پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها در مورد پارامتر چگالی تراز هسته ای … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
(۳-۴)
(۳-۵)
عملگر نابودی یک ذره از حالت میکاهد و عملگر خلق یک ذره به حالت میافزاید. پس داریم:
(۳-۶)
عملگر عملگر تعداد ذرات است و تعداد ذرات حالت را اندازه گیری می کند. به همین ترتیب داریم:
(۳-۷)
با بهره گرفتن از دو معادله (۳-۶) و (۳-۷) رابطه زیر حاصل میگردد:
(۳-۸)
پس عملگر خلق و نابودی در روابط جابجایی صدق می کنند. به همین ترتیب میتوان نشان داد ]۳۲[:
(۳-۹)
شاید از گفته های بالا چنین برداشت شود که روابط جابجایی را میتوان در مورد فرمیونها و بوزونها حداقل در حالت یک تابع موج تک ذرهای تنها به شیوه یکسانی استفاده نمود. اما این نتیجه گیری نادرست است، زیرا خواص عملگر به آن اجازه میدهد که حالت هایی با تعداد دلخواه بزرگ ذرات در هر حالت کوانتومی تک ذره ایجاد کند، در حالی که اصل طرد پاولی سیستم فرمیونی را ملزم می کند که تنها مقادیر۰ یا ۱ را اختیار کند. بنابراین بایستی افزایش تعداد ذرات در هر حالت کوانتومی همانند قبل که در قطع شده بود در نیز متوقف شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
(۳-۱۰)
با توجه به مطالب بالا تمام توانهای بالاتر از یک عملگر بایستی صفر شوند که این کار با فرض عملی می شود و به طور خود بخود از آنجا که حداکثر یک ذره می تواند درهر حالت قرار بگیرد خواهد شد. همچنین از آنجا که برای ذراتی با توابع موج تک ذرهای متفاوت بایستی علامت تابع موج با جابجایی دو ذره تغییر کند انتظار داریم که حاصلضرب دو عملگر در صورت جابجا شدن آنها تغییر کند، . تمام شرایطی که برای استفاده از شکل فرمیونی این فرمولبندی گفته شد با بهره گرفتن از روابط پاد جابجایی برآورده میشوند ]۳۳[:
(۳-۱۱)
بنابراین تنها دو ویژه حالت برای عملگر تعداد وجود دارد، خلا و حالت تک ذره ای که تاثیر عملگرهای ذکر شده بر این حالات از قرار زیر است:
(۳-۱۲)
با توجه به این مطالب، روابط عملگرهای خلق و نابودی برای فرمیونها بدین شرح است:
(۳-۱۳) اکنون مجموعه کامل دیگری از حالتهای تک ذرهای را معرفی میکنیم. تبدیلات میان تصویر قبلی ( ) و تصویر جدید ( ) به شرح زیر است:
(۳-۱۴)
با بهره گرفتن از معادله (۳-۱۴)، عملگرهای خلق و نابودی را بر اساس حالتهای جدید بازنویسی میکنیم:
(۳-۱۵) با بهره گرفتن از معادله (۳-۱۵) میتوان نوشت:
(۳-۱۶)
۳-۳ هامیلتونی ذرات برهمکنشکننده
هامیلتونی ذرات برهمکنشکننده شامل دو قسمت است. یک قسمت شامل انرژی جنبشی ذرات
و قسمت دوم شامل انرژی برهمکنش میان ذرات است:
(۳-۱۷)
با بهره گرفتن از مفاهیم بخش قبل ابتدا روابط عملگری را برای انرژی جنبشی بدست میآوریم و سپس روابط مربوط به برهمکنش میان ذرات را بدست میآوریم:
(۳-۱)
برای بدست آوردن برهمکنش میان ذرات ما فرض میکنیم سیستم دارای دو حالت متفاوت و است. این حالتها هرکدام دارای اعداد اشغال و هستند. ذرات در هر یک از حالات با خودشان و با ذرات در حالت دیگر دارای برهمکنش هستند. بدین ترتیب فرم عملگری این برهمکنشها میان ذرات به صورت زیر است ]۹[:
(۳-۱۹)
بر اساس معادله (۳-۱۱) برای فرمیونها داریم:
(۳-۲۰)
با توجه به معادله (۳-۱۹) در ادامه خواهیم داشت:
(۳-۲۱)
بر اساس معادله (۳-۱۱) برای فرمیونها داریم:
(۳-۲۲)
با توجه به معادله (۳-۲۱) در ادامه خواهیم داشت:
(۳-۲۳)
اکنون با جایگذاری معادلات (۳-۱۸) و (۳-۲۳) در معادله (۳-۱۷) هامیلتونی کل را بدست میآوریم ]۳۴[:
(۳-۲۴)
در پایان این بخش هامیلتونی ذرات برهمکنشکننده را بر حسب مجموعه جدید عملگرهای خلق و نابودی بازنویسی میکنیم:
(۳-۲۵)
در این معادله و مربوط به ذره ، و مربوط به ذره است. همچنین:
(۳-۲۶)
۳-۴ برهمکنش زوجیتی
براساس شواهد تجربی، برهمکنش زوجیتی را در نظر میگیریم ]۳۳[، بدین ترتیب ویژه حالتهای انرژی تک ذرهای فرمیونها با انتخاب اعداد کوانتومی مناسب به صورت زوجهایی گروهبندی میشوند. بنابراین یک جفت فرمیون را بصورت دو ذرهای در نظر میگیریم که دو تراز جفت شده با اعداد کوانتومی و را اشغال می کنند. در غیاب این برهمکنشها، ترازهای تک ذرهای
و دارای انرژی یکسانی هستند ( ) در این صورت هامیلتونی برهمکنش زوجیتی به صورت زیر درمیآید ]۹[:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 03:10:00 ق.ظ ]
|