دانلود پایان نامه های آماده | ۲٫ – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
نقش والدی و تقسیم نقش بین والدین
پدران بیان میکردند که چگونه این روش نقش آن ها را به عنوان پدر آشکار میسازد. یکی از پدران این روش را به عنوان کاتالیزور ارائه نقش مهم در زندگی نوزاد تعریف کرد. دیگری بیان کرد که توانایی حمایت از نوزادش را تجربه کرده و احساس راحتی می کند. و همه پدران دریافتند که اهمیت نقششان به عنوان والد در مقایسه با مادران، کمتر است زیرا مادر هست که حامله می شود و در طول بارداری رابطه جسمی با نوزاد دارد. همه پدران به علت اینکه در روند درمان نوزادشان احساس مهم بودن داشتند، استرس فراوان تجربه کردند.
تعادل بین کار روزمره زندگی و صرف وقت با نوزاد
با اینکه بیشتر پدران نسبت به مادران احساس اهمیت کمتری داشتند ولی آن ها صرف وقت اضافی با نوزاد را به دلیل زودرس بودن او و مدت زمان بستری طولانی او، پیشرفتی در جهت ارتباط با نوزاد و تواناییهایشان تلقی میکردند[۳۱].
مطالعه حاضر به دلیل اینکه تمام پدران خودشان و نقطه نظراتشان را مؤثر در نتایج میپنداشتند، احساس قدرت و مهم بوده کاذب داشتند. در ضمن چون گروهی بدون انجام تماس پوست به پوست پدر با نوزاد در مطالعه وارد نشدهاست پس نمی توان مقایسه در بین گروه ها انجام داد. و چون سؤالات باز استفاده شده و نتایج مطالعه بیشتر با احساسات پدران در رابطه است، از آنجایی که که احساسات می تواند مؤثر از موارد گوناگون باشد، پس عوامل مخدوشگر را به خوبی نمی توان کنترل نمود. تعداد نمونه نیز کم به نظر میرسد و شاید اگر نمونه ها از نظر تحصیلات و خلق و خو همگن بودند، میشد با اعتماد بیشتر به نتایج اتکا نمود.
۲٫ Gurolو همکاران در بیمارستان آتاتورک ترکیه مطالعه ای را با عنوان “تأثیرات ماساژ کودک بر دلبستگی بین مادر و نوزادشان” را انجام داده اند. از یبن مراجعین به آن مرکز ، تعداد ۱۲۰ نفر را بعد از اخذ رضایت اگاهانه وارد مطالعه کرده اند که ۳ نفر افت نمونه داشت. ۱۱۷ نفر باقیمانده را در قالب ۵۷ نفر گروه مداخله و ۶۰ نفر گروه کنترل مورد مطالعه قرار داده اند. تقسیم بندی گروه ها بر اساس روزهای مراجعه به درمانگاه بود.
در این مطالعه از از ابزار سنجش میزان دلبستگی مادر با نوزادMuller1994 و تئوری دلبستگیMuller استفاده شدهاست. ابزار سنجش میزان دلبستگی مادر با نوزاد (Maternal Attachment Inventory) که برای سنجش عواطف مادرانه طراحی شدهاست، دارای ۲۶ سؤال میباشدکه با بهره گرفتن از روش لیکرت ۴ تائی نمرهگذاری شدهاست. در این ابزار حداقل نمره قابل کسب ۲۶ و حداکثر نمرهای را که میتوان به دست آورد ۱۰۴ است.
این مطالعه با فرض اینکه ماساژ نوزاد دلبستگی بین مادر و نوزاد را قویتر می کند، انجام شدهاست. دو گروه در طول مطالعه به هیچ عنوان باهم ارتباط و ملاقات نداشتند. روش مطالعه بدین صورت بود که تمام مادران واجد شرایط ورود به مطالعه در ۴۸-۲۴ ساعت اول بعد از تولد پرسشنامه اطلاعات فردی- اجتماعی و MAI را تکمیل کردند و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در طول یک ماه مطالعه هر دو گروه مراقبتهای معمول درمانی و بهداشتی دریافت میکردند. مادران گروه کنترل بعد از گذشت یک ماه با تلفن پیگیری شدند و در منزل یا کلینیک مجدداً پرسشنامه MAI را تکمیل کردند. در گروه مداخله یک نفر خاص که پرستار بود و دوره ماساژ گذرانده بود، ۷-۵ روز بعد از ترخیص از بیمارستان در منزل ملاقات میشد. بر روی مدل به مادر نحوه ماساژ نوزاد به صورت حضوری آموزش داده میشد و از مادر خواسته میشد که ماساژ را انجام دهد. تا حصول اطمینان از انجام صحیح ماساژ توسط مادر آموزش و حمایت از آن ها ادامه مییافت. تکنیک ماساژ تلفیقی از تکنیکهای افلوراژ و پتریساژ بر روی صورت، گردن، شانهها، بازوها، سینه، دستها و پاهای نوزاد بود. وقتی که نوزاد و مادر آرام بودند و حدود نیم ساعت بعد از غذا خوردن نوزاد انجام میشد. نوزادان هر روز هفته به مدت ۱۵ دقیقه ماساژ داده میشدند.
