۲-۹-۵-۴ تجربه آلمان[۸۲] (Network of E-Business Centers)

در سال ۱۹۹۹ دولت آلمان طرح «نوآوری‌ و اشتغال در جامعه اطلاعاتی قرن بیست و یکم[۸۳]» را ارائه نمود. به منظور عملی نمودن این طرح وزارت اقتصاد و فناوری آلمان ۲۴ مرکز منطقه‌ای بوجود آورد تا از شرکت‌های کوچک و متوسط برای پذیرش ICT و تجارت الکترونیکی حمایت‌های لازم به عمل آورد.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

این مراکز در واقع به عنوان کانون مشاوره و کسب اطلاعات SMEs در زمینه ICT و تجارت الکترونیکی شناخته شده است. مهمترین وظایف این مراکز اطلاع‌رسانی در زمینه فواید تجارت الکترونیکی، مشاوره مجانی، برگزاری سمینار و جستجوی بازار است. این مراکز همچنین پژوهش‌های لازم را در زمینه تکنولوژی‌های نوین مرتبط با SMEs را منتشر می نمایند.
در سال ۲۰۰۱ وزارت اقتصاد و تکنولوژی آلمان مبلغ ۲/۳ میلیون یورو به این برنامه اختصاص داد. همچنین برای سال ۲۰۰۲ در حدود ۹/۳ میلیون یورو هزینه شد. پیش‌بینی شده است که تا سال ۲۰۱۰ در حدود ۱۰ میلیون یورو برای این مراکز هزینه شود.
اهداف:
اهداف شبکه مراکز تجارت الکترونیکی به قرار ذیل می‌باشد:
فراهم نمودن تسهیلاتی جهت توسعه تجارت الکترونیکی در میان شرکت‌های کوچک و متوسط (SMEs)
اطلاع‌رسانی در زمینه فواید بالقوه ICT و تجارت الکترونیکی.
توجه به مواردی از قبیل ۱) مسائل قانونی ۲) امنیت ۳) تکنولوژی ۴) خدمات پشتیبانی ۵) مکانهای بازاری ۶) مدیریت در تجارت الکترونیکی
نقاط قوت برنامه:
متناسب نمودن خدمات موجود نسبت به نیازهای SMEs : شاید مشخص‌ترین ویژگی مراکز تجارت الکترونیکی ارائه خدماتی است که متناسب با نیاز SMEs است. در برنامه‌های این شبکه هر ساله به اندازه خدمات اضافه شده و گسترش می‌یابد. این برنامه هدف‌گذاری نموده که در سال‌های آتی خدمات تخصصی نیز در زمینه e-Market Place ، e-Logistics،IT Security و … ارائه نماید.
استفاده از شبکه‌های موجود و توسعه خدمات.
در این برنامه دولت آلمان سعی شده، از شبکه‌های موجود و مراکز منطقه‌ای حداکثر استفاده به عمل آید. مراکز همکاری الزاماً دولتی نیستند بلکه بسیاری از مراکز تجارت الکترونیکی مؤسسات و فعالان بخش خصوصی می‌باشند. منطقه‌ای بودن این مراکز باعث شده است که SMEs به راحتی به این مراکز مراجعه نموده و از آنها اطلاعات کسب نمایند.
استفاده از تجربه‌های موفق
در این مراکز تجربه موفق SMEs در مناطق مختلف بین مراکز انتقال می‌یابد و در تسریع پذیرش تکنولوژی نوین کمک می‌کند (حاجی کریمی و عزیزی، ۱۳۸۷).

