پایان نامه های کارشناسی ارشد درباره :بیوتکنولوژی۱- فایل … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
عوامل موثر بر فعالیت باکتری
عوامل مختلفی بر فعالیت باکتری ها در فرایند فروشویی میکروبی موثرند. این عوامل شامل موارد زیر میباشد:
اسیدیته یا pH محلول:
در مکانیسم تأمین انرژی باکتری ها، یون هیدروژن نقش مهمی را ایفا می کند. همچنین اکسیداسیون میکروبی یون فرو و مواد سولفیدی، شامل انتقال الکترون و جابجایی یون هیدروژن میباشد. در محدوده pH مورد استفاده در فرآیندهای اکسیداسیون باکتریایی به نوع کشت باکتری، مواد سولفیدی و مکانیسم فرایند اکسیداسیون بستگی دارد. pH بهینه برای رشد باکتری های میانهدوست بین ۱ تا نهایتا ۵ میباشد که pH مناسب برای اکسیداسیون ترکیبات سولفوری ۲ تا ۳/۲ میباشد و در pH های پایین تر از ۵/۱ این فرایند برای جلوگیری از تشکیل رسوب جاروسیت(K2Fe OHSO4) انجام میگیرد (Daoud, 2006).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
اکسیژن
باکتری های مورد استفاده در فرایند فروشویی میکروبی هوازی هستند (Pradhan, 2008)و تمام فرآیندهای اکسیداسیون به کمک نقش کاتالیزوری این باکتری ها در حضور اکسیژن انجام میگیرد. اکسیژن از دو مسیر در دسترس فرایند فروشویی قرار میگیرد
-
- نفوذ از میان حفرهها
-
- انحلال در محلول شستشو
مطالعات انجام شده بر روی اکسیداسیون گوگرد عنصری توسط باکتری A. thiooxidans نشان میدهد که افزایش غلظت اکسیژن در محیط کشت مایع، افزایش قابل توجهی در سرعت اکسیدکنندگی گوگرد و جمعیت باکتری A.thiooxidans ایجاد می کند. به دلیل نفوذ بهتر اکسیژن، روشهای مختلفی شامل محلولدهی چرخشی، ایجاد حفرههایی در هیپ و افزودن هوا به وسیله فن، جایگزینی پریود خشک به جای پریود متوالی محلول دهی و عبور هوای فشرده از میان سنگها استفاده می شود (Liu Hsuan-liang, 2004).
مواد مغذی
محیط کشت مناسب و اختصاصی برای رشد باکتری های اکسیدکننده آهن محیط کشت ۹K میباشد. این محیط شامل نمکهای آمونیوم، پتاسیم، منیزیم و یون فرو میباشد. هیچ یک از این نمکها در لیچینگ صنعتی نیاز نمی باشد، زیرا عناصر اساسی در آب مصرفی و ساختمان سنگ وجود دارد (Yoshishige kawabe, 2003).
دما
هر یک از میکروارگانیسمهای مورد استفاده در فرایند فروشویی زیستی محدوده دمایی مشخصی برای زنده ماندن و فعالیت دارند. دمای بهینه تابع نوع سنگ معدن است از طرف دیگر سرعت و مقدار انحلال ماده معدنی به نوع باکتری مورد استفاده نیز بستگی دارد. قانون کلی به این صورت است که به ازای کاهش هر ۷ درجه سانتی گراد دما، فعالیت باکتری نصف می شود. هر باکتری برای رشد و اکسیداسیون دمای معینی دارد.
در این مورد یکسری تحقیقات بر روی فعالیت باکتری A. ferrooxidans با دمای مختلف انجام شده که مشخص کرد که با افزایش دما فعالیت این باکتری برای اکسیداسیون پیریت بیشتر شده و در مقایسه با نوع وحشی آن بهتر عمل می کند (Franzmann, 2005).
کانیشناسی سنگ
ترکیب کانیها جزو عوامل اصلی موثر بر فعالیت باکتری هستند. برای هر نوع سنگ معدن باید آزمایشهای جداگانه ای انجام شود تا مناسب بودن آن برای فروشویی میکروبی مشخص شود.
اندازه ذرات
در فرایند فروشویی میکروبی از نوع تانک، دانسیته مواد تغلیظ شده، عامل تعیین کننده سرعت است و در شرایط عملیاتی جمعیت باکتری به دانسیته مواد معدنی و توزیع اندازه ذرات آن بستگی دارد و از طرفی دانسیته بهینه به توزیع اندازه ذرات بستگی دارد (Styriakova, 2010).
