نمونه، حجم نمونه و روش نمونه گیری

برای تعیین حجم نمونه آماری از جدول مورگان و کرجسی (۱۹۷۰) استفاده شد. که با توجه به حجم جامعه آماری تعداد ۹۷ نفر بایستی به عنوان نمونه انتخاب می شد، که جهت اطمینان بیشتر و جلوگیری از عامل افت آزمودنی-ها تعداد نمونه ۱۰۰ نفر انتخاب شد. ‌بنابرین‏ نمونه آماری در پژوهش حاضر ۱۰۰ نفر از معلمان مرد و زن مقطع دبیرستان شهر بردسیر می‌باشند. به منظور نمونه گیری در این تحقیق بواسطه در اختیار داشتن فهرست اعضای جامعه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است.

ابزار گردآوری اطلاعات

در این پژوهش از سه پرسشنامه به عنوان ابزار اندازه گیری استفاده شده است

پرسشنامه سرسختی روانشناختی:

برای سنجش متغیر سرسختی روانشناختی از پرسشنامه سرسختی اهواز(AHI) استفاده شد. این مقیاس توسط نجاریان، مهرابی زاده هنرمند و کیامرثی (۱۳۷۷) ساخت و اعتباریابی شده است. این پرسشنامه یک مقیاس خود گزارشی ۲۷ ماده ای با دامنه پاسخدهی “هرگز”، “بندرت”، گاهی اوقات” و “بیشتر اوقات” و بر اساس مقادیر ۰، ۱، ۲، ۳ نمره گذاری می شود. دامنه نمره از ۰ تا ۱۰۸ می‌باشد که نمره بالا در این مقیاس نشان دهنده سرسختی زیاد در فرد می‌باشد کیامرثی برای سنجش پایایی این مقیاس از دو زوش آلفای کرونباخ و بازآزمایی استفاده کرد و ضرایب به ترتیب ۵۶/۰ و ۷۵/۰ به دست آمد.

پرسشنامه رضایت زناشوئی(Enrich):

برای بررسی میزان رضایت زناشویی پرسشنامه Enrich ( ضمائم) انتخاب شده است. این پرسشنامه به عنوان یک ابزار تحقیق معتبر در تحقیقات متعددی برای رضایت زناشویی مورد استفاده قرار گرفته است.

اولسون از این پرسشنامه برای بررسی رضایت زناشویی استفاده نموده و معتقد است که این مقیاس مربوط می شود به تغییراتی که در طول دوره حیات آدمی رخ می‌دهد و همچنین در این خصوص به تغییراتی که در خانواده به وجود می‌آید حساس است. هر یک از موضوع های این پرسشنامه در ارتباط با یکی از زمینه‌های مهم است. ارزیابی این زمینه ها در درون یک را به زناشویی می‌تواند مشکلات بالقوه زوج ها را توصیف کند یا می‌تواند زمینه‌های نیرومندی و تقویت آن ها را مشخص نماید. این ابزار همچنین می‌تواند به عنوان یک ابزار تشخیص برای زوج هایی که در جستجوی مشاوره زناشویی و به دنبال تقویت رابطه زناشویی شان هستند، استفاده شود.

۱۲ مقیاس این پرسشنامه به شرح زیر توصیف شده است:

۱٫ پاسخ قراردادی[۷۸]: این مقیاس تمایل شخص برای پاسخ متعارف به سوالات پرسشنامه را اندازه گیری می‌کند.

۲٫ رضایت زناشویی[۷۹]: این مقیاس رضای و انطباق با ۱۰ جنبه رابطه زناشویی را که در زیر آمده است، اندازه گیری می‌کند.

۳٫ موضوعات شخصیتی[۸۰]: این مقیاس درک شخص را از همسرش با توجه به رفتارها و ویژگی ها و سطح رضایت یا عدم، که مربوط ‌به این موضوع ها می شود ارزیابی می‌کند. نمره بالا نشان دهنده یک سطح پایین از پذیرش یا فقدان راحتی با شخصیت و رفتار همسر است و نمره پایین نشان دهنده سازگاری با همسر و رضایت از شخصیت همسر است.

۴٫ ارتباط زناشویی[۸۱]: این مقیاس به احساسات، اعتقادات و نگرش های شخص، نسبت به نقش ارتباط در تداوم روابط زناشویی مربوط می شود. نمره پایین نشان دهنده آگاهی زن و شوهر و رضایت از سطح و نوع ارتباط در روابط شان و نمره بالا نشان دهنده فقدان رضایت در ارتباط شان است.

