تحقیقات در حوزه ی بانکداری اینترنتی
فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یک فناوری جدید در دهه­های اخیر واردبازار شد و به سرعت توسعه یافت. این فناوری به دلیل عمومی بودن آن با سایرفناوریها تفاوت اساسی دارد. به این معنی که نه تنها در حوزه خود تاثیرگذار است، بلکه در کل فعالیت های اقتصادی و غیراقتصادی تاثیر بسزایی در تسهیل، انجام امور و بالا بردن بهره­وری و کارایی دارد. (پزشکی و دباغ رضایی, ۱۳۸۴)
در این میان نمی توان از فناوری­های مبتنی بر وب سخنی به میان نیاورد. یکی از بزرگترین فرصتها و چالشهایی که سازمانهای امروزی با آن مواجه هستند استفاده از فناوری­های مبتنی بر وب است، اینترنت به عنوان یک کانال جدید برای مبادلات اقتصادی منابع جدیدی برای ایجاد درآمد و فرصت دراختیار سازمانها قرار داده است. میزان مبادلات از طریق اینترنت روز به روزدرحال افزایش است و شرکتهایی که از این فناوری استفاده نکنند ظرف مدت کوتاهی از صحنه بازار محو خواهند شد. (سید جوادین و یزدانی, ۱۳۸۴) باتوسعه سریع تجارت الکترونیک و اینترنت و بخشهای مالی و بانکداری، مشتریان به استفاده از بانکداری آن ­لاین ترغیب می­شوند. (Yiu, Grant, & Adgar, 2007)

( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

گسترش و تسهیل در امر دسترسی به خدمات، پولی و بانکی با استفاده و بهره­مندی افراد و جوامع، دستاوردهای بزرگ نظام بانکداری نوین در جهان محسوب می­ شود. رفع نیاز فیزیکی برای حضور درشعب بانکها، افزایش دقت در دریافت­ها و پرداخت­ها، تسریع در جریان مبادلات اقتصادی، افزایش ضریب ایمنی و بسیار دیگری از مزایای کوچک و بزرگی که به بانکداری الکترونیک با خود به ارمغان آورده است تحولات چشمگیری در عرصه بانکداری در جهان به واسطه الکترونیک حاصل شده است و این امر ما را ترغیب مینماید که نگاهی دقیقتر به ویژگی­های مختلف این صنعت داشته باشیم. زیرا تحولات مزبور می ­تواند موجب دگرگونی عظیمی دردنیای بانکداری گردد که از آن جمله می­توان به کاهش موانع جغرافیایی، عرضه خدمات بانکی به صورت کالایی قابل انتخاب، ظهور رقبای جدید، ایجاد پایگاه اطلاعاتی مشتریان و… اشاره نمود. بخش مالی(بانکها) دستخوش تغییراتی است که پیشتر در تاریخ خود تجربه نکرده است. این تغییرات هم بر ساختار صنعت و هم ماهیت رقابت تاثیرشگرف داشته است(Harrison T. , 2008).جای تعجب نیست که، در این محیط پر تلاطم با تغییرات شتابنده، موسسات مالی مجبور شده اند شیوه واکنش خود را نسبت به بازار تغییر دهند، به طوری که کمتر روی محصولات و بیشتر برمشتریان متمرکز شوند و به جای دیدی کوتاه مدت، دیدی بلند مدت را در پیش بگیرند توجه روز افزون بانکها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با ارائه خدمات بانکی از طریق ابزارهای الکترونیکی با هدف تسهیل فرایند خدمات رسانی به مردم وکاهش هزینه های بانکداری رقابت فشرده­ای را در صنعت بانکداری الکترونیکی ایجاد و اکثر بانکها را به بهره­ گیری از فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی وادار کرده است با توسعه سامانه­های الکترونیکی مانند اینترنت موسسات مالی و بانکها نیز تحت­تاثیر قرارگرفته­اند. شبکه جهانی وب به طور اساسی انتظارات مشتریان را در موردسرعت، دقت، قیمت و خدمات تغییر داده است. فاصله جغرافیایی معنای خود را از دست داده است و در دسترس بودن، سهولت و سرعت توزیع خدمات باعث ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان­ها، ازجمله بانکها می­گردد. برای رقابت در این محیط پیچیده کسب و کارها مجبورند جدیدترین و جذابترین خدماتی را که مشتریان خواستار آن هستند را قرار دهند. به منظور بقای بانکها در عرصه رقابت شعبه­های بانکی نیاز به تغییر روش از بانکداری سنتی می­باشند. تمایل و علائق مشتری مبنای شکل جدیدی از اینترنت، رقابت مبتنی بر کاهش هزینه، حفظ مشتری، ترغیب مشتری، پذیرفتاری مشتری(قابلیت قبول)، امنیت، آسانی استفاده می­باشد. (Chang, 2007)
طبق تحقیقات انجام گرفته بین عقاید کسانی که از خدمات بانکداری اینترنتی بهره میبرند و کسانی که از طریق اینترنت کالا و خدمات مورد نظر خود را تهیه می­نمایند مشابهت­های زیادی وجود دارد.
در تحقیقاتی که انجام شده است ویژگی­هایی که بر بهره­ گیری از خدمات بانکداری اینترنتی تاثیر­گذار است شامل : دانش و تجربه­ پیشین کارکردن با کامپیوتر ،دانش کلی نسبت به فناوری و تجریبات انجام خدمات بانکداری سنتی و گروه ­های مرجع می­باشد.
در تحقیق دیگری که در کشور استرالیا انجام شده است نگرانی­های امنیتی و کمبود آگاهی نسبت به خدمات بانکداری اینترنتی و مزایای آن، به عنوان مهمترین موانع موجود در گسترش استفاده از این خدمات در استرالیا معرفی شده است.
در تحقیقی که در کشور ترکیه انجام شده است،کاربران خدمات بانکداری اینترنتی را به سه دسته تقسیم شده ­اند :
طالبان سرعت[۲۴] : این افراد نسبت به سرعت حساس بوده و عواملی چون سرعت دانلود، سرعت تراکنش،کاربر­دوست بودن و حفظ اطلاعات شخصی برایشان از اهمیت بالایی برخوردار است.
کاربران محتاط [۲۵]: این افراد به اعتبار بانک و امنیت سایت­های اینترنتی بانک تنوع خدمات و وفادار بودن به بانک­های خود اهمیت می­ دهند.
کاربرانی که تحت­تاثیر تبلیغات قرار می­گیرند[۲۶] :کسانی که به تبلیغات و توصیه­های دیگران اهمیت بالایی می­ دهند. (Sadeghi & Farokhian, 2010)
تحقیقات بین المللی در حوزه ی بانکداری اینترنتی بابهره گیری از مدل پذیرش فناوری
در مقالات متعدد از مدل­های گوناگونی برای تبیین رفتار مصرف­ کنندگان خدمات مالی در حوزه ی بانکداری اینترنتی بهره برده شده است . لیکن برای دسته­بندی بهتر جدول ۲-۹ به مهمترین نکات تحقیق را معین می­سازد.
جدول ۸مروری بر تحقیقات بین ­المللی در حوزه­ بانکداری اینترنتی