۲-۹-۵-۵ تجربه اتحادیه اروپا

یکی از تجربیات ارزشمند ملی در حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط برای کاربری تجارت الکترونیکی، تجربه اتحادیه اروپا در توسعه «شبکه اروپایی پشتیبانی کسب و کار الکترونیکی برای شرکتهای کوچک و متوسط» می‌باشد. در اتحادیه اروپا با توجه به اهمیتی که شرکتهای کوچک و متوسط در توسعه اقتصادی بازی می‌کنند و به لحاظ نقشی که فناوری اطلاعات در توسعه بهره‌وری اقتصادی بازی می‌کند، اتحادیه اروپا به منظور جلوگیری از تکرار تجربیات و دوباره‌کاری‌ها، تلاش نظام مندی را در راستای اشتراک تجربیات کشورهای عضو در این رابطه شروع کرده است. این برنامه که تحت عنوان شبکه اروپایی پشتیبانی کسب و کار الکترونیکی در شرکتهای کوچک و متوسط شناخته شده است، جزئی از برنامه اروپای الکترونیکی سال ۲۰۰۵ می‌باشد. هدف اصلی اتحادیه اروپا از تشکیل این شبکه، ارتقای کیفیت سیاستهایی است که به منظور توسعه کاربری فناوری اطلاعات در SMEها در کشورهای عضو صورت می‌گیرد.
برخی اهداف این شبکه عبارتند از:۱) گردهم‌آوری تصمیم‌گیرندگان حوزه کسب و کار الکترونیکی به منظور اشتراک گذاشتن اطلاعات، و مباحث مربوط به تصمیم‌گیری استراتژیک در پشتیبانی SME ها در توسعه کسب و کار الکترونیکی، ۲) ارزیابی برنامه‌ها و سیاستهای فعلی کشورها و رفع نقاط ضعف آن و طراحی برنامه‌های آتی، ۳) تامین حمایتهای بین‌المللی برای پیشقراولان و پیشگامان توسعه کسب و کار الکترونیکی در شرکتهای کوچک و متوسط، ۴) برگزاری نشستهای تخصصی خبرگان تجارت الکترونیکی در کشورهای عضو برای کمک رسانی به سیاست‌گزاران مربوطه.
برخی ابزارهای مورد استفاده در این برنامه نیز شامل موارد زیر می‌باشد: ۱) تشکیل یک گروه راهنما متشکل از نمایندگان کشورهای عضو، نماینده کمسیون مربوطه در اتحادیه اروپا، نمایندگان دانشگاه‌ها و نمایندگان جامعه تجاری در راستای بحث روی مسائل راهبردی، ۲) راه‌اندازی پورتال توسعه کسب و کار الکترونیکی در اتحادیه اروپا مشتمل بر اطلاعات در مورد تجربیات موفق در حوزه توسعه تجارت الکترونیکی در شرکتهای کوچک و متوسط، ۳) برگزاری کارگاه‌های آموزشی توسط مشاوران توسعه تجارت الکترونیکی در کشورهای مختلف برای مجریان و شرکتهای کوچک و متوسط.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر راجع به تجربیات سایر کشورها، این اتحادیه برخی رابطان کشورها در راستای الگوبرداری از تجربیات کشورهای دیگر برای حمایت از SME ها در توسعه تجارت الکترونیکی را شناسایی و فهرست کرده است که اسامی آنها در پیوست ارائه شده است(حاجی کریمی و عزیزی، ۱۳۸۷).
۲-۹-۵-۶ تجربه فنلاند
یکی از تجربیات بسیار مفید توسعه تجارت الکترونیکی و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین شرکتهای کوچک و متوسط تجربه‌ای است که وزارت صنعت و بازرگانی فنلاند در توسعه شبکه‌ای از مراکز سازمان و استخدام (Enterprise and Employment) حاصل کرده است. در این کشور بر اساس توزیع و پراکندگی شرکتهای کوچک و متوسط، از نظر جغرافیایی مناطق مختلفی شناسایی شده است و در هرکدام از این مناطق، مرکزی برای حمایت از توسعه کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در شرکتهای کوچک و متوسط راه‌اندازی شده است. وظیفه این مراکز ارائه خدمات آموزشی، مشورتی و پشتیبانی مالی از شرکتهای کوچک و متوسط در این رابطه است. این مراکز برای این منظور دو دسته فعالیتهای حمایتی را صورت می‌دهند. یکی تهیه پایگاه اطلاعاتی برای شرکتهای کوچک و متوسط و دیگری اندازه‌گیری آمادگی الکترونیکی شرکتهای کوچک و متوسط و کمک به آنها برای برنامه‌ریزی اولین مراحل توسعه کسب و کار الکترونیکی در سازمان. تا ابتدای سال ۲۰۰۳ پانزده مرکز با این هدف در فنلاند راه‌اندازی شده بود.
