۳-۶ عملیات زراعی
عملیات تهیه زمین در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۱ آغاز شد.ابتدا یک شخم عمیق توسط گاو آهن برگردان دار و سپس دو دیسک عمود بر هم، جهت خرد کردن کلوخه ها و تسطیع زمین انجام شد. کودهای پایه طبق آزمون خاک و نیاز گیاه مورد نظر (کود پتاسیم) به خاک اضافه شده و با خاک مخلوط شدند پس از تهیه زمین و مصرف کود به وسیله دستگاه مخصوص شیارهایی به عرض ۷۵ سانتی متر احداث گردید. سپس بر اساس نقشه آزمایش محل قرار گرفتن بلوک‌ها و نهرها مشخص شد. میزان بذر مورد نیاز برای دستیابی به تراکم مطلوب (۸ بوته در متر مربع) با توجه به وزن هزار دانه، درصد خلوص و درصد جوانه زنی برای هر کرت محاسبه شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

بذور ذرت هیبرید ۲۶۰ قبل از کاشت با قارچ کش ضدعفونی شده بودند. جهت تیمار کردن بذرها با کود زیستی، ابتدا محلولی شامل آب و کود زیستی ازتوبارور۱ تهیه شد. سپس بذرهای مربوط به تیمار کود زیستی به صورت بذرمال در محلول کود زیستی به مدت نیم ساعت قرار گرفتند (مطابق با دستورالعمل شرکت سازنده) و بقیه بذرها (سایر تیمارها) در آب به مدت نیم ساعت جهت یکسان بودن شرایط برای تمام تیمارها قرار گرفتند. سپس بذرهای تلقیح یافته با کود و سایر بذرها را در سایه پهن کرده و پس از خشک شدن آماده کشت گردیدند. کود ازتوبارور۱ محصول شرکت زیست فناور سبز حاوی باکتری وینلاندی می‌باشد باکتری‌های مفید این کود زیستی در ناحیه ریزوسفری اطراف ریشه به تثبیت ازت به صورت آمونیاک می‌پردازند. این کود به صورت پودری و در بسته­های ۱۰۰ گرمی ارائه می­ شود که به صورت پایه و سرک مصرف می‌گردد.
بذرها به صورت هیرم کاری طبق تراکم مورد نظر کاشته شدند. بعد از سبز شدن یک سوم کود نیتروژن مصرفی به صورت نواری در قسمت پایین و زیر ریشه توزیع شد (کود پایه). دو سوم باقیمانده نیز به صورت سرک در دو مرحله (مرحله ۸ برگی و مرحله گلدهی) به همان شکل توزیع گردید (شکل ۴-۳). مقدار کود اوره مصرفی ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار بود. کود زیستی ازتوبارور۱ به صورت سرک در مرحله ۸-۷ برگی مورد استفاده قرار گرفت بدین صورت که محلول تهیه شده‌ی کود در هنگام آبیاری در تیمارهای مورد نظر توزیع گردید. وجین علفهای هرز در چندین مرحله صورت گرفت(شکل ۳-۵). آبیاری بر اساس تشتک تبخیر کلاس A، به صورت جوی پشته ای صورت گرفت (شکل ۳-۶).

شکل ۳-۴ توزیع کود اوره به صورت نواری شکل۳-۵ وجین علفهای هرز
شکل ۳-۶ آبیاری جوی و پشته مزرعه
۳-۷ اندازه گیری‌ها
۳-۷-۱ درصد لوله شدن برگ
میانگین درصد لوله شدن برگ با بهره گرفتن از خط کش میلیمتری در مزرعه انجام شد و از رابطه زیر (سان اکا و اگاتا، ۱۹۹۶) محاسبه گردید: شکل ۳-۷ لوله شدن برگ را در مزرعه نشان می دهد.
