منابع علمی پایان نامه : منابع کارشناسی ارشد در مورد شناسایی و تحلیل … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
برنامه ریزی مدیریت ریسک
همانطور که در شکل ۲-۲۹ مشاهده می شود، برنامه ریزی ریسک، فرایندی است که چگونگی هدایت فعالیتهای مدیریت ریسک را تعریف می کند. دقت در برنامه ریزی این فرایند، احتمال موفقیت ۵ فرایند بعدی را افزایش خواهد داد. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
شکل ۲-۲۹- نمایش مراحل چرخه برنامه ریزی مدیریت ریسک (سبزهپور، ۱۳۸۹)
بر اساس استاندارد PMBOK خروجیهای فرایند برنامه ریزی مدیریت ریسک عبارتند از:
متدولوژیها: در آن رویه ها، ابزارها و منبع داده ها که در اجرای مدیریت ریسک یک پروژه به کار میروند تعریف می شود.
نقشها و مسئولیت ها: به تعریف اعضای تیم ریسک می پردازد. اعضای شرکتکننده در فرایند مدیریت ریسک در شکل ۲-۳۰ نشان داده شده است.
شکل ۲-۳۰- اعضای شرکتکننده در فرایند شناسایی ریسکهای پروژه (سبزهپور، ۱۳۸۹)
اعضای تیم شناسایی ریسک
بودجهبندی: به تخصیص منابع و برآورد هزینه های مورد نیاز مدیریت ریسک برای مقابله با ریسکها و پیشگیری از شرایط اضطراری می پردازد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
زمانبندی: زمان و دفعات اجرای فرایند مدیریت ریسک را در طول چرخه مدیریت پروژه تعریف می کند.
طبقه بندی ریسکها: ساختاری کلی برای دستهبندی و شناسایی سیستماتیک ریسکها و درجه سازگاری جزئیات آن و مشخصکردن اثربخشی و کیفیت فرایندهای شناسایی ریسک ها تدوین می کند.
تعریف احتمال و شدت ریسک: کیفیت و اعتبار فرایند مدیریت ریسک در گرو تعریف درست سطوح مختلف احتمال ریسک و شدت آن است. احتمال وقع ریسک؛ درجه احتمال وقوع ریسک در آینده است، و شدت تاثیر ریسک؛ شدت تأثیر یا میزان خسارتی است که ریسک با فرض وقوع به بار می آورد.
ماتریس احتمال و شدت ریسک: در این روش ریسکها بر اساس تاثیر بالقوهای که روی اهداف پروژه میگذارند اولویت بندی میشوند. یک روش خاص بدین شکل است که مقادیر احتمال و شدت اثر ریسک در سطر و ستونهای ماتریس نوشته شده و از ضرب این دو عامل مقادیر جدول حاصل گردیده و به همین اساس ریسکها اولویت بندی میشوند.
حدود آستانهای تحمل ذینفعان پروژه: حدود آستانهای پارامترهای ریسکها که ذینفعان پروژه قادر به تحمل آنها هستند، ممکن است در برنامه فرایند مدیریت ریسک در مورد یک پروژه خاص، توسط ذینفعان مورد تجدید نظر قرار گیرند.
قالبهای گزارشدهی: نحوه مستندسازی و تحلیل خروجیهای فرایندهای مدیریت ریسک را تعریف نموده، الگو و محتوای فهرست ثبت ریسکها را به همراه فرمت گزارشهای آنها توصیف می کند.
پیگیری و مستندسازی: نحوه ثبت ریسکها را برای پروژه فعلی و نیازهای آتی ، مستند می کند و علاوه بر آن به مستندسازی چگونگی ممیزی فرایندهای مدیریت ریسک نیز می پردازد.
شناسایی ریسکها
شناسایی ریسک، اولین گام اجرایی در فرایند مدیریت ریسک یک پروژه میباشد. در این فرایند، کلیه ریسکهای بالقوه که ممکن است رخ داده و به پروژه تاثیر بگذارند شناسایی و مشخص میشوند. این شناسایی برای این ضروری است که در مراحل بعدی مدیریت ریسک، با داشتن برنامه مناسب واکنش به ریسک، جلوی وقوع ریسکهای مهم را گرفته یا اثرات آنها را کاهش میدهد. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
شناسایی ریسک فرایندی است که در گذشته بسیاری از تیمهای پروژه و سازمانها نتوانستهاند به خوبی از عهده آن برآیند. حتی امروزه نقصان در شناسایی ریسک و ارزیابی آن، یکی از عوامل کلیدی شکست پروژه ها میباشد. معمولاً به دلیل مشکل بودن این بخش، شناسایی و مدیریت ریسک در پروژه ها به خوبی انجام نمی شود. شناسایی ریسک برای بسیاری از مدیران پروژه امری سخت و طاقت فرسا میباشد، به خاطر اینکه ریسک نسبت به سایر فرایندها امری غریب به نظر میرسد. از آنجاییکه دانش و تجربیات یک تیم از افراد، بسیار بیشتر از دانش و تجربیات فردی است، لذا بهتر است فرایند شناسایی ریسک با بهره گرفتن از یک تیم صورت پذیرد. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۷)
اهداف کلی شناسایی ریسک
شناسایی ریسک، فرایندی دقیق، موشکافانه و کاوشگرانه است که از طریق تعامل با افراد به شناسایی ریسکهای پروژه می پردازد. روند شناسایی ریسک، روندی کیفی است که با هدف شناسایی و توصیف ریسکهای مؤثر بر اهداف پروژه طی می شود.
در یک نگاه دقیقتر، شناسایی ریسک فرایند تعیین ریسکهای احتمالی مؤثر بر پروژه و تعیین مشخصههای هر یک از آنها و مستندسازی آنها میباشد. انجام شناسایی ریسک پروژه منوط به زمان خاصی از اجرا نیست، بلکه اجرای این فرایند باید به طور ضابطهمند و در طول اجرای پروژه باشد. (عوضخواه و محبی، ۱۳۸۹)
اهداف کلی شناسایی ریسک عبارتند از:
تهیه فهرستی کامل از ریسکها و فرصتهای پروژه
حصول اطمینان از این که ارزیابیهای ریسک، کلیه دستههای ریسک را در بر گیرد
درک کامل ریسکها
فرایند شناسایی ریسک ورودیهایی دارد که عبارتند از:
برنامه مدیریت ریسک
خروجیهای برنامه ریزی پروژه از قبیل ساختار شکست کار، برآوردها و منشور پروژه
سوابق تاریخی
فهرست دسته های متداول ریسک
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:55:00 ق.ظ ]
|