پایان نامه با فرمت word : مقالات و پایان نامه ها درباره :بررسی تأثیر فرهنگ … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
آدرس و شماره تلفن: تهران، تقاطع خ رودکی با خ هاشمی کوچه شهید اسکویی …
چکیده پایان نامه (شامل خلاصه، اهداف، روش های اجرا و نتایج به دست آمده) :
در بخشهایی از سازمان گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) همانند خیلی از سازمانهای دیگر، کارکنان دانش را یک عامل قدرت افزا میدانند و از انتقال و تسهیم آن امتناع میورزند و سالانه حجم زیادی از تجربیات و دانش با بازنشستگی کارکنان از سازمان خارج میگردد. در حالیکه این مساله و خیلی از مسایل مشابه با آن در حوزه مدیریت دانش از طریق ارتقاء فرهنگ سازمانی به خصوص فرهنگ سازمانی اسلامی تا حدودی قابل حل میباشد.
هدف این تحقیق ضمن بررسی مدلهای مختلف مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی و مرور ادبیات و مبانی نظری مرتبط، تعیین تاثیر ابعاد مختلف فرهنگ سازمانی در مدیریت دانش گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) میباشد.
برای این کار، ابتدا شاخصها و معیارهای اندازهگیری فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش را از منابع معتبر علمی استخراج و مناسبترین پرسشنامه استاندارد را انتخاب نمودیم. پرسشنامه مذکور را بر اساس اعتقادات و باورهای دینی خود تنظیم نموده و پس از ارزیابی و تایید روایی و پایایی، آن را در میان جامعه آماری توزیع و سپس جمع آوری و به بررسی و تجریه و تحلیل آن با نرمافزار SPSS19 پرداختیم.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
طی تحلیلهای آماری انجام شده روی دادههای جمع آوری شده از طریق پرسشنامه مشخص شد که بین مدیریت دانش و کلیه شاخصهای فرهنگ سازمانی رابطه مثبت و قوی وجود دارد. نتایج تحقیق نشان میدهد معنویت، توجه به مسائل دینی و مذهبی و انجام وظایف شرعی موجب تشدید احساس مسئولیت و میل به پیشرفت وتعالی درکارکنان میشود و افراد را به سمت استقرار مدیریت دانش سوق میدهد.
در نهایت با به توجه نتایج پژوهش توصیه میگردد با مدیریت تغییر فرهنگ سازمانی، شاخصههای فرهنگی مفید و مؤثر بر مدیریت دانش ارتقاء، حفظ و تقویت گشته و شاخصهایی که نامطلوب و غیر مؤثر بودند تغییر یا اصلاح شوند.
کلمات کلیدی: گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره)، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش
فصل اول: کلیات تحقیق
مقدمه
فرهنگ عبارت است از مجموعهای از ارزش ها، باورها، درک و استنباط و شیوههای تفکر یا اندیشیدن که اعضای سازمان در آنها وجوه مشترک دارند و همان چیزی است که به عنوان یک پدیده درست به اعضای تازه وارد آموزش داده میشود. آن نشان دهنده بخش نانوشته و محسوس سازمان است. هدف فرهنگ این است که به اعضای سازمان احساس هویت بدهد و در آنان نسبت به باورها و ارزشهای باور نکردنی تعهد ایجاد کند. ارزشهای سنتی موجب تقویت و ثبات هر چه بیشتر سازمان میگردند و باعث میشوند تا افراد تازه وارد به علت وجودی فعالیتها و رویدادهای سازمان پی ببرند و آنها را درک کنند.(ال. دفت، ۱۳۸۱: ۳۹۴)
در تعریفی دیگر فرهنگ سازمانی به نظامی از معانی مشترک اطلاق میشود که اعضای یک سازمان بدانها باور دارند و این سازمان را از سازمانهای دیگر متمایز میسازد. این نظام معانی مشترک، در وارسی دقیقتر، مجموعهای از ویژگیهای عمدهای است که سازمان برای آنها ارزش قائل است. تحقیقات بیانگر آنند که در مجموع، هفت ویژگی اصلی جوهره فرهنگ یک سازمان را به نمایش میگذارند. (استیفن، رابینز، رفتار سازمانی، ۴۲۴:۱۳۸۹)
فرهنگ سازمانی در دو سطح سازمان وجود دارد. در سطح بالایی پدیدههای قابل رویت وجود دارند که شامل شیوه رفتار افراد، نوع لباس پوشیدن، نشانهها و علائم، جشنها و داستانهایی میگردد که اعضای سازمان آنها را رعایت مینمایند. این پدیدهها نشانههایی هستند مبتنی بر ارزشهای ژرفی که در اعماق افکار اعضای سازمان وجود دارند. ارزشهای اصولی یا زیربنایی باورها و فرآیندهای اندیشیدن فرهنگ حقیقی را بوجود میآورند. ویژگیهای فرهنگی به روشهای گوناگون متجلی میگردند، ولی اصولاً دوره تکاملی میپیمایند و سرانجام به صورت مجموعهای از فعالیتهایی در میآیند که در روابط اجتماعی رعایت میشوند. برای تفسیر فرهنگ میتوان از این الگوها استفاده کرد. (ال. دفت ، ۳۹۵:۱۳۸۵)
امروزه در سازمانها حجم بسیار بالایی از اطلاعات و دانش وجود دارد به طوری که در حال حاضر مدیران توجه خاصی را به این مساله معطوف داشتهاند. به گونهای که با استفاده و مدیریت آن در سازمانها میتوانند به کارایی و سودمندی بالایی در سازمان خود دست یابند. مدیریت دانش یکی از این چالشها به شمار میآید. شیلا گورال معتقد است: مدیریت دانش نیازمند اتخاذ دیدگاه کلیتری نسبت به اطلاعات است. در این رابطه، نه تنها تلفیقی از اطلاعات داخلی و خارجی بلکه طراحی هماهنگ، کنترل و تقویت رسمی و غیر رسمی اطلاعات مورد نظر است. علاوه بر آن، مدیریت دانش به توجهی مدبرانه به دانستههای با ارزش و دانشی که موجب پیشرفت سازمانهای اجرایی میشود احتیاج دارد. (الکین، ۱۳۸۱)
شناخت مدیریت دانش به عنوان یک روح حاکم بر اعمال سازمانی، برای پیادهسازی آن ضروری است. در این شرح کوتاه سعی میکنیم، مدیریت دانش را نه لزوماً به صورت آکادمیک، بلکه بر اساس نشان دادن نتایج و راهکارهای ملموس آن بشناسیم.