شکل ۳-۷ لوله شدن سطح برگ در مزرعه
۳-۷-۲ محتوای رطوبت نسبی (RWC)
در مرحله گلدهی، محتوای رطوبت نسبی برگ پرچم اندازه گیری شد. بدین منظور برگ پرچم سه بوته از هر واحد آزمایشی قبل از آبیاری در ساعت ۲-۱۲ ظهر جدا و بلافاصله به آزمایشگاه منتقل گردید در آزمایشگاه دیسک‌های ۲ سانتی متری تهیه و توزین شدند و وزن تازه آن‌ها ثبت گردید (FW). پس از آن دیسک‌ها به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتی‏گراد قرار داده شدند تا به حالت اشباع کامل رسیدند. سپس رطوبت سطحی دیسک‌های برگی توسط حوله کاغذی نم گیری و مجددا وزن شدند، وزن مذکور به عنوان وزن اشباع ثبت گردید (SW). در نهایت نمونه‌ها به مدت ۴۸ ساعت در آون در دمای ۷۵ درجه سانتی‏گراد نگهداری و سپس وزن خشک آن‌ها تعیین گردید. (DW). درصد رطوبت نسبی برگ با بهره گرفتن از رابطه زیر محاسبه شد (علیزاده، ۱۳۷۴).
۳-۷-۳ میزان کلروفیل
جهت اندازه گیری غلظت کلروفیل a و b از روش توصیه شده توسط آرنون (۱۹۷۵) و دستگاه اسپکتروفتومتر استفاده شد. بدین ترتیب در مرحله گلدهی از هر کرت سه نمونه برگ پرچم جدا شد و از هر تیمار ۱/۰ گرم جدا و ۱۰ میلی لیتر استون ۸۰ درصد به آن‌ها اضافه شد. ظروف حاوی نمونه‌ها به مدت ۲۴ در مکانی بدون نور نگهداری شدند. سپس نمونه گیاهی در حالی که بی رنگ شدند از محلول استون جدا و محلول باقی مانده با بهره گرفتن از دستگاه اسپکتروفتومتر، اپتیکال دانسیته عصاره برگ در طول موج‌های ۶۶۳ و ۶۴۵ نانومتر قرائت گردید. برای محاسبه غلظت کلروفیل از روابط زیر استفاده شد که در این روابط V حجم نمونه استخراج شده و W وزن‌تر نمونه است (اشرف و همکاران، ۱۹۹۴).
V/ (1000×W) × { (جذب درnm 645 ) 69/2- (جذب در nm 663) 7/12}= (mg/g FW)کلروفیل a
V/ (1000×W) × { (جذب درnm 663 ) 69/4- (جذب در nm 645) 9/22}= (mg/g FW)کلروفیل b
۳-۷-۴ شاخص پایداری غشا
شاخص پایداری غشاء از طریق اندازه گیری میزان نشت الکترولیت‌های برگ ارزیابی شد. برای این منظور نمونه‌های تهیه شده از برگ پرچم به آزمایشگاه منتقل وبا استفاده از پانچ از هر برگ دیسک‌های دایره‌ای و با قطر نیم سانتی متر تهیه شد.ابتدا دیسک‌ها سه مرتبه با آب مقطر شسته شدند و به فالکون های حاوی ۱۵ میلی لیتر آب مفطر انتقال یافتند. این نمونه‌ها به مدت ۲۴ ساعت در دمای اتاق نگهداری شدند. سپس میزان هدایت الکتریکی آن‌ها به عنوان نشت اولیه با بهره گرفتن از دستگاه هدایت الکتریکی تعیین شد (EC1) . سپس برای اندازه گیری نشت ثانویه نمونه‌ها در اتوکلاو با دمای ۱۲۰ درجه سانتی‏گراد به مدت ۲۰ دقیقه قرار گرفتند و پس از سرد شدن نمونه‌ها، هدایت الکتریکی آن‌ها اندازه گیری شد (EC2) .شاخص پایداری غشا از طریق معادله زیر محاسبه شد:
= شاخص پایداری غشاء (۱ – (EC1/EC2)) ×۱۰۰
۵-۷-۳درصد نیتروژن دانه و برگ
