پایان نامه کارشناسی ارشد : طرح های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها با موضوع بررسی اثر تجدید … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
تولیدکنندگان برق، زمینه را برای بهبود عملکرد آنها فراهم نمایند. وقوع اصلاحات ساختاری در صنعت برق کشورهای مختلف باعث شده تا بررسی اثرات این تغییرات بر عملکرد تولیدکنندگان برق در اولویت مطالعات تجربی قرار گیرد. بررسی این موضوع در کشورهای در حال توسعه از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار میباشد. زیرا، در این کشورها به دلیل وجود ضعف نهادی[۴] جدی ممکن است اهداف و منافعی که سیاستهای تجدید ساختار به دنبال آن هستند حاصل نشود (پارکر[۵]، ۲۰۰۲).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در ایران نیز در سال ۱۳۸۲ با ایجاد بازار برق و تدوین آیین نامه خرید و فروش در آن گام مهمی به سمت ایجاد رقابت در صنعت برق کشور برداشته شد. مطالعه اثر این سیاست بر کارایی نیروگاههای برق کشور می تواند در ادامه مسیر صنعت برق کشور و همچنین اعمال اصلاحات مشابه در سایر صنایع شبکه ای، راهگشا باشد. همچنین برای برنامهریزی اثر بخش در جهت ارتقای کارایی فنی در تولید انرژی برق، اندازهگیری و شناخت شرایط کنونی و سپس تعیین عوامل موثر بر کارایی فنی از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. این مطالعه به دنبال محاسبه کارایی فنی و شناسایی نقش عوامل مختلف در تفاوت کارایی فنی در میان نیروگاههای حرارتی کشور و بررسی اثر تجدید ساختار صنعت برق بر آن طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰ میباشد. علت انتخاب نیروگاههای حرارتی، سهم بالای این نیروگاهها در تولید و تأمین برق مصرفی کشور میباشد. بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی وزارت نیرو (۱۳۹۰) این نیروگاهها در سال ۱۳۹۰ نزدیک به ۹۴ درصد تولید برق کشور را بر عهده داشتند.
۱-۴- اهداف
-
- محاسبه کارایی فنی در نیروگاههای حرارتی به روش تصادفی ناپارامتریک پوششی دادهها طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰٫
-
- بررسی عوامل موثر بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰٫
-
- بررسی تأثیر تجدید ساختار بازار برق در سال ۱۳۸۲ بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی کشور
۱-۵- فرضیه ها
-
- عمر نیروگاه اثر منفی بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی ایران طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰ داشته است.
-
- اندازه نیروگاه اثر مثبت بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی ایران طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰ داشته است.
-
- نوع سوخت نیروگاه بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی ایران طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰ اثر داشته است.
-
- نرخ بهره برداری از ظرفیت نیروگاه اثر مثبت بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی ایران طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰ داشته است.
-
- ایجاد بازار برق در سال ۱۳۸۲ اثر مثبت بر کارایی فنی نیروگاههای حرارتی ایران داشته است.
۱-۶- روش تحقیق
این مطالعه یک تحقیق کاربردی است که با بکارگیری داده های کتابخانهای و روشهای آمار توصیفی و استنباطی به محاسبه و تحلیل کارایی فنی نیروگاههای حرارتی کشور و بررسی عوامل موثر بر آن از جمله ایجاد بازار برق می پردازد. منبع آماری مطالعه گزارشهای تفصیلی صنعت برق میباشد که به صورت سالیانه از سوی وزارت نیرو منتشر می شود.
برای محاسبه کارایی فنی دو گروه کلی روشهای ناپارامتریک و پارامتریک موجود میباشد. در روشهای پارمتریک مانند روش مرز تصادفی[۶] (SFA) یک رابطه تبعی بین نهادهها و محصول در نظر گرفته می شود و برای تخمین پارامترهای تابع از تکنیکهای آماری استفاده می شود. این روش دارای جزء خطای دو بخشی است که با یکدیگر ناهمبسته میباشند. بخش اول جزء اخلال تصادفی نوفه سفید (ناهمبسته با توزیع یکسان) میباشد و بیانگر عواملی است که تحت کنترل مدیر بنگاه نمیباشند. بخش دوم یک متغیر تصادفی غیر منفی میباشد که بیانگر ناکارایی فنی است. یکی از ایرادات روش پارامتریک، داشتن نیاز به فروض اولیه در مورد شکل تبعی تابع تولید میباشد، این در حالی است که در روشهای ناپارامتریک مانند تحلیل پوششی داده ها[۷] (DEA)، هیچ گونه فرض اولیهای در مورد شکل تبعی رابطه بین تولید و نهادهها در نظر گرفته نمی شود. با این وجود در این روش نیز که از برنامه ریزی خطی برای یافتن مرز حداکثر تولید استفاده می شود، امکان انجام آزمونهای آماری به خاطر ماهیت ناپارامتریک آن وجود ندارد.
