راهنمای ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی در مورد : بهبود هوشمندانه انتخاب … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
به دلیل توسعه روز افزون اخیر در شبکه های عصبی، بنظر می آید که شبکه عصبی پیشرفتی جدید در زمینه علوم کامپیوتری باشد. گرچه، قبل از ظهور کامپیوترها ایجاد شده بود. اولین نرون مصنوعی توسط فیزیولوژیست اعصاب، Warren McCulloh و منطقدان، Walter Pits، در سال ۱۹۴۳ اختراع شد. امکانات و تکنولوژی موجود آن زمان اجازه پیشرفت تکنولوژی شبکه های عصبی را نمیداد. اما همزمان با ظهور کامپیوترها و تکنولوژیهای برتر، شبکه های عصبی نیز پیشرفت زیادی کردند. گرچه، بعد از همان شروع، زمینه شبکه های عصبی برای چند سال از بدنامی و نا امیدی نجات پیدا کرد و بعد از گذشت زمانی ظهور مجدد علاقه و پیشرفت در این زمینه شکل گرفت. در اواخر دهه ۱۹۷۰ و اوایل ۱۹۸۰، زمینه شبکه عصبی شروع به برخورداری از تجدید حیات علاقه و افزایش تامین سرمایه کرد. این باعث شکل گیری بسیاری از پیشرفتها در زمینه شبکه عصبی همراه با کاربرد آن در چندین حوزه جدید شد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
یک نرون بیولوژیک با جمع ورودیهای خود که از طریق دندریتها با یک وزن سیناپسی خاص به نرون اعمال میشوند ، با رسیدن به یک حد معین تولید خروجی میکند . این حد معین که همان حد آستانه میباشد ، در حقیقت عامل فعالیت نرون یا غیر فعال بودن آن است .
با توضیحات فوق میتوان گفت که در مدلسازی یک نرون بیولوژیک به طور مصنوعی میبایست به سه عامل توجه شود :
نرون یا فعال است یا غیر فعال،
خروجی تنها به ورودیهای نرون بستگی دارد،
ورودیها باید به حدی برسند تا خروجی ایجاد گردد [۲۵].
در شکل ۳‑۱۵ ساختار یک نورون مصنوعی را مشاهده میکنید. سیگنالهای ورودی X1 تا Xn ، معادل سیگنالهای عصبی ورودی و وزنهای Wi1 تا Win ، معادل مقادیر اتصالات سیناپسی ورودیهای نورون میباشند که مجموعاً، ورودی نورون را تشکیل میدهند. تابع جمع کننده تمامی عملیات هسته سلول را انجام میدهد. خروجی نورون توسط تابع فعالسازی نشان داده شده در معادله مشخص میشود.
معادله ۳‑۳۶
شکل ۳‑۱۵: ساختار یک نورون مصنوعی.
مغز انسان توسط یک فرایند یادگیری میآموزد که در پاسخ به یک ورودی، چه خروجی را تولید کرده و ارسال کند. این فرایند یادگیری، در حقیقت، توسط تنظیم اتصالات سیناپسی در نورونهای طبیعی و معادل آنها در ANN ها، یعنی تنظیم وزنهای Wij نورونهای مصنوعی انجام میشود. در حقیقت در طراحی یک نورون مصنوعی، فقط کافیست وزن های Wij را مشخص کنیم تا شبکه عصبی بتواند خروجی مورد نظر را از ورودی خاص تولید کند. روشهای مختلف یادگیری وجود دارند که در آنها میتوان بر اساس زوج مرتبهای <خروجی، ورودی> مقدار وزنها را بهدست آورد.
شبکه های عصبی به طور کلی برای حل هر مسئله ای، سه مرحله را طی می کنند که این مراحل به ترتیب شامل آموزش، تعمیم[۴۲] و اجرا[۴۳] میباشند. «آموزش» فرایندی است که در آن شبکه میآموزد تا الگوی موجود در ورودی ها را (که به صورت مجموعه ای از داده های آموزشی است)، بشناسد. به این ترتیب که داده های وارد شده در نورون، پس از آنکه با وزنهای شبکه ترکیب شدند، وارد بدنه سلول شده و عملیات پردازش داده ها و یا آموزش انجام شده و در نهایت به صورت خروجی از نورون خارج می شود. پس از اینکه خروجیها محاسبه شدند، این مقادیر با مقادیر هدف که شامل رخساره های به دست آمده از مغزهها هستند، مقایسه شده و در صورت وجود اختلاف بین این مقادیر، وزنهای جدیدی تنظیم و عملیات آموزش تکرار می شود. این فرایند تا زمانی که اختلاف بین مقادیر خروجی شبکه با مقادیر هدف زیاد باشد، تکرار می شود. «تعمیم»، توانایی شبکه برای ارائه جواب قابل قبول در برابر ورودیهایی است که در مجموعه آموزشی قرار نداشتهاند. فرایند «اجرا» نیزبرای بهبود عملکرد شبکه انجام می گیرد (شکل ۳‑۱۶). اما لازم به بیان است که در این پایان نامه، دو مرحله آخر انجام نمی شود. بنابراین در این مطالعه، پس از جمعآوری و آماده سازی داده ها، ابتدا آموزش شبکه انجام و سپس برای بررسی میزان دقت نتایج به دست آمده از شبکه، اعتبار سنجی [۴۴]دروندادهای شبکه انجام می شود.