به‌منظور اندازه‌گیری درصد نیتروژن نمونه‌ها (برگ پرچم در مرحله گرده افشانی و دانه ذرت در مرحله برداشت) در دمای ۷۰ درجه سانتی‌گراد و به مدت ۷۲ ساعت خشک شدند. سپس به‌وسیله آسیاب برقی نمونه‌ها آسیاب شده و پس از آن در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، از هر نمونه، ۵/۰گرم برداشته و در لوله‌های آزمایش قرار گرفتند. به نمونه مذکور، ۲ گرم کاتالیزور سولفات پتاسیم و سولفات مس است افزوده شد. سپس با افزودن ۷ میلی‌لیتر اسید سولفوریک به هر کدام از نمونه‌ها، مجموعه لوله آزمایش در رک مخصوص گذاشته و در زیر هود قرار داده شد. با افزودن تدریجی دما به ۴۰۰ درجه سانتی‌گراد، هضم نمونه‌ها به مدت ۳– ۲ ساعت تا رسیدن به محلولی شفاف از نمونه‌ها ادامه یافت. پس از خاموش کردن کوره و کاهش دمای نمونه‌ها به دمای محیط، بعد از اضافه کردن ۱۰ میلی‌لیتر آب مقطر به هر لوله آزمایش، درصد نیتروژن نمونه‌ها به‌وسیله دستگاه کجدال اتو آنالایزر اندازه‌گیری شد (مرادی تلاوت، ۱۳۸۹).
۳-۷-۶ آنالیز رشد گیاه
به منظور بررسی روند تغییرات وزن خشک کل گیاه تحت تاثیر تیمارهای مختلف، از مرحله به ساقه رفتن نمونه برداری‌ها آغاز و با فواصل زمانی ۱۵ روز یک بار ادامه یافت. در هر مرحله نمونه برداری پس از حذف حواشی، ۳ بوته از خط نمونه برداری برداشت و سطح برگ و وزن خشک آن‌ها اندازه گیری شد.
۳-۷-۷ شاخص سطح برگ
در مرحله گرده افشانی، شاخص سطح برگ کل، شاخص سطح برگ بالای بلال و زیر بلال محاسبه شدند. سطح برگ با بهره گرفتن از معادله زیر محاسبه گردید (سبحانی، ۱۳۷۹):
S= 0.46 (L×W) + 0.00046 (L×W)2 R2 **
که در آن S سطح برگ، L و W نیز به ترتیب حداکثر طول و عرض برگ سبز ذرت می‌باشند.پس از اندازه گیری سطح کلیه برگ‌ها، شاخص سطح برگ در تیمارهای مختلف به روش زیر محاسبه گردید:
شاخص سطح برگ LAI = LA / GA
LA : سطح برگ ، GA: سطح زمین اشغال شده
۳-۷-۸ سرعت رشد محصول
با بهره گرفتن از رابطه زیر محاسبه گردید (کوچکی و همکاران، ۱۳۷۰)
CGR (g.m-2. D-1)= TDM2 – TDM1 / (T2– T1) × GA
۳-۷-۹ سرعت متوسط رشد نسبی
RGR (g.g-1.d-1)= (Ln (TDM2)- Ln (TDM1))/ T2 – T1
TDM= وزن خشک کل گیاه در هر مرحله از نمونه برداری (گرم در متر مربع)
T2 – T1= فاصله زمانی میان دو نمونه برداری (روز)
GA= سطح زمین اشغال شده توسط گیاه (متر مربع)
LAI= شاخص سطح برگ
۳-۷-۱۱ ارتفاع بوته
برای اندازه گیری ارتفاع بوته تعداد ۸ بوته به طور تصادفی از هر کرت انتخاب و با متر از سطح زمین تا انتهای گل تاجی اندازه گیری شد و میانگین آن‌ها به عنوان ارتفاع بوته محاسبه می‌گردد.
۳-۷-۱۲ طول بلال
طول بلال ۵ بوته به طور تصادفی در هر کرت با خط کش میلیمتری اندازه گیری شد.
۳-۷-۱۳ طول کچلی انتهای بلال

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...