پیروز و همکاران(۱۳۸۹) در پژوهش خود با عنوان” طراحی و استقرار نظام ارزیابی عملکرد: مطالعه موردی ستاد تعزیرات حکومتی گندم، آرد و نان” با شناسایی و در نظر گرفتن الزامات ستاد تعزیرات حکومتی گندم، آرد و نان کشور، الگویی برای ارزیابی عملکرد آن طراحی و به طور آزمایشی برای داده ­های سال ۱۳۸۶ استفاده کرده ­اند. در این الگو که مبنای اصلی آن روش ارزیابی متوازن است، تغییر و تعدیلاتی در انتخاب حوزه ها و گروه ­های ذینفعان ایجاد شده و مدل مفهومی پیشنهادی برای ارزیابی عملکرد سازمان مورد­نظر شکل گرفته است. طراحی این مدل در چهار مرحله تعریف و بیان مسئله و بررسی مبانی نظری و سوابق ارزیابی عملکرد در سازمان­ های اجرایی کشور بررسی ماهیت فعالیت­ها و مأموریت‌­های ستاد تعزیرات حکومتی گندم، آرد و نان کشور، مقایسه خروجی­های مرحله اول و دوم برای تدوین مدل مفهومی ارزیابی عملکرد ستاد و در نهایت جاری­سازی و طرح تفصیلی نظام انجام شده­است. انطباق این الگو با ویژگی­های حاکم بر این سازمان امکان بهره ­برداری مطلوب از نتایج آن را پدید ‌می‌آورد. فرایند به کار رفته در این پژوهش می ­تواند راهنمای مناسبی برای سایر سازمان­ها در طراحی الگوی بومی ارزیابی عملکرد به شمار رود.

ابن الرسول و همکاران(۱۳۸۹) در مقاله­ای با عنوان” طراحی چارچوب اندازه ­گیری عملکرد کارت امتیازی متوازن، مطالعه موردی: ستاد وزارت بازرگانی” عوامل حیاتی موفقیت در سطح کلان و همچنین ستاد وزارت بازرگانی را به کمک روش دلفى فازى استخراج و چارچوب کارت امتیازى متوازن را براى آن توسعه داده ­اند و سپس، روابط علّى میان جنبه­ ها را به کمک آزمون زیبندگى تست کرده ­اند. این چارچوب، داراى چهار جنبه “ارتقاى فرآیندهاى بازرگانى” و “ذى نفعان ستادى” و “فرآیندهاى ستادى” و “نیروى انسانى ستادى” مى­باشد که ۵۶ عامل حیاتى موفقیت ستاد وزارت بازرگانى راتحت پوشش قرار مى­دهد. همچنین، با توجه به در نظر گرفتن مأموریت‌، راهبرد و وظایف واحدهاى ستادى وزارت بازرگانى در طراحى چارچوب موردنظر، مى توان به وسیله آن میزان تحقق بخشى از بندهاى چشم­انداز و برنامه­هاى توسعه مرتبط با وزارت بازرگانى را سنجید.

مومنی و همکاران (۱۳۸۸) در تحقیقی تحت عنوان “ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی با بهره گرفتن از مدل ترکیبی BSCو FDEA” برای اولین بار در ایران عملکرد سازمان تامین اجتماعی شعب شهرستان­های استان تهران را با بهره گرفتن از روش ترکیبی BSC – FDEA مورد ارزیابی و پایش قرار داده و نگاهی نو به ارزیابی عملکرد در سازمان­هایی با واحدهای تصمیم ­گیری مشابه از لحاظ اندازه ­گیری و سنجش کارایی داشته اند.آن ها در ابتدا شاخص­ های ارزیابی شعب تامین اجتماعی شهرستان­های استان تهران را از طریق تکنیک BSC سنجیده­اند و چون برخی از شاخص­ های به دست آمده از این مدل غیر قطعی بودند، از تحلیل پوششی داده ­های فازی (FDEA) جهت تعیین میزان کارایی استفاده کرده ­اند.

عرب مازار و همکاران (۱۳۸۸) در پژوهشی تحت عنوان “ارزیابی عملکرد امور مالیاتی شهر تهران بر اساس مدل کارت امتیازی متوازن” ابتدا مأموریت‌، چشم انداز، استراتژی، اهداف و شاخص­ های مرتبط با هریک از اهداف را تعیین و پس از دسته بندی اهداف بر اساس وجوه چهارگانه کارت امتیازی متوازن مقدار واقعی هریک از شاخص ­ها را به دست آورده و با مقدار هدف­گذاری شده مقایسه نموده ­اند.

