۱-۷- قلمرو تحقیق
۱-۷-۱- قلمرو مکانی
قلمرو مکانی تحقیق، کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد و دلایل انتخاب آن به شرح زیر است :

    1. دسترسی به اطلاعات مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار امکان پذیر است.
      1. معیارها و ضوابط خاصی برای پذیرش و ادامه فعالیت شرکتها در بورس و نحوه گزارشگری مالی آنها وجود دارد. از این رو به نظر می رسد اطلاعات مندرج در صورتهای مالی این شرکتها از اعتبار لازم برخوردار و همگن تر باشد.
      2. ( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۱-۷-۲- قلمرو زمانی
دوره مورد مطالعه از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۸۹ به مدت ۵ سال می باشد.
۱-۷-۳- قلمرو موضوعی تحقیق
قلمرو موضوعی تحقیق محدود به بررسی رابطه کیفیت سود و تغییرپذیری بازده سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
۱-۸- تعریف مفاهیم و واژگان اختصاصی
۱-۸-۱- کیفیت سود
واژه کیفیت سود به تنهایی مفهوم خاصی ندارد و با تفاسیر مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و مفهوم نسبتاً مبهمی است و تعاریف مختلفی از کیفیت سود به عمل آمده است.
روساین وهمکارانش[۹] (۱۹۹۹) سودی را باکیفیت می داند که پایدارتر است. از دیدگاه ریچاردسون و همکارانش[۱۰] (۲۰۰۱)، کیفیت سود درجه ثبات عملکرد عایدات در دوره های آتی است. تعریف بنیش و وارگاس[۱۱] (۲۰۰۲) از کیفیت سود، احتمال پایداری عایدات جاری در آینده است. پنمن و ژانگ[۱۲] (۲۰۰۲)، کیفیت سود را توانایی سود در نشان دادن عایدات آتی تعریف می کند. از دیدگاه هاج[۱۳] (۲۰۰۳) کیفیت سود درجه تفاوت سود خالص گزارش شده از عایدات واقعی است. تعریف میخائیل و همکارانش[۱۴] (۲۰۰۳) از کیفیت سود عبارت از درجه ارتباط عایدات گذشته یک شرکت با جریان نقد آتی آن است. یکی از دلایل احتمالی تنوع در تعاریف به عمل آمده از کیفیت سود می تواند نگاه های متفاوت پژوهشگران به جنبه های گوناگون این مفهوم باشد، به همین دلیل موضوع کیفیت سود، موضوعی پیچیده به شمار می رود که تاکنون هیچ پژوهشگری نتوانسته است تعریفی واحد و شاخصی کامل برای آن ارائه نماید (کرمی، تاجیک و مرادی، ۱۳۸۵).
۱-۸-۲- تغییرپذیری بازده سهام
تغییرپذیری بازده سهام عبارت است از، واریانس بازده سهام حاصل از بازده های ماهانه در طول یکسال مالی.
۱-۸-۳- بازده سهام
بازده سهام در طی یک دوره، در بر گیرنده تمامی مزایایی است که به دارنده آن سهم تعلق می گیرد. بازده سهام موارد زیر را شامل می شود: تفاوت قیمت سهام در ابتدا و انتهای دوره، سود نقدی هرسهم، مزایای ناشی از افزایش سرمایه به صورت حق تقدم خرید سهام و سود سهمی (مدرس و همکاران، ۱۳۸۲).
VAR: تغییرپذیری بازده سهام است که عبارت است از واریانس بازده سهام حاصل از بازده های ماهانه در طول یکسال مالی.
فرمول محاسبه بازده ماهانه سهام به صورت زیر خواهد بود:
rit
که در آن Pt و Pt-1 قیمت سهم در پایان و ابتدای دوره t ، αدرصد افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی و ß درصد افزایش سرمایه از محل اندوخته، C قیمت پذیره نویسی یک سهم جدید طی دوره t هستند (یحیی زاده فر، ۱۳۸۹).
۱-۸-۴- جریانهای نقدی عملیاتی (استاندارد حسابداری‌ شماره‌ ۲)
جریانهای‌ وجه نقد ناشی از فعالیتهای‌ عملیاتی‌‌: در این‌ استاندارد شامل‌ جریانهای‌ نقدی‌ ورودی‌ و خروجی‌ ناشی از فعالیتهای‌ عملیاتی‌ (به‌ شرح‌ تعریف‌ مندرج‌ در بند زیر) و نیز آن‌ دسته‌ از جریانهای‌ نقدی‌ است‌ که‌ ماهیتاً به‌ طور مستقیم‌ قابل‌ ارتباط‌ با سایر طبقات‌ جریانهای‌ نقدی‌ صورت‌ جریان‌ وجوه نقد نباشد .
فعالیتهای‌ عملیاتی‌ عبارت‌ از فعالیتهای‌ اصلی‌ مولد درآمد عملیاتی‌ واحد تجاری‌ است‌. فعالیتهای‌ مزبور متضمن‌ تولید و فروش‌ کالا و ارائـه‌ خدمات‌ است‌ و هزینه‌ها و درآمدهای‌ مرتبط‌ با آن‌ در تعیین‌ سود یا زیان‌ عملیاتی‌ درصورت‌ سود و زیان‌ منظور می‌شود. جریانهای‌ نقدی‌ ناشی از فعالیتهای‌ عملیاتی‌ اساساً دربرگیرنده‌ جریانهای‌ ورودی‌ و خروجی‌ نقدی‌ مرتبط‌ با فعالیتهای‌ مزبور است‌.
