منابع کارشناسی ارشد درباره : تدوین استراتژی مدیریت … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
انتخاب افراد و نمونه هایی که باید مورد بررسی قرار گیرند،کار میدانی وجمع آوری و دریافت اطلاعات و داده ها،کدگذاری وپردازش داده ها،تجزیه وتحلیل آماری،گردآوری نتایج و آزمون فرضیه ها،
تحلیل نتایج بدست آمده و نگارش تحقیق(اوپنهام،۱۳۶۹،ص:۱۵۰).
تحقیق حاضر به لحاظ شیوه اجرای تحقیق و ابزارهای جمع آوری داده ها، تحقیقی توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. و از نظر هدف تحقیق تحقیقی کاربردی می باشد که در صدد رفع مساله خاص برای جامعه می باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳-۳)جامعه آماری
جامعه آماری عبارت است از مجموعه ای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند. معمولا در هر پژوهش، جامعه مورد بررسی یک جامعه آماری است که پژوهشگر مایل است درباره صفت (صفتها) متغیر واحدهای آن به مطالعه بپردازد(سرمد و همکاران،۱۳۸۰،ص:۱۷۷). جامعه آماری تحقیق حاضر شامل ۵۰نفراز مدیران و کارشناسان کارخانه سیمان خاش می باشد که در دوره آموزشی تدوین استراتژی حضور داشته اند.
درتحقیق حاضرگردآوری داده ها از طریق شمارش کامل افراد(سرشماری) انجام شده است.
۳-۴)روایی و پایایی تحقیق
به طور کلی طرح تحقیق همانند طرح یک ساختمان است. همانطور که در طرح یک ساختمان، با توجه به ضرورت ایجاد آن، چگونگی رابطه اجزا آن منعکس است، در طرح تحقیق نیز با توجه به هدف آن، چگونگی گرداوری و تنظیم داده ها و نیز تبدیل آنها به اطلاعات و سرانجام دست یافتن به یافته های تحقیقاتی نمایان می شود. اما نسبت به یافته های تحقیقاتی یک طرح تا چه اندازه می توان اطمینان داشت؟ در پاسخ به این سوال باید اعتبار درونی تحقیق را مورد نظر قراردهیم. علاوه بر این، تا چه اندازه می توان یافته های تحقیق را در محیط های جغرافیایی یا شرایط دیگر تعمیم داد؟ این سوالی است که با اعتبار بیرونی تحقیق سر وکار دارد(بازرگان ودیگران۱۳۸۰،ص:۱۹۶).مقصوداز روایی آن است که وسیله اندازه گیری بتواندخصیصه موردنظررااندازه بگیرد. اهمیت روایی ازآن جهت است که اندازه گیری های نامناسب وناکافی میتواندهرپژوهش علمی رابی ارزش ونارواسازد(خاکی،١٣٧٩،ص:٢۴۴). روایی ازواژه روا به معنای جایزودرستگرفته شده است وروایی به معنای صحیح و درست بودن است(بازرگانودیگران۱۳۸۰،ص:١٧٣). روایی تحقیق میزان سازگاری پرسشنامه رابااهداف نشان میدهد،درتحقیق حاضر اقداماتی برای افزایش میزان روایی پرسشنامه انجام شدکه خلاصه آنهابه شرح زیراست.ابتدامطالعات زیادی ازطریق مطالعه کتابها، مقالات، پایان نامه هاوتحقیقات مرتبط صورت گرفته تا مهمترین متغیرهای مرتبط با نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدات و فرصتهای محیطی در ارتباط با سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری شناسایی شوند. در مرحله بعد با انجام مصاحبه هایی با تعدادی از مدیران و کارشناسان کارخانه سیمان خاش، متغیرهای مورد مطالعه با توجه به شرایط و ویژگی های خاص کارخانه سیمان خاش مورد تعدیل و تغییر قرارگرفتند و در نهایت با راهنمایی ها و مشاوره اساتید راهنما و مشاور و تعدادی از متخصصان مرتبط پرسشنامه ای برای بررسی سوالات تحقیق طراحی و در اختیار جامعه آماری قرار داده شد.یکی ازویژگی های ابزاراندازه گیری( بویژه پرسشنامه) پایایی آن است. مفهوم یادشده بااین امرسروکاردارد،که ابزاراندازه گیری درشرایط یکسان تاچه اندازه نتایج یکسانی بدست میدهد. برای محاسبه ضریب قابلیت پایایی،شیوه های مختلفی بکاربرده میشودکه ازآن جمله میتوان به؛اجرایدوباره(روش بازآمایی)،روش موازی(همتا)،روش تصنیف(دونیمه کردن عباراتپ رسشنامه ومحاسبه همبستگی نمرات دودسته) وروش کودر- ریچاردسون اشاره کرد(مقیمی،١٣٧٧،ص:٣۵).کسانیکه برای تحلیل داده های خوداز نرم افزار SPSS استفاده میکنند،میتوانندپایایی ابزاراندازه گیری خودراباروش آلفای کرونباخ محاسبه نمایند، (مومنی و همکاران،۱۳۸۶ ،ص:۲۱۱):برای تعیین میزان پایایی تحقیق حاضر تعداد ۲۵ پرسشنامه بین اعضای جامعه آماری توزیع شده که مقدارآلفای کرونباخ محاسبه شده برای کل سوالات پرسشنامه عدد۷۳۳/۰ ، برای سوالات موبوط به نقاط قوت عدد۸۳۰/۰، سوالات مربوط به نقاط ضعف عدد ۷۱۷/۰، سوالات مربوط به فرصتهای محیطی عدد۸۰۲/۰ و سوالات مربوط به تهدیدات محیطی عدد۷۱۰/۰ محاسبه شده است. و از آنجایی که مقدار آلفای کرونباخ بزرگتر از ۷/. است، بنابراین می توان ادعا نمود که آزمون از پایایی قابل قبولی برخوردار می باشد.
