فایل پایان نامه با فرمت word : منابع پایان نامه کارشناسی ارشد بهینه سازی … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
ترمواکونومیک شاخهای از علوم حرارتی میباشد که از طریق ترکیب تحلیل ترمودینامیکی (اگزرژی) با اصول اقتصاد، اطلاعاتی را در اختیار طراح و یا اپراتور یک سیستم انرژی می گذارد که این اطلاعات از طریق روشهای متداول تحلیل ترمودینامیکی و ارزیابی اقتصادی قابل دستیابی نمیباشند ولی در عین حال برای طراحی و عملکرد یک سیستم به صرفه اقتصادی کاملاً ضروری هستند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ترمواکونومیک برپایه این مفهوم است که اگزرژی (انرژی قابل استفاده سودمند) تنها مبنای منطقی برای تخصیص هزینه برهمکنشهای یک سیستم تبدیل انرژی با محیط اطرافش و همچنین منابع ناکارآمدی داخل آن سیستم میباشد. از آنجایی که ملاحظات ترمودینامیکی در ترمواکونومیک برمبنای مفهوم اگزرژی میباشد واژه های ترمواکونومیک و اگزرژواکونومیک میتوانند بصورت جایگزین استفاده شوند. هرچند که در حالت واقعی اختلافاتی بین این دو مقوله وجود دارد، ولی معمولاً در اکثر مراجع این دو واژه بصورت هم ارز در نظر گرفته میشوند.
یک تحلیل ترمواکونومیکی کامل از ۴ مرحله تشکیل میگردد:
-
- تحلیل اگزرژی
-
- تحلیل اقتصادی
-
- هزینه گذاری اگزرژی
-
- ارزیابی ترمواکونومیکی
یک تحلیل ترمواکونومیکی معمولاً در سطح اجزای سیستم صورت میگیرد و به محاسبهی هزینه های مربوط به تمامی جریانهای انرژی و مواد در سیستم و همچنین هزینه های مرتبط با ناکارآمدیهای ترمودینامیکی (تخریب اگزرژی) در داخل هر جز می پردازد. مقایسه بین هزینه مرتبط با تخریب اگزرژی و هزینه سرمایه گذاری یک جز، اطلاعات سودمندی را برای بهبود بخشیدن کارآیی اقتصادی آن جز و کل سیستم، در قالب تغییرات ساختاری در سیستم و یا تغییر در مقادیر پارامترهای طراحی، فراهم می آورد.
در بین روشهای موجود، در گام اول روش ارزیابی و بهینهسازی ترمواکونومیکی تکرار شونده موثرترین راهکار برای بهینهسازی طراحی یک سیستم میباشد. بویژه در مواردی که به علت کمبود اطلاعات (مثلاً توابع هزینه) و یا ناتوانی ما برای در نظر گرفتن مناسب فاکتورهای مهم (مانند ایمنی، در دسترس بودن و قابلیت تعمیرات و نگهداری سیستم) در مرحله مدلسازی، نمی توان از روشهای بهینهسازی ریاضی استفاده نمود، بکار بردن این روش بسیار سودمند خواهد بود.
اهداف ترمواکونومیک عبارتند از:
-
- محاسبهی هزینه جریان هر یک از محصولات در سیستمی که بیشتر از یک محصول دارد.
-
- بهینهسازی کل سیستم یا یک جز خاص از آن
-
- پی بردن به فرایند شکل گیری هزینه و جریان هزینه ها در یک سیستم
ترمواکونومیک از نتایج حاصل از شبیهسازی سیستمهای انرژی و تحلیل های ترمودینامیکی (اگزرژتیکی) و اقتصادی استفاده نموده و اطلاعات مفیدی را برای ارزیابی این سیستمها و همچنین بهینهسازی طراحی و عملکرد آنها با بکارگیری تکنیکهای مختلف بهینهسازی نظیر تکنیکهای ریاضی و هوش مصنوعی فراهم می کند.
۳-۲ تحلیل اگزرژی
یک تحلیل اگزرژی مکان، اندازه و همچنین منابع ناکارآمدی ترمودینامیکی در یک سیستم را مشخص مینماید. این اطلاعات که از طریق دیگری (مثلاً تحلیل انرژی یا قانون اول) قابل دستیابی نمیباشند برای بهبود دادن راندمان کل و همچنین کارآیی اقتصادی یک سیستم و یا برای مقایسه عملکرد سیستمهای مختلف بسیار سودمند میباشند. همچنین یک تحلیل اگزرژی، اگزرژی هر یک از جریانها، مقدار واقعی اتلاف انرژی و یا بعبارتی ناکارآمدیهای ترمودینامیکی (تخریب اگزرژی و اتلاف اگزرژی) و همچنین راندمان اگزرژتیک را برای هر یک از اجزای سیستم تعیین مینماید. در اینجا بعنوان قرارداد، کاری که بر روی یک سیستم انجام میگیرد و همچنین حرارت منتقل شده از سیستم منفی و کاری که توسط سیستم انجام میگیرد و حرارت داده شده به سیستم مثبت در نظر گرفته میشوند.
۳-۲-۱ اجزای اگزرژی
اگزرژی عبارت است از حداکثر کار مفید تئوری (کار محوری یا الکتریکی) که میتوان از یک سیستم حرارتی بدست آورد وقتی به حالت تعادل ترمودینامیکی با محیط برده می شود و تنها با محیط اطراف خود برهمکنش داشته باشد. یا بطور معادل میتوان گفت اگزرژی عبارت است از حداقل کار تئوری (محوری یا الکتریکی) مورد نیاز برای اینکه یک مقدار از ماده را از حالتی که در تعادل با محیط میباشد به یک حالت مشخص ببرد. بنابراین میتوان چنین تعبیر کرد که اگزرژی نشان دهنده میزان انحراف حالت یک سیستم نسبت به حالت محیط میباشد.
محیط یک سیستم بزرگ در حالت تعادل میباشد که متغیرهای حالت (T0,P0) و پتانسیل شیمیایی اجزای شیمیایی موجود در آن هنگامی که در فرآیندهای ترمودینامیکی به تبادل جرم و حرارت با سیستمهای دیگر می پردازد، ثابت میماند. این نکته مهمی است که هیچ واکنش شیمیایی نمیتواند بین اجزای شیمیایی محیط صورت گیرد. محیط عاری از هر گونه بازگشت ناپذیری است و اگزرژی محیط برابر صفر میباشد. محیط درواقع قسمتی از فضای اطراف هر سیستم میباشد.
در غیاب اثرات هسته ای، مغناطیسی، الکتریکی و کشش سطحی، اگزرژی کل یک سیستم Esys می تواند به چهار جز تقسیم گردد:
(۳-۱)
زیروند sysاگزرژی کلی و اگزرژی فیزیکی را از سایر مقادیر اگزرژی بواسطه شامل بودن انتقالهایی که مرتبط با جریانهای مواد میباشد، متمایز میسازد.
اگزرژی کل به ازای واحد جرم esys بصورت زیر خواهد بود:
(۳-۲)
اگزرژی فیزیکی برای یک سیستم ترمودینامیکی بوسیله رابطه زیر محاسبه میگردد:
(۳-۳)
که S و U و V به ترتیب نشان دهنده انرژی داخلی، حجم و آنتروپی سیستم میباشند. زیروند ۰ بیانگر حالت همان سیستم در دمای و فشار محیط میباشد.
نرخ اگزرژی فیزیکی که مربوط به جریان جرمی میباشد و با زیروند ms نشان داده می شود عبارت است از:
(۳-۴)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 04:49:00 ق.ظ ]
|