در سالهای اخیر برای رفع همزمان ایرادات روشهای SFA و DEA روش جدیدی تحت عنوان روش تصادفی ناپارامتریک پوششی دادهها[۸] (StoNED) معرفی شده است (کازمنن[۹]، ۲۰۰۶). این روش ویژگیهای روش پارامتریک مرز تصادفی و روش ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها را در شکل واحدی از تحلیل مرز تولید ترکیب نموده و نشان میدهد که مرز ناپارامتریک و جزء خطای ترکیبی تصادفی میتوانند به طور هم زمان به دست آیند.
مزیت این روش آن است که نیازی به فرض وجود فرم تبعی خاص برای تابع تولید در آن وجود نداشته و به جای آن، فرم تبعی انعطاف پذیر با ویژگیهای تقعر، یکنواختی و همگنی معرفی میگردد. همچنین در این روش برخلاف روش تحلیل پوششی داده ها همه بنگاهها بر روی شکل مرز تولید تأثیرگذار میباشند و امکان انجام آزمونهای آماری نیز وجود دارد (کازمنن، ۲۰۰۶). در روش تصادفی ناپارامتریک پوششی دادهها، تکنیک رگرسیون ناپارامتریک جایگزین رگرسیون حداقل مربعات معمولی می شود که به عنوان حداقل مربعات ناپارامتریک مقعر (CLNS[10]) شناخته می شود (کازمنن، ۲۰۰۶).
تفاوت روش تصادفی ناپارامتریک پوششی دادهها با روش تحلیل پوششی داده ها آن است که در روش تحلیل پوششی داده ها کارایی هر یک از واحدها به طور مجزا به دست می آید، اما در روش تصادفی ناپارامتریک پوششی داده ها جزء خطاها برای تمامی واحدهای تولیدی به طور همزمان محاسبه میشود. همچنین در روش تحلیل پوششی داده ها، تمامی انحرافها از مرز تولید به عنوان جزء ناکارایی در نظر گرفته می شود و از وجود جزء تصادفی صرف نظر میشود ولی در روش تصادفی ناپارامتریک پوششی دادهها از جزء خطای ترکیبی استفاده می شود. در این مطالعه نیز برای محاسبه کارایی فنی عرضهکنندگان برق در ایران از روش تصادفی ناپارامتریک پوششی داده ها استفاده شده است[۱۱].
برای بررسی عوامل موثر بر کارایی فنی از رهیافت داده های تلفیقی یا همان پنل دیتا استفاده می شود. با توجه به این که مقدار شاخص کارایی فنی در بازه صفر تا یک قرار دارد، متغیر وابسته در روش پنل دیتا یک متغیر محدود شده بوده و برای تخمین آن از مدلهای سانسور شده مانند توبیت استفاده می شود. دوره مورد مطالعه در این تحقیق سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰ است و تحلیلهای آماری این مطالعه با بهره گرفتن از دو نرمافزار استاتا[۱۲] و گمس[۱۳] انجام میگیرد. انتخاب نیروگاهها بر اساس امکان دسترسی به اطلاعات آماری آنها بوده و اسامی این نیروگاهها در جدول (۱-۱) ارائه شده است.
جدول (۱-۱): نیروگاههای حرارتی مورد مطالعه
نوع نیروگاه
ردیف
نیروگاههای بخاری
نوع نیروگاه
ردیف
نیروگاههای گازی
بخاری
۱
شهید فیروزی (طرشت)
گازی
۱۸
بوشهر
۲
بعثت
۱۹
دورود
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:13:00 ق.ظ ]
|