تکنیک های تجزیه و تحلیل
برای تحلیل داده ها و در نهایت تدوین و انتخاب استراتژی های مناسب مراحل زیر بررسی خواهند شد:
ماتریس ارزیابی عوامل داخلی(IFE)ماتریس ارزیابی عوامل داخلی، حاصل بررسی استراتژیک عوامل داخلی می باشد. این ماتریس نقاط قوت و ضعف اصلی را تدوین و ارزیابی می کند. استخراج قوت ها و ضعف ها در راستای انجام ماموریت و اهداف معیارهایی برای نشان دادن ضعف و قوت عوامل هستند در پرسشنامه های قوت و ضعف برای تعیین ضریب اهمیت هر عامل و رتبه یا واکنش سازمان به هر عامل، پرسشنامه بین تعدادی از مدیران و کارشناسان سازمان توزیع و جمع اوری شد تا ضریب اهمیت هر عامل تعیین شود. برای تعیین ضریب اهمیت باید به عوامل فهرست شده وزن یا ضریب داده شود این ضرایب از صفر (بی اهمیت) تا یک (بسیار مهم) می باشند. ضریب، نشان دهند اهمیت نسبی یک عامل می باشد. بر اساس ماتریس ارزیابی عوامل داخلی(جمع نمره های روی محور X ها) اگر از ۱ تا ۵/۲ شود بیانگر ضعف و اگر ۵/۲ تا ۴ شود بیانگر قوت می باشد.البته خود این نیز تفسیر علمی خاص خود را دارد،بدین معنی که اگر نمره نهایی ماتریس بین ۱ تا ۲ باشد وضعیت سازمان ضعیف، اگر نمره نهایی بین ۲ تا ۳ باشد، سازمان در وضعیت متوسط و اگر نمره نهایی ماتریس بین ۳ تا ۴ باشد، سازمان در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد.برای تهیه ماتریس عوامل داخلی، پنج مرحله به ترتیب زیر صورت می گیرد:پس از بررسی عوامل داخلی، مهمترین عوامل فهرست می شود. این عوامل باید در برگیرنده نقاط قوت و ضعف سازمان باشند. نخست نقاط قوت و سپس نقاط ضعف نوشته می شوند.به این عوامل ضریب بدهید، از صفر(اهمیت ندارد) تا یک (بسیار مهم است). ضریب داده شده به هر عامل بیانگر اهمیت نسبی آن است. صرف نظر از این که آیا عامل مورد نظر به عنوان یک نقطه قوت یا ضعف به حساب آید. باید به عاملی که دارای بیشترین اثر بر عملکرد سازمان است، بالاترین ضریب را داد. مجموع این ضریب ها باید برابر با یک باشد.به هر یک از این عامل ها نمره ۱ تا ۴ بدهید. نمره ۱ بیانگر ضعف اساسی، نمره ۲ ضعف کم، نمره ۳ بیانگر قوت و نمره ۴ نشان دهنده قوت بسیار بالای عامل مورد بحث می باشد.برای تعیین نمره نهایی هر عامل را در نمره ان ضرب کنید.
مجموع نمره های نهایی هر عامل را محاسبه کنید تا نمره نهایی مشخص شود(ابطحی و همکاران،۱۳۸۷،صص:۹۶-۹۷).