قانع وشکوه فر (۱۳۸۷ ) در کتاب “سنجش عملکرد سازمان­ های تولیدی با رویکرد کارت امتیازی متوازن” بیان می­دارد که سیستم­های سنتی در محاسبات دارایی­ های شرکت فقط دارایی­ های ملموسی چون تجهیزات، زمین، موجودی اقلام و… را لحاظ می‌کنند و قابلیت حساب کردن دارایی­ های چون رضایت پرسنل و انعطاف پذیری تولید و… را ندارند. از این جهت طرح سیستم­هایی که قابلیت سنجش و محاسبه چنین دارایی­ هایی را داشته باشد ضرورتی جدی محسوب می­ شود. سیستم­های سنجش عملکرد در واقع قوی­ترین و ضروری­ترین سیستم­های مدیریت در اداره سازمان­ های مدرن هستند. بدون این سیستم­ها تصمیم­سازی استراتژیک و سنجش سطح اجرای استراتژی و نیز ارزیابی عملکرد و فرآیندهای سازمان غیر­ممکن است. در برنامه­ ریزی استراتژیک سیستم­های سنجش عملکرد تنها ابزار برنامه­ ریزی برای ایجاد تفاهم بین سطوح و واحدهای مختلف سازمان انتقال استراتژی به سطوح پایین سازمان هستند.

الوندی و منصوری(۱۳۸۶) در تحقیقی با عنوان” موردکاوی چگونگی تاثیر کارت امتیازی متوازن بر مدیریت فرآیندهای کسب­و­کار در دو سازمان ایرانی ” به بررسی تاثیر BSC در شناسایی فرآیندهای کلیدی سازمان، هم­راستاسازی فرآیندهای کلیدی با راهبردهای سازمان، بهبود فرآیندهای داخلی و نهایتاً مرتبط ساختن برنامه فعالیت­ها با راهبردها در تمام سطوح سازمانی پرداخته­ و ‌به این نتیجه رسیده ­اند که روش BSC به لحاظ جامعیت آن در ارزیابی عملکرد سازمان، بررسی کامل فرآیندهای سازمان، تعیین فرآیندهای کلیدی و هم­سویی آن ها را با راهبردهای سازمان و بهبود فرآیندهای هر دو سازمان موجب شده­است. این روش با تنظیم اهداف سازمان، کنترل جریان­ها و فرآیندهای سازمان و زمینه­سازی برای اقدامات اصلاحی برای مدیریت فرایند کسب­و­کار، دستاورد زیادی دارد. همچنین حمایت و پشتیبانی مدیریت ارشد سازمان، آگاهی کارکنان از اهمیت اجرای کامل برنامه ­های تدوین شده، و گرفتن بازخورد از مسیر حرکت سازمان و کارکنان آن به سمت اهداف راهبردی معین شده در نقشه راهبرد، از جمله مهم­ترین عوامل دستیابی به نتایج مدنظر سازمان محسوب می­شوند.

علی بابایی (۱۳۸۳) در پژوهشی تحت عنوان “طراحی و پیاده ­سازی یک سیستم اندازه ­گیری عملکرد با بهره گرفتن از روش­های کارت امتیازی متوازن و سنجه­هدف گرا” اشاره می‌کند که اهمیت اندازه گیری عملکرد برای سازمان­ها مشخص شده و در بسیاری از سازمان­ها هم نقش مهمی ایفا می­ کند. در این پژوهش مدلی برای اندازه ­گیری عملکرد پیشنهاد شده­است که تلفیقی از دو روش کارت امتیازی متوازن و سنجه هدف‏گرا ‌می‌باشد. بر اساس این مدل پس از شناسایی و واضح ساختن، مأموریت‌ و چشم­انداز سازمان، اهداف سازمان در هر یک از چهار دیدگاه پیشنهادی کارت امتیازی متوازن- مالی، مشتری، فرآیندهای داخلی کسب و کار، و رشد و یادگیری تعریف شده است. سپس با بهره گرفتن از روش سنجه هدف­گرا معیارهای موفقیت، شاخص ­ها و اندازه­ های مناسب برای هر یک از اهداف تعیین می­شوند. و در نهایت مدل ارائه شده در یک سازمان تولید کننده نرم افزار پیاده ­سازی شده­است، و نتایج آن مورد بررسی قرار گرفته است. به­واسطه به کارگیری این مدل در این سازمان در هر یک از حوزه ­های مورد بررسی کارت امتیازی متوازن اهدافی تعیین شده و بر اساس این اهداف در دیدگاه مالی سه سنجه و در هر یک از سه دیدگاه دیگر شش سنجه برای اندازه ­گیری انتخاب ‌شده‌اند. نتایج به دست آمده از اندازه ­گیری عملکرد این سنجه ­ها موجب شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان شده و فرصت­های بهبود مناسبی را فراهم آورده است.

۲-۴ خلاصه فصل

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...