فایل پایان نامه با فرمت word : سنجش کارآیی زنجیره تأمین با استفاده از تکنیک DEA … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
نتایج مدل DEA دو مرحله ای نه تنها یک امتیاز بازده کلی را ارائه می دهد، بلکه یک امتیاز کارایی را برای هر مرحله منحصر بفرد هم نتیجه می دهد. (Chen et al., 2010)
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ساختار شبکه ای عمومی دو مرحله ای شکل ۲-۸ را در نظر بگیرید. با توجه به تحقیق چن و ژو (۲۰۰۴) و کائو و هانگ (۲۰۰۸) فرض کنیم که هرj=1,…,n )) DMUj، برای مرحله اول m ورودی xij (i=1,…,n) و D تا خروجی(d=1,…,D) Zdj دارد. این D خروجی، ورودی های مرحله دوم و مقادیر میانی تلقی می شوند. خروجی های مرحله دوم yrj ها هستند ((r= 1,…,s. برای هر DMUj کارایی مرحله اول را با و کارایی مرحله دوم را با نشان می دهیم. با بهره گرفتن از مدل DEA چارنز و همکاران و با فرض بازده به مقیاس ثابت، کارایی مراحل اول و دوم به صورت زیر محاسبه می گردد:
و
که و و و ، وزن های نا منفی هستند که بین آنها می تواند با مساوی باشد.
j=1,…,n DMUj
Stage1
Stage2
r= 1,…,s yrj d=1,…,D Zdj i=1,…,n xij
شکل ۲-۸ فرایند دو مرحله ای(Cook et al., 2010)
۲-۹-۱ انواع مدل های DEA برای ارزیابی فرایندهای دو مرحله ای
Cook و همکاران در تحقیقی در سال ۲۰۱۰ انواع مدل های مختلف DEA برای اندازه گیری کارایی فرایندهای شبکه ای دو مرحله ای را به ۴ دسته زیر طبقه بندی کردند:
-رویکرد DEA استاندارد -رویکرد DEA شبکه ای
-رویکرد تجزیه کارایی -رویکرد تئوری بازیها
۲-۹-۱-۱ رویکرد DEA استاندارد
در این رویکرد بطور ساده از مدل DEA استاندارد استفاده می شود یعنی دو جریان DEA مجزا برای دو مرحله به ترتیب ۱ و ۲، برای محاسبه و بکار برده می شود. چنین رویکردی نمی تواند با داده های میانی (Zdj) به درستی عمل کند. بطور مثال اگر مرحله اول را کارا و مرحله دوم را ناکارا در نظر بگیریم، هنگامی که مرحله دوم عملکردش را از طریق کاهش ورودی های Zdj تحت یک مدل DEA ورودی محور، بهبود می دهد، کاهش Zdj ممکن است مرحله اول را ناکارا کند.
۲-۹-۱-۲ رویکرد تجزیه کارایی
این روش به این دلیل که مقادیر کارایی بخشی و را به ترتیب برای مرحله ۱ , ۲ ارائه می دهد، مفید است و برای تعریف کارایی کل فرایند دو مرحله ای به صورت یا ، مناسب است. از آنجا که و ، لذا سیستم زمانی کارا خواهد بود که .
۲-۹-۱-۳ رویکرد DEA شبکه ای
در دو رویکرد فوق فقط مقادیر میانی، ورودی های مرحله دوم هستند. ورودی های مستقل دیگری برای مرحله دوم وجود ندارد. در حالیکه انواع دیگری از فرایندهای دو مرحله ای و حتی DMU هایی با ساختارهای شبکه ای وجود دارد که در آنها علاوه بر مقادیر میانی، ورودی های دیگری هم وارد مرحله دوم می گردد.
۲-۹-۱-۴ رویکرد تئوری بازیها[۱۶]
چهارمین نوع از رویکردها از مفهوم تئوری بازیها استفاده می کند که توسط Liang و همکاران در سال ۲۰۰۶ مطرح شد. آنها دو مدل بازی همکاری و غیر همکاری را برای بررسی عملکرد زنجیره تأمین با دو عضو (فروشنده و خریدار) بکار بردند. (Liang et al., 2006)
در ادامه، مدل های دو مرحله ای را به دو صورت مورد مطالعه قرار می دهیم: مدل غیر همکاری[۱۷] و مدل همکاری[۱۸]
۲-۹-۱-۴-۱ مدل غیر همکاری DEA دو مرحله ای
مدل غیر همکاری به صورت ساختار رهبر- پیرو مدلسازی می شود. (Liang et al., 2006)
این مدل می تواند به دو حالت باشد. حالت اول به این صورت است که زیر واحد در مرحله اول به عنوان رهبر و زیر واحد در مرحله دوم به عنوان پیرو می باشد. در حالت دوم، زیر واحد در مرحله دوم به عنوان رهبر و زیر واحد در مرحله اول به عنوان پیرو می باشد. (Zha & Liang, 2010)
در ساختار رهبر- پیرو، ابتدا رهبر ارزیابی می شود و سپس پیرو با بهره گرفتن از اطلاعات مربوط به کارایی رهبر، ارزیابی می شود. (Liang et al., 2006)
۲-۹-۱-۴-۲ مدل همکاری DEA دو مرحله ای
در ساختار همکاری، کارایی مشترک که به صورت میانگین امتیازات کارایی فروشنده و خریدار مدلسازی می شود، حداکثر شده و هر دو عضو زنجیره تأمین بصورت همزمان ارزیابی می شوند.(Liang et al., 2006)
بنابراین، تحت فرض همکاری هر دو مرحله بطور مساوی برای کل زنجیره تأمین مهم محسوب می شوند، هردو بخش با هم همکاری می کنند و می خواهند کارایی کل و کارایی های بخش هایشان را مشترکاٌ افزایش دهند. کارایی های بخشی بطور همزمان ارزیابی می شوند و کارایی کل مساوی است با میانگین کارایی مراحل منفرد. (Halkos et al., 2011)
۲-۱۰ مدل تحقیق
مدلی که در این پژوهش بکار می بریم، بر اساس مدل Yan وChen (2011) می باشد، که در شکل (۲-۹) همراه با ورودی ها و خروجی های پیشنهادی، نمایش داده شده است. ما یک مدل DEA شبکه ای را برای ارزیابی کارایی زنجیره دو مرحله ای (تأمین کننده-تولیدکننده) در صنعت خودروی ایران بکار میبریم.
