۲-۵-۱ تاریخچه شرکت نفت فلات قاره ایران:
شرکت نفت فلات قاره ایران، اوائل شهریورماه ١٣۵٩ جهت برآوردن اهداف مطالعاتی، عملیاتی، طرح‌های توسعه، استخراج و بهره‌برداری از نفت خام و گاز طبیعی در خلیج‌فارس تأسیس گردید.
خلیج‌فارس که ٢۴٠ هزار کیلومترمربع مساحت دارد جزء دریاهای کم‌عمق بوده و اکثرا عمق آن از ٣٠ تا ۶٠ متر تجاوز نمی‌نماید. طول آن از دهانه کارون تا ساحل دریای عمان حدود ٨٠٠ کیلومتر و عرض آن در تنگه هرمز ۵٣ کیلومتر است که حوزه عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران شامل ١٨٠٠ کیلومتر طول در خلیج‌فارس و دریای عمان و به عرض متغیر از ٢٧ تا ١٢٠ کیلومتر می‌باشد.
شرکت نفت فلات قاره ایران از ادغام پنج شرکت منحل شده‌ی زیر تشکیل گردیده است:

    1. شرکت نفت ایران و ایتالیا (سیریپ) – فعالیت در میدان‌های نفتی هندیجان، بهرگان سر و نوروز.
    1. شرکت نفت ایران و پان آمریکن (ایپاک) – فعالیت در میدان‌های فروزان، سروش، ابوذر و درود.
    1. شرکت نفت لاوان (لاپکو) – فعالیت در میدان‌های سلمان و بلال.
    1. شرکت نفت بین‌المللی دریایی ایران (ایمینوکو) – فعالیت در میدان‌های رسالت و رشادت.
    1. شرکت نفت سوفیران – فعالیت در میدان‌های نفتی جزیره سیری.

۲-۵-۲ حوزه اصلی فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران در خلیج‌فارس:
حوزه اصلی فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران در خلیج‌فارس به شش منطقه زیر تقسیم می‌گردد:

    1. منطقه بهرگان: این منطقه شامل میدان‌های هندیجان، بهرگان سر، نوروز، سروش (سکوی موردمطالعه) و ماهشهر می‌باشد.
    1. منطقه خارک: این منطقه نیز شامل میدان‌های فروزان، ابوذر، درود، اسفندیار، آرش و فرزاد است.
    1. منطقه سیری: که میدان‌های الوند، اسفند، سیوند، دنا، نصرت، فارو B و A در این منطقه واقع‌شده‌اند.
    1. منطقه لاوان: شامل میدان‌های رسالت، رشادت، سلمان، بلال و آلفا است.
    1. منطقه جدید کیش در ۱۸ کیلومتری کرانه جنوبی خلیج‌فارس واقع و شامل میدان بزرگ گازی کیش است.
    1. منطقه جدید قشم که اقدامات اجرایی آن از سال ۱۳۸۶ شروع به کارکرد هم‌اکنون مرغوب‌ترین نفت صادراتی ایران با درجه ۷/۴۳ API در این منطقه تولید می‌گردد.

۲-۵-۳ اهداف و خط‌مشی‌های شرکت نفت فلات قاره ایران:

    1. اکتشاف، توسعه و تولید از میادین نفت و گاز با اولویت دادن به بهره‌برداری از میادین مشترک با کشورهای همسایه (به‌استثناء میادین گاز پارس شمالی و جنوبی)
    1. تولید صیانتی از ذخایر نفت و گاز و افزایش ضریب برداشت.
      1. مطالعات مستمر برای شناخت بهتر مخازن با بهره گرفتن از فناوری‌های روز ازجمله: لرزه‌نگاری سه‌بعدی و چهاربعدی.
      2. ( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

    1. جلوگیری از مهاجرت نفت و گاز در میادین مشترک.
    1. توسعه نیروی انسانی و بالا بردن سطح کار آیی کارکنان از طریق اعمال شیوه‌های مدیریت علمی و تخصصی.
    1. بروز سازی و نوسازی تأسیسات.
    1. نگهداری و استفاده مطلوب از تأسیسات.
    1. بهینه‌سازی روش‌های بهره‌برداری و جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه.
    1. انطباق فعالیت‌های تولید نفت با کنوانسیون‌ها و پروتکل‌های زیست‌محیطی بین‌المللی.(سایت علمی دانشجویان ایران ۱۳۹۳)