۵٫ حل تعارض[۸۲]: این مقیاس نگرش ها، احساسات و اعتقادات شخصی همسر را در به وجود آوردن یا حل تعارض ارزیابی می‌کند. موضوع ها بر روی روش هایی برای خاتمه دادن به بحث تمرکز دارند. نمره پایین نشان دهنده نگرش های واقع گرایانه درباره تعارضات اجتماعی در روابط زناشویی است و نمره بالا نشان دهنده عدم رضایت از روشی است که تعارضات حل می‌شوند.

۶٫ نظارت مالی[۸۳]: این مقیاس تمرکز دارد روی علایق و نگرش های مربوط به روش اقتصادی و مسائلی که در روابط زن و شوهر اداره می‌شوند. نمره پایین نشان دهنده رضایت از اداره مالی و نگرش واقع بینانه نسبت به موضوعات مالی است و نمره بالا نشان دهنده نگرانی های مختلف در زمینه اداره مالی در روابط زناشویی است.

۷٫ فعالیت های مربوط به اوقات فراغت[۸۴]: این مقیاس ترجیحات شخصی هر زوج را برای گذراندن اوقات فراغت ارزیابی می‌کند. نمره پایین نشان دهنده انطباق، انعطاف پذیری و توافق درباره استفاده از زمان‌های فعال اوقات فراغت است و نمره بالا نشان دهنده نا رضایتی از اینکه چگونه اوقات فراغت در روابط زن و شوهر مورد استفاده قرار گیرد.

۸٫ روابط جنسی[۸۵]: این طبقه احساسات و نگرانی های شخصی را درباره روابط جنسی و عاطفی با همسر ارزیابی می‌کند. آیتم ها منعکس کننده رضایت از ابزار عواطف و میزان احساس راحتی در بحث های مربوط به موضوع های جنسی و آمیزش جنسی است. نمره پایین نشان دهنده رضایت از ابراز عواطف و نگرش مثبت درباره نقس مسائل جنسی در ازدواج و یا عدم توافق درباره تصمیمات مربوط به جلوگیری از حاملگی است.

۹٫ ازدواج و بچه ها[۸۶]: این مقیاس نگرش ها و احساسات شخصی را درباره داشتن بچه و توافق روی تعداد بچه ارزیابی می‌کند. نمره پایین نشان دهنده توافق ‌در مورد بچه داشتن و تعداد بچه هاست و همچنین نشان دهنده درک واقع گرایانه از تاثیری که بچه از روابط زنا شویی می بینند و رضایت از نحوه مشخص شدن نقش ها و مسئولیت های والدینی است. نمره بالا نشان دهنده عدم رضایت از تصمیمات مربوط به بچه داشتن و یا تعداد بچه هایی که خانواده ترجیح می‌دهند.

۱۰٫ بستگان و دوستان[۸۷]: این مقیاس به ارزیابی احساسات و علایق مربوط به روابط با خویشاوندان، اقوام همسر و دوستان می پردازد. آیتم ها نشان دهنده نگرش دوستان و بستگان نسبت به ازدواج و انتظارات مربوط به میزان صرف وقت با دوستان و بستگان است. نمره پایین نشان دهنده سازگاری روابط خانواده و دوستان می‌باشد و دلالت بر وجود زمینه هایی از تعارض دارد.

    1. – Horsburgh, Schermer, Vwselka, & Vernon ↑

    1. -rosen ↑

    1. -Geranden ↑

    1. -Nichols ↑

    1. -Vaillant ↑

    1. – Donnellan ↑

    1. -Sappingtong,A-A ↑

    1. – Gorrin ↑

    1. -Veroff ↑

    1. -Reld ↑

    1. -Blome ↑

    1. -Aesher ↑

    1. -Waite ↑

    1. -Winch ↑

    1. – Luo, S. & Klohnen, ↑

    1. -Hawkinse ↑

    1. -Cuber ↑

    1. -Haroff ↑

    1. -d.evitalize ↑

    1. -Conflict-habituated ↑

    1. -Passive-congenial ↑

    1. -total ↑

    1. -Vital ↑

    1. -social exchange theory Nye ↑

    1. -Lasswell&Lasswell ↑

    1. -marital life cycle ↑

    1. – Brechler ↑

    1. -new couples ↑

    1. -parental period ↑

    1. -middle life property ↑

    1. -post parental ↑

    1. -culmination ↑

    1. -Rational-Emotional ↑

    1. – Shiota & Levenson, ↑

    1. -context ↑

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...