محل احداث ورزشگاه باید از آب شرب، برق و گاز و سیستم انتقال فاضلاب و همچنین امکانات مخابراتی برخوردار باشد و ظرفیت این تأسیسات نیز متناسب با نیازهای ورزشگاه گسترش یابد.
تجزیه و تحلیل هوا شناسی
تجزیه و تحلیل هوا شناسی شامل میزان آفتاب، میزان و شدت باد و منحنی باران و دمای سالانه است. آفتاب گیر بودن زمین، یکی از مهمترین عوامل مورد بررسی است. اصولاً ساختمان ورزشگاه و زمین­های آن باید به گونه ای ساخته شوند که بیشترین استفاده را از نور خورشید ببرند. در ساختمان­ها و میدان­های ورزشی، نوع مصالح و رنگ خارجی دیواره­ها نیز از عوامل مؤثر بر نورگیری ورزشگاه است. در مقابل ورزشگاه باید به گونه ­ای طراحی شود که در معرض یاد قرار نگیرد. درخت کاری در جلوگیری از ورزش باد تا اندازه ای مؤثر است. در شهرهای بزرگ که شرایط آب و هوایی هر نقطه­ی آن متفاوت است، ورزشگاه باید در مکان­هایی احداث شود که از جهت اقلیمی معتدل باشد و حتی المقدور متوسط دمای آنها به نسبت سایر نقاط شهر، بالاتر و میزان بارندگی آن کمتر باشد(سعیدنیا، ۱۳۸۳).
تجزیه و تحلیل زمین شناختی
محلی که برای احداث ورزشگاه انتخاب می­ شود، نباید در معرض پدیده­هایی مانند زمین لرزه و رانش زمین یا نا استواری خاک قرار داشته باشد و اگر به دلایل دیگر چنین مکانی برای احداث ورزشگاه انتخاب شد باید تمهیداتی برای مقاوم کردن ساختمان اندیشیده شود.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

تجزیه و تحلیل خاک شناسی
در این مرحله از مطالعات، توان بالقوه و مکانیک خاک نفوذپذیری و پوشش گیاهی آن بررسی می­ شود و نتایج این مطالعات در انتخاب گونه­ ها و چگونگی استقرار گیاهان نقشی مؤثر می­یابد. طی بررسی، مقاصدی نظیر تأمین سایه­ی مناسب، کاهش دمای محیط، تنظیم رطوبت، ممانعت از بازتاب اشعه ی خورشید، هدایت باد، عایق بندی صوتی و تأمین محیط زیست مطلوب و چشم انداز، از طریق توسعه حساب شده پوشش گیاهی مدنظر قرار می­گیرد(ناصحی، ۱۳۵۶).
مقررات و ضوابط فنی اماکن و تأسیسات ورزشی کشور
در طراحی و ساخت ورزشگاه­ها، اماکن وتأسیسات ورزشی معیار­هایی وجود دارد که باید در تمامی ساخت وسازها وفعالیت­های عمرانی مراعات گردند. این ضوابط و موازین فنی به سه دسته تقسیم می­شوند:
الف- مقررات شهری.
ب- مقررات مربوط به طراحی و ساخت.
ج- مشخصات فنی رشته­ های ورزشی.
مقررات شهری
مقررات شهری مربوط به اماکن ورزشی به دو بخش اصلی تقسیم می­ شود که در ادامه به طور مشروح بیان می­ شود:
مقررات مربوط به کالبد اماکن ورزشی
مقررات کالبدی شامل ضوابط مربوط به تخصیص اراضی، اماکن چگونگی استقرار و سرانه­های مورد نیاز به زمین و فضاهای ورزشی است که تاکنون در کشور ما، با وجود تلاش­ های مدیران ورزش در سال­های اخیر، هیچ گونه سند قطعی و مشخصی برای این قوانین تدوین نشده است.
مقررات اجتماعی و مدیریت اماکن ورزشی
بخش دوم مقررات شهری، مربوط به ضوابط اجتماعی و مدیریت اماکن و تأسیسات ورزشی است. منظور از این مقررات، معیارهای جمعیتی و ظرفیتی و همچنین نظام مدیریت مجموعه­های ورزشی است که با توجه به شاخص­ های جمعیت ورزشکار، مربیان، داوران، کارکنان و جمعیت تحت پوشش تعیین می­شوند. (کاشف، ۱۳۸۸).
مقررات مربوط به طراحی و ساخت
طراحی و اجرای اغلب ورزشگاهای کشور به عهده بخش عمرانی سازمان تربیت بدنی و ادارات کل استان­ها است به طوری که این نهادها بر اساس شرایط محلی، طرح­ها را به صورت مستقل و بدون توجه به شرایط، مقتضیات و مسایل منطقه­ای، تهیه کرده اجرا می­ کنند. در حالی که به خاطر گستردگی این عملیات­ها و تشابه آنها با یکدیگر در کل کشور نیاز به ضوابط و مقررات استاندارد در تمامی سطوح مختلف طراحی وجود دارد.
