منبع: محاسبات محقق
تفسیر نتایج
همان طور که مشاهده میشود، در این مدل نیز تمام متغیرهای مورد استفاده از لحاظ آماری در سطح بالایی معنیدار هستند و علائم ضرایب نیز با تئوری های اقتصادی سازگار هستند. آمارههای آزمون سارجان نیز که از توزیع image با درجات آزادی برابر با تعداد محدودیتهای بیش از حد مشخص برخوردار است، فرضیه صفر مبنی بر همبسته بودن پسماندها با متغیرهای ابزاری را رد میکند. بر اساس نتایج حاصل از این آزمون متغیرهای ابزاری به کار گرفته شده در تخمین مدل از اعتبار لازم برخوردار هستند. در نتیجه اعتبار نتایج جهت تفسیر تایید میشوند.
در این مدل، اثرات متغیر استقلال بانک مرکزی بر نرخ رشد واقعی سرانه، به صورت مثبت و به طور کامل معنیدار است و نشان میدهد که با افزایش در شاخص استقلال بانک مرکزی، در صورت ثابت بودن سایر شرایط، نرخ رشد واقعی سرانه افزایش مییابد.
همچنین نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر منفی و معنیدار نرخ تورم بر روی رشد اقتصادی است. به طوری که افزایش در نرخ تورم، با فرض ثابت بودن سایر شرایط، باعث کاهش در رشد اقتصادی میشود.
تاثیر سایر متغیرهای توضیحی مدل بر رشد اقتصادی به لحاظ آماری نیز در سطح بالایی معنیدار هستند[۸۶].
همان طور که بیان شد، با توجه به نتایج مطالعات پیشین و با فرض اینکه افزایش استقلال بانک مرکزی باعث کاهش تورم میشود، پیرامون هزینه های ایجاد چنین هدفی دو رویکرد وجود دارد. دسته اول مطالعات بیان میکنند که استقلال بیشتر بانک مرکزی از طرفی منجر به کاهش تورم میشود؛ اما از طرف دیگر زیانهای بیشتری را به صورت کاهش تولید به اقتصاد تحمیل میکند. نتیجه مطالعات آنان بیانگر این است که استقلال بانک مرکزی برای اقتصاد بدون هزینه نیست.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

گروه دوم مطالعات هیچ رابطه منفی بین رشد اقتصادی و استقلال بانک مرکزی پیدا نکردند. نتایج مطالعات این گروه این است که با وجود اینکه استقلال بانک مرکزی باعث کاهش تورم میشود، اما هیچ هزینه آشکاری برای اقتصاد ندارد. برخی مطالعات نیز به این نتیجه رسیدهاند که نه تنها استقلال بانک مرکزی هیچ هزینه آشکاری برای اقتصاد در بر ندارد، بلکه باعث کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی میشود.
با توجه به نتایج تخمین مدل بررسی ارتباط بین استقلال بانک مرکزی و رشد اقتصادی، در این پژوهش مشاهده میشود که ارتباط بین این دو متغیر، با فرض ثابت بودن سایر شرایط، مثبت است و افزایش در استقلال بانک مرکزی باعث بهبود رشد اقتصادی میشود.