از فعالیتهایی که این مراکز در راستای تامین پتانسیلهای مشاوره در داخل سیستم خود انجام می‌دهند. می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ارتقای مهارت آن دسته از کارکنان مرکز که مسئول ارتقای کسب و کار الکترونیکی در شرکتهای کوچک و متوسط هستند.
تامین خدمات پایه‌ای مشاوره توسعه کسب و کار الکترونیکی و تشکیل شبکه‌ای از مشاوران کسب و کار الکترونیکی در دسترس
تهیه پایگاه اطلاعاتی و فهرستی از شرکتهایی که برنامه‌های کاربردی برای کسب و کار الکترونیکی در شرکتهای کوچک و متوسط ارائه می‌نمایند.
برنامه‌ریزی آموزشی شرکتهای کوچک و متوسط
ایجاد و راه‌اندازی ابزارهایی برای حمایت شرکتهای کوچک و متوسط نظیر eStep (شبکه‌ای از مشاوران آموزش دیده با مدارک معتبر ملی که وظیفه تحلیل‌های مربوط به توسعه فناوری اطلاعات و پیشنهاد برنامه‌های عملیاتی برای توسعه آن را به عهده دارند).
تلاش در شناخت منابع مالی موجود و ممکن برای توسعه کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین شرکتهای کوچک و متوسط
تعمیق مطالعات و آمار مرتبط با توسعه فناوری اطلاعات در شرکتهای کوچک و متوسط
ایجاد شبکه‌ای در برقراری ارتباط با پروژه‌های توسعه تجارت الکترونیکی در شرکتهای کوچک و متوسط در سایر کشورها و کسب تجربیات کاربردی از آنها
در اینجا یکی از مراکز مذکور در کشور فنلاند (مرکز سازمان و اشتغال کارلیا) به منظور شناخت عمیق‌تر از این مراکز بعنوان مثال ارائه و مورد تحلیل قرار می‌گیرد.
هدف این مرکز ارتقای کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در شرکتهای کوچک و متوسط از طریق مکانیسم‌های تشویقی مشاوره‌های برنامه‌ریزی و بکارگیری برنامه‌های کاربردی تجارت الکترونیکی می‌باشد. با توجه به آمادگی لازم در شرکتهای کوچک و متوسط، مهمترین مشکل این مرکز، عدم وجود زبان مشترک بین کارآفرینان این شرکتها و تولید کنندگان و ارائه کنندگان خدمات و محصولات فناوری اطلاعات است. مهمترین فعالیت این مرکز برای این منظور، اجرای یک پروژه دوساله از سال ۲۰۰۱ می‌باشد که با همکاری مشترک این مرکز با سازمانهای آموزش و توسعه و همچنین دانشگاه‌های مربوطه در منطقه مذکور و تولید کنندگان برنامه‌های کاربردی کسب و کار الکترونیکی صورت می‌گیرد. تامین مالی پروژه از کانال برنامه جامع توسعه فناوری اطلاعات در کشور تایلند صورت گرفته است. اهداف این پروژه عبارت است از: ارزیابی مشکلات عملی مرتبط با توسعه تجارت الکترونیکی در تک تک شرکتهای کوچک ومتوسط، ایجاد درک مناسب از کسب و کار الکترونیکی آنگونه که برای برنامه‌ریزی بکارگیری تجارت الکترونیکی بصورت مرحله به مرحله لازم باشد، تسهیل امور مربوط به شناسایی ارائه کنندگان برنامه‌های کاربردی کسب و کار الکترونیکی و بهره‌گیری از محصولات و خدمات آنها و نهایتا کاهش تاخیر پذیرش فناوری اطلاعات در شرکتهای کوچک و متوسط از طریق ارائه خدمات آموزشی به کارکنان آنها قبل و بعد از خرید برنامه‌های کاربردی کسب و کار الکترونیکی.اهداف کمی این پروژه عبارت بودند از: تا سال ۲۰۰۳، تعداد ۹۵۰ شرکت به پروژه بپیوندند، تعداد ۶۰۰ برنامه کاربردی کسب و کار الکترونیکی شناسایی و به شرکتها پیشنهاد شود، ۱۰۰۰ طرح تجاری برای توسعه کسب و کار الکترونیکی از شرکتهای مخاطب گرفته شود، و ۱۲۰ شرکت ارائه کننده خدمات فناوری اطلاعات متناسب با نیاز شرکتها شناسایی و وارد پایگاه اطلاعاتی مربوطه گردد. فعالیتهای این پروژه از طریق ارتباط با میزهای کمک‌رسانی (Help Desks) برای ارتباطات بین‌المللی، تکمیل پرسشنامه از شرکتهای کوچک و متوسط، ایجاد مکانیسم ارتباط مداوم با شرکتها از طریق وب‌سایت، و سایر ابزارهای موجود صورت گرفته است(حاجی کریمی و عزیزی، ۱۳۸۷).