در شروع مطالعه نمره دلبستگی مادر با نوزاد بین دو گروه از نظر آماری تفاوت معنیداری نشان نداده بود ولی در پایان مطالعه نمره دلبستگی گروه مداخله۷۶/۱۰±۸/۹۰ و گروه کنترل ۵۰/۱۵±۱۰/۸۰ بود که از نظر آماری اختلاف معنیدار نشان داد[۴۸].
در این مطالعه تقسیم بندی گروه ها تصادفی صورت نگرفتهاست و مهم تر اینکه محیط پژوهش قابل کنترل نبود. بدین معنی که مادران گروه کنترل نیز ممکن است در طول مطالعه با اثرات ماساژ و اعمال مربوط به آن آشنا شده باشند که می تواند در نتایج مطالعه تأثیر داشته باشد. یعنی بر روی عوامل مخدوش کننده احتمالی کنترل کافی صورت نگرفته است.
۳٫ مطالعه ای با عنوان ” نوزادان زودرس بعد از ۵ روز ماساژ درمانی رفتارها و حرکات استرسی کمتری نشان می دهند Hernandez-Reif M. و همکاران(۲۰۰۷) انجام داده اند. این مطالعه بر این عقیده است که وزن گیری نوزادان زودرسی که روی آن ها ماساژ درمانی انجام شده است، به دلیل افزایش فعالیت عصب واگ و حرکات لوله گوارش است که با فعالیت سیستم عصبی پاراسمپاتیک و کاهش پاسخهای استرسی مطابقت دارد.
این مطالعه در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بیمارستان urban انجام شده است. از بین نوزادان موجود، ۳۶ مورد دارای شرایط مطابق با معیارهای ورود از جمله زودرس بودن و شرایط پایدار داشتن و ۱۴۰۰-۸۰۰گرم وزن داشتن و… بودند. از ۳۶ نوزاد اولیه مدنظر ۳۲ نفر دارای اطلاعات قابل استفاده بودند که وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم بندی شدند. روی گروه کنترل هیچ نوع اقدامی غیر از مراقبتهای معمول و دستور داده شده توسط پزشک انجام نشد ولی نوزادان گروه مداخله سه بار در روز در ساعات ۹، ۱۱ صبح و ۱ بعداز ظهر هر بار به مدت ۱۵ دقیقه تا ۵ روز ماساژ داده شدند. ماساژ تمام نوزادان توسط یک شخص دوره دیده بدین منظور، صورت میگرفت. ثبت رفتارها و حرکات مربوط به استرس نوزادان – اعم از گریه، حرکات صورت، داد و فریاد، عطسه، حرکات ناگهانی دست و پا و از خواب پریدن میباشند- توسط فردی که اطلاعی از گروهبندی نوزادان نداشت در روز اول شروع مطالعه و پایان آن برای تمام نوزادان به مدت ۱۵ دقیقه انجام گرفت.
تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در گروه ماساژ میزان رفتارها و حرکات استرسی به میزان قابل توجهی کاهش نشان میدهد ولی در گروه کنترل تغییری دیده نشد. محقق در نهایت با استناد بر این یافته مدعی می شود که نوزادانی را که در NICU بستری میشوند و ناچار بایستی میزان استرس فراوانی را در آن محیط تجربه کنند، میتوان با انجام ماساژ منظم روزانه نوزادن را در تحمل محیط پراسترس NICU یاری نمود[۴۹].
در این مطالعه جهت سنجش میزان استرس نوزادان فقط از مشاهده استفاده شدهاست در حالی که استرس می تواند بر شاخص های متعدد فیزیولوژیکی تأثیر داشته باشد به نظر میرسد مانیتورینگ آن ها نیز در رسیدن به برخی اطلاعات میتوانست مفید باشد. در محیط NICU برای نوزادان هر کار و صدایی می تواند استرس زا محسوب شود. در این مطالعه چگونگی کنترل و ثبت میزان استرس وارده به نوزاد بیان نشدهاست تا در قضاوت نهایی بر میزان درصد مؤثر بودن ماساژ بر استرس استفاده شود.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 12:02:00 ق.ظ ]
|