۲-۵-۴ منطقه بهرگان:
منطقه بهرگان که در کنار بندر امام حسن، از توابع استان بوشهر در حدفاصل بندر گناوه به بندر دیلم (۴۰ کیلومتری شمال غربی گناوه و ۲۸ کیلومتری بندر دیلم) واقع‌شده است با اکتشاف نفت در خلیج‌فارس در اواسط دهه ۱۳۳۰ و فعال شدن شرکت نفتی سیریپ، استخراج نفت برای اولین بار از این منطقه آغاز شد.
قبل از تأسیس شرکت نفت فلات قاره ایران، این ناحیه توسط شرکت نفت ایران ایتالیا (سیریپ) اداره می‌گردید. در شهریور ۱۳۳۶ قراردادی جهت اکتشاف و تولید نفت بین شرکت ملی نفت ایران (طرف اول) و شرکت سهامی ایتالیایی آجیپ مینراریا (طرف دوم) منعقد گردید و درنتیجه شرکت سهامی نفت ایران و ایتالیا به وجود آمد این منطقه که شامل میدان‌های نفتی هندیجان، بهرگان سر، نوروز و سروش است همچنین این منطقه شامل دو بخش خشکی و منطقه دریایی می‌باشد در ادامه بخش خشکی به‌اختصار و بخش دریایی سکوی سروش با توجه به موضوع مطالعه موردنظر به تفضیل توضیح داده‌شده‌اند. (سایت علمی دانشجویان ایران ۱۳۹۳)
همان‌طور که گفته شد بخش خشکی این منطقه واقع در میانه راه ارتباطی دو شهرستان دیلم و گناوه (مجاور بخش امام حسن) از استان بوشهر می‌باشد. بخش خشکی وظیفه تدارکات و پشتیبانی از سکوهای تابعه را عهده‌دار است مضاف بر اینکه نفت بهره‌برداری شده در سکوی بهرگان سر به خشکی منتقل و بعد از تصفیه توسط خط لوله به جزیره خارک برای صادرات see line نیز توسط منتقل می‌گردد. توابع این منطقه عبارت‌اند از:
۱- سکوی بهرگان سر قدیم: اولین و قدیمی‌ترین سکوی نفتی خلیج‌فارس می‌باشد که توسط شرکت ایتالیایی سریپ احداث شد و از زمان انقلاب به بعد تاکنون به دست نیروهای متخصص کاملاً ایرانی اداره می‌شود.
۲- سکوی بهرگانسرجدید: سکویی پیشرفته که توسط نیروهای ایرانی طراحی و ساخت شده است و به‌زودی در کنار سکوی بهرگان سر قدیم شروع به کار خواهد کرد.
۳- سکوی نفتی نوروز قدیم: از سکوهای قدیمی خلیج‌فارس می‌باشد.
۴- سکوی نفتی نوروز جدید: با همکاری شرکت شل حدود ۵ سال قبل ساخته‌شده است و هم‌اکنون به دست نیروهای متخصص کاملاً ایرانی استفاده و نگهداری می‌شود. نفت این سکو بعد از فراوری اولیه به spp2 سروش برای تصفیه کامل و آماده صادرات شدن منتقل می‌گردد. این سکو با همکاری شرکت شل shell حدود ۵ سال قبل ساخته‌شده است و هم‌اکنون به دست نیروهای متخصص کاملاً ایرانی استفاده و نگهداری می‌شود.
۵- سکوی نفتی سروش: از بزرگ‌ترین سکوهای جهان و ازنظر انجام مراحل پالایش نفت خام از پیشرفته‌ترین سکوهای جهان می‌باشد.
۶- بارج سورنا (fsu) یک شناور نفت‌کش می‌باشد که با انجام تغییراتی در ساختمان آن به‌عنوان یک مخزن و پایانه صادراتی از آن استفاده می‌شود.
نفت سکوهای نوروز جدید که به سروش آمده همراه با نفت سکوی سروش توسط SEE LINE به آن منتقل می‌شود و در مخازن آن ذخیره شده و با نظارت نمایندگان وزارت نفت جهت صادرات به کشتی‌های نفت‌کش تحویل داده می‌شود.
عمده‌ترین پروژه‌های انجام‌شده و در دست اقدام عبارت‌اند از:
پروژه نوسازی تأسیسات دریایی شامل سکوهای مسکونی و بهره‌برداری و تأسیسات خشکی شامل کارخانه تا ظرفیت فرآورش ۶٠ تا ٧٠ هزار بشکه در روز.
با حفاری چاه‌های اولیه در میدان سروش، بهره‌برداری اولیه از آن به میزان ۶٠ هزار بشکه محقق گردیده است.
اتمام مراحل ساخت دو مخزن ۵٠٠ هزار بشکه‌ای در منطقه که با بهره‌برداری از این دو مخزن ظرفیت ذخیره‌سازی در منطقه بهرگان به ۲/۲ میلیون بشکه افزایش‌یافته است.
راه‌اندازی کامل مجتمع فرهنگی – ورزشی شامل استخر شنا، سینما، بدن‌سازی و … (پورتال شرکت نفت فلات قاره ایران، ۱۳۹۲).
۲-۵-۵ سروش، سکوی آرامش:
میدان نفتی سروش، در سال ۱۹۶۲ میلادی کشف شد و با حفر اولین چاه ۲-S با تولید روزانه حداکثر ۱۴ هزار بشکه نفت از لایه Burgan به مرحله بهره‌برداری رسید. مساحت تقریبی این میدان حدود ۲۶۰ کیلومترمربع است که در فاصله ۸۳ کیلومتری جنوب غربی جزیره خارک قرار دارد. تولید نفت از این میدان به علت آسیب‌های وارده در طول جنگ تحمیلی، به‌طور کامل متوقف شد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...