مدیریت دانش نیز، چیزی نیست جز مدیریت این سرمایه از ابتدا تا انتهای دوره حیات آن به تعبیر واضحتر، مدیریت دانش، شامل خلق دانش، کسب دانش، ذخیرهسازی دانش، انتشار و به اشتراکگذاری دانش و بالاخره به کارگیری دانش است. سازمان شما باید به خوبی بتواند دانش مورد نیاز خود را شناسایی کند، درصورت لزوم، آنرا خلق کند، یا اینکه از منابع دانش خارج از سازمان کسب نماید. دانش خلق شده یا کسب شده، باید با نیازهای شما تطبیق داده شده و به تعبیری، آماده شود و به صورت مناسب، ذخیره شود تا در زمان و مکان و شرایط مورد نیاز، مورد استفاده قرارگیرد. در این بین، دانش نباید به صورت یک آب راکد، درجایی محبوس شود. دانش بایستی مانند یک چشمه جوشان در سازمان شما (در هر جایی که نیاز است و درهر زمان که نیاز است) جریان داشته باشد و همه کسانی را که تشنه آن هستند، سیراب کند. همانطور که آب راکد، ارزش چندانی ندارد و بعد از مدتی میگندد، دانشِ به اشتراک گذاشته نشده هم، ارزش چندانی ندارد و سرمنشا خیر و برکت زیادی نخواهد بود.
این فرآیندها، اثرات متقابلی بریکدیگر دارند. نکته قابل ذکر این است که دانش، ممکن است که تاریخ مصرفش گذشته باشد. در چنین حالتی، لازم است که ا ین دانش را فراموش کرد تا دست و پاگیر نباشد.
سازمانی که به خوبی این پنج فرایند(خلق، کسب، ذخیره سازی، به اشتراک گذاری و استفاده) را مدیریت میکند، سازمانی دانشی یا دانش محور است. در چنین سازمانی، ارزش کارکنان سازمان دیگر به قدرت بدنی یا حتی نظم و انضباط کاری نیست، بلکه به توانایی آنها در انجام فعالیتهای دانشی است. به این نوع کارکنان، عنوان کلی دانشور یا دانشکار، اطلاق میشود. (شرکت مشاوران توسعه آینده، ۱۳۸۵)
مدیریت دانش برای آن که قابل استفاده باشد نیازمند هماهنگی با فرهنگ سازمانی موجود میباشد زیرا در هر سازمانی فرهنگ منحصر به فرد آن سازمان وجود دارد که به افراد شیوه فهم و معنا بخشیدن به رویدادها را نشان میدهد. بنابراین از فرهنگ سازمانی میتوان به عنوان یک اهرم قدرتمند برای تقویت رفتار سازمانی استفاده نمود. فرهنگ سازمانی ضعیف مانع از آن می شود که افراد در تلاش برای نگاهداشت پایگاه قدرت شخصی و کارایی خویش دانسته های خود را تسهیم کرده و منتشرسازند(کالسه،۲۰۰۰). همچنین فرهنگ سازمانی قوی موجب ایفای نقش موثرتر کارکنان در یک سیستم تعاملات سازنده به منظور تبادل دانش و دستیابی سریع تر به اهداف سازمان میشود. (بزری، مهدی ، ولوی، محمدرضا، ۱۳۸۵)
تشریح و بیان مساله
تشریح مساله
بازسازی و اعتلای فرهنگ سازمانی در جهت حمایت برانگیزاننده و توانساز از نیروهای دانشی در زمینه تولید، اشتراک گذاری، کاربردی نمودن، و ذخیره سازی دانش جدید و مورد نیاز سازمان در قلب رویکردها و رویههای مدیریت دانش جای دارد. شدت این تحول باید به گونهای باشد که تمام اشخاص خود را به نحوی از انحاء در قبال جمع آوری، انتقال، و تولید دانش مسئول بدانند. از این رو در تضمین جریان بهینه دانش وجود یک فرهنگ پشتیبان و متناسب عامل مهمی است. (بالتازارد و کوک،۲۰۰۴)
با وجود اینکه اغلب مدیران اجرایی ارشد معتقدند مدیریت دانش برای موفقیت سازمان امری حیاتی است با این حال بسیاری از سازمانها برای توسعه محیط تبادل دانش هیج اقدامی نمیکنند. یکی از دلایل مهم آن، فرهنگ سازمانی است مدیریت دانش نیازمند ذهنیتی است که سازمان در آن بایستی توان خطرپذیری و تحمل شکست را داشته باشد به عبارت دیگر سازمانها باید از نظر فرهنگی آمادگی پذیرش آن را داشته باشند. (بروکز و دیگران، ترجمه: حسین معارف وند،۱۳۸۷)
