دانلود فایل ها با موضوع ارزیابی عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان بر … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
۵-۱٫ مقدمه
در فصل پایانی تحقیق, محقق پس از بیان خلاصه تحقیق به بحث، تفسیر و نتیجهگیری یافتهها, مقایسه یافتههای تحقیق با تحقیقات انجام شده قبلی، ارائه پیشنهادهایی مبتنی بر تحقیق و همچنین پیشنهادهایی برای تحقیقات آینده میپردازد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۵-۲٫ خلاصه تحقیق
بدرستی که «شناخت»، پایه و اساس هر حرکتی است. بدیهی است که در «مدیریت» نیز، «شناخت» مقدمه اصلاح و بهبود است. اما نکته اینجاست که مادام که «موضوع بررسی» و صورت مسئله کوچک باشد (مانند مدیریت یک پروژه کوچک و یا اداره یک سازمان کوچک چند نفره)، مشاهده مستقیم مناسبترین راهکار ممکن برای شناخت است. اما زمانی که مسئله مدیریت یک سازمان بزرگ و اصلاح و بهبود مستمر آن مطرح است، کسب «شناخت» صحیح از وضع موجود، محیط، تواناییها و ناتواناییهای سازمان، به صورت امری خطیر جلوهگر میشود. راهحل، تعریف شاخصهایی است که در دیدرس چشمان مدیر قرار گیرند و نمایانگر ضعفها و قوتها باشند.
تقریباً همه فنون و ابزارهایی که در سالهای اخیر برای ارتقاء سطح مدیریت و کیفیت عرضه شدهاند مانند سازمان استاندارد جهانی[۵۸]، فرایندهای کنترل آماری[۵۹]، شش سیگما، کارت امتیاز متوازن[۶۰]، و … مستقیماً و بطور ضمنی روشهایی برای شناخت و ارزیابی هستند. برخی از این روشها بخشینگر بوده و مثلاً تنها به محصول میپردازند و یا بر فرایند خاصی تمرکز دارند و برخی دیگر داعیه شمول و فراگیری دارند. تمایل به استفاده از «نظام جامع» برای ارزیابی و بهبود، در سه دهه گذشته، پیوسته افزایش یافته و «جامعیت یک نظام» و یا عدمجامعیت آن معرکه آراء شد.
مدلهای تعالی سازمانی یا سرآمدی، به عنوان ابزاری قوی برای سنجش میزان استقرار سیستمها در سازمانهای مختلف به کار گرفته میشوند و با بکارگیری این مدلها، ضمن اینکه یک سازمان میتواند میزان موفقیت خود را در اجرای برنامههای بهبود در مقاطع مختلف زمانی مورد ارزیابی قرار دهد, میتواند عملکرد خود را با سایر سازمانها به ویژه با بهترین آنها در صنعت نیز مقایسه کند. این مدلها میآموزند که برتری سازمانها یک برداشت تئوریک و نظری نیست، بلکه به دست آوردن و ارائه نتایج ملموس و قابل مشاهدهای است که مبتنی بر شواهد بوده و پایداری و دوام داشته باشد. یک سازمان، زمانی میتواند به برتری دست یابد که توجه خود را به تمامی ابعاد معطوف دارد.
مدلهای تعالی سازمانی بر این واقعیت تأکید دارند که بقاء در رقابت جهانی، مستلزم بهبود عملکرد در مقیاس جهانی است. این مدلها با ارائه معیارهای ارزیابی، خطوط راهنمایی برای سازمانها ایجاد میکنند تا پیشرفت و عملکرد خود را در زمینه تعالی سازمانی اندازهگیری نمایند.