ماتریس ارزیابی عوامل خارجی(EFE)ماتریس ارزیابی عوامل خارجی، حاصل بررسی استراتژیک عوامل خارجی می باشد. این ماتریس فرصتها و تهدیدات اصلی را تدوین و ارزیابی می کند. استخراج فرصتها و تهدیدات در راستای انجام ماموریت و اهداف معیارهایی برای نشان دادن فرصت و یا تهدید بودن عوامل هستند. برای تعیین ضریب اهمیت باید به عوامل فهرست شده وزن یا ضریب داده شود این ضرایب از صفر (بی اهمیت) تا یک (بسیار مهم) می باشند. ضریب، نشان دهند اهمیت نسبی یک عامل می باشد. بر اساس ماتریس ارزیابی عوامل خارجی(جمع نمره های روی محور Y ها) اگر از ۱ تا ۵/۲ شود بیانگر تهدید و اگر ۵/۲ تا ۴ شود بیانگر فرصت پیش رو می باشد. البته خود این نیز تفسیر علمی خاص خود را دارد،بدین معنی که اگر نمره نهایی ماتریس بین ۱ تا ۲ باشد تهدید های پیش روی سازمان بیشتر، اگر نمره نهایی بین ۲ تا ۳ باشد، سازمان در وضعیت متوسط و اگر نمره نهایی ماتریس بین ۳ تا ۴ باشد، فرصتهای پیش روی سازمان در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد.برای تهیه ماتریس عوامل خارجی، پنج مرحله به ترتیب زیر صورت می گیرد:پس از بررسی عوامل خارجی، عوامل شناخته شده فهرست می شود. این عوامل باید در برگیرنده فرصتها و تهدیدات سازمان باشند. نخست عواملی که در آینده موجب فرصت و موقعیت می شوند و سپس آنها که سازمان را تهدید می کنند نوشته می شوند.به عوامل فهرست شده ضریب بدهید، از صفر(اهمیت ندارد) تا یک (بسیار مهم است). ضریب داده شده به هر عامل بیانگر اهمیت نسبی آن عامل(از نظر موفق بودن سازمان در صنعت مربوطه) است. صرف نظر از این که آیا عامل مورد نظر به عنوان یک فرصت یا تهدید به حساب آید. باید به عاملی که دارای بیشترین اثر بر عملکرد سازمان است، بالاترین ضریب را داد. مجموع این ضریب ها باید برابر با یک باشد.به هنگام رتبه دادن به عوامل خارجی یعنی فرصتها و تهدیدات پیش روی، به فرصتها رتبه ۳و ۴ و به تهدیدها، رتبه ۱و ۲ داده می شود. رتبه ۱ بیانگر تهدید بسیار اساسی، رتبه ۲ تهدید اساسی، نمره ۳ بیانگر فرصت خوب و نمره ۴ نشان دهنده فرصت عالی، عامل مورد بحث می باشد.برای تعیین نمره نهایی هر عامل ضریب آن را در رتبه آن ضرب کنید.مجموع نمره های نهایی هر عامل را محاسبه کنید تا نمره نهایی مشخص شود(ابطحی و همکاران،۱۳۸۷،ص:۱۲۶).ابزار وفنون مدیریت راهبردیفرهنگ وادبیات برنامه ریزی،مدیریت وراهبرد اکنده از مدل های مختلف فرایند مدیر یت راهبردی است.که هر کدام به روش های متفاوتی به تدوین وراهبری فعالیت های این فرایند میپردازد.الگوی جامع برنامه ریزی از چهار مرحله تشکیل شده است.در مرحله اول که به شروع نیز معروف است چشم انداز ،ماموریت ها ،مقاصد واهداف بلند مدت سازمان را در بر میدارد.به مرحله دوم که داده های اولیه در ان مطرح میگردد.مرحله ورود اطلاق می شود.در این مرحله ابزار تحلیل داده هاماتریس عوامل داخلی وماتریس عوامل خارجی است.در مرحله سوم (مرحله مقایسه )داده های مورد ارزیابی ومقایسه قرار می گیرند.ابزارمدیریت راهبردی در این مرحله ماتریسSWOTوماتریس داخلی –خارجی می باشد.
در مرحله اخر که به مرحله تصمیم گیری موسوم است راهبرد های اصلی اولویت بندی شده وجهت تدوین راهبرد اصلی سازمان پیشنهاد میگردد.
ابزار تحلیل در این مرحله مذاتریس برنامه ریزی کمی استفاده میشود.شکل چهارچوب اصلی برنامه ریزی راهبردی را در جهت تحلیل راهبردی را جهت تحلیل راهبرد ها نشان میدهد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 04:55:00 ق.ظ ]
|