شکل ۳‑۱۶: ساختار یک شبکه عصبی مصنوعی.
کاربردهای شبکه های عصبی
بسیاری از کاربردهایی که وجود دارند در آنها از شبکه های عصبی استفاده می شود. بعضی از کاربردهای جالب شبکه های عصبی در [۲۶] آورده شده اند. تعداد کمی از مثالهای نمونه که شبکه های عصبی به شکلی موفقیتآمیز در آنها اعمال شده اند در ادامه آمده است.
پیش بینی قیمت سهام در بازارهای سهام: شبکه های عصبی توسط بسیاری از تحلیلگران فنی برای انجام پیش بینی هایی در مورد قیمتهای سهام بر اساس تعداد زیادی از عوامل همچون سابقه عملکرد دیگر سهامها و دیگر شاخص های گوناگون اقتصادی، استفاده شده اند.
تشخیص پزشکی: تعدادی از نشانه های مرتبط با سلامت (مثل، ترکیبی از تعداد ضربان قلب، سطح مواد مختلفی از مواد در خون، تعداد تنفس و غیره) میتوانند نظارت شوند. شروع وضعیت پزشکی خاصی می تواند با ترکیبی پیچیده از تغییرات بر زیر مجموعه ای از متغیرهایی که در حال مانیتور شدن هستند، همبسته باشند. شبکه های عصبی برای شناخت این الگوی پیش بینی استفاده شدهاند تا بشود درمان مناسبی را تجویز کرد.
تصویر مجازی در کامپیوتر: شبکه عصبی به طور اساسی در بسیاری از الگوریتمهای تصویر مجازی کامپیوتر استفاده می شود.
OCR: شبکه عصبی برای شناخت کاراکتر بصری برای زبانهای مختلف استفاده می شود.
مدیریت موتور: شبکه های عصبی برای تجزیه و تحلیل ورودی سنسورهای موتور استفاده میشوند. شبکه عصبی پارامترهای گوناگونی را که موتور تحت آنها کار می کند، برای دست یابی به هدفی خاص، همچون حداقل کردن مصرف سوخت، کنترل می کند.
مزیت های شبکه های عصبی
مزیتهایی برای استفاده از شبکه های عصبی نسبت به دیگر ردهبندها وجود دارند. بعضی از آنها بدین ترتیب هستند:
پردازش دائمی اطلاعات: یکی از مزیتهای تکنیکهای شبکه های عصبی که آنها را برای استفاده در سیستمهای زمان واقعی جذابتر می کند، توانایی آنها برای پردازش اطلاعات بطور دائمی است یعنی ورودی ها میتوانند همزمان با ورودشان پردازش شوند. بطور نسبی، در تکنیکهای آماری، هیچ تصمیمی در مورد ردهبندی هیچکدام از الگوها را نمی توان تا زمان در دسترس بودن تمامی الگوها گرفت.
یادگیری تطبیقی: شبکه های عصبی دارای توانایی یادگیری شیوه انجام وظایف بر اساس داده های موجود از آموزش ها هستند.
خود سازمان دهی: یک شبکه عصبی یا سازمان و یا ارائه اطلاعات خودش را که در زمان یادگیری دریافت می کند، ایجاد می کند.
هیچ فرض قطعیای وجود ندارد: شبکه های عصبی راهحل تحلیلی فرعیای را برای تکنیکهای مرسوم که اغلب توسط فرضهای قطعی از نرمال بودن ، خطی بودن، مستقل بودن متغیر و غیره، محدود می شوند را فراهم می کنند.
عملکرد: شبکه های عصبی در حوزه های دشوار غیرخطی که در آنها استفاده از دیگر رویکردها همانند درختهای تصمیم گیری، یا سیستمهای القای قاعده که فضای نمونهها را در موازات با نسبت محورها کم می کنند، بخوبی عمل می کنند. آنها همچنین تا حدی در حوزه های صدا دار بهتر عمل می کنند.
هم راستا با این مزیت ها، محدودیتها و مسائلی وجود دارند که باید در زمان پیادهسازی شبکه های عصبی شرح داده شده و در ادامه بحث خواهد شد.
محدودیتهای شبکه های عصبی
بعضی از محدودیتهای اصلی شبکه های عصبی نشان داده شده در مقالات به شرح زیر میباشند.
فرایند یادگیری آهسته در مقایسه با ردهبندهای آماری همچون درختهای تصمیم گیری. این تفاوت می تواند به اندازه های مختلفی باشد.