جریانهای نقدی عملیاتی از صورت جریان وجوه نقد استخراج می شود.
۱-۸-۵- تغییرات جریانهای نقدی عملیاتی
واریانس جریانهای نقدی عملیاتی شرکت نسبت به سالهای قبل می باشد.
۱-۸-۶- اندازه شرکت
اندازه شرکت یکی از عوامل مؤثر در سودآوری و ارزش شرکت‌ها به شمار می‌رود به این معنی که شرکت‌های بزرگ با برخورداری از تنوع محصول، تصاحب سهم بیشتری از بازار، صرفه‌جویی در مقیاس و امکان تنوع بخشی به فعالیت‌های تجاری خود، ریسک تجاری خود را کاهش داده و سودآوری خود را افزایش می‌دهند. تاکنون معیار واحدی به منظور تعریف و اندازه گیری اندازه شرکت استفاده نشده است دراین پژوهش اندازه شرکت از طریق لگاریتم فروش کل شرکت اندازه گیری می شود.
۱-۸-۷- بازده دارائیها
نسبت سود قبل از بهره و مالیات بر کل دارائیها می باشد. این نسبت توان مدیریت را در بکار گیری موثر از دارائیها در ایجاد سود، نشان می دهد.
۱-۸-۸- اهرم مالی
این نسبت اطلاعاتی راجع به توانائی واحد تجاری در تحمل کاهش خالص دارائیها براثر زیانهای وارده بدون به مخاطره افتادن منابع اعتبار دهندگان را ارائه میکند، بالا بودن این نسبت بیانگر رسیک بالای اعتبار دهندگان بوده و موجب میگردد تا آنها نظر مساعدی نسبت به تمدید اعتبار یا اعطای اعتبار جدید نداشته باشند. سطح مطلوب این نسبت بستگی به ثبات سودآوری در طی سالیان متفاوت دارد هرچه ثبات سودآوری تاریخی بیشتر باشد اعتبار دهندگان و سرمایهگذاران نسبتهای بالاتری را تحمل خواهند کرد. اهرم مالی از تقسیم جمع کل بدهیها به جمع کل دارایی‌ها به دست می‌آید (تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، ۱۳۹۰).
۱-۸-۹- نسبت ارزش دفتری سهام به ارزش بازار سهام
این نسبت از تقسیم ارزش دفتری سهام به ارزش بازار سهام بدست می آید.
۱-۸-۱۰- درصد سهامداران نهادی
سرمایه گذاران نهادی در این تحقیق به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده اند. مطابق با تعریف بوش، سرمایه گذاران نهادی، سرمایه گذاران بزرگ نظیر بانک ها، شرکت ها ی بیمه، شرکت ها ی سرمایه گذاری و… هستندکه که حجم بزرگی از عملیات آنها به معامله سهامشان برمی گردد. علاوه بر این، مطابق با تعریف بند ۲۷ ماده۱ قانون اوراق بهادار جمهوری اسلای ایران، از سرمایه گذاران نهادی، هر شخص حقیقی یا حقوقی که بیش از ۵ درصد و یا بیش از ۵ میلیارد ریال از ارزش اسمی اوراق بهادار در دست انتشار را خریداری کند نیز جزو این گروه از سرمایهگذاران محسوب میشوند. لذا با بررسی یادداشتهای همراه در صورتهای مالی، درصد مالکیت این سرمایهگذاران از سهام شرکت مشخص گردیده است (فخاری، طاهری، ۱۳۸۹).
۱-۹- ساختار تحقیق
این تحقیق در ۵ فصل به ترتیب زیر ارائه شده است.
در فصل اول کلیات تحقیق ارائه می شود. تشریح و بیان موضوع، اهمیت و ضرورت تحقیق، اهداف پژوهش، روش شناسی تحقیق، تعاریف عملیاتی واژه ها در این فصل مورد اشاره قرار گرفت.
فصل دوم ادبیات و پیشینه مرور میشود. در این فصل پس از ارائه مبانی نظری موضوع تحقیق، تحقیقات مختلفی که در رابطه با ابعاد مختلف موضوع پژوهش انجام گرفته، بررسی میشود.
فصل سوم به روش تحقیق اختصاص دارد. در این فصل ابتدا فرضیه های تحقیق، جامعه آماری، نمونه آماری و منابع اطلاعاتی تشریح می شود. سپس روش های اندازه گیری متغیرهای تحقیق و روش های آزمون فرضیات مطرح خواهد شد.
فصل چهارم به تجزیه و تحلیل داده ها و تحلیل یافتهها اختصاص دارد. در این فصل، نتایج آزمون هر یک از فرضیه های تحقیق تشریح می شود.
فصل پنجم شامل خلاصه، نتیجه گیری و پیشنهادها می باشد. در این فصل ابتدا خلاصه موضوع، روش و یافته های تحقیق مطرح، سپس نتیجه گیری و بررسی تطبیقی یافته ها و در خاتمه پیشنهادهایی در مورد تحقیقات آتی ارائه خواهد شد.
۱-۱۰- خلاصه‌ی فصل

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...