۲-۹-۵-۷ تجربه دانمارک

شهرداران منطقه‌ای دانمارک از بزرگترین خریداران کالاها و خدمات در دانمارک هستند. سیستم خدمات خرید کارا می‌تواند به مقدار قابل ملاحظه ای در کاهش هزینه‌ها و جلوگیری از اتلاف منابع مؤثر باشد. همچنین ارائه یک سیستم مبادله online باعث افزایش سطح عمومی IT و تجارت الکترونیکی در ‌SMEs می‌شود. به منظور افزایش تجارت الکترونیکی تعدادی از شهروندان دانمارکی در اینترنت مکانی را بوجود آوردند تا صنایع کوچک و متوسط بتوانند محصولات و خدماتشان را معرفی نمایند. این سیستم Rakat نامیده شد. برای بسیاری از عرضه‌کنندگان، این اولین تجربه در انجام تجارت الکترونیکی بود.
برنامه Rakat توسط یک شرکت خصوصی بنام Comcare اجرا می‌شود. این شرکت خدمات وسیع و مکانیزم‌های حمایتی مناسبی ارائه می کند. همه شهرداران ملزم هستند هزینه‌های مربوط به طرح Rakat را به شرکت ComCare بپردازند.
از آغاز برنامه Rakat، شهرداران، بخش‌داران مسئولان شرکت ComCare با عرضه‌کنندگان محلی و ملی در ارتباط مستقیم بوده‌اند تا نیازها و چالش‌های را بهتر شناخته و راه‌ حل ‌های مناسبی ارائه نمایند. در این ارتباطات مشخص شد که عرضه‌کنندگان در جمع‌ آوری و انتقال اطلاعات به مسئولان شرکت ComCare نیاز به کمک و همکاری دارند. برای حل این مسأله شرکت ComCare برنامه‌ای بنام Bizisland ارائه نمود تا به SMEs جهت ارائه اطلاعات کمک نماید. ابتکار دیگر ComCare این است که عرضه کنندگان علاقه‌مند را به نشست ERFA Biz Island دعوت می‌نمایند تا ارتباطات افزایش یابد.
بودجه این برنامه از منابع مختلفی تامین می‌شود. در حدود ۲۷۰۰۰ یورو توسط
“Det Kommunale Momsfond” که اتحادیه‌ای از ۲۷۳ شهرداری دانمارک است، به پروژه اختصاص داده شده است.
علاوه بر این مبلغ ۱۰ شهرداری دانمارک که پروژه Raket را آغاز نموده‌اند هر کدام در حدود ۱۳۴۵ یورو برای توسعه Rakat هزینه کرده‌اند. وزارت علوم، فناوری و نوآوری[۸۴] دانمارک، به این برنامه در حدود ۴۰۳۵۰ یورو بودجه اختصاص داده است.
اهداف:
اهدافی که در این برنامه بیان شده عبارتند از:

توسعه e-Market Place.
گسترش استفاده از تجارت الکترونیکی در سازمان‌های دولتی.
گسترش تجارت بین خریداران و فروشندگان دولتی.
گسترش تجارت از طریق جذب شهرداران و مصرف‌کنندگان در طرح Rakat .
تشویق SMEs جهت شروع تجارت الکترونیکی و روش‌های نوین تجارت ‌آنلاین.
در حال حاضر در حدود ۳۲ شهرداری از این برنامه استفاده می‌نمایند. البته بیشتر این شهرداری‌ها در درجه اول می‌خواهند نحوه انجام فعالیت‌ها در اینترنت را یاد بگیرند.
نقاط قوت برنامه:
ایجاد نقطه ورود مشترک برای دسترسی منطقه‌ای به خدمات الکترونیکی.
این سیستم کارا در حد قابل توجهی باعث صرفه‌جویی شده و هزینه‌ها را کاهش می‌دهد: در کنار این مسأله، سطح عمومی IT در تجارت الکترونیکی در میان SMEs افزایش می‌یابد. این سیستم باعث می‌شود که خدمات دولتی به صورت کاراتر ارائه شود، شفافیت در بازار بیشتر و تجارت الکترونیکی گسترش یابد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...