نمونه­ سوم

۲۵/۳

حد خمیری

۲۴/۲

جدول ۴-۴: نتایج آزمایش حد روانی خاک مورد مطالعه

شماره آزمایش

تعداد ضربات (N)

درصد رطوبت (%)

نمونه اول

۳۴

۵۰/۶

نمونه دوم

۲۴

۵۲/۱

نمونه سوم

۱۷

۵۴/۲

حد روانی

۵۲/۳

شکل ۴-۲: منحنی حد روانی خاک مورد مطالعه
شکل ۴-۳: محل قرارگیری خاک مورد مطالعه در نمودار خمیری
۴-۳- آماده‌سازی نمونه
آماده‌سازی نمونه شامل رد کردن خاک مورد مطالعه از الک شماره­ ۴۰ و اشباع آن به مدت ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش تحکیم است. با توجه به طولانی بودن زمان مورد نیاز برای اشباع کامل خاک­های ریزدانه­ی رسی، در مرحله­ اول آزمایش­هایی جهت بررسی تأثیر مدت‌زمان اشباع نمونه بر روی رفتار تحکیمی انجام شد تا در صورت امکان زمان اشباع نمونه­ها به زمانی کم­تر از ۲۴ ساعت تقلیل یابد. بدین منظور نمونه­هایی با مدت‌زمان اشباع مختلف و سایر شرایط یکسان تهیه گردید. پس از قرار دادن نمونه و آماده کردن دستگاه تحکیم که جزئیات کامل آن در بخش ۴-۶-۱ آمده است، آزمایش تحکیم بر روی نمونه­های مختلف انجام گرفت تا رفتار تحکیمی آن­ها در شرایط اشباع مختلف، مورد بررسی قرار گیرد. در شکل ۵-۴ نمودار تحکیم مربوط به این آزمایش­ها آمده است.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

شکل ۴-۴: نمودار مقایسه­ میزان تحکیم نمونه­های خاک با زمان­های اشباع مختلف
همان­طور که در شکل ۴-۴ نمایان است، گروه منحنی­های تحکیم، رفتار نسبتاً مشابهی را از خود نشان می­ دهند، تفاوت میزان نشست­ نمونه­ها خیلی ناچیز است. بر اساس آزمایش­های انجام شده، بیش­ترین اختلاف در میزان نشست، ۰/۲۷ میلی­متر اندازه ­گیری شده است. در شکل ۴-۵ نمودار تحکیم ثانویه­ی مربوط به مدت‌زمان اشباع ۳۰ دقیقه و ۲۴ ساعت نشان داده شده است.
شکل ۴-۵: نمودار تحکیم ثانویه­ی خاک مورد مطالعه با مدت­های اشباع: ۱) ۲۴ ساعت، ۲) ۳۰ دقیقه
با توجه به شکل ۴-۵ مشاهده می­ شود که نمونه­ اشباع شده به مدت ۳۰ دقیقه زودتر از نمونه­ اشباع شده به مدت ۲۴ ساعت وارد مرحله­ خزش ثانویه می­ شود. این پدیده را می­توان این­گونه توجیه نمود. مرحله­ تحکیم اولیه­ که همان خروج آب از حفرات خاک است، با کم­تر بودن میزان آب موجود در نمونه زودتر به اتمام می­رسد و نمونه در زمان کم­تری وارد مرحله­ تحکیم ثانویه می­ شود. از شکل ۴-۵ می­توان شیب کم­تر منحنی در سمت راست را برای نمونه شماره­ ۲ مشاهده نمود.
بااین‌حال، ازآنجایی‌که در این پژوهش، خزش برشی خاک و آستانه­ گسیختگی آن تحت خزش، محور اصلی مطالعات است، انتخاب شرایط اولیه نمونه (چگالی و درصد رطوبت) را می­توان به‌دلخواه انتخاب نمود، به شرطی که این شرایط در همه آزمایش­ها حفظ شود (مسچیان، ۱۹۹۵). در این پژوهش نهایتاً تصمیم بر آن شد که نمونه­ها به‌صورت کامل (۲۴ ساعت) اشباع شوند.
۴-۴- آزمایش تحکیم
۴-۴-۱- دستگاه تحکیم (ادئومتر)

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...