دانلود تحقیق-پروژه و پایان نامه | راه های حفظ و ارتقاء سلامت روانی: – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۵- شـخصیتی مـتمایز در خلوت خود و در حضور دیگران دارند. مشـتـاق و احسـاسـاتـی میباشند. معمولا احساساتشان را بیان نمیکنند. در جـمع نا آشنا ساکت اما در جمع دوستان خود راحت می بـاشنـد. تـمرکزشان قوی است. برای تصمیم گیری به زمان نیاز دارند. پیش از حرف زدن می اندیشند.
۶- از در میان گذاشتن اطلاعات شخصی خود با دیگران ممانعت میکند. مایل به رویکــرد آهسته اما دقیق می بـاشد. بـا مشـاهـده درس می آموزد (عـبــرت از دیگران) و پس از آموختن روش زندگی، زندگی خود را آغاز میکند.
۷- ۲۵ الی ۴۰ درصد از جمعیت را تشکیل میدهند.
این خصوصیات هیچ ارتباطی با کمرویی درونگرایان ندارد ممــکن است آن ها خیلی هم با اعتماد بنفس باشند. %۶۵ نوابغ را درونگرایان تشکیل میدهند.
سلامت روان
تعریف : پیشرفت صنعت و تکنولوژی ، قدرت و ثروت را افزایش داده ولی امکان زندگی با آرامش وصلح و اطمینان را از انسان سلب کرده است. در حقیقت کیفیت فدای کمیت شده و اعتدال و تناسب کنار رفته و بیماری های عصبی-روانی و روان تنی جانشین آن شده است (هولمس ۱ ،۲۰۱۰) .
بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۰در دنیا بیش از ۴۵۰میلیون نفر از مردم از یک اختلال روحی روانی رنج میبرند، هر ساله حدود ۲۰%از بزرگسالان یک مشکل بهداشت روانی را تجربه میکنند ، نزدیک به یک میلیون نفر مرتکب خودکشی میشوند و از هر ۴ خانواده یک خانواده عضوی با اختلالات روانی دارند.
سلامت روان برای مدت های زیادی در پشت پرده ای از انگ و تبعیض پنهان شده و اکنون پیشرفت علم بشر بستری برای بیان سلامت روان و پرداختن به آن را فراهم نموده است .از طرفی میدانیم که برای همه ی افراد سلامت روحی،جسمی و اجتماعی برای ساخت مسیر زندگی حیاتی است .همچنین ارتقاء آن در تمام دوران های زندگی لازم است.اما در برخی از دورانها نظیر بلوغ،نوجوانی ،دوران تحصیل و … ممکن است پرداختن به آن مهمتر باشد.
در ابتدای امر بهتر است با برخی از تعاریف از جمله تعریف بهداشت روان و سلامت روان آشنا شویم. سنجش سلامت روانی به شکل کمی امکان پذیر نمی باشد و گاهی تشخیص افراد سالم و بیمار شاید از لحاظ ظاهر امکان پذیر نباشد.برخی افراد گاهی حتی با قرار گرفتن در جمع، بعضی از این ویژگی ها را پنهان می نمایند.
سازمان جهانی بهداشت ، بهداشت روانی را اینگونه تعریف میکند: “بهداشت روانی در درون مفهوم کلی بهداشت قرار دارد و بهداشت یعنی توانایی کامل برای ایفای نقشهای روانی و جسمی ، سلامت به معنای نبود بیماری یا عقب ماندگی نیست.” انجمن بهداشت روانی کانادا در یک دید جامع بهداشت روانی را در سه
- Holmes
قسمت “نگرشهای مربوط به خود ، نگرشهای مربوط به دیگران و نگرشهای مربوط به زندگی” تعریف میکند. از نظر این انجمن بهداشت روانی یعنی : “توانایی سازگاری با دیدگاه های خود ، دیگران و رویارویی با مشکلات روزمره زندگی.”
