تجربیات خود بسیاری از شرایط محیطی را تغییر دهند اما با این همه ، عوامل محیطی همچنان در تعیین نوع فعالیت های کشاورزی و الگوهای کشت نقش اساسی دارند . شیوه های کشت در انقیاد و تابع عوامل طبیعی و شرایط خاص آب و هوا و خاک هستند . این عوامل در رشد گیاهانی که به وسیله ی انسان کشت می شوند موثر می باشد و محیط کشت هر محصولی با محصول دیگر فرق می کند ( رحمانی ، ۱۳۸۴: ص ۲۰ )

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۳-۲-۱ موقعیت

بنا به عقیده اکثر دانشمندان علوم اقتصادی و اجتماعی ، موقع و مکان هر کشوری اعم از موقع ریاضی ( طول و عرض جغرافیایی بر روی کره زمین ، یا دوری و نزدیکی از خط استوا ) و موقع نسبی ( وضع ناهمواریها و ارتفاع از سطح دریاها و اقیانوس ها و محاط بودن در خشکی همسایگان و رابطه آنها ) تاثیر قطعی و انکار ناپذیر در سرنوشت و ساخت اقتصادی ، اجتماعی و ترقی و تنزل مردمان آن ناحیه دارد . ( آسایش ، ۱۳۸۱؛ ص ۳ )
روستای سیاه درویشان در مسیر ارتباطی شیخ محله و هندخاله قرار گرفته است ، فاصله این روستا تا مرکز شهرستان ۲۰ کیلومتر است و فاصله ی آن تا مرکز استان ۳۰ کیلومتر می باشد . روستای سیاه درویشان بر اساس آخرین تقسیمات کشوری تا پایان سال ۱۳۹۰ دارای ۲۸۰ سکونتگاه می باشد . ماخذ : فرهنگ آبادیهای شهرستان ۱۳۸۵
روستای صوفیانده بین مسیر ارتباطی نوخاله و هندخاله قرار گرفته است ، فاصله این روستا تا مرکز شهرستان ۲۵ کیلومتر است . و فاصله ی آن تا مرکز استان ۳۵ کیلومتر می باشد . روستای صوفیانده بر اساس آخرین تقسیمات کشوری تا پایان سال ۱۳۹۰ دارای ۲۵۸ خانوار می باشد .
روستای تنیان در مسیر ارتباطی گوراب زرمیخ و قرار گرفته است ، فاصله این روستا تا مرکز شهرستان ۲۲ کیلومتر مربع است فاصله ی آن تا مرکز استان ۴۵ کیلومتر است .
روستای تنیان بر اساس آخرین تقسیمات کشوری تا پایان سال ۱۳۹۰ دارای ۳۰۰۰ خانوار می باشد .
روستای چمثقال بین مسیر ارتباطی روستای سنگجوب و نرگستان قرار گرفته است ، فاصله این روستا تا مرکز شهرستان ۱۰ کیلومتر است و فاصله ی آن تا مرکز استان ۴۵ کیلومتر می باشد روستای چمثقال بر اساس آخرین تقسیمات کشوری تا پایان سال ۱۳۹۳ دارای ۱۷۴ سکونتگاه می باشد .
روستای ازگم بین مسیر ارتباطی روستای پیشخان و سنگجوب قرار گرفته است ، فاصله این روستا تا مرکز شهرستان ۵ کیلومتر است . و فاصله ی آن تا مرکز استان ۳۴ کیلومتر می باشد . روستای ازگم بر اساس آخرین تقسیمات کشوری تا پایان سال ۱۳۹۳ دارای ۱۱۴ سکونتگاه می باشد .

نقشه ۳-۱-موقعیت شهرستان صومعه سرا

۳-۲-۲ ویژگی های طبیعی

روستاهای ازگم ، چمثقال ، سیاه درویشان و صوفیانده از نظر توپو گرافی در موقعیت جلگه ای قرار گرفته است . روستای تنیان نیز دارای موقعیت کوهستانی بوده و ارتفاع آنها از سطح آب های آزاد بین۱۳- تا ۱۴۵ متر است .
جدول ۳-۱-توپوگرافی روستاهای مورد مطالعه

نام روستا

ازگم

چمثقال

سیاه درویشان

صوفیان ده

تنیان

ارتفاع

۱۳- متر

۲۱ متر

۲۴ – متر

۲۵ – متر

۱۴۵ متر

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...