محقق در این پژوهش با عنوان ارزیابی عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان بر اساس مدل تعالی سازمانی (EFQM)؛ حوزه نتایج مدل تعالی را مد نظر قرار داده و کارکنان دارای مدارک تحصیلی لیسانس و بالاتر در شرکت پتروشیمی خوزستان را به عنوان جامعه آماری خود برگزید که تعداد این کارکنان در جامعه مورد مطالعه ۱۸۶ نفر است. پس از آن محقق براساس فرمول تعین حجم نمونه (مناسب برای دادههای کیفی)، نمونهای آماری به تعداد ۶۴ نفر تعیین را تعیین نمود. با احتمال عدم عودت تعدادی از پرسشنامهها، محقق حجم نمونه را به ۷۷ نفر افزایش داد که پس از توزیع و جمعآوری پرسشنامهها که به روش تصادفی طبقهای انجام شده، تعداد ۶۷ پرسشنامه عودت گردید. پس از تجزیه و تحلیل دادهها با بهره گرفتن از نسخه شانزدهم spss و آزمونهای آماری نظیر کلموگروف- اسمیرنف؛ آزمون نسبت، تست فریدمن، آزمون مقایسه میانگین چند جامعه (ANOVA) و همچنین استفاده از رویکرد امتیازدهی پرسشنامهای مدل و منطق رادار نتایج زیر حاصل گردید. براساس ارزیابی حاصله وضعیت شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیارها/ متغیر مشتری، جامعه و نتایج کسب و کار مطلوب نمیباشد و از منظر معیار/ متغیر کارکنان مطلوب میباشد. براساس رتبهبندی انجام شده متغیرهای مورد سنجش به ترتیب شامل: ۱- نتایج کارکنان ( میانگین رتبه ۳٫۶۲؛ امتیاز مکتسبه ۴۶٫۸۷ )؛ ۲- نتایج جامعه ( میانگین رتبه ۲٫۵۲؛ امتیاز ۱۲٫۴۱ )؛ ۳- نتایج مشتریان ( میانگین رتبه ۲٫۱۳؛ امتیاز مکتسبه ۶۰٫۷۸ )؛ ۴- نتایج کسب و کار ( میانگین رتبه ۱٫۷۲؛ امتیاز ۴۶٫۹۱ ) و مجموع امتیاز حوزه نتایج براساس مدل ۱۹۵ امتیاز تعیین گردید. همچنین براساس نتایج آزمون مقایسه میانگین چند جامعه (ANOVA) تفاوت معنیداری بین میانگین نمرات جوامع مختلف ( از لحاظ مدرک تحصیلی و سمت ) وجود ندارد.
۵-۳٫ تبیین فرضیهها و مقایسه با نتایج تحقیقات قبلی
در این قسمت محقق به تبیین یافتههای مربوط به تحقیق و مقایسه با تحقیقات انجام شده قبلی پرداخته که در ذیل تشریح میگردد.
فرضیه فرعی اول:
محقق فرضیه فرعی اول خود را اینچنین تعریف نموده است:
عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیار مشتری بر اساس مدل تعالی سازمانی (EFQM) در وضعیت مطلوبی نمیباشد.
نتایج تجزیه و تحلیل دادها برای این فرضیه نشان داد که نسبت مشاهده شده برای این فرضیه (۸۰ درصد) از نسبت آزمون (۶۰ درصد) بزرگتر است، لذا H0 که ادعای پژوهش بود رد نشد، با توجه به تاییدH0؛ به صورت غیر مستقیم فرض H1 که نقیض ادعا است؛ ردشد. تعداد کارکنانی که به گویههای مورد نظر برای سنجش این متغیر اعداد بزرگتر از ۳ را عنوان نموده بودند ۱۶ نفر و آنهایی که اعداد کوچکتر، مساوی ۳ را ذکر کردهاند ۵۱ نفر هستند.
لذا نتایج تحقیق نشان داد ( در سطح خطای ۵ درصد ) عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیار مشتری بر اساس مدل تعالی سازمانی (EFQM) در وضعیت مطلوبی نمیباشد.
براساس میانگین محاسباتی برای این گویهها، بیشترین میانگین مربوط به گویه یازدهم ( سازمان شما علت تغییرات مثبت و پایدار در زمینه شاخصهای نتایج مشتری را درک مینماید ) با میانگین ۲٫۹۴ و کمترین میانگین مربوط به گویههای ۳ (سازمان میتواند نشان دهد که نتایج شاخصهای درون سازمانی که مربوط به رضایت و وفاداری مشتری میباشد، قابل مقایسه یا بهتر از نتایج مشابه در مورد رقبا یا سازمانهای همتراز شرکت است؟ ) و ۹ ( سازمان دادههایی در اختیار دارد که نشان دهد نتایج به دست آمده از مشتریان، قابل مقایسه و یا بهتر از رقبای مستقیم یا سازمانهای همتراز شما میباشد؟ ) با میانگین ۲٫۳۰ میباشد. همچنین هیچ کدام از گویههای مربوط به این معیار بیش از ۲٫۹۴ میانگین نمره ندارند که این نشان از پایین بودن نمره این معیار از نظر مؤلفههای منطق رادار از نظر روند، مقایسه، هدف و علت میباشد. همچنین براساس مدل، امتیاز این معیار ۶۰٫۷۸ ( از ۱۵۰ امتیاز ) بدست آمد.
علت پایین بودن نتیجه این معیار را میتوان به شرح ذیل تفسیر نمود:
هدفگذاری مشخصی برای عملکرد سازمان و درک منطق هدف گذاری برای متولیان این معیار مشاهده نگردید.