یونهای فلزی
باکتری ها دارای یک حد قابلیت تحمل مشخص از یونهای فلزی با حفظ فعالیت اکسیداسیون هستند. که این محدودیت بر اساس باکتری مورد استفاده در فرایند تغییر می کند. تحقیقات نشان داده که باکتری های گرمادوست نسبی مقاومت بیشتری به غلظت فلزات دارند. آرسنیک در غلظتهای ۵۰ تا ۱۰۰ppm برای باکتری سمی است. حضور کاتیونهای جیوه، نقره، کادمیم و سرب در غلظتهای ۱۰ mg/l اکسیداسیون میکروبی یون فرو را متوقف می کنند. با افزایش مداوم یک ماده سمی در طول فرایند سازگاری باکتری، باکتری به آن ماده مقاوم شده و می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
غلظت یون آهن
مطالعات زیادی برای بررسی آهن مورد نیاز به منظور لیچینگ موثر صورت گرفته ولی محاسبه مقدار واقعی آهن مورد نیاز مشکل است. با بررسیهای انجام شده در رآکتورهای لیچینگ در غلظتهای ۵ تا ۱۰ گرم بر لیتر از یون فرو بیشترین سرعت اکسیداسیون یون فرو وجود داشته و در غلظتهای بالاتر، سرعت اکسیداسیون کاهش مییابد (Koichi, 2003).
تلقیح باکتری
در برخی از واحدهای لیچینگ تلقیح باکتری به درون هیپ برای کمک به شروع فرایند یا تقویت جمعیت باکتری استفاده شده و در بعضی از واحدها محیط طبیعی برای رشد باکتری وجود داشته و تلقیح صورت نمیگیرد. اگر هدف بررسی کنترل فرایند باشد باید شرایطی ایجاد شود که باکتری تلقیح شده به محیط با سرعتی خیلی بیشتر از گونه های بومی موجود رشد کرده و غالب می شود. برای دستیابی به این هدف، کنترل مواد غذایی، دما، اسیدیته و توانایی باکتری برای سازگار شدن به غلظت فلزات آزاد شده در فرایند مورد نیاز است (Pina, 2005).
کشتهای میکروبی مخلوط در فرایند فروشویی میکروبی:
در فرایند فروشویی میکروبی هیچگاه نمی توان از یک کشت خالص برای استحصال فلز استفاده کرد، زیرا به دلیل شرایط معدن هیچگاه نمی توان یک کشت خالص و منفرد از میکروارگانیسم را برای این منظور استفاده کرد، همچنین کشت مخلوط توانایی بیشتری را نسبت به کشتهای خالص در این فرایند دارد، تأثیر مثبت، منفی و یا خنثی یک گونه از باکتری بر گونه دیگر ممکن است موجب افزایش، کاهش و یاعدم تأثیر جمعیت دوم گردد. که این تأثیر گونه ها بر یکدیگر ممکن است در نتیجه تغییر تدریجی شرایط، مثلا کاهش مواد غذایی و یا اکسیژن و یا تحریکهای خارجی از یک نوع به نوع دیگر تغییر کند (Santos, 2006).
معمولا هدف مطالعات بر روی کشتهای مخلوط، بررسی عملکرد تکتک گونه های موجود در محیط کشت، تأثیر نوع گونه، نحوه برهمکنش یک گونه با دیگر گونه ها، میزان اتصال به سطح کانی، تشریح و بررسی عوامل محیطی و نوع کشت ونوع فرایند است.
در محیطهایی که باکتری های مزوفیل مانند A.ferrooxidans و L. ferrooxidans میتوانند با اتوتروفهای اکسیدکننده گوگرد و یا میکسوتروفها، یا اسیددوستهای هتروتروف و میکروارگانیسمهای یوکاریوت همزمان زندگی کنند (Santos, 2006). در مقیاسهای صنعتی امکان استریل کردن محیطهای لیچینگ وجود ندارد و میکروارگانیسمهای تلقیح شده باید بتوانند با سایر میکروارگانیسمهای بومی موجود در معدن رقابت کنند. یک مثال خوب از همکاری متقابل، برهم کنش L.ferrooxidans,A.organoparus,A.thiooxidans,A.acidophillus است که هر کدام به تنهایی قادر به لیچینگ پیریت نبوده اما کشتهای مخلوط آنها باسرعتی معادل با سرعت اکسیداسیون پیریت توسطA.ferrooxidans قادر به لیچینگ کردن پیریت میباشند (Rawling, 1997).
تجمع میکروارگانیسمها در فروشویی میکروبی
عواملی مانند تغییرات فصلی، میزان رطوبت تودههای معدنی، خصوصیات و نوع میکروارگانیسمها می تواند بر جایگاه میکروارگانیسمها در توده معدنی تأثیرگذار باشد.
جمعیتهای اولیه محیط را از نظر عواملی مانند اسیدی بودن، دما و دردسترس بودن مواد غذایی بهبود میبخشد و راه را برای سازگاری گونه های دیگر هموار می کند. بهعنوان مثال جمعیتهای میکروبی که در ابتدا در تودهها به وجود میآیند، گونه هایی هستند که میتوانند بخش گوگردی کانیها را بهعنوان منبع انرژی مصرف کنند و یونهای هیدروژن و یا یونهای فلزی محلول تولید کنند (Tekin, 2012).
در قسمت های بالایی تودههای معدنی که میزان اکسیژن بیشتر است A.ferrooxidans و دیگر اتوتروفها به خوبی در شرایط اسیدی رشد می کنند. در نواحی بدون اکسیژن مثلا در سطح سفره های آبی درون تودهها باکتری های احیاء کننده سولفات و هتروتروفهای اسیددوست جداسازی شده اند. در قسمت های عمیق تعداد باکتری های مزوفیل بدلیل افزایش درجه حرارت و متابولیسم کاهش مییابد.