۴-۴-۳- استقلال بانک مرکزی، تورم و رشد اقتصادی

در قسمت قبل، برای بدست آوردن یک تحلیل کامل از روابط بین استقلال بانک مرکزی، تورم و رشد اقتصادی، هر کدام از این روابط را به صورت مجزا تخمین زده شد. سپس در ادامه، اثرات همزمان تورم، رشد اقتصادی و استقلال بانک مرکزی با لحاظ کردن متغیرهای مجازی، با بهره گرفتن از رویکرد خود رگرسیون برداری (VAR) مطالعه میشود.
مطالعات بسیار زیادی در مورد بررسی رابطه استقلال بانک مرکزی و تورم انجام شده است؛ همچنین مطالعات محدودی رابطه استقلال بانک مرکزی و رشد اقتصادی را مورد مطالعه قرار دادهاند. اما در این مطالعات به تأثیر همزمان و متقابل استقلال بانک مرکزی، تورم و رشد اقتصادی بر یکدیگر پرداخته نشده است. بعلاوه، در مطالعاتی که به بررسی اثر استقلال بانک مرکزی و رشد اقتصادی پرداخته شده، سایر متغیرهای اثرگذار بر رشد اقتصادی نادیده گرفته شده است. بسیاری دیگر نیز به شواهد تجربی اکتفا کردهاند. همان طور که بیان شد، به جز دو مورد از مطالعات مربوط به رابطه تورم و استقلال بانک مرکزی، هیچ یک از مطالعات دیگر این امکان را که جهت رابطه علیت بین این دو متغیر نه تنها ممکن است از سمت استقلال بانک مرکزی به تورم، بلکه از تورم به سمت استقلال بانک مرکزی باشد را بررسی نکردهاند. همچنین جنبه درونزا بودن استقلال بانک مرکزی در نظر گرفته نشده است. به این منظور، در ادامه سعی بر این است که تأثیر همزمان استقلال بانک مرکزی بر تورم و رشد اقتصادی، با لحاظ کردن اثرات متقابل آنها بر یکدیگر، در مدلی شامل ۹۲ کشور از منتخبی از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، در بازه زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۴ و با بهره گرفتن از رویکرد بردارهای خود رگرسیونی (VAR) بررسی شود.
برای این پژوهش مدل خود رگرسیون برداری (VAR) انتخاب شده است؛ زیرا این روش توانایی بیان ساختار پویای مدل و توانایی حذف قیود و محدودیتهایی که غالبا همراه تئوریهای اقتصادی است را دارد. این روش در واقع یک ارتباط خطی بین متغیرهای وابسته و وقفه های کلیه متغیرهای درونزای حاضر در سیستم معادلات است. معادله زیر بیان کلی از یک سیستم VAR با n متغیر وابسته (n معادله) است.
image
و یا به صورت:
image
که در آن L بیانگر عملگر وقفه، وCit i =1,…n) جزء عرض از مبدا معادلات و image نیز جزء اخلال تصادفی است که فرض میشود دارای توزیع نرمال با میانگین صفر و واریانس ثابت image است و عناصر ماتریس به صورت زیر تعریف میشوند.
image
که در آن i معرف شماره معادله و j معرف شماره متغیر حاضر در معادله وk تعداد وقفه مورد نظر برای مدل است.
فرم خلاصه شده مدل VAR برای این پژوهش می‎تواند به صورت زیر باشد:
Xt= α+ β۱ Xt-1 + β۲ Z + εit
که در آن:
X: متغیرهای درونزای مدل شامل CBI، Inf و GDP است.
Z: شامل متغیرهای مجازی از قبیل Dum1، که برای کشورهای در حال توسعه عدد صفر، و برای کشورهای توسعه یافته عدد یک را شامل میشود؛ شاخص بیثباتی سیاسی (Polit) و رژیمهای نرخ ارز (Regim).
۴-۴-۳-۱-تعیین طول وقفه بهینه در مدل
اولین مرحله در تخمین معادلات VAR، تعیین تعداد وقفه های بهینه است. نکته قابل توجه آن است که در مدلهای VAR، هیچ تلاشی در جهت حذف و یا کاهش پارامترهای موجود در مدل صورت نمیگیرد. ماتریس   مشتمل بر n پارامتر بوده و هریک از ماتریسهای   نیز   پارامتر دارند. لذا لازم است n+k   پارامتر برآورد گردد. بدون شک تعداد پارامترهای یک مدل VAR بیش از اندازه است؛ چرا که بسیاری از پارامترهای برآورد شده از نظر آماری، معنادار نیستند. بعلاوه، در این مدلها، متغیرهای توضیحی عموماً دارای همخطی شدیدی با یکدیگر هستند و لذا آماره t مربوط به تک تک ضرایب، ابزار مطمئنی برای حذف و یا کاهش متغیرها به شمار نمیآید.
در یک مدل VAR، وقفه های زیاد به سرعت درجه آزادی مدل را کاهش میدهند. اگر تعداد وقفه ها k باشد، در هر یک از n معادله موجود در سیستم، تعداد k ضریب بعلاوه یک جزء ثابت وجود خواهد داشت. لذا در این گونه مدلها انتخاب درست تعداد وقفه ها مسئلهای بسیار اساسی است، چرا که اگر k خیلی کوچک باشد؛ مدل دارای خطا در تصریح خواهد بود و اگر k بیش از اندازه بزرگ باشد؛ درجه آزادی کاهش مییابد (اندرس، جلد دوم، ۱۳۸۶).
روش های مختلفی برای سنجش وقفه بهینه استفاده میشود. مهمترین معیارهای سنجش وقفه بهینه عبارتند از: آکاییکAIC [۸۷] ، شوارتز- بیزینSC [۸۸] ، حنان-کویینHQC [۸۹] ، حداکثر درست نماییLR [۹۰]، لگاریتم حداکثر درست نماییLog L و خطای پیش بینی نهاییFPE [۹۱].
در جدول ۴-۴- هر یک از معیارهای فوق در وقفه های مختلف مورد سنجش قرار داده شده است.

جدول ۴-۴: تعیین مقدار بهینه وقفه با بهره گرفتن از آزمونهای مختلف

HQ

SC

AIC

FPE

LR

LogL

Lag

۱۹٫۰۷۴۳۶

۱۹٫۱۸۸۶۵

۱۹٫۰۰۳۹۹

۳۵۹۶۷٫۳۳

NA

-۸۹۵۲٫۸۸۹

۰

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...