مقایسه بهینهای از بهترینهای صنعت و یا متوسط صنعت جهت مقایسه نتایج صورت نپذیرفته است.
اگرچه نمره درک تغییرات مثبت و پایدار، در سازمان مورد مطالعه بیشتر از سایر موارد بود ولی اقدام بهینه و اصلاحی جهت اصلاح عملکرد و رضایت مشتری صورت نپذیرفته است.
شواهدی مبنی بر تفکیک نتایج این معیار در سازمان مشاهده نگردید.
اگرچه در ارائه خدمات به مشتریان از طرف سازمان اقداماتی انجام شده ولی این فعالیتها یکپارچه نبوده و بازخورد مشتریان نتایجی مطلوبی را نشان نمیدهد.
مشتریان هدف سازمان، شناسایی نشده و خواستهها و نیازهای آنها به صورت منظم و سیستماتیک مورد ارزیابی قرار نمیگیرند.
کانالهای ارتباطی شفاف و تعریف شدهای برای مشتریان وجود ندارد.
در برخی از موارد وجود واسطهها موجب ایجاد نارضایتی در مشتریان میشوند.
نتایج حاصل از این تحقیق با نتایج تحقیق مریم رحمتی (۱۳۸۵) مطابقت و با نتایج حاصل از تحقیقات اسلامیزاده (۱۳۸۸) از لحاظ نمرات مکتسبه معیارها تفاوت دارد.
فرضیه فرعی دوم:
محقق فرضیه فرعی دوم را اینچنین تعریف نموده است:
عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیار کارکنان بر اساس مدل EFQM در وضعیت مطلوبی میباشد.
نسبت مشاهده شده برای این فرضیه (۴۰ درصد) از نسبت آزمون (۶۰ درصد) کوچکتر بدست آمد، لذا H0 که نقیض ادعای پژوهش است، ردشده و با توجه به ردH0؛ فرض H1 که ادعای پژوهش است؛ تأیید گردید. لذا میتوان اذعان نمود که عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیار کارکنان بر اساس مدل تعالی سازمانی ( EFQM) در وضعیت مطلوبی میباشد.
براساس میانگین محاسباتی برای گویههای این معیار بیشترین میانگین مربوط به گویههای ۱۲ (سازمان شما موضوعاتی از قبیل غیبت، بیماری و میزان حوادث کارکنان را به طور منظم مورد اندازهگیری و ارزیابی قرار میدهد؟) با میانگین ۳٫۳۳ و ۱۳ (سازمان شما موضوعاتی از قبیل جذب و خروج کارکنان، ترک کنندگان زود هنگام، حقوق و مزایا و ارتقاهای داخلی کارکنان را به طور منظم مورد اندازهگیری و ارزیابی قرار داده و براساس نتایج، اقدام لازم را انجام میدهد؟) با میانگین ۳٫۳۱ و ۲۵ (سازمان علت تغییرات مثبت و پایدار شاخصهای مرتبط با حوزه کارکنان را درک مینماید؟) با میانگین ۳٫۳ و کمترین میانگین مربوط به گویههای ۲۳ (کارکنان از نتایج حاصل از نتایج نظرسنجی اطلاع دارند و مدیریت براساس تجزیه و تحلیل نتایج نظرسنجی عمل مینماید؟) با میانگین ۲٫۱۵ میباشد. تعداد کارکنانی که به گویههای مورد نظر برای سنجش این متغیر اعداد بزرگتر از ۳ را عنوان نموده بودند ۴۲ نفر و آنهایی که اعداد کوچکتر، مساوی ۳ را ذکر کردهاند ۲۵ نفر هستند.
نتایج تحقیق در خصوص این فرضیه نشان داد ( در سطح خطای ۵ درصد) عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیار کارکنان بر اساس مدل تعالی سازمانی (EFQM) در وضعیت مطلوبی میباشد.
همچنین هیچ کدام از گویههای مربوط به این معیار بیش از ۳٫۳۳ میانگین نمره ندارند که این نشان از فاصله اندک این نمره از عدد ۳ است. همچنین براساس مدل امتیاز این معیار ۴۶٫۸۷ ( از ۱۰۰ امتیاز ) بدست آمد.
لذا با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل انجام شده و مطالعه میدانی محقق و کنترل فعالیتهای انجام شده سازمان، موارد ذیل در خصوص این متغیر اشاره میشود:
سازمان برای حوزه های فعالیت خود از قبیل آموزش، تسهیلات رفاهی و فرهنگی و خدماتی، ورزشی، درمان و تسهیلات پروازی هر ساله هدفهایی را تعیین و در کمیتههای راهبردی شرکت با حضور مدیران ارشد تصویب مینماید. اگر چه این اطلاعات از طریق کانالهای ارتباطی به اطلاع کلیه ذینفعان داخلی رسیده میشود ولی فرایند استفاده از این تسهیلات که به سهولت برای استفاده کنندگان قابل فهم و استفاده مطلوبتر باشد وجود ندارد.