شکل ۲-۹ زنجیره تامین دو مرحله ای (Chen & Yan, 2011)
همانگونه که مشاهده می شود، ورودی های اولیه تأمین کننده عبارتند از هزینه مواد، تعداد کارکنان، هزینه قالبگیری و هزینه ماشین کاری، خروجی های آن تعداد و قیمت فروش هر قطعه است که در مرحله دوم ورودی های خودروساز نیز می باشند و خروجی نهایی تولید کننده سود و هزینه تعمیرات هر قطعه است.
همانطور که در فصل۱ بیان شد، زنجیره های تأمین می توانند تحت دو مکانیزم متمرکز و غیر متمرکز کنترل شوند که در این تحقیق مکانیزم کنترلی متمرکز[۱۹] برای برخورد با تعاملات درونی زنجیره تأمین اتخاذ می شود. همچنین در تحقیق حاضر، از مدل مضربی CCRورودی محور بهره گرفته می شود.
در ادامه واحدهای مرجع[۲۰] هریک از واحدهای ناکارا را مشخص کرده و از رتبه بندی کارایی متقاطع برای رتبه بندی واحدهای کارا استفاده می کنیم. در فصل سوم بطور مفصل تر به تشریح این مطالب می پردازیم.
فصل سوم:
روش اجرای تحقیق
۳-۱ مقدمه
پایه هر علمی، روش شناخت آن است و اعتبار و ارزش قوانین علمی به روش شناختی مبتنی است که در آن علم به کار می رود. دستیابی به هدفهای تحقیق میسر نخواهد بود مگر زمانی که جستجوی شناخت با روش شناسی درست صورت پذیرد. روش تحقیق مجموعه ای از قواعد، ابزار و راه های معتبر و نظام یافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات است. (خاکی، ۱۳۸۶، ۲۰۱-۱۹۳)
در این بخش از پژوهش به تفکیک، تمامی موارد مذکور در فصل اول را بطور مفصل تشریح می کنیم.
۳-۲ روش تحقیق
همانطور که در فصل اول بیان شد، این تحقیق از حیث هدف، یک تحقیق کاربردی است. تحقیقات کاربردی، تحقیقاتی اند که نظریه ها، قانونمندیها، اصول و فنونی که در تحقیقات بنیادی تدوین می شوند را برای حل مسائل اجرایی و واقعی به کار می گیرند. این نوع تحقیقات بیشتر بر موثرترین اقدام تأکید دارند و علتها را کمتر مورد توجه قرار می دهند، این تأکید بیشتر به واسطه آن است که تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد عملی دانش هدایت می شود. (خاکی، ۱۳۸۹، ۲۰۲)
بر اساس اجرا یک تحقیق میدانی است. این نوع تحقیق بررسی های علمی غیر آزمایشی هستند که هدفشان، کشف روابط و تعامل بین متغیرهای گوناگون در ساختارهای اجتماعی و سازمان واقعی است. به طور کلی هر مطالعه علمی بزرگ یا کوچکی که روابط را به طور نظام یافته دنبال می کند، فرضیه ها را بیازماید و غیر آزمایشی باشد و در شرایط زندگی واقعی مانند جوامع محلی کارخانه ها، سازمان ها و موسسات اجرا گردد مطالعه میدانی تلقی می شود. (خاکی، ۱۳۸۹، ۲۱۶)
از حیث روش و نحوه نگهداری اطلاعات یک تحقیق توصیفی است. تحقیق توصیفی شامل جمع آوری اطلاعات برای آزمون فرضیه یا پاسخ به سوالات مربوط به وضعیت فعلی موضوع مورد مطالعه می شود و لازم به ذکر است که یک تحقیق توصیفی آنچه را که هست، توصیف و تفسیر می کند و به شرایط یا روابط موجود فرایندهای جاری یا روندهای در حال گسترش توجه دارد. (خاکی، ۱۳۸۹، ۲۱۰)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:53:00 ق.ظ ]
|