سازمان جهانی بهداشت ؛ سلامت روانی را اینگونه تعریف نموده است: قابلیت ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران،تغییر و اصلاح محیط فردی و اجتماعی و حل تضادها و تمایلات شخصی به طور عادلانه،منطقی و مناسب. دانستن ویژگی های افراد سالم و و افرادی که دارای اختلالات روانی هستند جهت تشخیص کمک کننده است. معمولاْ افرادی که از نظر روانی سالم هستند دارای ویژگی های زیر میباشند(هرمن ۱،ساکسینا۲ ،۲۰۰۵):
– نسبت به خود آرامش دارند و احساس امنیت میکنند.
– تواناییهای خود را در حد واقعی ارزیابی میکنند،نه بیشتر و نه کمتر.
– به خود احترام میگذارند و کمبودهای خود را میپذیرند.
– به حقوق دیگران احترام میگذارند.
– میتوانند به دیگران علاقه مند شوند و آن ها را دوست بدارند.
– میتوانند احترام و دوستی دیگران را جلب کنند.
– میتوانند نیازهای خود را برآورده سازند و برای دشواری هایی که در زندگی آن ها پیش میآید راه حلی پیدا کنند.آن ها قادرند خود بیندیشند و تصمیم بگیرند.
– قادرند مسئولیت روزمره خود را با برگزیدن اهداف معقول پیش ببرند.
– تحت تأثیر عواطف،ترس،خشم،عشق یا گناه خود به طوری قرار نمی گیرند که زندگیشان پریشان شود.
-انعطاف پذیر هستند.
۱٫ Herrman
۲٫ Saxena
همان گونه که افرادی که از نظر روانی سالم هستند , دارای یکسری ویژگی میباشند , برای تشخیص و پی بردن به ضعف روانی در یک شخص نیز نشانه هایی وجود دارد که فهرست وار در زیر آورده شده اند(هرمن ۱،ساکسینا۲ ،۲۰۰۵):
– احساس نگرانی دائم
– ناشادمانی دائمی به علل ناموجه
– از دست دادن آسان تعادل روانی در بیشتر اوقات
– بی خوابی مکرر
– افسردگی و سرخوشی متناوب به صورت ناتوان کننده
– آشفتگی زندگی
– احساس بی علاقگی و تنفر دائمی نسبت به مردم
– عدم تحمل دائمی فرزندان
– همواره خشمگین بودن و بعد دچار پشیمانی شدن
– ترس دائمی بی جهت
– دائماً حق را به جانب خود دادن و دیگران را ناحق شمردن.
– احساس درد و شکایت های بدنی به صورت بیشمار به طوری که علتی برای آن پیدا نمی شود.
راه های حفظ و ارتقاء سلامت روانی:
حال که با عوامل فردی و محیطی مؤثر بر سلامت روان در قسمت های قبل آشنا شدیم در ادامه بهتر است
۱٫ Herrman
۲٫ Saxena
بدانیم که چگونه می توان دربرخی از عوامل قابل تغییر آن دگرگونی ایجاد نمود و بدین ترتیب سلامت روان خود و اطرافیان را ارتقا داد.به کارگیری توصیه های زیر در این امرکمک کننده است به طور کلی جهت ارتقای سلامت روا ن خود این نکات را به خاطر داشته باشید(کرمودی ۱،هرمن ۲،آرول۳ ،۲۰۰۳-۲۰۰۸).
فعالیت های مربوط به جسم خود:
– نفس عمیق بکشید:جالب است بدانید که نفس عمیق و آرام میتواند خیلی سریع انرژی شما را افزایش دهد. توصیه ما به شما این است که تا ۴ بشمارید و آرام و عمیق نفس بکشید بعد مجددا استراحت کنید دوباره تا ۴ بشمارید و عمیق نفس بکشید بعد تا ۶ بشمارید و نفستان را آرام بیرون بدهید. این کار را ۴ مرتبه تکرار کنید. این کار ساده سبب آرامش شما و بازگشت انرژی غیرقابل تصوری به شما میشود.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:15:00 ق.ظ ]
|