هیچ نمایش معلومات صریحی به شکل قواعدی یا دیگر شکلهایی که به آسانی قابل تفسیرباشند، در دسترس نیست. مدل مورد نظر غیرصریح بوده و در ساختار شبکه و وزنهای بهینهسازی شده بین نودها، مخفی میباشد. از اینرو، مدل مذکور بدون وجود پایه تحلیلی عموماً جعبه سیاه یا جدول ورودی/خروجی است.
اگرچه شبکه های عصبی، دارای ردهبندهای بی-پارامتر و داده-اجرا میباشد، گزینش درست ساختارهای شبکه ای اثرات مهمی بر مواردی مهم در شبکه های عصبی که «بیش برازش» و «کم برازش» خوانده می شوند، دارند.
این مزیتهای و محدودیتهای شبکه های عصبی در زمان طراحی ردهبند سیستمهای CAT مد نظر قرار خواهند گرفت.
تعمیم شبکه[۴۵]
تعمیم یکی از مسائل مهمی است که باید در استفاده از شبکه های عصبی در نظر گرفته شود. تعمیم یعنی شبکه چقدر خوب می تواند برای موردهایی که در دسته آموزش نیستند، پیش بینی کند. این مسئله مهمی در توسعه شبکه های عصبی است. اگر شبکه بخوبی آموزش داده نشود و دقت در تست کردن در داده آموزش و همچنین در داده ارزیابی نویدبخش نباشد آنوقت گفته می شود که شبکه مذکور کم آموزش دیده یا کمبرازش است. از سویی دیگر، اگر شبکه، دستهداده های آموزش را یادگرفته و دارای دقت بسیار خوبی در زمان تست کردن بر داده آموزش باشد، درحالی که در زمان تست کردن بر روی دسته داده جدید نتایجی نپذیرفتنی را داشته باشند، در آنصورت گفته می شود که شبکه بیش از حد آموزش داده شده یا بیشبرازش است. هردوی کمبرازش و بیشبرازش در مغایرت با تعمیم شبکه عصبی بوده و باید حتما برطرف شوند.
استراتژی های زیادی برای اجتناب از بیشبرازش و کمبرازش وجود دارند. که بعضی از آنها در زیر مطرح شده است:
استفاده کردن از میزان زیادی از داده های آموزش: یک قاعده کلی استفاده موردهای آموزش به میزان ۳۰ برابر تعداد وزنها در شبکه میباشد. این بیشتر بیشبرازش را کاهش میدهد. برای داده های سادهتر (بدون صدا) موردهای آموزش به تعداد ۵ برابر بیشتر از تعداد وزنها امکان دارد که کافی باشد.
بی ثباتی: اضافه صدا بطور عمدی به نمونههای ورودی در زمان آموزش.
توقف سریع: توقف آموزش زمانی که بنظر میرسد شبکه دارد بیش از حد آموزشدهی می شود. این با کمک بردارهای تصدیق ارزیابی انجام می شود.
کم شدن وزن: جریمه برای تابع اشتباه. استفاده از کاهش وزن در وزنهای بسیار بزرگ که ممکن است باعث پیچیده شدن بیش از حد تابع خروجی که احتمالاً همراه با ناپیوستگی همراه خواهد بود، اجتناب می شود.
استراتژی های یادگیری
شبکه نیاز دارد تا قبل از اینکه برای تولید خروجیهایی مورد استفاده قرار گیرد، آموزش ببیند. یادگیری با تنظیم ماتریسهای وزن در شبکه مطابقت دارد. سه نوع از استراتژی یادگیری استفاده شده در شبکه های عصبی، بنام تحت نظارت، نظارت نشده، و یادگیری تقویتی وجود دارند. در این پایان نامه از طرح یادگیری نظارت شده استفاده خواهد شد که در مستندات مربوط به تخمین توانایی در تست های سنتی رایج هستند. یادگیری نظارت شده شامل یادگیری یک تابع توسط مثالهایی از ورودی ها و خروجیهایش می شود. گرچه، یادگیری نظارت نشده شامل یادگیری الگو در ورودی، زمانی که هیچ ارزش خروجی خاصی در دسترس قرار گذاشته نشده است، می باشد.
پیش بینی با بهره گرفتن از شبکه های عصبی
مسائل پیش بینی را میتوان به دو طبقه بنام ردهبندی و رگرسیون تقسیم کرد. در ردهبندی، هدف تعیین این است که مورد ورودی مفروض به کدام یک از دستههای مجزا تعلق دارد. مثالها شامل تعیین اعتبار (مثل آیا این شخص خوب است یا بد)، اکتشاف سرطان (مثل آیا مریض مورد نظر سرطان دارد یا نه)، تشخیص امضا (مثلا آیا جعلی است یا واقعی) یا مانند مورد آزمون انطباقی است (مثل قبول شدن یا شکست). از سویی دیگر هدف رگرسیون، پیش بینی ارزش یک متغیر (معمولاً) دائمی است (مثل، قیمت سهام فردا، مصرف سوخت یک ماشین، سود های سالیانه آتی و غیره).
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 02:36:00 ق.ظ ]
|