کشور
سال تحقیق
نتایج

نیجریه

۲۰۱۰

تاثیر فاکتورهایی چون سودمندی درک شده و اعتماد بر استفاده از خدمات بانکداری اینترنتی مثبت ارزیابی شده است . در این تحقیق تاثیر سودمندی به مراتب بیش از سهولت بوده و طراحی مناسب سایت و سهولت استفاده در صورت عدم درک سودمندی سبب استفاده­ی مشتریان از این خدمات نمی­گردد. (Adesina & Ayo, 2010 )

عربستان

۲۰۱۰

شاخص­ هایی چون اعتماد و قابلیت ­های مدیریتی برای تبیین رفتار مصرف ­کننده مورد ارزیابی قرارگرفته است. در این تحقیق که عنوان آن مدل پذیرش بانکداری اینترنتی :ارزیابی میان بازاری می باشد، قصد ارادی نسبت به انجام یک رفتار به عنوان پیشبینی کننده­ رفتار واقعی مطرح است. (Alsajjan Bander, Dennis Charles, 2010)

مالاکا و چین

۲۰۱۰

در تحقیقی میان فرهنگی که بین دو کشور انجام شده و فاکتورهای مورد بررسی در دو فرهنگ مالاکایی و چینی مورد آزمایش قرار گرفته است؛ عوامل مورد بررسی شامل سهولت سودمندی درک شده و اعتماد است. در این مقاله از عواملی مانند آموزش، مستند سازی و پشتیبانی از کاربران اینترنتی به عنوان عواملی که بر سهولت درک شده تاثیر می­گذارند نام برده شده است. (Khalil Md Nor, Janejira Sutanonpaiboon, Nor Hamimah, 2010)

ویتنام

۲۰۱۰

در این تحقیق شاخص مهمی چون حمایت دولت مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله ازاین عامل به عنوان یکی از مهمترین عوامل در تداوم استفاده از بانکداری اینترنتی نام برده شده است. (Tornatzky & Klein, 1982) چون اقتصاد در کشور ویتنام به شدت متمرکز و وابسته به اقدامات دولتی است، ضعف قوانین و مقررات حمایتی از تجارت الکترونیک و ضرورت تغییر سیستم های مالی برای حمایت از خرید و فروش و نقل و انتقال وجوه از طریق اینترنت به چشم می خورد. (Alain Yee-Loong Chong, Keng-Boon Ooi, Binshan Lin, Boon-In Tan, 2010, pp. 267-287)

عربستان

۲۰۱۰

در مقاله­ای که به توسعه مدل پذیرش فناوری در حوزه­ بانکداری اینترنتی با تکیه و تمرکز بر نمونه­های کشورهای در حال توسعه انجام شده است؛ شاخص­ هایی چون : امنیت، کیفیت اتصال به اینترنت، آگاهی نسبت به خدمات بانکداری اینترنتی و مزایای آن مورد بررسی قرار گرفته است. این شاخص ­ها بر سودمندی و سهولت درک شده تاثیر مستقیمی می­ گذارد در مدل مفهومی این پژوهش که بر بنای مدل توسعه یافته پذیرش فناوری ارائه شده است. فاکتور اعتماد به عنوان متغییری مستقل مستقیما بر قصد تاثیرگذار بوده و تاثیر قابل توجه ی بر پذیرش اینترنت بانک بوده است. (Al-Somali .Sabah Abdullah, Gholami .Roya, Clegg. Ben)

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...