تغییرات غلظت یونهای فرو و فریک و نسبت آنها باعث باعث تغییر در پتانسیل اکسیداسیون و احیاء (Eh) میگردد. زمانیکه جمعیت L. ferrooxidans به جمعیت A.ferrooxidans غالب گردد میزان Eh بالا میرود. بنابراین با تغییر میزان غلظت یونهای آهن و یا pH میتوان یکی از این دو را غالب کرد.
توزیع جمعیت میکروبی را میتوان با کنترل pH محلول فروشویی، اصلاح ترکیب محلول فروشویی و پرورش سویههای میکروبی در آزمایشگاه با بهره گرفتن از فنون مهندسی ژنتیک برای بهبود قابلیت های لیچینگ میکروارگانیسمها و سازگاری آنها به تدریج تغییر داد که در نهایت جابجایی تدریجی سویههای موجود در این فرایند را نتیجه میدهد (Blight, 2004).
روشهای انجام فرایند فروشویی میکروبی
تکنولوژی استخراج میکروبی فلزات با روشهای معمول شیمیایی در رقابت میباشند، بهکار گیری فرآیندهای بیوهیدرومتالورژی نیاز به دانستن اطلاعات کافی از ویژگیهای میکروبهای مربوط به این فرایند، مشخصههای شیمیایی و کانی شناسی سنگ و انجام آزمایشهای متفاوت میباشد.
روشهای فروشویی زیستی آزمایشگاهی
پرکولاتور[۵۲]
پرکولاتور در شکل ساده آن به صورت یک ستون شیشه ای میباشد که در کف آن یک صفحه مشبک قرار دارد و با نمونههای سنگ معدن پر می شود که از این ستون محیط کشت حاوی میکروارگانیسمها عبور داده می شود، که در انتهای ستون مایع شستشو خارج میگردد که این مایع را دوباره به بالای ستون پمپ می کنند که حین عمل پمپ کردن جریان هوای لازم برای میکروارگانیسمها فراهم میگردد (Zhu Wei, 2011).
فلاسک متحرک[۵۳]
بدلیل ناکافی بودن هوا برای انجام فروشویی در پرکولاتورها، معمولا بازدهی خوبی در روش پرکولاتور دیده نمی شود. بدین منظور از روش فلاسک متحرک میتوان استفاده کرد. در شیکرها محیط در حال همخوردن و هوادهی میباشد. در این روش نسبت سطح فعال کانسنگ به مقدار کانسنگ چندین برابر است و سطح واکنش بزرگتری در دسترس میباشد. همینطور سرعت هوادهی بیشتر بوده و همچنین امکان بررسی عوامل گوناگون و بررسی رشد و فعالیت باکتری راحتتر و دقیق تر میباشد (Thirdwatling, 2000).
ستون[۵۴]
در این روش ستونی با ارتفاع چندمتر که از جنس شیشه، پلاستیک، لولههای سیمانی و استیل میباشد مورد استفاده قرار میگیرد که معمولا برای سنگهای نسبتا درشت بهکار میرود. محلول کشت باکتریایی از بالا وارد ستون شده و از انتهای ستون خارج و دوباره به بالای ستون برگردانده می شود، سپس مقدار فلز حل شده در فاز مایع اندازه گیری می شود. بیولیچینگ ستون مدت زمان زیادی طول میکشد. در این روش امکان اندازه گیری pH و تغییرات آن در طول آزمایش وجود دارد (Thirdwatling, 2000).
راکتور همزندار
در این روش امکان هوادهی، استفاده از پالپ با دانسیتههای متفاوت، اندازهگیریpH، Eh اندازه گیری درجه حرارت و بطور کلی امکان کنترل متغییرهای سینتیکی وجود خواهد داشت. از جمله معایب این روش آسیب دیدن دیواره سلولی باکتری ها به دلیل برخورد ذرات سنگ با آنها و خورندگی دستگاه و همچنین هزینه سرمایه گذاری بالا، و مزیت آن بازدهی زیاد در زمان کوتاه میباشد (Xian XIa Le, 2012).
فروشویی زیستی نیمه صنعتی
برای استفاده از مقیاسهای بزرگ، استفاده از روشهای آزمایشگاهی مشکل میباشد. با کاهش اندازه ذرات، سطح قابل دسترس مواد معدنی، دسترسی محلول و باکتری و در نتیجه انحلال فلز افزایش مییابد. سایر عوامل مانند، میزان اکسیژن، توزیع دما و سایر تفاوتها در طول مسیر نیز در مقیاسهای صنعتی باید در نظر گرفته شود. در این مقیاس معمولا از ستونهای نیمه صنعتی استفاده می شود (Xian XIA Le, 2012).
روشهای صنعتی فرایند فروشویی
این روشها شامل روش بیولیچینگ تودهای(هیپ[۵۵] و دامپ[۵۶])، بیولیچینگ درجا[۵۷]، تانک همزندار[۵۸] و روش ژئوکت[۵۹] میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:36:00 ق.ظ ]
|