مشخصات فنی رشته­ های ورزشی
دفاتر فنی و بخش­های عمرانی سازمان تربیت بدنی برای طراحی زمین­ها، اماکن وتأسیسات ورزشی باید آخرین اطلاعات و تغییرات مقررات ورزشی را بر حسب نیاز از فدراسیون­های مربوط استعلام کرده و با توجه به تجربه و منابع استاندارد و خارجی طرح­های مورد نظر را تهیه و اجرا کنند. با این همه در برخی مواقع این اتفاق نیفتاده و مدیران ورزشی در هنگام بهره برداری با مشکلات عدیده­ای مواجه می­شوند از این رو تهیه سندی معتبر و تأیید شده از ضوابط، مقررات و مشخصات فنی رشته­ های مختلف ورزشی ضروری است تا علاوه بر تسهیل طراحی، کیفیت اماکن را با هزینه کمتر بالا ببرد(منبع قبلی، ۱۳۸۸).
امکانات و زیر ساخت­های ورزشی
امکانات و زیر ساخت­های ورزشی به فضاها و کلیه عوامل تأسیساتی، خدماتی- رفاهی و بهداشتی گفته می­ شود که اجرای فعالیت­های ورزشی را در سطح آموزش، تمرین و رقابت تسهیل می کنند. امکانات و زیر ساخت های ورزشی به دو دسته فضاهای ورزشی و تأسیسات پشتیبانی تقسیم می شود:
فضاهای ورزشی[۹]
به مکان­هایی گفته می­ شود که برای انجام فعالیت­های ورزشی مختلف احداث می­شوند این فضاها شامل مکان­های ورزشی سرپوشیده و روباز است.
فضاهای سرپوشیده[۱۰]
به مکان­های مسقفی گفته می­ شود که از ضوابط فنی معین برای اجرای فعالیت­های ورزشی برخوردارند. این فضاها شامل سالن ها، پیست ها، واستخرهای ورزشی سرپوشیده است.
سالن ورزشی[۱۱]
به مکان­های سرپوشیده­ای گفته می­ شود که برابر ضوابط فنی و استانداردهای معین برای انجام فعالیت­های ورزشی خاص احداث شده اند. این مکا­ن­ها شامل سالن­های ورزشی اختصاصی ( تک منظوره )، چند منظوره، مجتمع های ورزشی، سالن های تمرینی و مسابقاتی و مستقل است.
سالن وزشی اختصاصی[۱۲]
به سالن­های ورزشی گفته می­ شود که برابر ضوابط فنی و استانداردهای معین برای انجام فعالیت­های ورزشی خاص احداث شده ­اند.
سالن ورزشی چند منظوره[۱۳]
به سالن­های ورزشی گفته می­ شود که برابر ضوابط فنی و استانداردهای معین برای انجام چند رشته ورزشی احداث شده ­اند.
سالن مستقل[۱۴]
به سالن­های ورزشی گفته می­ شود که خارج از مجموعه­ها یا استادیوم­های ورزشی به صورت منفرد و مجزا ساخته شود.
مجتمع ورزشی [۱۵]
به مکان ورزشی گفته می­ شود که امکانات مورد نیاز برای انجام چند رشته ورزشی، به خصوص ژیمناستیک، والیبال، بسکتبال، و حرکات موزون (ریتمیک) را داشته باشد.
سالن تمرینی[۱۶]
به سالن­های ورزشی گفته می­ شود که صرفاً برای انجام فعالیت­های تمرینی و آموزشی رشته­ های ورزشی مختلف احداث شده ­اند و اجرای مسابقات ورزشی در آنها امکان پذیر نباشد.
سالن مسابقاتی[۱۷]
به سالن­های ورزشی گفته می­ شود که مطابق استانداردهای رسمی رشته­ های ورزشی مختلف می­باشد. همچنین دارای سکوی تماشاچی کافی برای برگزاری مسابقات یک رشته ورزشی است. در این سالن­ها امکان انجام فعالیت­های تمرینی و آموزشی نیز وجود دارد.
فضای روباز [۱۸]
به مکان­های ورزشی غیر مسقف اطلاق می­ شود که دارای کاربری ورزشی باشد و از ضوابط فنی معین برای انجام فعالیت­های ورزشی برخوردار باشد. فضاهای روباز شامل زمین­ها، پیست­ها، استخرهای ورزشی روباز و مکان­های طبیعی برای اجرای فعالیت­های ورزشی است.
زمین ورزشی[۱۹]
به قطعه زمینی گفته می­ شود که برابر نقشه جامع و تفصیلی مصوب هر منطقه برای انجام فعالیت­های ورزشی اختصاص یافته است و از ضوابط فنی معین برای اجرای فعالیت­های ورزشی برخوردار باشد.
زمین چند منظوره [۲۰]
به زمین­های ورزشی گفته م­ شود که برای انجام چند رشته ورزشی احداث شده ­اند.
استخر ورزشی (سرپوشیده و روباز )[۲۱]

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...