علیالرغم هدفگذاری صورت گرفته در حوزه های منابع انسانی برای برخی از اهداف از جمله آموزش و بخصوص در حیطه آموزش تخصصی برگزار شده، دیدگاههای برداشتی پایینتر از اهداف مورد انتظار بوده است.
مقایسه بهینهای از بهترینهای صنعت و یا متوسط صنعت جهت مقایسه نتایج سازمان صورت نپذیرفته است.
اگرچه نمره درک تغییرات مثبت و پایدار در سازمان مورد مطالعه بیشتر از سایر موارد بود ولی به علت محدودیت منابع مالی شرکت، اقدام بهینه و اصلاحی جهت اصلاح عملکرد و رضایت کارکنان صورت نپذیرفته است.
شواهدی اندکی مبنی بر تفکیک نتایج این معیار در سازمان مشاهده گردید که نیاز به بهبود دارد.
روند محدود رو به رشدی در نتایج حوزه کارکنان مشاهده گردید.
شرکت برنامههای عملیاتی را متناسب با استراتژیهای خود در حوزه منابع انسانی از لحاظ حقوق و مزایا, انتصابات و ترفیعات, مأموریت, جانشین پروری, تخلفات, بازنشستگی, انتقال و … را به صورت مدون تعریف و اجرایی نموده است.
شواهد روشنی برای درک و پیشبینی عملکرد و نتایج آینده در این حوزه با توجه به تغییرات ساختاری شرکت و گذار از بخش دولتی به خصوصی و عدم حمایتهای دولت در آینده مشخص نگردید.
نتایج حاصل از این تحقیق با نتایج تحقیق قاسمزاده (۱۳۸۵) مطابقت و با نتایج حاصل از تحقیقات فرزانه اقبال و همکاران (۱۳۸۸) از لحاظ نمرات مکتسبه معیارها تفاوت دارد.
فرضیه فرعی سوم:
محقق فرضیه فرعی سوم را اینچنین تعریف نموده است:
عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیار جامعه بر اساس مدل تعالی سازمانی (EFQM) در وضعیت مطلوبی نمیباشد.
نسبت مشاهده شده برای این فرضیه (۹۰ درصد) از نسبت آزمون (۶۰ درصد) بزرگتر است، لذا H0 که ادعای پژوهش است، رد نشده و با توجه به عدم رد H0 به صورت غیر مستقیم فرض H1 که نقیض ادعای پژوهش است؛ رد میشود. لذا نتایج تجزیه و تحلیل این معیار نشان داد ( در سطح خطای ۵ درصد) عملکرد شرکت پتروشیمی خوزستان از منظر معیار جامعه بر اساس مدل تعالی سازمانی (EFQM) در وضعیت مطلوبی نمیباشد.
براساس میانگین محاسباتی برای گویههای این متغیر بیشترین میانگین مربوط به گویه ۲۶ (شرکت میتواند نشاند دهد، که سازمان شما در جلوگیری، کاهش صدمه یا مزاحمت برای همسایگان و محیط عمومی در ارتباط با نگهداری و حفاظت از منابع جهانی ( مانند انرژی، بازیافت، ضایعات) به نتایجی دست یافته است؟) با میانگین ۳٫۰۷ ؛ و کمترین میانگین مربوط به گویه ۳۱ (شرکت نتایج ارزیابی شاخصهای برداشتی و عملکردی حوزه جامعه را با دیگر سازمانهای همانبخش و یا متوسط صنعت مقایسه مینماید؟) با میانگین ۲٫۲۴ میباشد. ۵۷ نفر از پاسخ دهندگان به گویههای این متغیر عددی کوچکتر / مساوی ۳ داده و ۱۰ نفر از پاسخدهندگان بیش از ۳ امتیاز داده اند.
هیچ کدام از گویههای مربوط به این معیار بیش از ۳٫۰۷ میانگین نمره ندارند که این نشان از پایین بودن نمره این معیار از نظر مؤلفههای منطق رادار از نظر روند، مقایسه، هدف و علت میباشد. همچنین براساس مدل امتیاز این معیار ۴۱٫۱۱ ( از ۱۰۰ امتیاز ) بدست آمد.
علت پایین بودن امتیاز این معیار را میتوان به شرح ذیل تفسیر نمود:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:08:00 ق.ظ ]
|