۳-۶- مدل­های در نظر گرفته شده
مخزن همگن فشار ثابت، بدون جریان و بدون مرز محدود
همانطور که قبلاً نیز بیان شد، داده‌های چاه‌آزمائی ارائه‌شده در این فصل، از شبیه‌سازی به‌وسیله‌ی نرم‌افزار Pansystem به‌دست آمده‌اند. مدل یک در این پروژه مدلی است که ارائه‌دهنده‌ی مخزنی همگن است که آن غیر قابل نفوذ و بدون جریان است و مرز پایین آن دارای فشار ثابت است­. مخزن همگن به مخزنی اطلاق می‌شود که دارای خصوصیات یکنواخت در تمامی جهات است. داده‌های مذکور با بهره گرفتن از رابطه‌ی (۳-۱) به داده‌های مشتق فشار تبدیل شده‌اند. داده‌های مشتق فشار نیز در ادامه با معادله‌ی (۳-۲) نرمالیزه شده‌اند. نمودارهای مشتق فشار نرمالیزه‌شده مدل یک در شکل (۳-۱) ارائه شده‌اند. این نوع نمودار مشتق فشار از ساختار کوهانی شکل در زمان های ابتدایی و سپس شیب ثابت آن در زمان های میانی به علت عدم ‌وجود مرز در این مدل و دوباره ساختار کوهانی در زمان های انتهایی شناخته می‌شود.
مخزن همگن فشار ثابت، بدون جریان و با گسل منفرد فشار ثابت
مدل دو ارائه‌دهنده‌ی مخزن همگن دارای سه مرز است. در این مدل، مرز اطراف مخزن به‌صورت گسلی است که در اطراف مخزن وجود دارد و فشار جریان را ثابت نگه می­دارد این نوع مرز در مخازن دارای کلاهک گازی و مخازن آبده قابل مشاهده‌است. این نوع مرز در نمودارهای مشتق فشار، به‌وسیله‌ی منحنی شیب نزولی در زمان های میانی و به صورت Sبرعکس قابل تشخیص است و مرزهای بالا و پایین مخزن نیز مانند مدل یک است. داده‌های فشار ته‌چاه در طول زمان برای این مدل نیز با معادلات (۳-۱) و (۳-۲) مورد پردازش قرار گرفته و به نمودار مشتق فشار نرمالیزه‌شده تبدیل شده‌اند. در شکل (۳-۲)، نمودارهای مشتق فشار نرمالیزه‌شده مدل دو ارائه شده‌است. از مقایسه‌ی شکل (۳-۱) و (۳-۲)، کاملاً واضح است که الگوی آنها در زمان های انتهایی متفاوت است که این تفاوت از متفاوت‌بودن مرزهای مخزن ناشی می‌شود.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۰
۵
۱۰
۱۵
۲۰
۲۵
۳۰
۳۵
۴۰

-۰٫۵
۰
۰٫۵
۱
Sample
Normalized Pressure derivative
شکل(۳- ۱): نمودارهای مشتق فشار شبیه‌سازی شده‌ی مدل یک
۰
۵
۱۰
۱۵
۲۰
۲۵
۳۰
۳۵
۴۰

-۰٫۵
۰
۰٫۵
۱
Sample
Normalized Pressure derivative
شکل(۳-۲): نمودارهای مشتق فشار شبیه‌سازی شده‌ی مدل دو
مخزن همگن فشار ثابت، بدون جریان و با مرز گسل منفرد بدون جریان
مدل سه نیز ارائه‌دهنده‌ی مخزن همگن دارای سه مرز است. در این مدل، مرز مخزن به‌صورت گسلی است که در یک‌طرف مخزن وجود دارد و مقاومتی در برابر عبور جریان از خود نشان می‌دهد و عملاً مانع از عبور جریان از آن قسمت مخزن می‌شود. این نوع مرز در نمودارهای مشتق فشار، به‌وسیله‌ی الگویی S شکل در زمان های میانی قابل تشخیص است و مرزهای بالا و پایین نیز مانند مدل یک است. داده‌های فشار نیز مانند مدل­های قبل به مشتق فشار تبدیل شده است­. مخزن در مدل سه، همگن است که با مخزن مدل‌های قبلی شبیه است، تفاوت مدل‌های یک، دو و سه از تفاوت در مرزهای مخزن ناشی می‌شود که منجر به تفاوت الگوی نمودار‌های مشتق فشار در زمان های انتهایی می‌شود. در شکل (۳-۳)، نمودارهای مشتق فشار نرمالیزه‌شده مدل سه ارائه شده‌است.
مخزن تخلخل دوگانه فشار ثابت، بدون جریان و بدون مرز محدود
مخازن تخلخل دو‌گانه به مخازنی اطلاق می‌شود که دارای دو محیط با ساختار کاملاً متفاوت هستند. محیط اول که تحت‌عنوان ماتریس شناخته می‌شود به محیط‌های از مخزن گفته می‌شود که دارای تخلخل زیاد و تراوائی کم است. در مقابل ماتریس، محیط‌هایی نیز وجود دارد که دارای تخلخل کم و تراوائی زیاد هستند و تحت‌عنوان شکاف از آنها یاد می‌شود. در این نوع مخازن قسمت عمده‌ی سیال مخزنی در ماتریس‌ها ذخیره‌شده و شکاف‌ها به جریان راحتتر سیال از ماتریس به چاه کمک می‌کنند. ساختار فیزیکی مخازن تخلخل دو‌گانه با ساختار مخازن همگن متفاوت بوده و این تفاوت در ساختار فیزیکی منجر به تفاوت در نمودارهای مشتق قشار در زمان های میانی می‌شود. وجود مخازن تخلخل دو‌گانه باعث ایجاد الگویی U شکل در نمودار مشتق فشار در زمان های میانی می‌شود که در مخازن همگن وجود ندارد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...