یکی از مشکلاتی که انجام این تحقیق را مورد تاکید قرار میدهد این است که در بخشهایی از سازمان گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) همانند خیلی از سازمانهای دیگر، کارکنان دانش را یک عامل قدرت افزا میدانند و از انتقال و تسهیم آن امتناع میورزند و سالانه حجم زیادی از تجربیات و دانش با بازنشستگی کارکنان از سازمان خارج میگردد. در حالیکه این مساله و خیلی از مسایل مشابه با آن در حوزه مدیریت دانش از طریق فرهنگسازی و ارتقاء فرهنگ سازمانی به خصوص فرهنگ سازمانی مبتنی بر باورهای اسلامی تا حدودی قابل حل میباشد.
در این تحقیق با توجه به اهمیت فرهنگ سازمانی و نقش آن در مدیریت دانش در صدد بررسی رابطه بین عوامل فرهنگ سازمانی با مدیریت دانش در سازمان گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) میباشیم و این تحقیق در پی پاسخگویی به این سوال میباشد که: آیا بین عوامل فرهنگ سازمانی با مدیریت دانش در گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) رابطه وجود دارد؟
بیان مساله
ارتقا فرهنگ سازمانی در گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) چگونه و به چه میزان در مدیریت دانش این سازمان تأثیر گذار است؟
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
در بیان اهمیت و ضرورت این تحقیق میتوان به فرمایشات گهربار رسول اکرم (ص) اشاره کرد که میفرمایند:
در کار دانش یار همدیگر باشید و دانش خود را از یکدیگر پوشیده مدارید، که خیانت در علم بدتر از خیانت در مال است.
خدا شادمان سازد آن آدمی را که آنچه را از من میشنود ضبط کند و برساند آن را به کسانی که نشنیدهاند.
همچنین میتوان به یکی از رهنمودهای ارزشمند مقام معظم رهبری در این رابطه اشاره کرد:
“بدون حرکت در جاده دانش به نقطه مطلوب نخواهیم رسید” (تیرماه ۱۳۸۴) .
در صورت عدم انجام این تحقیق ممکن است در پیادهسازی و استقرار مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) به موضوع فرهنگ سازمانی اهمیت کافی داده نشود و بدون آمادهسازی بستر فرهنگی به نتیجه مطلوبی در مدیریت دانش نرسیم. با انجام این تحقیق وزن و تاثیر هر یک از عوامل فرهنگ سازمانی در مدیریت دانش گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) تعیین میگردد که این نتیجه موجب اهمیت و کار بیشتر روی عوامل موثرتر میشود. به عنوان مثال ممکن است در صورت عدم توجه به فرهنگ سازمانی و تاثیر آن بر مدیریت دانش سالیانه حجم وسیعی از اطلاعات، تجربیات و دانش که بسیار گرانبها و پرهزینه میباشند از سازمان خارج شود و دانش موجود هم به دلیل عدم توجه به مسایل فرهنگی کاربردی نشود.
اهداف تحقیق
اصلی : تعیین تاثیر بین عوامل فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) .
فرعی :
۱- تعیین تاثیر بین رقابت پذیری و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی(ره) .
۲- تعیین تاثیر بین مسئولیت اجتماعی و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی(ره).
۳- تعیین تاثیر بین حمایتگری و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی(ره).
۴- تعیین تاثیر بین نوآوری و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی(ره).
۵- تعیین تاثیر بین تاکید بر پاداش و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی(ره) .
۶- تعیین تاثیر بین جهتگیری عملکرد و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی(ره)
۷- تعیین تاثیر بین ثبات و مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی(ره) .
۸- تعیین تاثیر بین معنویت و باورهای دینی با مدیریت دانش در گمرک فرودگاه امام خمینی (ره).
فرضیه های تحقیق
اصلی: عوامل فرهنگ سازمانی بر مدیریت دانش دراداره کل گمرک فرودگاه امام خمینی(ره) تاثیر دارد.
فرعی :
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 07:45:00 ق.ظ ]
|